Rozhovory

Peter Blaškovitš: Saudská Arábia nie je len odbytovým trhom

Publikováno: 13. 5. 2024
Autor: Lucie Burdová
Foto: Archiv Petera Blaškovitše
logo Sdílet článek

Před lety působil současný člen výkonného výboru Národní vodíkové asociace a člen sboru poradců ITAPA Peter Blaškovitš mimo jiné i jako ředitel strategie a zástupce CEO telekomunikačního operátora v Kuvajtu. Od té doby se dlouhá léta pohybuje především v domácích vodách. Přesto je s regionem Arabského zálivu spjatý, a to jako prezident Obchodní komory Království Saúdská Arábie na Slovensku.

Vaše předchozí pracovní zkušenosti z Kuvajtu jsou pro působení v saúdskoarabské obchodní komoře jistě výhodou...
Áno, v minulosti som pôsobil niekoľko rokov v Kuvajte, ale moje kompetencie a zodpovednosť zahŕňali celý región GCC a zakladanie pobočiek v týchto krajinách. Skúsenosti z daného regiónu považujem za obrovskú výhodu najmä pri chápaní kultúrneho prostredia a zvyklostí, ktoré sú v tomto regióne nevyhnutne prepojené aj na obchodné vzťahy. 

Proč a v jakých segmentech je v současnosti rozšiřování spolupráce právě se zeměmi GCC tolik důležité? Moderná hospodárska diplomacia by mala jasne definovať krajiny, v ktorých ju chceme rozvíjať. Slovensko je veľmi malá krajina a je prirodzené, že to nemôžeme robiť úplne všade po celom svete. Sme v európskom priestore, ktorý má pre nás jasné pravidlá, orientujeme sa v ňom, a preto si myslím, že nie je potrebné venovať sa prioritne rozvoju vzťahov tam, kde sme takpovediac doma. Dôležité je venovať pozornosť tým krajinám, ktoré sú mimo európskeho priestoru, či už je to Blízky východ, Južná Amerika, Čína, Ázia a takisto niektoré africké krajiny. Sem jednoznačne patrí aj región GCC a prirodzene aj najväčšia krajina tohto regiónu, Saudská Arábia. Oblasti rozširovania spolupráce vidím najmä v segmentoch, ako je priemysel, energetika, zdravotníctvo a technológie. 

Váš ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok na únorové návštěvě Saúdské Arábie pro tamní média mimo jiné uvedl, že „jsme absolutně odlišné země, co se kultury týká, ale lidsky jsme si velmi blízcí“. Jací jsou Saúdští Arabové, jak se s nimi jedná? 
Pán minister to vystihol, myslím, úplne presne. Je naozaj veľmi motivujúce vidieť vo vláde politikov, ktorí takto citlivo vnímajú medzinárodné vzťahy napriek odlišnostiam. Môj osobný pohľad na ľud Saudskoarabského kráľovstva je veľmi pozitívny. Mám skúsenosti aj z iných krajín GCC a musím povedať, že Saudskoarabi sú veľmi pracovití. V niektorých iných krajinách regiónu sú povolania, ktoré domáce obyvateľstvo nerobí. Napríklad taxikárov, remeselné práce, práce v gastronómii a podobne. V Saudskoarabskom kráľovstve to tak nie je, lokálne obyvateľstvo pracuje na všetkých pozíciách od tých najvyšších až po manuálne práce, a tak prirodzene ani nevzniká nadradenosť a kastovanie obyvateľstva, aj keď treba povedať , že tamojšia spoločnosť má svoje pravidlá, čo sa týka spoločenského postavenia, Saudskí Arabi sú prirodzene veľmi pohostinný národ, a pri biznise platí slovo a dôvera viac ako písaná zmluva. Vyjednávanie však nie je ľahké, ale ja to vnímam ako prirodzené chránenie vlastných národných záujmov, ktoré, naopak, nám na Slovensku, myslím, trochu chýba. 

Jaké příležitosti pro slovenské firmy nabízí tamní trh?
Saudská Arábia má rozlohu viac ako dva milióny km2 a niečo vyše 35 miliónov obyvateľov a pre slovenské firmy predstavuje z mojich skúseností obrovské príležitosti. Je však potrebné pochopiť jeden dôležitý prvok, a to že Saudská Arábia nie je len tzv. odbytovým trhom. Svoju ekonomiku buduje veľmi precízne a chápe, že nerastné bohatstvo v podobe ropy nie je udržateľná budúcnosť. Preto veľmi silne diverzifikuje svoju ekonomiku a hlavne sa snaží vytvárať atraktívne prostredie na to, aby firmy zo zahraničia investovali, resp. realizovali „technology transfer“ smerom do Saudskej Arábie. 

Co naopak může nabídnout Slovensko Saúdské Arábii?
Určite to je segment turizmu , technologické know how, kvalitných ľudí. Vidím aj slovenské firmy ktoré môžu byť úspešné na ich trhu v oblastiach digitálnych tehnológií . Slovensko je zaujímavé svojou polohou a ľudským kapitálom. Táto kombinácia a ľudia i strategická geografická poloha na najdlhšej rieke Dunaj sú v dnešnej ekonomike veľmi dôležité najmä z hľadiska prepravy tovarov a energetických produktov. Ďalšiu výhodu, čo máme, je energia, pozrite sa – máme dve jadrové elektrárne a tretiu na ceste, jednu významnú vodnú elektráreň, ktorá je mimochodom veľmi dôležitým prvkom ako vodné dielo pre splavnosť Dunaja. V oblasti turizmu je to najmä segment well-being. 

Mohl byste zmínit některé projekty, které se za vašeho vedení podařilo spustit? 
Pracujeme na rôznych projektoch. Môžem spomenúť najmä plán výstavby produkcie zeleného vodíka, rozvoj spolupráce v oblasti digitalizácie kultúrneho dedičstva, ako aj niektoré logistické projekty, o ktorých by som ešte nerád hovoril 

CV BOX 
Peter Blaškovitš (narodil se 2. ledna 1978 v Bratislavě) je slovenský manažer a mj. prezident Obchodní komory Království Saúdská Arábie na Slovensku. 
Vystudoval aplikovanou informatiku a automatizaci v průmyslu na Materiálovotechnologické fakultě Slovenské technické univerzity v Trnavě. Za svůj akademický přínos v oblasti rozvoje strojírenství získal ocenění Technické univerzity v Košicích. 
V minulosti např. vedl Národní centrum zdravotnických informací, kde stál za spuštěním projektu eZdravie, nebo Slovenskou inovační a energetickou agenturu, v jejímž rámci se podílel na tvorbě národní vodíkové strategie vlády SR. 
Dnes působí jako poradce pro mnohé státní firmy i samotné ministry, je i členem výkonného výboru Národní vodíkové asociace Slovenska. Je také členem ITAPA Board of advisors pro oblast energetiky. 
Má dvě děti, žije v Bratislavě. 

Mohlo by vás zajímat

Více článků