Osobnosti

Anna Wintour - Ľadová kráľovná módy

Publikováno: 8. 7. 2021
Autor: Beata Greneche
Foto: Foto Shutterstock.com a archiv autorky
logo Sdílet článek

Jej úsmev je vzácny, účes nadčasový a jej názoru sa obávajú všetci tvorcovia v módnom priemysle. Nikdy ju neuvidíte oblečenú celú v čiernom, nepije alkohol, nerobí selfie a väčšinou ju nestretnete bez čiernych okuliarov značky Chanel. Málokto vie, že táto železná lady má panickú hrôzu z pavúkov. Anna Wintour – meno, ktoré sa stalo značkou presahujúcou hranice módneho priemyslu.

Angličanka narodená v Londýne je najstaršou dcérou Charlesa Wintoura a Eleanor Baker, dcéry bohatého právnika z Filadelfie, ktorého bohatstvo umožnilo Anne v kľúčových momentoch jej kariéry finančnú nezávislosť. Nešťastné manželstvo rodičov ukončila smrteľná nehoda jej 10 ročného brata Gerarda v čase, keď ona mala ešte len dva roky.

Vylúčená kvôli sukni

Otec-sukničkár písal pre konzervatívny anglický denník Evening Standard a medzi svojimi kolegami mal prezývku „Ľadový Charlie“. Po ňom Anna zdedila bystré oko, bezohľadný charakter a veľké ambície. Už v 16 rokoch radí otcovi, ako viesť noviny tak, aby boli atraktívne aj pre londýnsku mládež. Jej štúdium na prestížnej súkromnej škole North London Collegiate School však ukončí hádka s vedením o dĺžku sukne jej uniformy a je vylúčená. Keď sa jej otec opýta, čo chce v živote robiť, Anna sebavedomo vyhlási, že bude šéfredaktorkou amerického Vogue. Bohatí rodičia zaplatia tvrdohlavej adolescentke lekcie módneho dizajnu, aj tie však rýchlo opustí sebavedomo vyhlasujúc, že móda sa nedá naučiť! Cez deň pracuje ako predavačka v módnom butiku Biba a večer vymetá londýnske večierky sprevádzaná staršími mužmi, pre ktorých má slabosť až dodnes. Jej povestné mikádo sa objavovalo na fotkách snáď z každej prestížnej akcie.

Z rodného Anglicka sa v roku 1975 presťahovala do New Yorku, kde si začala plniť svoj sen ako módna redaktorka pre Harper's Bazaar. Jej inovatívny prístup sa však nestretol s pochopením u nadriadených a po pár mesiacoch bola „odídená“. Povráva sa, že práve v tomto období sa spoznala s Bobom Marleym, s ktorým mala prežiť krátky románik.

Niekedy koncom 70. rokov sa na pracovnom pohovore Anna stretáva so šéfredaktorkou legendárneho Vogue, Grace Mirabellou. Keď jej na otázku: „O akú pozíciu by ste mali záujem?“ Wintour sebavedome odpovie: „O Vašu“, je všetkým jasné, že Mirabella ju bude držať od časopisu čo najďalej. Neúspešne...

Po postoch šéfredaktorky v módnych časopisoch Viva, Savyy, New York si ju konečne všimne Alex Liberman, riaditeľ vydavateľstva Condé Nast, a špeciálne pre ňu vytvorí pozíciu kreatívnej riaditeľky časopisu Vogue.

Biblia módneho priemyslu

História tohto bezpochyby najslávnejšieho módneho časopisu začala v Amerike v roku 1892, keď Arthur Baldwin Turnure vydal jeho prvé číslo. Spočiatku bol Vogue týždenníkom určeným pre newyorskú spoločenskú smotánku, v ktorej sa nachádzali okrem noviniek zo sveta módy, praktického sprievodcu nákupmi aj básne a novely. Po smrti jeho zakladateľa prevzal vydavateľstvo miliardár Condé Montrose Nast, spravil z neho dvojtýždenník a keď ho počas prvej svetovej vojny nebolo možné dovážať do Európy, začali ho vydávať aj na starom kontinente. Najskôr vo Veľkej Británii a následne vo Francúzsku.

Ďalším a zatiaľ posledným majiteľom časopisu Vogue je miliardárska rodina Newhouse. Solomon Isadore Newhouse starší bol potomkom európskych prisťahovalcov, bieloruského otca a rakúskej matky. Narodil sa v New Yorku koncom 19. storočia, založil impérium Advance Publications, kúpil spoločnosť Condé Nast Publications a Vogue daroval svojej manželke Mitzi Epstein. Mali spolu dvoch synov Samuela Irwinga, prezývaného Si, a Donalda, ktorí - ako sa môžeme dozvedieť z jeho autobiografie - mali s otcom komplikovaný vzťah. Napriek jeho nedôvere v ich obchodné schopnosti dokázali rodinné impérium nielen udržať, ale aj zveľadiť. Majiteľmi spoločnosti sú dnes vnúčatá Mitzi Epstein Newhouse a jej bohatého manžela. V 70.  rokoch začal Vogue vychádzať raz za mesiac a dnes si ho môžeme kúpiť až v 24 krajinách sveta.

Jasný cieľ – šéfovať americkému Vogue

Anna Wintour ani na chvíľu nezapochybovala, že jej ambícia stať sa šéfredaktorkou Vogue sa raz naplní. Medzitým sa ustálil aj jej súkromný život. V roku 1984 sa vydala za o trinásť rokov staršieho slávneho detského psychiatra Davida Shaffera. Manželom sa narodili dve deti, syn Charlie a dcéra Katherine, prezývaná „Bee“. V roku 1999 sa rozviedli a Anna si neskôr vzala texaského miliardára Shelby Bryana, s ktorým už tiež netvorí pár.

V roku 1988 prišla tá dlho očakávaná chvíľa. Jej najväčšej konkurentke, ktorej tak arogantne vmietla do tváre, že túži po jej mieste, manžel oznámil, že v televízii videl správu o jej odvolaní. Keď sa Grace Mirabelle opýtala vydavateľa, či je pravda, že už nie je šéfredaktorkou, ten jej len sucho oznámil: „Keď si to videla v televízii, tak to asi bude pravda!“ A tu začína príbeh o ľadovej kráľovnej sveta módy. Sveta, ktorý sa jej obáva rovnako ako ju uctieva...

Melania Trump nie!

Pod jej vládou zaznamenal časopis fenomenálny úspech, najmä v porovnaní so zámorskými vydavateľmi. S výtlačkami 1,3 milióna exemplárov je Vogue US desaťnásobne väčší ako vo Francúzsku a minimálne dvadsaťnásobne ako Vogue Italia.

Drsná Anna má pod palcom kompletný obsah, od výberu fotografov, novinárov až po schvaľovanie nápadov a oblečenia modelov. Svojím inovátorským prístupom zmenila podobu časopisu a urobila z neho absolútnu módnu bibliu. Odsunula kult super modeliek a stavila na všestrannejšie celebrity. Nebojí sa experimentovať a v roku 1992 dá na titulku prvýkrát muža. Toto privilégium dostal herec Richard Gere v spoločnosti svojej vtedajšej manželky Cindy Crawford. Ako presvedčená demokratka dopriala titulku dvom prvým dámam Ameriky, Hillary Clinton a Michelle Obama. Melanie Trump však ignoruje tak okato, že sa Donald Trump na svojom obľúbenom Twitteri dokonca posťažoval, že jeho manželka nebola počas štyroch rokov pôsobenia v Bielom dome ani raz na obálke Vogue, aj keď práve ona je podľa neho najelegantnejšou prvou dámou v histórii. Keď však jej chránenec, dizajnér značky Louis Vuitton, Marc Jacobs nemal kde usporiadať módnu prehliadku, neváhala požiadať Trumpa, aby mu láskavo požičal Hotel Plaza. A stalo sa. Aj taká je Anna...

Diktátorské maniere verzus perfekcionizmus

V roku 2017 označil časopis Forbes Wintour za najvplyvnejšiu ženu sveta. Za jej úspechom však stojí tvrdá práca a najmä sebadisciplína, ktorú vyžaduje aj od ostatných.

V posteli je každý večer najneskôr o desiatej a vstáva o piatej ráno, aby si pred príchodom do redakcie stihla dať lekciu svojho obľúbeného tenisu. Potom sa o jej vzhľad postará vizážistka, ktorá je platená firmou Condé Nast, rovnako ako aj oblečenie, na ktoré má od zamestnávateľa ročný príspevok 200 tisíc dolárov. Najneskôr o deviatej vstúpi do svojej kancelárie, kam by sa chcel dostať každý módny návrhár.

Svojou náročnosťou, puntičkárstvom a odmeranosťou si v módnom svete vydobyla absolútne výnimočné postavenie.  Každý, kto by v ňom rád niečo znamenal, sa snaží získať jej pozornosť a priazeň. Ona rozhoduje, kto bude na výslní. Napriek tomu módni tvorcovia začínajú mať jej diktátorských manierov už dosť. Mení termíny prehliadok, jej vplyv je tak veľký, že keď v roku 2012 vyhlásila, že na módnom týždni v Miláne môže byť len tri dni, návrhári kompletne prekopali svoje termíny, len aby bola prítomná práve na tej ich. Dolce & Gabbana sa na jej adresu vyjadrili: „Z týždňov módy robí obyčajný cirkus“.

Ste mrcha?

Schovaná za čiernymi okuliarmi, ktoré nedala dole ani pri rozhovore s kráľovnou Alžbetou, si je vedomá historiek o jej hyperperfekcionizme, zadávaní nesplniteľných úloh a rôznych poloprávd. Zrejme preto ju v rozhovore otázka Morley Sabera „Ste mrcha?“ vôbec nerozhodila. „Veľa ľudí so mnou spolupracovalo pätnásť, niektorí aj dvadsať rokov. Ak si myslia, že som naozaj až taká mrcha, musia byť masochisti“. Ani jemu sa teda nepodarilo zhodiť najslávnejšie slnečné okuliare na svete, ktorých majiteľka raz vyhlásila: „Schovávam sa v nich pred vami a pred svetom...“

Diabol nosí Pradu

Annina bývalá asistentka Lauren Weisberger napísala knihu, podľa ktorej bol natočený rovnomenný film „Diabol nosí Pradu“ s Meryl Streep a Anne Hathaway v hlavných úlohách. Vo filme hrá Meryl Streep šéfredaktorku newyorského fiktívneho módneho časopisu Runway. Je nielen najmocnejšou a najvplyvnejšou ženou v módnom priemysle, ale najmä veľmi tvrdou a cieľavedomou manažérkou, ktorá svojmu impériu vládne tvrdou rukou. Väčšina podriadených sa jej bojí a nenávidí ju. Kniha bola inšpirovaná práve nekompromisnou šéfkou Vogue. Keď francúzsky návrhár Jean-Paul Gaultier film videl, vyhlásil: „Tá postava ju nevykresľuje dosť dobre. Ona je totiž omnoho obludnejšia.“


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků