Události

Na výstave aj o mýte menom Sisi

Publikováno: 16. 11. 2023
Autor: Silvia Mária Petrovits
Foto: Shutterstock.com, Valerie Habsburg, Wikimedia Commons, ÖRF
logo Sdílet článek

Cisárska vila (Kaiservilla) v hornorakúskom kúpeľnom meste Bad Ischl, ktoré bude na budúci rok hlavným európskym mestom kultúry, ožila od polovice augusta až do konca septembra 2023 mimoriadnou výstavou.

Otvorili ju počas tohtoročných spomienkových osláv cisárskych narodenín, presne v deň 170. výročia slávnych zásnub Františka Jozefa I. a Alžbety Bavorskej. Práve vtedy a tam sa zrodil nesmrteľný mýtus menom Sisi, pod ktorým sa skrýva fascinujúca osobnosť.

Udalosť storočia
Písal sa august 1853, keď arcivojvodkyňa Žofia pozvala kráľovských príbuzných na letné rodinné stretnutie do Ischlu. Konalo sa pri príležitosti blížiacich sa 23. narodenín jej najstaršieho syna, cisára Františka Jozefa. Medzi hosťami bola okrem iných aj Žofiina sestra, vojvodkyňa Ludwiga s dcérami. Popri staršej Helene prišla aj 15-ročná Alžbeta, nazývaná Sisi. Stretnutie cisárskych rodín na oslave vyvrcholilo 19. augusta udalosťou, ktorá sa vyskytne raz za storočie. Ostatne, romantickú filmovú verziu cisárskych zásnub si iste mnohí pamätajú napríklad z prvej časti filmovej trilógie Ernsta Marischku.

Cisárovná Alžbeta v ikonických hviezdnych šatách

Kým nevesta povedala „áno“
Sály a siene letnej cisárskej rezidencie sa počas augusta a septembra tohto roka vďaka mimoriadnej výstave, aspoň sčasti, premenili na dejisko slávnych zásnub predposledného rakúskeho cisárskeho páru. Dokumentovali čas, kým Alžbeta Bavorská povedala cisárovi Františkovi Jozefovi svoje „áno“. Výstava dennodenne navodzovala dojem, že jej návštevníci sa už-už stanú očitými svedkami zrodu veľkej lásky i cisárskych zásnub. Vydarenú výstavu kurátorsky pripravila renomovaná rakúska historička, odborníčka na životný príbeh a štýl cisárovnej Alžbety, Martina Winkelhofer.

Popoludňajší čaj
Veľký príbeh svojej lásky začali cisár František Jozef a cisárovná Alžbeta písať v reprezentatívnych sálach letnej cisárskej rezidencie. Magický moment ich prvého rande, ktorým bol popoludňajší čaj v sprievode rodiny a dvoranov, navodili aj tento rok na výstave v Sivom salóne. Presne podľa dochovaných prameňov s dobrotami z cisárskej kuchyne prichystali zručné ruky súčasných cukrárskych majstrov pod dohľadom kurátorky a jej tímu bohato prestretú tabuľu. Návštevníci spoznali obľúbené zákusky cisára Františka Jozefa i dvora na originálnom servise zo zbierok Cisárskej vily. Dobroty pozývali ochutnať a ihrali sa so zmyslami i chuťovými pohárikmi návštevníkov.

Stačilo tak málo. Koláče s čajom a mnoho lásky.

Od zásnub po nesmrteľnú ikonu
Návštevník sa nielenže vydal na cestu spoznávania príbehu veľkej lásky, ale aj na cestu životného prerodu Alžbety. Mapoval premenu bavorskej princeznej ako cisárskej nevesty na legendárnu rakúsku cisárovnú, ktorej životný príbeh fascinuje dodnes. Na výstave prezentovali exponáty, ktoré bežne nemáte šancu vidieť. Po prvý raz si návštevníci pozreli portrét znázorňujúci budúcu cisárovnú v čase slávnych zásnub v Bad Ischli. Stredobodom výstavy, ktorý priťahoval zrak návštevníkov, boli rozprávkové šaty inšpirované slávnymi hviezdnymi šatami. V exkluzívnej róbe z dielne najznámejšieho krajčíra 19. storočia, Karla Friedricha Wortha, zvečnil vtedy 28-ročnú cisárovnú Sisi na svojom obraze maliar Franz Winterhalter. Kým pôvodnú róbu by ste na výstave hľadali márne, organizátori prezentovali modernejšiu, avšak rovnako fascinujúcu verziu hviezdnych šiat z dielne excelentného rakúskeho dizajnéra Antona Kruga. Ručne šité tylové šaty zdobené zlatom i striebrom asi najviac symbolizovali ikonickú osobnosť legendárnej cisárovnej Alžbety. Bola to inšpiratívna výstava, no je na škodu, že trvala iba niečo vyše mesiaca. Cisársku vilu sa však oplatí navštíviť kedykoľvek.

Zásnuby predposledného rakúskeho cisárskeho páru spopularizoval už prvý diel slávnej trilógie Ernsta Marischku s názvom Sissi

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků