Rozhovory

Klára Dostálová: Green Deal musíme zásadně změnit

Publikováno: 13. 5. 2024
Autor: Luboš Palata
Foto: Archiv Kláry Dostálové
logo Sdílet článek

Čtyři roky byla ministryní pro místní rozvoj. Z voleb v roce 2021 však hnutí ANO 2011 odešlo poraženo, a přešlo tak do opozice. V současnosti je Klára Dostálová místopředsedkyní sněmovny a jedničkou na kandidátce ANO pro volby do Evropského parlamentu.

Váš předseda Andrej Babiš Evropskou unii často kritizuje, Evropský parlament ještě víc. Proč by vaši voliči měli přijít k evropským volbám? V čem jsou podle vás důležité? 
Bez jakékoliv nadsázky můžu říct, že tak důležité evropské volby ještě nikdy nebyly. Evropa se totiž změnila – rozhodují bruselští úředníci, zdravý rozum nahradila ideologie a otevřené hranice ohrožují bezpečnost. Jako hrdá Češka říkám, že rozumná alternativa k našemu členství v Evropské unii neexistuje. Je třeba si ale přiznat, že současná EU potřebuje zásadní reformy a změnu politiky. V prvé řadě se musíme zbavit sociálních inženýrů a zelených pomatenců, kteří Evropu v podstatě ovládli. Těch, kteří
si naivně myslí, že když Evropa obětuje svoji suverenitu, prosperitu a bezpečnost, zachrání tím svět. Proto je důležité jít k evropským volbám a včas šlápnout na brzdu, abychom se do průšvihu neřítili ještě rychleji než nyní. 

Pokud budete zvolena, jak chcete zužitkovat svoji práci ministryně pro místní rozvoj?
Z exekutivy na pozici ministryně pro místní rozvoj mám po pravdě obrovské zkušenosti. Jinými slovy bez nadsázky vím, „kudy běží zajíc“. A to je naprosto základní kompetence. Znám hromadu zákoutí
české i evropské legislativy, znám procesy jejího přijímání, vím, kde jsou slabá a kde silná místa, přesně dokážu rozlišit, kdy je potřeba zatlačit a kdy je potřeba ubrat. Ta zkušenost z exekutivy, z vlády, z jednání na úrovni evropských ministrů, s překlápěním evropských nařízení do českého prostředí je naprosto zásadní. Ďábel, jak všichni dobře víme, bývá ukrytý v detailech, a proto je potřeba se v tomto prostředí orientovat do detailu, nejen na povrchu. 

Hodně se mluví o tom, že Zelená dohoda EU, která rychle vede Unii do bezemisní budoucnosti, bude muset být zkorigována. Nebylo by lepší ji po volbách celou zrušit?
Po pravdě by to asi bylo nejlepší, ale prakticky to udělat nelze. Je do ní nainvestováno příliš mnoho peněz a úsilí, které nesmějí přijít vniveč. Ale musí se otevřít a upravit. Razantně a co nejrychleji. Green Deal musíme zkrátka zásadně změnit. Pokud tak neučiníme, Evropa se stane nekonkurenceschopnou vůči zbytku světa, rychle budou mizet pracovní místa a klesne také ekonomika. Chránit životní prostředí se dá i s rozumem. 

Budete požadovat zrušení konce výroby spalovacích motorů v EU k roku 2035?
Jednoznačně. Na zrušení zákazu spalovacích motorů v roce 2035 budeme tlačit velmi tvrdě. Ale také podpoříme rozvoj jaderné energetiky, budeme bránit snahám o vybíjení chovů, snižování produkce potravin a jejich umělému zdražování. A podpoříme rovněž výrobu léků v EU. Máte pravdu v tom, že konec výroby spalovacích motorů je takový symbol Green Dealu. My ho určitě chceme řešit. Ruku na srdce, vždyť už nyní je to jen číslo a každý ví, že to prostě není reálné. Navíc to není ani rozumné. Nechme konkurenční prostředí i v tom, na co auta budou jezdit. Klidně můžeme podporovat elektromobilitu, nemám s tím problém. Ale nezakazujme spalovací motory, s tím už problém mám velký. 


O jakých dalších tématech budou Evropské volby?
Migrace, Green Deal a suverenita. To jsou tři zásadní témata. Proto já a další kandidáti hnutí ANO do Evropského parlamentu budeme bránit právo veta. To je pro nás nezpochybnitelné. Bez něj není suverenita a nechápu, že STAN, Piráti, ale i téměř celá koalice SPOLU se ho chtějí vzdát. Musíme mít možnost říct „takhle prostě NE“. Není možné se takového práva vzdávat. Politika je hodně o jednáních a kompromisech. Ale musíte mít trochu nabito. 

Počet obyvatel České republiky se díky imigraci zvýšil na skoro 11 milionů. Mělo by Česko podporovat legální pracovní imigraci do Unie?
Ano, proč ne. Průmyslníci nám stále říkají, jak jim chybí pracovní síla. Ale Migrační pakt musíme jednoznačně zastavit, protože se jedná o skryté migrační kvóty. Ty zásadně odmítám, protože my si musíme sami rozhodnout, kdo v naší zemi bude žít. Navíc přijetím několika set tisíc Ukrajinců jsme Evropě jasně ukázali, že umíme pomáhat. Ale povinnou solidaritu fakt nechci. Řízená pracovní migrace je úplně něco jiného. 

Evropská unie velice výrazně podporuje Ukrajinu v jejím boji proti ruské agresi. Měla by tato podpora pokračovat i v budoucnosti, a to až do chvíle, než ruští okupanti opustí všechna území Ukrajiny?
Ano, to by bylo ideální. Ale žijeme ve světě, který prostě ideální není. Ani největší optimisté si nemyslí, že by vůbec něco takového bylo možné. Podporovat Ukrajinu chci, to je jasné. Ale zároveň bych byla ráda, aby souběžně s tou podporou začaly práce na mírovém jednání. 


Se stranickými kolegyněmi Alenou Schillerovou a Janou Mračkovou Vildumetzovou. 

Česko začne být v příštím rozpočtovém období EU čistým plátcem do unijního rozpočtu. Bude mít přesto naše členství dál smysl?
Jednoznačně ano. K EU mám milion připomínek a spoustu nápadů a plánů na to, co změnit. Ale vystoupit je obrovský nesmysl a ekonomická sebevražda. Evropská unie není jen o přerozdělování dotací. Je to o hledání společné cesty v současném rozbouřeném světě, které je rozhodně výhodné pro všechny členy. Musíme Unii reformovat, to ano. Ne ji ale opouštět. 

Chce ANO i po volbách zůstat ve frakci liberálů v Evropském parlamentu, a pokud ano, tak proč? 
Osobně se za liberála považuji. A jsem přesvědčena, že liberální hodnoty ctí i hnutí ANO. Takže bych považovala za logické, abychom v této kombinaci ve frakci liberálů zůstali. 

Na co se v nové roli europoslankyně nejvíc těšíte
a z čeho máte největší obavy? Neděsí vás to neustálé cestování mezi Prahou, Bruselem a Štrasburkem?
Na cestování jsem zvyklá. To zase takový problém není. Navíc děti už mám velké a rodina mě podporuje, což je pro mě samozřejmě velmi důležité. Těším se na to, že se profesně posunu a svoje v Česku získané zkušenosti prodám ve prospěch země na půdě EU. Vzniká tam určitě 70 procent legislativy, která se následně implementuje do českého právního řádu. Budu mít možnost ovlivňovat zákony, nařízení a vyhlášky už v okamžiku jejich vzniku. A na to se opravdu těším. Obavy mám z toho, aby EU byla ochotná slyšet naše reformní snahy, aby byla schopná sebereflexe. Stále Unii i se všemi výhradami považuji za nejlepší cestu pro Česko a chtěla bych pomoci vrátit ji k těm ideálům, se kterými vznikala. Hnutí ANO má úplně jiný přístup k EU než Fialova vláda a strany pětikoalice. Nehodláme bezmyšlenkovitě souhlasit se vším, s čím přijde Brusel, chceme tvrdě hájit české národní zájmy. V EU budeme kopat za Česko, jako že se Klára Dostálová jmenuju! 

Autor je evropským editorem Deníku 

CV BOX 
Klára Dostálová (narodila se 13. března 1971 v Praze) je poslankyně za ANO a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. 
Po studiu VŠE pracovala v České spořitelně, ve Stavokomplexu CZ a.s. a také např. v Hotelu Černigov. Našla se na pozici ředitelky Centra evropského projektování v Hradci Králové, které mnoho let úspěšně vedla (se svými kolegy má lví podíl na revitalizaci Kuksu). 
V letech 2014–2017 byla náměstkyní ministryně pro místní rozvoj, poté ministerstvo převzala a do roku 2021 stála v jeho čele. Vlajkovou lodí jejího působení na ministerstvu byl nový stavební zákon, který získal titul Zákon roku. V tomto období byla také předsedkyní správní rady Horské služby ČR. 
Poslankyní za hnutí ANO je od října 2017, od podzimu 2020 je zastupitelkou Královéhradeckého kraje. 
Je vdaná, má dvě děti a vnuka a žije v Hořicích na Jičínsku. 



Mohlo by vás zajímat

Více článků