Rozhovory

Základem úspěchu je dobrý plán

Publikováno: 13. 8. 2019
Autor: Lubor Winter
Foto: archiv Českých drah
logo Sdílet článek

Našemu národnímu železničnímu dopravci se daří, přitom řeší víc výzev než kdykoli předtím. Své o tom ví Radek Dvořák, místopředseda představenstva Českých drah pověřený vedením firmy, který nám poskytl rozhovor.

Pokud jde o kvalitu osobní dopravy, jak jsou na tom ČD ve srovnání s jinými velkými evropskými železničními dopravci?

Já jsem k ČD obecně hodně kritický, ale musím říct, že celkově vzato je ta kvalita dobrá. My Češi míváme často představu, že zahraničí je na tom mnohem líp, ale když to pak vyzkoušíte na vlastní kůži, zjistíte, že to tak není. Třeba Nizozemsko v tomhle ohledu rozhodně není dál. Dokonce bych řekl, že když porovnám třeba pražskou dopravu v elefantech a vlaky stejného typu tam, tak na tom nejsme vůbec špatně. Rezervy samozřejmě máme, nicméně stále hledáme způsoby, jak kvalitu zvyšovat.

ČD jsou hlavním poskytovatelem osobní železniční dopravy ve všech krajích Česka. Před nedávnem skončila jednání ČD s kraji ohledně rozsahu a podmínek spolupráce. Jak dopadla?

Jen upřesním, ona všechna ta jednání ještě neskončila. Ale v zásadě většina našich výkonů v krajích je od prosince loňského roku buď pod smlouvou, nebo je předjednána. Obecně očekáváme, že v regionální dopravě dojde v rozsahu výkonu k poklesu řádově o 3 až 3,5 procenta. Ovšem i to vlastně považujeme za úspěch, protože trh se otevírá a ČD si udržely drtivou většinu svých pozic. S kraji ještě probíhá dolaďování podmínek, a to zejména v otázce odbavení zákazníků. V krajích bude od příštího roku působit více dopravců, takže je otázkou, jak budou fungovat jízdní doklady. Jde o to, abychom to cestujícím nekomplikovali. Navíc je tady několik krajů, které převzaly riziko tržeb na sebe…

O které kraje jde?

Jsou to kraje Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský, Ústecký, Liberecký a pravděpodobně to nakonec bude i Plzeňský kraj. Pro zákazníky to bude výhoda, protože se bude z velké části jezdit na integrované doklady. Na druhou stranu je to ohromná zátěž na krajské rozpočty, protože integrované jízdné je z hlediska tržeb to nejméně výnosné. V některých krajích tak může být nárůst výdajů na veřejnou dopravu v řádu stovek milionů.

Máte nový střednědobý plán. Jaké jsou jeho hlavní body?

Při sestavování plánu jsme vycházeli z důkladné analýzy všech smluv s našimi partnery, které máme na celé období jejich trvání přesně zkalkulované. Proto můžeme další vývoj poměrně dobře predikovat. V roce 2020 půjdeme ve výsledku hospodaření a ve výši tržeb trochu dolů, nicméně už v roce 2021 budeme zpátky na těch číslech, které máme letos. Další významné smlouvy se budou měnit v roce 2022 a 2023, pak bude třeba směr našeho dalšího vývoje aktualizovat. Pokud jde o plán investic, je postavený velice precizně a bezpečně. Devadesát procent investic půjde na nákup železničních kolejových vozidel, jde o to primárně investovat do kvality. V dálkové dopravě je všechno postavené na 230 nových železničních osobních vozech. Zde primárně cílíme na top segment, přičemž vozy, které zde používáme nyní, bychom přesunuli na vnitrostátní linky, protože budou mít ještě dostačující kvalitu. Vedle toho máme v plánu pořídit až 110 elektrických a 60 motorových jednotek pro regionální dopravu a 65 nových lokomotiv. Tohle všechno bude stát 37 miliard korun, což je obrovská částka, ale není se čeho bát, protože model financování těchto investic je postavený velice precizně. Pořád opakuju, že ČD jsou akciová společnost a jako taková si musí zvykat na racionální hospodaření a dělat všechno pro to, aby byla v černých číslech.

Jaká je momentální situace v dálkové dopravě?

Velmi dobrá. Dálková doprava se dynamicky rozvíjí, na těch klíčových linkách vidíme dvouciferné meziroční nárůsty počtu pasažérů a co s tím dál, to jsou takové ty příjemné starosti. Mezinárodní doprava představuje jednu třetinu našich tržeb, což je ohromná porce. V téhle souvislosti bych chtěl zmínit i komerční dopravu, protože často čelíme kritickým poznámkám, že ČD jsou pořád závislé na kompenzacích. Ale třeba linka Praha–Ostrava a prakticky celá noční doprava jsou dnes bez kompenzací. I na tomhle je vidět, že dnes už naše hospodaření nestojí jen na tom, že hledáme ten závazek veřejné služby, abychom měli jistotu. Poměr, co si dnes vyděláme sami a co představují úhrady, je 40:60. A podíl toho, co dokážeme vydělat sami, každý rok roste.

Pokud jde o spolupráci s jinými železničními dopravci, kteří operují v Česku, na jaké je úrovni?

Na té spolupráci je jistá zátěž z minulosti. Měla se nastavovat předtím, než všichni začali podávat nabídky ve směru ke krajům pro rok 2019. Obchodně to přece nemůže fungovat tak, že v určitých krajích bude dopravce počítat s tím, že nám zaplatí pouze provizi z toho, že přeprodáme jeho jízdenku. Logicky má nižší náklady na odbavení a my nemáme důvod vycházet mu vstříc, nota bene když jsme trh v tom kraji ztratili. Jiná situace je v údržbovém zázemí. V tuto chvíli máme k dispozici tři volná provozní pracoviště, o jejichž využití jinými dopravci jednáme. Nevím, jestli se nakonec dohodneme, ale jsme ochotni tyto kapacity využít tak, že zde můžeme jiným dopravcům nabídnout opravárenství jako službu a podobně. Je to čistě o ekonomickém uvažování. Aspoň nějaké dodatečné tržby to může Českým drahám přinést, tak proč toho nevyužít?

Hospodaření skupiny České dráhy skončilo v roce 2018 ziskem 1,2 miliardy korun. Jaký je výhled pro letošek?

Ten zisk za rok 2018 je konsolidovaný zisk za skupinu, takže za osobní dopravu i za ČD kargo dohromady. Pokud jde o letošní výsledek, očekáváme, že by měl být ještě lepší, a to o pět až šest procent.

České dráhy dosáhly výborného výsledku, pokud jde o emise dluhopisů. Jak vlastně ta emise probíhala?

Jde o poměrně dlouhý proces. Zahájili jsme ho už letos v lednu, kdy jsme začali pracovat na takzvaném prospektu. Jde o stostránkový veřejný dokument, ve kterém jsou základní informace o firmě – čím se zabývá, jakou má historii, jak hospodaří… Najdete tu i čísla, statistiky a tak dále. Potom jsme z tohoto prospektu vytvořili prezentaci, která má velmi jasně nastínit, co je firma zač, jaké má výkony, jaké má finance a jaké jsou její očekávané výhledy. Následovalo celodenní setkání s právníky a ekonomy investorů tady v Praze a pak v květnu takzvaná road show, kdy během tří dnů představujete firmu na pěti různých místech v Evropě. Byla to velmi náročná a zároveň zajímavá zkušenost. Já osobně jsem tu hodinovou prezentaci uváděl celkem třináctkrát. Po třech dnech jsme se vrátili do Prahy a otevřeli jsme poptávku na burze. Poptávali jsme 500 milionů eur a zveřejnili jsme naše očekávání úrokové sazby. Míra zájmu, který vaše poptávka vyvolá, vám umožňuje stlačovat úrokovou sazbu dolů. Očekávali jsme, že když to dobře půjde, stlačíme úrok na 1,8 procenta. Nakonec jsme se ale dostali na 1,5 procenta, což je krásné číslo. I kolegové z burzovního sektoru říkali, že taková situace už dobré tři čtyři roky nenastala. Jen pro představu, ty tři desetiny procenta z 500 milionů eur představují úsporu asi 40 milionů korun ročně. Takže ano, emise měla velký úspěch. Díky ní máme teď k dispozici dost takzvaných „dlouhých levných peněz“. 

Zdá se tedy, že z hlediska investorů jsou České dráhy docela sexy.

No, během těch prezentací jsem před investory stál já, takže nevím, jestli bych použil výraz sexy (smích). Každopádně zájem ze strany investorů je pro nás důkazem, že náš plán investic a rozvoje je postavený dobře. 

Před pár týdny byl odvolán generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec. V téhle souvislosti ratingová agentura Moody’s varovala, že aktuální změny ve vedení ČD mohou ohrozit naplňování strategie firmy. Podle ní je řízení skupiny ČD v posledním roce pod politickým vlivem. Co byste k tomu řekl?

Bereme to na vědomí, víme, že stanovisko Moody’s naší reputaci nepřispívá. Na druhou stranu na té strategii, kterou jsme i v Moody’s prezentovali a kterou jsem tady teď vysvětloval, se nic nemění.

Plánujete něco i v oblasti rozšíření služeb zákazníkům?

České dráhy mají dnes ve stovce vlaků jídelní vozy, respektive bistra. Máme 150 vlaků, kde nabízíme službu minibaru, máme zhruba 85 půjčoven kol, mimochodem myslím, že jsme vůbec největší cyklopůjčovna v zemi. Dále je tady třeba ČD parking, dnes máme asi třicet malých parkovišť a uvažujeme o rozšiřování parkovacích kapacit… Teď se ale primárně chceme zaměřit na to, aby všechny tyhle doprovodné služby byly víc vidět, abychom je dokázali lépe nabízet a aby ve výsledku podpořily náš hlavní byznys. Ve chvíli, kdy zaznamenáváme snížení výkonů, je myslím dobře jít tou ofenzivnější cestou, tedy aktivním hledáním dalších možností zisku, než prostým škrtáním nákladů. Pokud jde o zákaznický servis, rád bych zmínil ještě službu odbavení. Pokud jde o to, České dráhy se podle mého názoru dostaly mezi evropskou top pětku. Díky naší aplikaci najdou cestující ve svém chytrém telefonu veškeré aktuální informace, a co lze, to si mohou přes telefon také koupit. To je jedna z věcí, která se opravdu povedla. Teď se navíc spustil i program CRM. Každý, kdo je registrovaný na našich stránkách a dal nám souhlas, od nás může dostávat cílené nabídky, což nám otvírá další možnosti, jak vyjít vstříc potřebám zákazníků. České dráhy mají i v tomto ohledu obrovský potenciál, který musí lépe využít. ČD bych obecně přirovnal k surovému diamantu, který je třeba vybrousit.

 

Ing. Radek Dvořák
Vystudoval dopravní management, marketing a logistiku na Univerzitě Pardubice.

Začínal u Českých drah v roce 2004. V roce 2006 odešel do kolínské automobilky TPCA, později se však vrátil a stal se specialistou odboru strategie.

Od roku 2013 vykonával funkci ředitele kanceláře člena představenstva ČD pro osobní dopravu a následně byl ředitelem odboru koncepce a rozvoje osobní dopravy.

Od září 2018 je ekonomickým ředitelem ČD a členem představenstva.

Po odvolání Miroslava Kupce z pozice předsedy představenstva a člena představenstva Českých drah 10. 6. 2019 ho dozorčí rada jmenovala místopředsedou představenstva – statutárním zástupcem ČD a pověřila ho vedením Českých drah.

  

179 milionů pasažérů

České dráhy loni přepravily 179,2 milionu cestujících, což je meziroční nárůst o 4,5 milionu. Jde o nejvyšší počet pasažérů ve vlacích státního dopravce za posledních deset let. K navýšení počtu cestujících pomohly mimo jiné i státní slevy.

Vlaky státního dopravce loni najezdily i více kilometrů. Hodnota 8,2 miliardy osobokilometrů je nejlepším výsledkem od roku 2003, kdy se dráhy transformovaly na akciovou společnost. Nejvíce se loni na růstu podílely dálkové vlaky, včetně komerčních spojů.

Ke zvyšování počtu pasažérů přispěla řada faktorů. Vedle zlepšování služeb a nasazování nových vlaků to byly i slevy pro žáky, studenty a seniory.

Počet cestujících ve vlacích Českých drah roste trvale od roku 2010. Nejvíce se to podle podniku odráží v příměstské dopravě velkých aglomerací a v dálkové dopravě.

  

Internet ve vlacích ČD

České dráhy letos pokračují v instalaci wi-fi do desítek vozů a službu před prázdninami postupně zavedly v dalších rychlících. Nyní tak nabízejí wi-fi připojení k internetu už ve více než tisícovce spojů od vlaků SuperCity Pendolino přes railjety, vlaky EuroCity a rychlíky až po osobní vlaky. Během příštího roku by mělo být připojení k internetu dostupné ve většině dálkových vlaků.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků