Rozhovory

Radek Vondráček: Je spousta nálepek, kterých se nám dostalo

Publikováno: 13. 5. 2024
Autor: Luboš Palata
Foto: Archiv Radka Vondráčka
logo Sdílet článek

Bývalý předseda sněmovny, poslanec a místopředseda hnutí ANO 2011 Radek Vondráček je jedním z těch, kteří jsou poměrně razantně slyšet při střetech s vládnoucí pětikoalicí. Ať je to na půdě sněmovny, nebo v médiích. Zároveň samozřejmě on i celé ANO dostávají na oplátku „sodu“ od koalice. A navzájem se častují nejrůznějšími přívlastky a nálepkami.

Kam dnes politicky směřuje hnutí ANO? Je stále liberální protikorupční středovou prozápadní stranou? 
Tahle odpověď bude s dovolením delší, ale jinak to opravdu nejde. Hnutí ANO je v současné době stabilně nejsilnější subjekt na české politické scéně a je především představitelem racionální politiky a názorů. Na prvním místě jsou u nás potřeby našich občanů a české zájmy v mezinárodních vztazích. No a pak je tu spousta nálepek, kterých se nám dostalo od našich politických soupeřů, a především od progresivisticky laděných masmédií. Nicméně skutečnost, že jsme kritičtí k nesmyslům, které se přijímají v Bruselu, a že kromě pomoci Ukrajině, kterou jsme nikdy nezpochybnili a podporovali, naléháme na zesílení diplomatických snah o zastavení bojů a záchranu ukrajinských životů, přece neznamená, že bychom chtěli nějak měnit směřování České republiky a její dlouhodobou pozici. To je jen čistá podpásovka od vládnoucí pětikoalice. Co se týká boje s korupcí, nabývá bohužel na stále větší důležitosti a významu v době, kdy jsou vážná podezření z kauzy Dozimetr o tom, že výnosy z nelegální činnosti byly použity k financování politických stran STAN a TOP 09 a nevysvětlené a pochybné peníze z vyšetřované kampeličky v řádu milionů použil premiér této země na svou vlastní propagaci v kampani Restart Česka. No a zbývá se vypořádat s posledním slovíčkem, na které jste se ptal, a to je pojem liberální. Liberalismus jakožto politický směr nebo filozofický pohled na svět pochází již ze 17. století. Latinsky liber znamená svobodný. Prosazuje principy jako svoboda, demokracie, sekularismus, právní rovnost a podpora lidských práv. Ke všem těmto hodnotám se hlásíme na 100 %. Dnes je ale paradoxně tento termín užíván až zneužíván s jiným významem a schovává se za něj progresivismus, který představuje jakousi vysoce ideologickou směsku zelených a levičáckých názorů  a ve svém důsledku vede jen k dalším a dalším regulacím a omezování svobody člověka, která je podstatou liberalismu. Proti tomuto všudypřítomnému trendu se jasně vymezujeme a to nás staví nejen v České republice, ale i v rámci celé Evropy do konzervativního tábora. A souboj tradičního konzervativního světa versus progresivismus považuji za zásadní, až bych řekl civilizační střet, který nás v nejbližších letech čeká. A začínáme už evropskými volbami v červnu. Tak snad to lidé pochopí a k volbám přijdou v co největším počtu. 

V parlamentu proběhla bouřlivá debata o tom, zda je předseda hnutí ANO Andrej Babiš bezpečnostním rizikem pro Českou republiku a zda je ANO stále součástí těch politických sil v Česku, které podporují odpor Ukrajiny proti ruské agresi. Jak to tedy je?
Tuto vládu jsme opakovaně podpořili, když se jednalo o podporu Ukrajiny, a nevím o nikom mezi námi, kdo by neodsoudil agresi a porušení mezinárodního práva ze strany Ruska, což je zásadní. Všechno ostatní je jen snaha politické konkurence o očernění značky ANO a o odvádění pozornosti od reálných problémů, zejména ekonomických, se kterými se Česko díky nekompetentnosti současné vlády potýká. Zkuste si najít na internetu, jak je definováno bezpečnostní riziko nebo bezpečnostní hrozba. Tvrdit něco takového v souvislosti s lídrem opozice je čirý nesmysl. V podstatě jedna nedomyšlená hloupá věta jednoho ministra. 

Česko dává po letech konečně doporučená dvě procenta HDP na obranu. Je to správně a je dobře, že chceme nakoupit nejmodernější zbraně, včetně amerických stíhaček? 
Svět, ve kterém žijeme, se mění, geopolitická rovnováha už není stejná jako třeba před dvaceti lety. Význam vlastní obranyschopnosti roste, a ačkoli z toho radost nemám, tak zvýšené výdaje na obranu jsou naprosto nezbytné a musí se změnit náš přístup, jinak můžeme ohrozit budoucí generace a existenci našeho státu v dnešní podobě. Co se týče vojenských záležitostí, nejsem expert. Jsem jen člověk, který se o věc zajímá a získává si informace, kde jen se dá. U nákupu stíhaček F-35, které coby fanoušek letectví obdivuju jako úžasné stroje, se nemohu ubránit pocitu, že to nebyla nejvhodnější cesta pro zemi naší velikosti a potřeb. Navíc termín možného reálného nasazení někdy za jedenáct let mě také vůbec neuklidňuje i vzhledem k tomu, co jsem o situaci ve světě řekl před chvílí. 

Evropskou unií se prohnaly demonstrace zemědělců. Přitom českému zemědělství se ekonomicky daří, v minulých letech mělo velice slušné zisky. Podporuje ANO požadavky zemědělců a v čem? 
Vnímám české protesty v kontextu těch celoevropských. Míra regulace a byrokracie v kombinaci s nápady jako Green Deal je zdrcující. Úplné potlačení zdravého selského rozumu ideologií. Museli se ozvat a zdá se, že se i komise zalekla. Nejvíc je mi proti srsti, jak se současná vládnoucí garnitura snaží prosazovat „neprodukci“. Jako by se zapomnělo, že nás zemědělci živí a potraviny za rozumné ceny se v obchodě neobjeví samy od sebe. ANO zemědělce mimo jiné podporuje v tom, aby všichni dostávali stejné dotace a měli předvídatelná jasná pravidla. 

Jako předseda sněmovny jste podporoval rozšíření Evropské unie na Balkán. Mělo by podle vás dostat přednost před rozšířením o Ukrajinu a Moldávii? 
Ano, bylo to důležité téma pro mě, mé kolegy z V4 a třeba i pro rakouského předsedu Wolfganga Sobotku. Balkánské země pro svůj vstup udělaly už opravdu hodně, jejich členství, nebo naopak nečlenství má podle mého názoru pro EU značný strategický význam. Velmi rezervovaný přístup některých západních zemí a až záměrné komplikování procesu vstupu mě přímo rozčilovaly. Při vstupu do Unie by mělo být měřeno všem stejně a je jen holým faktem, že země západního Balkánu už jsou mnohem dál. To není o žádné přednosti. 

Cílem Andreje Babiše je po příštích volbách jednobarevná vláda hnutí ANO. Pokud se to nepodaří, kdo je z vašeho pohledu pro ANO dnes na české politické scéně nejblíž coby koaliční partner?
Nevím, jestli použil přímo slovo cíl. Spíše se jedná o představu o nejlepším možném řešení. Vycházet se bude z politické reality den po volbách. A to se týká i druhé části vaší otázky. Zatím ani není jisté, kdo se nakonec do parlamentu dostane. Jako příklad si můžeme vzít například Slovensko. Jednat budeme se všemi a koalici je možné vytvořit s každým subjektem, se kterým se dokážete domluvit na smysluplném programu. 

KROMĚŘÍŽ
Radek Vondráček je nejen poslancem sněmovny, ale také zastupitelem v Kroměříži. Čím dnes žije takovéto menší moravské město? Je to zcela jiný svět, než „pražská politika“? „K tomu bych asi řekl jen to, že je to mnohem méně politiky a více osobních vztahů a snaha o řešení reálných projektů a každodenních starostí,“ říká Radek Vondráček. „Doufám, že se konečně postaví nová víceúčelová sportovní hala, ve které bude sportovat co nejvíce našich dětí a bude se dařit co nejvíce sportům. Je také potřeba opravit plavecký bazén, a tak bych mohl pokračovat ještě dlouho. Kroměřížský zámek a zahrady jsou druhé nejvíce navštěvované místo Zlínského kraje a na každého udělají dojem. Přivedl jsem do svého rodného města mnoho zahraničních hostů a všichni byli překvapeni a ohromeni, protože něco takového opravdu nečekali. Zkrátka jsme takový stále trochu skrytý klenot Moravy. Teď na jaře je nejlepší čas na návštěvu našich zahrad Květné a Podzámecké. Další reklama není třeba. Uvidíte sami. Přijeďte.“ 

CV BOX 
Radek Vondráček (narodil se 30. prosince 1973 v Kroměříži) je poslancem za ANO 2011, v němž je místopředsedou. 
Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Do politiky vstoupil v roce 2013 a po úspěšných parlamentních volbách se stal poslancem. Ve všech dalších parlamentních volbách svůj post obhájil. V letech 2017–2021 byl předsedou sněmovny, místopředsedou hnutí byl zvolen v roce 2019. V letech 2014–2017 byl zastupitelem a místostarostou města Kroměříž, zastupitelem se opět stal v roce 2022. 
Iniciativa Rekonstrukce státu jej dva roky po sobě vyhlásila nejaktivnějším bojovníkem proti korupci mezi poslanci. 
Je moravským patriotem. Stále žije v Kroměříži, jeho rodina zde má hluboké kořeny – on sám je již šestou místní generací. Je ženatý, má dceru a syna. Je velkým filmovým fanouškem a celoživotním čtenářem sci-fi a fantasy literatury. Miluje zvířata, folklor, sport a jízdu na motorce. Když je čas, aktivně se věnuje včelařství a muzice. 
 

Autor je evropským editorem Deníku 

Mohlo by vás zajímat

Více článků