Rozhovory

Prémiové bankovnictví? Jde o partnerský vztah

Publikováno: 12. 8. 2019
Autor: Lubor Winter
Foto: archiv Petry Ondrušové
logo Sdílet článek

Česko bohatne, a tak logicky roste i skupina movitých Čechů. Jak tito lidé spravují své finance? Kromě jiného také o tom jsme hovořili s Petrou Ondrušovou, ředitelkou Erste Premier, divize prémiového bankovnictví České spořitelny.

Prémiové bankovnictví nabízí prakticky každá banka. Co konkrétně u vás v Erste prémiové bankovnictví znamená? V čem jste unikátní?

Nabízíme komplexní bankovní služby na nejvyšší úrovni. Základem je budování partnerského vztahu s klientem, vzájemná důvěra a respekt. K tomu přidáme mix zajímavých kulturních i sportovních klientských akcí, u kterých nám jde zejména o zprostředkování jedinečných zážitků, které mají v mnoha případech celospolečenský rozměr. Klíčový je samozřejmě profesionální osobní bankéř, který naslouchá přáním klienta a vyřeší všechny jeho specifické požadavky.

Jak byste si vy osobně vybírala prémiového bankéře? Jaké musí mít vlastnosti a co všechno musí umět?

Po svém prémiovém bankéři bych chtěla, aby naslouchal, co mu říkám, a reagoval na mé potřeby v čase a místě, kde jsou. Zároveň bych očekávala, že mě bude dobře znát a s řešením přijde nejen iniciativně, ale i inovativně. Potěšilo by mě také, kdyby mi dokázal na míru nabídnout různé služby a benefity nefinanční povahy. Kdyby mě pozval na networking s inspirativními lidmi, připomněl mi event pro klienty, který by mě mohl zajímat – třeba Designblok, protože by věděl, že mám design v oblibě. Nejlepší bankéř je ten, kterému můžete plně důvěřovat a můžete se na něj zcela spolehnout.

Jaké konkrétní předpoklady musí klient mít, aby dosáhl na vaše prémiové služby? Musí mít na účtu minimálně pět, deset, sto milionů…? A vstupují do hry i jiná kritéria než suma peněz?

Kromě splnění vstupních kritérií, která se klient dozví v našich Premier centrech, očekáváme, že s námi bude aktivně řešit svoje finanční potřeby a bude s námi aktivně komunikovat. Zkrátka, že s námi naváže partnerský vztah.

Jak byste obecně charakterizovala českého movitého klienta? Můžete ho srovnat s bohatou klientelou v jiných evropských zemích?

Nejsem si jistá, jestli lze vytvořit nějakou obecnou charakteristiku. Podle naší zkušenosti má každý klient Erste Premier své individuální potřeby a přístup k využití a zhodnocování svých financí. Někteří opravdu movití lidé si místo aut kupují jachty, jiní ale luxus hledají v něčem jiném. Nejcennější komoditou je dnes čas a ten je pro stále více lidí úplně největším luxusem. Tento trend určitě souvisí s hektičností doby, kdy lidé stres, spěch a vysoké pracovní nasazení kompenzují ve volném čase zajímavými zážitky nebo cestováním. A myslím si, že to platí nejen o českém bohatém klientovi, ale i o movitých lidech v jiných evropských zemích. Jsem toho názoru, že stejně jako jinde ve světě, tak i u nás s mírou bohatství roste také nadhled.

 Zmínila jste luxus a to, že různí lidé ho vidí v různých věcech. Co je pro vás osobně největší luxus?

Patřím k těm, pro které je luxus hlavně čas, jenž můžu věnovat lidem a věcem, které jsou pro mne důležité. Čas s rodinou, přáteli, čas pro mě samotnou, cestování... Za luxus považuju i to, že můžu dělat práci, která mě baví.

Co konkrétně vás na ní baví?

Pro mě je klíčové, že mi moje práce dává smysl a naplňuje mě. Nejdůležitější jsou lidé, se kterými pracuji. V lidech okolo sebe hledám inspiraci, která nás navzájem může obohatit a rozvíjet dál. Řídím tým 17 manažerů a více než 170 bankéřů a právě rozvoj lidí v kombinaci s plněním ambiciózních cílů je to, co mě nejvíc nabíjí.

O jaké služby v rámci prémiového bankovnictví mají čeští movití klienti největší zájem?

O poradenství v oblasti zhodnocování svých prostředků, o financování svého bydlení, ale i o nákup dalších nemovitostí. A v neposlední řadě o zajištění rizik celé rodiny a třeba i o nákup levnějších energií. Klienti očekávají individuální přístup při řešení svých unikátních požadavků ze světa financí.

Z kterých odvětví a profesních skupin se rekrutuje největší počet klientů prémiového bankovnictví?

Naši klienti působí v různých odvětvích a profesích. Nelze jeden z nich označit jako ten, ze kterého přichází nejvíce klientů. Jsou to manažeři velkých firem, podnikatelé, lékaři, právníci, architekti, ale třeba i rentiéři.

Jak se liší vaši zámožní klienti podle věkových skupin? Dnes už je jistě řada bohatých lidí i ve věkové kategorii do 35 let a čekal bych, že se chovají ke svým financím jinak než ti starší. Nebo se mýlím?

Nelze úplně definovat odlišnosti na základě věkové skupiny, nicméně mladší generaci často víc zajímá materiální luxus. Touží i po zážitcích, cestují nebo si chtějí zajistit vlastní bydlení. Obecně lze říci, že mladší generace bývá více orientovaná na výnos a je tedy ochotna podstupovat vyšší tržní rizika.

Prémiové bankovnictví se hodně dotýká problematiky investic. Co je podle vašeho názoru nejlepší investicí v životě?

Myslím si, že nejdůležitější investicí v životě je vzdělání. To je něco, co vám nikdo nevezme. Něco, co tvoří pevný základ vašeho života, na kterém je potřeba neustále dál stavět. Rozhodně tím nechci říct, že vzdělání se automaticky rovná úspěch a spokojený život, ale zcela jistě člověka podstatně formuje. A když se k tomu přidá škola života...

 


Petra Ondrušová

Vystudovala obor Podniková ekonomika a management na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Nadstandardnímu bankovnictví se věnovala už v Citibank, později budovala podobnou službu pro HSBC. Pro Českou spořitelnu a její značku Erste Premier pracuje od roku 2010. Ředitelkou celého segmentu se stala v lednu 2017. Spolu se svým téměř 200členným týmem spravuje portfolio více než 34 tisíc klientů.

Volný čas věnuje svému partnerovi a dceři, příležitostně sportu.

  

Čeští dolaroví milionáři

Jde o osoby, jejichž investovatelný majetek je vyšší než milion dolarů. Do tohoto jmění nejsou zahrnuty nemovitosti obývané těmito lidmi, dále sběratelské předměty, spotřební zboží a zboží dlouhodobé spotřeby.

V naší zemi žije 30 až 31 tisíc dolarových milionářů. Přibližně procento z nich jsou takzvaní ultramilionáři, jejichž majetek je vyšší než 30 milionů dolarů.

Počet dolarových milionářů v Česku roste v posledních letech rychleji, než je celosvětový průměr (10,6 % ročně). Důvodem je především růst HDP, osobních příjmů a cen nemovitostí.

Stejně jako ve světě je český dolarový milionář většinou vysokoškolák a majitel firmy. V Česku je to nejčastěji muž mezi 51 a 53 lety.

 

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků