Technologie

S digitalizací pomáhají evropské fondy

Publikováno: 28. 6. 2022
Autor: Charlota Dědková
Foto: Foto Vodafone
logo Sdílet článek

Digitální technologie do svého provozu úspěšně integrovalo pouze 17 % malých a středních firem. Pomoci českým společnostem mohou peníze, které s sebou přináší postpandemický fond obnovy.

Čerpat peníze na digitalizaci nyní pomáhá i Vodafone, postará se o vyřízení projektové žádosti a navíc sám nabízí digitální řešení, která firmám ušetří spoustu peněz a času. Technologie mohou také výrazně zefektivnit podnikání a v konečném důsledku zvýšit obrat.

Pomoc s dotacemi

Protože 99 % podniků EU tvoří malé a střední firmy, je obzvlášť důležité zajistit, aby se zabývaly digitalizací. Ale podle zprávy předložené pracovní skupinou Center pro digitální inovace jen 17 % z nich tato vylepšení do svých provozů zavedlo. Často nevědí, jakou digitální obchodní strategii zvolit a zdráhají se využít nástroje založené na umělé inteligenci.

Pokud se firmy pustí do digitalizace a využívání digitálních technologií, udržitelné energetiky, elektromobility, ale i výzkumu, mohou na ně čerpat dotace. Národní plán obnovy (NPO) České republiky pro ně má vyhrazených celkem 199 miliard korun, které mají pomoci vyvést českou ekonomiku z krize po pandemii a nastartovat digitální a „zelenou“ transformaci, kterou vyžaduje evropská legislativa.

Digitální transformaci firem se dlouhodobě věnuje i Vodafone Business. Proto spojil síly se silnými hráči v oboru, ale i s dotačními agenturami jako např. enovation, a pomáhá podnikatelům s čerpáním prostředků z aktuálních výzev NPO. „Ve Vodafonu jsme připraveni pomoci podnikatelům s nastartováním projektu a žádostí o dotace a být jim partnerem na cestě k digitalizaci. Náš tým specialistů pomůže firmám připravit, rozvinout a analyzovat projektový záměr. Seznámíme je se všemi podmínkami konkrétní výzvy a doporučíme, jak postupovat,“ říká Veronika Brázdilová, viceprezidentka Vodafonu pro firemní zákazníky.

Technologie k nezaplacení

Digitalizace firem může mít různé podoby. Například provozovatelům internetových obchodů usnadní jejich podnikání takzvaný Chytrý sklad. Řešení je založené na technologii internetu věcí a odbourává nutnost evidence v nepřehledných papírových šanonech. Místo toho je možné každou položku opatřit unikátním kódem a veškerou manipulaci se zbožím pak zaznamenat prostřednictvím čtečky. Informace se tak v reálném čase propíšou do interních databází, ale také na web samotného e-shopu. Proudí tedy mnohem rychleji nejen v rámci firmy, která tak může na změny okamžitě reagovat, ale také směrem k zákazníkům.

To je ale jen jedna z možností, kterou mohou malí a střední podnikatelé využít. „Kromě chytrých řešení, která využívají internet věcí, umíme pomoci s cloudem, zabezpečením, 5G mobilní privátní sítí nebo Microsoftem 365. Všechny tyto služby jsou financovatelné v rámci aktuální výzvy Digitální podnik, a protože se jedná o průběžnou výzvu, nevyplatí se příliš otálet. Díky získaným dotacím bude nákup hardwaru i softwaru a realizace celého projektu výrazně levnější,“ doplňuje Veronika Brázdilová.

Být vidět

Přestože jsou technologie a chytrá řešení pro podnikání dnes klíčové, na úspěch má zásadní vliv i dobrá propagace. V době, kdy zákazníci tráví stále více času na internetu, je znalost zákonitostí online marketingu naprostou nutností. Pro firmy a podnikatele, kteří chtějí uspět v digitálním světě, připravil Vodafone poradenský portál V-Hub a Digiakademii. Obě platformy pomohou malým a středním společnostem s digitální transformací. Vodafone na svých webových stránkách pro firemní zákazníky nabízí zdarma odborný a inspirativní obsah, online poradenství a především řadu kurzů z oblasti online marketingu a digitálního podnikání. A podnikatelům nově přináší i zvýhodněný balíček s názvem Digitální kancelář, díky kterému můžou mít svou firmu s sebou stále, bez papírů a bezpečně.

Na co je možné čerpat

Automatizace

Průmysl 4.0

Skladové hospodářství

Senzorika

Bezpečnostní řešení

Konektivita

Internet věcí

Úspory zdrojů

Zvýšení efektivity podniku

Nakládání s odpady

Úspory energií

Ochrana životního prostředí

Chcete zažádat o dotaci na digitalizaci pro firmu?

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků