Rozhovory

Klára Dostálová: Vládu vlastně neřídí nikdo

Publikováno: 22. 9. 2022
Autor: Šárka Jansová
Foto: Foto archiv Kláry Dostálové
logo Sdílet článek

„S úsměvem jde všechno líp a se smeknutým kloboukem projdeš celý svět,“ říká bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která je v současnosti poslankyní a předsedkyní Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj PSP ČR.

V politice se pohybujete už pěkných pár let. Co vám dala práce ministryně?

Politika, to jsou nové kontakty, zkušenosti a obzory. Pokud jste v exekutivě, tedy třeba ve vládě, a navíc v oboru, kterému rozumíte, můžete rovnou měnit věci k lepšímu. Tahle přímočarost mě rozhodně bavila. Velmi intenzivně jsem se podílela na řízení státu s cílem rozvíjet zemi pro ještě kvalitnější život nás všech. Jsem spíše zastánkyní většinového volebního systému, protože to umožňuje skládat skutečné účty voličům.

Náš volební systém je ale založen na poměrném zastoupení všech stran...

Ano, a to s sebou přináší kompromisy v různých oblastech, které se mnohdy velmi špatně vysvětlují. A co mě opravdu hodně zklamalo, je mediální prostředí. Mediální svět bohužel mnohdy určuje, co je a co není pravda, a občan si to často nemá ani kde ověřit.

Teď na podzim tomu bude rok, co jste předali pomyslné žezlo a vládne pětikoalice. Jak hodnotíte její činy?

Už celá jejich volební kampaň byla postavená na nenávisti k jednomu  člověku a programu na oblacích, pod nějž se vejdou zájmy mnoha rozdílných subjektů a stran. Tenhle programový spletenec provází pětikoalici i v prvních měsících „vládnutí“. Vládu vlastně neřídí nikdo. Premiér se neoprostil od pedagogického způsobu vystupování a mentorování. On by měl být ten, kdo se bude rvát za zájmy českých občanů. To se ale bohužel neděje. I vinou tohoto přístupu se lidé v Česku propadají do chudoby. Ve vládě také není jediný ekonom – to tu asi ještě nebylo. Na resortech nejsou v pozicích ministrů skoro žádní odborníci, spíš političtí nominanti. Jako prioritu řeší změnu služebního zákona, aby mohli mít neomezený počet politických náměstků. Rozhoduje ješitnost a pomsta vůči minule vládě, bohužel. Je to vlastně moc smutný.

Ve sněmovně stále působíte jako nestraník za ANO...

Stále jsem nestraník, ale politika a vize ANO se mi libí. Vždy jsem obdivovala, že pro pozici ministra – nebo třeba i nyní, kdy jsem předsedkyní Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj – nikdy nerozhodovala stranická knížka, ale znalosti, vědomosti a zkušenosti. Práce předsedkyně výboru je hodně legislativní. Ve výboru řešíme už jen to, co resorty nachystají.

Nestýská se vám po ministerském křesle?

Práce ministra (pokud jí rozumí) je kreativní a naplňující. A musím přiznat, že mě práce na MMR moc bavila. Měli jsme skvělý tým a všichni jsme chtěli věci posouvat dopředu. Když vidím, jak se ti nejzkušenější úředníci z ministerstva vytrácejí, rve mi to srdce.

Loni jsme se při rozhovoru loučily s tím, že za největší úspěch na pozici ministryně považujete schválení nového stavebního zákona, který měl mít pozitivní vliv na dostupnost bydlení a zároveň umožnit další klíčové investice státu. Jak si nyní zákon vede?

Vláda bohužel ničí vše, co by mohlo být úspěchem vlády bývalé. Místo toho, abychom v době největší bytové krize rychle rozběhli nové procesy a začali konečně dodržovat lhůty, vláda nový stavební zákon posunula o rok, včetně digitalizace. Zároveň chystá velkou novelu, která například vrací do hry samostatná razítka nebo nevymahatelnost lhůt. Opět vyhrál resortismus. Velmi výstižně to nazval jeden nejmenovaný architekt, když řekl: „Nechat psát stavební zákon pouze úředníky státu je podobné, jako by si děti ve škole psaly školní řád.“ Rychlejšího stavebního řízeni se bohužel jen tak nedočkáme.

„Připravili jsme zvýhodněné půjčky pro mladé s názvem ,Vlastní bydlení‘. Přes Státní fond rozvoje bydlení jsme spustili program Výstavba – dotačně úvěrový program pro obce, který přispěje ke zvyšování dostupnosti bydlení,“ říkala jste také loni. Od té doby se situace dramaticky zhoršila, bydlení je ještě dražší a nedostupnější...

Je třeba pořád opakovat, jak jsou v oblasti bydlení rozděleny role. Stavět musí soukromý sektor a obce! Stát dává nástroje, jak finanční, tak legislativní. Ministr Ivan Bartoš ale bydlení řeší jen se sociální skupinou. To je špatně. Sociální bydlení je malá množina, důležité je zabývat se středně příjmovou skupinou, a to zejména ve velkých městech. Přestaňme si konečně hrát na stát, obce a ty ostatní. Soukromý sektor je velký hráč a stát i obce by se měly naučit spolupracovat. Před odchodem z MMR jsem Ivanu Bartošovi předala model nájemního bydlení se zapojením soukromého sektoru na pozemcích státu. Celou výstavbu nájemních bytů a jejich správu by měl na starost soukromý sektor a stát by je splácel jako službu. Stát by si určoval, kdo v těch bytech bude bydlet, takže by měl byty pro veřejně prospěšné profese jako učitele, zdravotníky, záchranáře, ale i seniory, samoživitele, mladé lidi a další.

Jak vnímáte situaci, kdy jsou předražené nájmy, pohonné hmoty, elektřina, plyn, jídlo a tak dále?

Ohledně inflace je nutné si konečně přiznat, že jde o nákladovou, nikoliv poptávkovou inflaci. Nákladová inflace je dovezena a významně k ní přispělo covidové období. Omezila se výroba i dodávky. V době, kdy je cena energií neúměrná, se pozná, jak dobrá je vláda. Ta naše, ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi, z toho nevychází moc dobře. Všude jinde jsou konkrétní opatření s okamžitým efektem. My vše hrneme před sebou a čekáme… Vlastně nevím, na co… Asi až všichni v Česku finančně úplně vykrvácí.

Jste zastupitelkou Královéhradeckého kraje. Dotýkají se vás tedy zářijové komunální volby?

V komunálních volbách nekandiduji, ale všem našim kandidátům – ať již do obecních zastupitelstev, nebo do Senátu – budu maximálně nápomocna. Máme dobré kandidáty.

Proč už nejste předsedkyní správní rady Horské služby ČR?

Předsedou správní rady HS je vždy příslušný ministr. Je to logické, protože přes MMR jdou skoro všechny peníze. Jsem ráda, že je financí víc než dřív. Já sama jsem zvedla rozpočet ze zhruba 90 milionů na skoro 250 milionů korun ročně. HS je první u všeho, co se na horách stane, všichni potřebujeme profesionální a dobře vybavený tým. Myslím, že práci MMR v době, kdy jsem ministerstvo vedla, ocenili i samotní záchranáři.

Pojďme k vaší největší lásce, kterou je dvouletý vnouček Kryštof. Jak si užíváte roli babičky?

Ta role je nádherná a můj malý miláček je fantastický. Jeho objetí mi vždy pofouká všechny bolístky či křivdy. Kryštůfek miluje vodu. Už jsme spolu byli i u moře a náramně jsme si to užili!

Klára Dostálová s vnukem Kryštůfkem, v pozadí sedí její manžel.

Klára Dostálová (narodila 13. března 1971 v Praze) je politička a ekonomka, nestraník za hnutí ANO 2011, poslankyně a předsedkyně Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj PSP ČR.

Po studiu VŠE pracovala v České spořitelně, ve Stavokomplexu CZ a.s. a také například v Hotelu Černigov. „Našla se“ na pozici ředitelky Centra evropského plánování, které mnoho let úspěšně vedla, se svými kolegy má lví podíl na revitalizaci Kuksu.

V letech 2014–2017 byla náměstkyní ministryně pro místní rozvoj, aby poté ministerstvo převzala a do roku 2021 ho sama vedla. V době ministrování byla předsedkyní správní rady Horské služby ČR.

Poslankyní za hnutí ANO je od října 2017 do současnosti. Od podzimu 2020 je zastupitelkou Královéhradeckého kraje.

#Je vdaná, má dvě děti a vnouče a žije v Hořicích na Jičínsku.

Zastupitelka

„V Královéhradeckém kraji je hnutí ANO v opozici. Jsme konstruktivní opozicí, která netorpéduje návrhy vedení kraje jen proto, že je třeba sama nevymyslela,“ říká o své zastupitelské roli. „V letech 2021–2022 se toho hodně podařilo. Především zprovoznit 30 km nových dálnic. To určitě pomohlo a na D11 do Jaroměře i D35 k Časům. Popravdě je to ale spíše zásluha naší tehdejší vlády. Chválím všechny zdravotníky v kraji – počínaje praktiky přes krajské nemocnice až po fakultní nemocnici v HK za zvládnutí pandemie. Znovu a znovu smekám. Co mi ale vadí? Že v kraji jdou věci dopředu strašně pomalu. Pokud se podívám do mého oboru, mám pocit, že se v kraji zcela zastavil destinační management. Například Hradec Králové měl našlápnuto být vzorovým městem cyklostezek, ale všechno nějak zamrzlo. Chápu ale, že musí čelit jiným problémům, jako je covid a ukrajinští uprchlíci.“


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků