Rozhovory

Petr Vorba, Tomáš Volf: Chceme spolupráci, která by měla přínos pro všechny

Publikováno: 16. 4. 2021
Autor: Karel Černý
Foto: Jaroslav Jiřička a/and ICONNA HOME
logo Sdílet článek

Unikátní novinku v oblasti bydlení přinesla společnost Iconna Homme. Oč jde? O modulární dřevostavby italského výrobce A-Fold, od něhož Iconna Homme získala oficiální zastoupení pro Česko a Slovensko. Zatím nabízejí dva typy, ve vývoji je třetí. Jak vlastně modulární domy fungují, co nabízejí a jak se dají využít, o tom jsme si povídali s „otci zakladateli“ společnosti Petrem Vorbou a Tomášem Volfem.

Jak jste se vlastně dali dohromady?

Petr Vorba: S Tomášem se známe přes dvacet let. Každý z nás se pohyboval v úplně jiném odvětví, nicméně postupem doby jsme projevili společný zájem o oblast developmentu. Já jsem před více než dvěma lety viděl prezentaci dřevěných modulárních smart domů, což mě velmi oslovilo. Následně jsme si nad tím s Tomášem sedli a řekli jsme si, že by to mohla být skvělá cesta pro současný trend rychlého a relativně levného bydlení pro lidi, kteří chtějí utéct z městského ruchu. Připadalo nám to chytré a zajímavé, protože nic podobného v současné době na trhu není. Modularita těch domů je velká a umožňuje zákazníkům přizpůsobit si je podle svých přání a představ.

Takže developerstvím jste se předtím nezabýval?

Petr Vorba: Ne. Vedl jsem s partnery jednu obchodní společnost. Ale nemovitosti a oblast designu a architektury, to mě vždy lákalo. Takže jsem začal koketovat s menšími projekty – od výstavby přes rekonstrukce, zařizování interiérů a podobně. Postupem času se tyhle odbočky staly mou hlavní cestou, a když jsme si s Tomášem řekli, že právě modulové domy jsou produkt, který by mohl být naším pilířem s velkým potenciálem nejen pro český trh, bylo rozhodnuto.

Tomáši, v jakém oboru jste se před založením Iconna Home pohyboval vy?

Tomáš Volf: Byl jsem zaměstnancem finanční společnosti. Ale přemýšlel jsem o osamostatnění a když jsem před dvěma roky viděl stránky výrobců zmíněných domů, hodně mě to oslovilo. Představte si, že jste ve stadiu, kdy byste se chtěl posunout někam dál, hledáte, přemýšlíte – a najednou se objeví něco, u čeho vás okamžitě napadne, že to je přesně ono. S Petrem jsme se rychle domluvili. Spojili jsme se s italskými výrobci, firmou A-FOLD Houses, vypravili jsme se tam a prošli továrnu, v níž ty domy vyrábějí. Byli jsme nadšeni. Našel jsem v tom smysl a věděl jsem, že tohle chci do budoucna dělat.

Jedna návštěva, a hned jste se stali výhradními partnery pro Česko a Slovensko? To byla rychlá domluva...

Petr Vorba: Zase až takový sprint to nebyl... (směje se) Skoro nikdy není nic tahle jednoduché. Nicméně zapracovala známá pravda o tom, že je dobré být ve správný čas na správném místě.

Tomáš Volf: Což se tady povedlo dokonale.

Petr Vorba: Přesně tak. Oni právě finalizovali svou strategii a my jsme byli celosvětově mezi prvními, kteří je oslovili, a chtěli jsme za každou cenu to zastoupení získat. Zároveň své projekty v tu chvíli dělali ve spolupráci se Švýcary a kvůli licenčním podmínkám a podobným věcem právě celkově svou strategii měnili. Což otevřelo dveře i nám. Odprezentovali jsme jim naše projekty z minulosti a představili jim koncept, jak bychom si celou spolupráci představovali – jak chceme postupovat, čeho chceme dosáhnout. Líbilo se jim to a domluvili jsme se.

Tomáš Volf: Navíc zafungovala taková ta lidská chemie, vzájemné sympatie. A shodné cíle i „tah na branku“, tedy jakým způsobem tu spolupráci vyprofilovat, aby měla přínos pro všechny.

Všiml jsem si, že z okolních států je zastoupení například v Maďarsku, Německu, Rakousku či Švýcarsku, ale třeba v Polsku nikoli. Nepadla řeč i na to, že byste své teritorium rozšířili?

Petr Vorba: Nabízelo se to, protože polští klienti jsou geograficky hned vedle nás. Ale v současné době tam řešíme jen nějaké obchodní supporty a podobně. Chceme, aby naše služby měly skutečně profesionální úroveň, nejde nám o to, prodávat ty domy jak housky na krámě.

V rámci těch zemí všichni jedete po své linii? Je tam nějaká spolupráce, nebo naopak konkurenční boj?

Petr Vorba: Jak říkal Tomáš – chceme spolupráci, která by měla přínos pro všechny. Pak je logické, že se jednotlivá zastoupení nebudou vzájemně kanibalizovat. Což se mimochodem obecně v mnoha případech stává – mluvím o přetahování zákazníků a podobných věcech. Tady se nic podobného neděje a jsme za to velice rádi.

Předpokládám, že neděláte všechno jen ve dvou...

Petr Vorba: To by nešlo. Podařilo se nám postupně vybudovat skvělý tým. Například jedna z kolegyň je právnička, ale také odborně kovaná ve výstavbě nemovitostí, skvělá angličtinářka a navíc dokonale umí italsky, Itálie je pro ni v podstatě druhý domov – co víc chtít? Sedli jsme si i lidsky, je velice komunikativní a umí otevírat ty správné dveře. A samozřejmě máme i výborné kolegy pro odborné oblasti – třeba stavební inženýry, projektanty – i lidi, kteří musí v reálu zajistit samotné dodání domu a jeho instalaci.

Soustředíte se jen na větší projekty, nebo dodáváte domy i jednotlivcům?

Tomáš Volf: Pracujeme samozřejmě i pro jednotlivce. Například klient má pozemek, od nás chce tedy jen dům. Všechno zajistíme, dáme základovou desku, přivezeme dům, nainstalujeme ho a předáme na klíč.

Petr Vorba: Je několik kanálů, kterými jsme oslovováni. Prvním je developerská skupina, která řekne „ano, nám se ty modulární domy líbí a chceme je v našem rekreačním resortu“. To je způsob, kdy – stejně jako v případě, který zmiňuje Tomáš – zajistíme čistě jen dodání a instalaci. Pak je další cesta, které se teď věnujeme velice úzce – připravujeme dva projekty pro výstavbu domů včetně pozemků.

Takže se na vás může obrátit i někdo, kdo žádný pozemek pro umístění domu nemá a vy mu ho najdete?

Petr Vorba: Jsme přesvědčeni, že každý má dělat, co umí. Takže tím se nezabýváme my, ale spolupracujeme s odborníky na reality, kteří dokážou ten správný pozemek najít rychleji a lépe. Klient dá svou specifikaci, představu, požadavky – někdo nechce být daleko od města, jiný naopak preferuje samotu, různí zájemci potřebují různě velké bydlení a podobně. Někteří ani přesnou představu nemají, takže se s nimi setkáváme a 

Co třeba krb? Přeci jen to jsou dřevěné domy...

Tomáš Volf: I krb může být, ale opravdu vycházejme z toho, že jde o dřevostavbu, takže výběr je určitým způsobem specifický a je nutné najít správný typ.

Petr Vorba: Máme partnerskou firmu, která se soustřeďuje právě na krby a krbová kamna, takže posoudí, co, kam a jak umístit.

Říkáte, že klient si může zvolit úpravy. Ale když dodáváte dané typy, naprosto jakékoliv úpravy asi možné nejsou...

Petr Vorba: To samozřejmě ne, moduly jsou dané. Například parametry pro umístění kuchyně, koupelny, schodiště atd. jsou konstantní. Tvary domů jsou také dané od výrobce, nelze udělat třeba rovnou střechu namísto šikmé a podobně. Momentálně je výběr ze dvou typů – model A, což je skutečně tvarově jakési „áčko“, a model T, který má upravenou střechu a poskytuje víc prostoru v patře. A finišuje třetí model – C, tedy Cube, což jsou, zjednodušeně řečeno, kostky, které se mohou na sebe a vedle sebe variabilně nastavovat a propojovat. Ostatní záležitosti jsou ale volitelné. Klient si může objednat třeba celoskleněnou přední stěnu, modulárně připojený balkón, střešní okno, zmíněná krbová kamna a mnoho dalšího.

Tomáš Volf: Je možné se s výrobci domluvit, pokud klient chce třeba dvě okna místo jednoho – není to problém. Jsou hodně flexibilní.

Spolupracujete na projektu také s bytovými architekty, designéry a podobně?

Petr Vorba: Máme i tyto služby. A díky tomu, že ten dům je modulárně postavený, může si klient sám, s naší pomocí či s pomocí architekta určit specifikaci – od střešní krytiny přes typ a úpravu fasády či dřevěné obložení a další detaily. Jsme schopni zajistit i finální úpravu pozemku, včetně zahradní výstavby. A spolupracujeme s interiérovými designéry, kteří zákazníkům pomohou upravit dům do stylu, který je jim blízký. To všechno lze, a myslím, že se díky tomu dá za velmi slušné peníze vyprofilovat pro klienta skutečně ideální dům.

Předpokládám, že když někdo bude chtít domek pro sebe a v sousedství třeba pro rodiče, není problém dodat dva různé typy...

Petr Vorba: Jistě. Mladí mohou mít ten s největší rozlohou, rodiče na penzi menší. Nebo obráceně, nebo oba stejné – jak si budou přát.

Překvapila mě rychlost, s jakou dům dodáte. Uvádíte, že od chvíle, kdy se se zákazníkem domluvíte, jsou tři měsíce na dodání z Itálie a samotná instalace je hotová za deset dnů.

Tomáš Volf: Ano – za deset dnů se vším všudy.

Petr Vorba: Pokud klient splní podmínky pro instalaci a nemá specifické, nadstandardní požadavky na úpravy, tak díky tomu, že celý dům přijíždí modulárně složený už takřka hotový, proběhne předávka opravdu v tomto časovém úseku.

Takže kdybych měl pozemek a rozhodl se, že už nechci bydlet v Praze, prodal byt a na dva týdny někam odjel, mohu se vrátit do nového domu, nazout papuče, otevřít lednici, vyndat pivo a pustit si televizi?

Tomáš Volf: Odjet byste musel alespoň na tři měsíce, zapomínáte na to dodání z Itálie... (směje se) Ale jinak máte pravdu. A třeba v budoucnu budeme mít moduly tady skladem, takže všechno bude rychleji.

Předpokládám, že veškeré české a evropské normy a certifikáty jsou samozřejmostí...

Petr Vorba: Jistě. Celý dům prochází certifikací pro normy v rámci Evropské unie. Navíc samotné Česko má jedny z nejvyšších požadavků na kvalitu a zpracování. Veškerých standardů a norem se samozřejmě držíme. Mimochodem, malá poznámka – někteří zájemci měli zpočátku představu, že Itálie je jenom o slunci, tudíž ty domy proto budou vhodné jen na léto. Ale zapomínají, že Itálie je i o horách, domy jsou proto vyrobené tak, aby splňovaly i kritéria pro těžké zimy. A to i severské, protože mnoho těchto domů je teď instalováno v severských státech, kde jsou zimy podstatně náročnější než u nás.

Z jakého dřeva vlastně ty stavby jsou?

Tomáš Volf: Je to smrk, a to z rakouských a německých lesů, a připravuje se na rakouských pilách. Má samozřejmě certifikaci pro stavby, co se týká například zátěže. Dřevo je ošetřené a výrobce hodně dbá na ekologii, takže veškerá impregnace a nátěry, u kterých to lze, jsou na vodní bázi. Zateplení je z přírodních, nehořlavých materiálů, opět kvůli co nejmenší ekologické zátěži. Oproti cihlovým či betonovým stavbám nechává tento dům naprosto minimální stopu. Vše, co se dá, je na přírodní bázi. Naprostou samozřejmostí je, že vše je zdravotně naprosto nezávadné.

Myslíte, že už je pryč představa, že dřevostavby jsou vhodné jen pro sruby či chaty – prostě jen na letní rekreaci – a poctivý dům je pouze ten cihlový?

Petr Vorba: Jsem přesvědčený, že ano, to vnímání je naprosto odlišné už posledních deset, patnáct let. Nejenže vítězí všeobecně čistá stavba suchou cestou, ale velkou roli hraje i variabilita, také pořízení a stavba jsou výrazně snazší. Ze zpětné vazby majitelů dřevostaveb víme, že by neměnili. Tento trend každým rokem sílí a myslím, že je to správná cesta. Mimochodem, náš italský partner má v tomto oboru opravdu veliké zkušenosti – mimo jiné zajišťuje výstavbu modulárních velkokapacitních dřevostaveb, jako jsou třeba univerzitní haly nebo domy pro státní instituce v oblastech, kde bývají zemětřesení a je tam zákaz stavět klasické zděné domy.

Nedávno vyšla zpráva o tom, jak jdou nahoru ceny chat, chalup, ale i pozemků, a za velké peníze se prodávají i dříve neprodejná místa či budovy v dezolátním stavu. Takže mezi lidmi je o bydlení mimo města asi opravdu velký zájem...

Petr Vorba: Právě to jsme nedávno probírali s kolegou, který má na starosti stavební část, protože jsme dělali odhady na nějaké pozemky. A trendem – i s ohledem na stav pandemie a vývoj chování lidí třeba v oblasti trávení volného času – je neúměrný nárůst poptávky po jakémkoliv pozemku. Už i některé obce, které měly záměr rozšiřovat výstavbu, jsou vyčerpané, a nové projekty včetně územního řízení a podobně trvají třeba tři, čtyři roky. Jsme v hlubokém deficitu nabídky, proto cena neúměrně roste. Navíc předpoklad je, že to ještě bude pokračovat.

Tomáš Volf: Hodně lidí se přesouvá z drahých městských bytů do rekreačních objektů i proto, že jsou levnější, i ostatní náklady jsou oproti městu nižší.

A nejde i o investiční záležitost? Nechat postavit, a pak pronajímat?

Petr Vorba: Také. Máme několik investorů, kteří nás s takovým záměrem oslovili. Z hlediska rentability už je pro ně zajímavější investovat do takových domů, jaké my nabízíme, než do klasických bytů nebo bytových jednotek.

Jak vychází cenové srovnání vámi nabízených domů vůči klasickým bytům?

Petr Vorba: Záleží na tom, v jakém regionu, protože cenová politika je rozdílná. Ale obecně – cenou našeho domu bez problémů konkurujeme ceně bytu. Kdybychom to přepočítali na metry, jsme dokonce levnější.

Tomáš Volf: U některých bytů třeba až o polovinu. Samozřejmě vždy záleží na pozemku, na lokalitě, ve které se nachází. Pokud jde pouze o náš dům, jeho cena je stejná, ať ho dodáváme do Prahy, do Pardubic, nebo na Moravu. A mohu říct, že třeba v právě v těch Pardubicích jsme vůči cenám bytů naprosto konkurenceschopní. Co tu cenu mění, je pozemek a jeho umístění, a samozřejmě případné nadstandardní úpravy požadované klientem.

Kde je možné si vaše domy prohlédnout?

Petr Vorba: Teď chceme instalovat dva a posléze tři vzorové domy. První by měl být v zástavbě, kterou plánujeme pro šest našich domů – a půjde už o vylepšený typ. Naší představou a cílem jsou vzorové stavby v Praze, ve východních Čechách u Lázní Bohdaneč, v Brně, a pak také na Slovensku v okolí Bratislavy. Pokud by je chtěl někdo vidět teď hned, instalují je například u Vídně a také ve Francii.

Zbrzdila vás v práci covidová pandemie?

Petr Vorba: Rozhodně se nezbrzdil zájem o domy, ale v rámci vývoje, dodávek či subdodávek se koronavirus projevil. Vezměte si, že Itálie měla na počátku pandemie snad tříměsíční totální lockdown, kdy nebylo možné vyrábět.

Iconna Home funguje dva roky. Plní se vaše představy a plány?

Petr Vorba: Samozřejmě jsme si stanovili byznys plán. Primární bylo zajistit zastoupení, což se podařilo. Pak vybudovat tým, který bude schopen poskytovat služby na úrovni, kterou chceme nabízet. I to se povedlo. A za třetí – že se budeme spolupodílet na finálním vývoji těch domů, to se nám také splnilo. Jinak – byznys v nemovitostech je během na dlouhou trať. Proto teď intenzivně pracujeme na přípravě výstavby v Lázních Bohdaneč, protože je to krásné místo spjaté s přírodou, které bude mít větší kouzlo pro potenciální klienty. Podílíme se také na několika dalších projektech, ať už pro nás, nebo pro naše spřízněné partnery, a chceme samozřejmě posílit naši základnu i oslovením klientů prostřednictvím sociálních sítí. To jsou věci, které nás v tuto chvíli nejvíc vytěžují.

Petr Vorba (18. prosince 1977 v Pardubicích) je jednatelem ICONNA HOME s.r.o.

Vystudoval Vysokou školu obchodu a sportu, obor řízení lidských zdrojů a marketing, následně pak MBA program se specializací na komerční právo na Ústavu práva a právní vědy v Praze. Od roku 1998 podniká v oblasti obchodu a investic.

Má rád moderní architekturu a design, rád běhá a lyžuje.

Tomáš Volf (23. ledna 1978 v Poličce) je ředitelem ICONNA HOME s.r.o.

Vystudoval Vysokou školu obchodu a sportu, obor řízení lidských zdrojů a marketing. Poté osmnáct let pracoval na různých pozicích (od obchodních přes vzdělávání až po manažerské) v největší leasingové spol. na českém trhu.

Miluje „smart“ bydlení a moderní technologie, věnuje se silniční i horské cyklistice a vysokohorské turistice. Kromě toho rád vaří a jeho velkou láskou jsou také dopravní letadla. Nejvíc si odpočine na slunci, u moře a při sklence dobrého vína.

Model A se dá využít k rekreaci i trvalému bydlení. Díky své modularitě se dá upravovat, takže může být v rúzné velikosti a rozložení.

Jedním z typů, které ICONNA HOME z Itálie dováží, je model T. Má upravený tvar střechy pro více místa v prvním patře.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků