Rozhovory

Michael Řezáč: Každý stadion je naprostý originál

Publikováno: 22. 7. 2020
Autor: Karel Černý
Foto: TARESPA
logo Sdílet článek

Pokud je někdo skutečně vášnivým fanouškem některého špičkového fotbalového klubu a zároveň má rád krásné a originální věci, měl by si do paměti vrýt jméno TARESPA. Je to totiž název firmy, která vytváří ojedinělé modely fotbalových stadionů. Zapomeňte ale na nějaké stavebnice či vystřihovánky, tohle jsou v podstatě šperky. Majiteli firmy jsou Michael Řezáč a Michal Špaček. A s prvně jmenovaným jsme si o těchto modelech povídali.

Společnost TARESPA existuje čtyři roky. Hned od počátku jste vyráběli modely stadionů? Který jste vyrobili jako první?

Určitě byla od začátku hlavní myšlenkou výroba stadionů. Tím, že máme jako majitelé fotbal v krvi (já jsem ho aktivně hrál, Michal působil na vrcholných postech českého fotbalu), tak to pro nás je plnění dětského snu. U jednoho modeláře na západě Čech jsem si všiml návrhu fotbalového stadionu a ten nápad mě natolik nadchl, že jsem postupně zbláznil všechny kolem sebe a začali jsme vyvíjet. Začátky byly opravdu těžké, s jedním modelem v kufru auta jsme projezdili půlku Evropy, ale vytrvalostí a také dobrými kontakty jsme se dostali až do Dynama Drážďany, kde jsme na konci roku 2016 podepsali naši první zakázku na 200 modelů

Podle čeho vybíráte, které stadiony ztvárníte?

Po Drážďanech jsme udělali malý krok zpět a nastavili jsme novou dlouhodobou strategii, které se zatím opravdu držíme. Nejprve jsme se chtěli etablovat na českém trhu. Začali jsme tedy rovnou Spartou, jejíž stadion v té době slavil sté výročí a naší spolupráci to vyloženě nahrávalo. Následovaly ostatní české kluby a v té době jsme s každým novým klubem přicházeli s řadou inovací. Také se výrazně zefektivnil proces výroby. V roce 2019 přišlo rozhodnutí posunout se o patro výš, a tak jsme podepsali smlouvu s Chelsea FC, která o modely Stamford Bridge měla již delší dobu zájem. Momentálně se tedy chceme zaměřit na přední evropské velkokluby, které se nám již samy ozývají a s většinou z nich už proběhla prvotní jednání. Dalším krokem by měly být jednak Spojené státy, kde je největší trh se sportovním merchandisingem, a oblast Perského zálivu, kde je velká poptávka po našich nápadech a produktech a kde se zároveň bude v roce 2022 konat mistrovství světa. To je náš primární byznysový cíl na následující období.


Jak získáváte přehled o detailech každého stadionu? Oslovujete například české hráče, kteří působí v zahraničních klubech?

Tím, že jsou naše modely v poměrně malém měřítku, tak si při výrobě vystačíme pouze s fotografiemi nebo hodně pracujeme s Google maps, kde se můžete projít kolem každého stadionu na světě. Naši hráči nám spíš pomáhají na úplných začátcích jednání. Vždy se vám jde na schůzku s lepším pocitem, když vám v klubu otevřou dveře takové persony, jako jsou třeba Petr Čech, Pavel Nedvěd nebo Tomáš Vaclík. My si pak velice vážíme toho, že se každý z nich může doma pyšnit našimi modely, které sbírají podle toho, kde za svou kariéru hráli.

Jak vlastně výroba takového modelu vypadá? Je tam hodně ruční práce?

Když nás osloví nový klub, tak se nejprve začne připravovat prototyp modelu, který se hned několikrát předělává, aby vypadal přesně podle našich představ, samozřejmě s ním musí být také spokojeni zástupci klubu. Zároveň je nutné, abychom ho v tak velkém množství zvládli opakovaně vyrábět. Ruční práce je pro nás velice důležitá a opravdu si na ní zakládáme. Každý stadion, který jsme kdy vyrobili, je tak naprostý originál.

Model stadionu Chelsea FC máte v limitované edici tisícovky kusů. Všechny vyrábíte jen v omezeném množství?

Vlastně každá naše zakázka byla realizovaná jako limitovaná edice, i když jsme to u některých modelů přímo neuváděli. Všechny české kluby jsme realizovali ve stokusových sériích, takže podpisem smlouvy s Chelsea jsme museli desetkrát navýšit kapacitu výroby, abychom zvládli uspokojit celosvětovou poptávku. Původní návrh ze strany Blues byl dokonce 6000 modelů, ale to bychom momentálně určitě výrobně nezvládli. Samotné zalimitování našich produktů většina klubů ze začátku nechápala, ale my chceme udržet kvalitu, jedinečnost, originalitu a hlavně, aby si každý majitel našeho modelu a práce vážil. Chelsea má přes 500 milionů fanoušků, a tak majitelé našich ručně vyráběných modelů Stamford Bridge musí mít úžasný pocit, když patří mezi pouhou tisícovku ,,vyvolených“.


U Stamford Bridge je také napsáno, že jde o oficiální licencovaný produkt Chelsea FC. To bylo podmínkou?

Bez oficiální licence bychom žádný stadion vyrábět a hlavně prodávat nemohli. Když chcete využívat logo klubu, oficiální název nebo i podobu stadionu, tak vždy musíte vlastnit danou licenci. Největší změnou při projektu s Chelsea oproti našim dřívějším zakázkám byla samotná forma spolupráce. Se všemi kluby jsme do té doby fungovali na principu B2B a Stamford Bridge byl tedy první stadion, který jsme prodávali přímo fanouškům.

Jak se liší standardní edice od edicí de luxe?

Nejzásadnější rozdíl je v použitém materiálu. Celý stadion je vyroben z tradičního českého křišťálu. Diváky představují šatonové růže, těch na samotném modelu může být až 6000 a jen jejich lepení zabere více než čtyřicet hodin práce. Nejdominantnější části modelu jsou pokryty plátkovým zlatem, čímž se de luxe modely stávají opravdovým šperkem. Naši klienti křišťálový model dostávají v luxusní dřevěné truhlici vystlané sametem, kterou pro nás vyrábí společnost Mirland.

Kromě materiálu se samozřejmě liší také cílová skupina, pro kterou je de luxe model určen. Naše křišťálové stadiony mají ve svých pracovnách majitelé klubů, TOP management, významní kluboví partneři a v neposlední řadě současní hráči či klubové legendy. Mezi fotbalisty již máme i několik sběratelů, kteří doma chtějí mít všechny stadiony, kde během své kariéry působili. Tím, že de luxe modely vznikají ve velmi malých sériích či jen v jednotlivých kusech, jsme schopni do stadionu přenést i klientovo přání a design upravit každému na míru. Samozřejmostí je pak personifikace, kdy na podstavci modelu je kromě loga TARESPA také jméno majitele či věnování, které je zároveň i zlatě vyšito do polstrování dárkové truhlice. Co naopak obě verze spojuje, je ruční práce, vášeň pro fotbal a důraz na detail.

Jaké jsou reakce klubů na vaše modely?

Určitě pozitivní. Kluby hledají, jak oživit sortiment svých fanshopů a my jim v tomto ohledu nabízíme ideální produkt. Stadion totiž tvoří ikonickou součást klubové identity, fanoušci s ním mají spjaté ty nejkrásnější emoce z vítězných zápasů a všichni se na něj rádi každý víkend vrací. Tyto emoce jsme chtěli zachytit a přenést je těm nejvěrnějším fanouškům přímo do jejich domovů. Začátky ale byly velmi náročné, protože to nebylo možné s čímkoliv srovnat, ale momentálně se rodí v našich hlavách další exkluzivní věci, které ocení především lidé v oblasti Perského zálivu


TARESPA helps

Firma TARESPA je v poslední době spojena nejen s výrobou modelů stadionů. „Už delší dobu jsme měli v hlavě různé charitativní projekty, a tak když se na začátku letošního března zastavil normální život a i my jsme museli částečně pozastavit výrobu, rozhodli jsme se investovat náš čas tím nejlepším možným způsobem,“ říká Michael Řezáč. „Spojili jsme se s rodiči malého Oliverka, který se narodil se spinální svalovou atrofií, kdy mu postupně odumírají všechny svaly. Ve spolupráci s Jiřím Pačinkem, předním českým uměleckým sklářem, jsme vytvořili nádhernou křišťálovou skulpturu lidských rukou držících pulsující srdce, kterou věnujeme tomu, kdo přispěje Oliverkovi největší částkou na jeho transparentní účet. Tvář celému projektu propůjčili přední čeští sportovci, jako jsou Jakub Voráček, Tomáš Satoranský nebo Tomáš Vaclík. V těchto projektech budeme hrdě i nadále s názvem TARESPA helps pokračovat a jsou v našem konceptu pro velkokluby a stadiony, které chystáme!“

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků