Rozhovory

Ivo Vondrák: Na naši tradici jsme hrdí, a mělo by to tak zůstat

Publikováno: 22. 12. 2021
Autor: Luboš Palata
Foto: Foto archiv Ivo Vondráka
logo Sdílet článek

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák vede úspěšnou změnu Ostravska z uhelného a hutního regionu ve vědecko-technické a vzdělanostní centrum budoucnosti. Díky tomu je jeho kraj dáván v EU za příklad úspěšné transformace.

Pokud by volby do Poslanecké sněmovny dopadly i ve zbytku Česka tak, jako u vás, bylo by ANO jasným vítězem a dnes by si vybíralo, s kým bude vládnout. Co je ve vašem kraji oproti zbytku republiky jinak?

Krajský volební výsledek mě nesmírně potěšil a ještě jednou bych chtěl poděkovat všem, kdo přišli k volbám. Věřím, že se nám podařilo ukázat, že to s transformací kraje myslíme vážně a že plníme své sliby. Pod vedením hnutí ANO jsme dokázali sjednotit jinde protichůdné politické strany. Neustále opakuji, že řada věcí je o prosté lidské domluvě a politizují se úplně zbytečně. Ukázalo se to třeba na dokončení tzv. prodloužené Rudné. Doslova zakletá část nové silnice mezi Ostravou a Opavou byla téměř deset let v neřešitelné situaci a silně znepříjemňovala život desetitisícům obyvatel. Až naší krajské koalici se společným citlivým vyjednáváním podařilo patovou situaci odblokovat. 

Dále si myslím, že občané vidí, že jednáme – alespoň já určitě – konzistentně. Nenecháme se vychylovat nestabilním veřejným míněním a pokračujeme v tom, čemu opravdu věříme. Ukazuje se to například na epidemii covidu-19. Stále dělám a říkám to samé, bez ohledu na vrtkavou náladu veřejnosti, živenou některými médii a hoaxy. Stojím si za tím, že potřebujeme přijímat účinná opatření, která jsou sice velmi nepopulární, ale zachraňují lidské životy. Uvědomuji si, že je extrémně nepříjemné omezovat některé typy služeb, omezovat pohyb občanů apod. Ale ten vir si nikdo z nás nevymyslel ani neobjednal, a není možné jen stát a přihlížet omezování zdravotní péče a zbytečným úmrtím. Je samozřejmě nezbytné, aby stát kompenzoval ztráty podnikatelům, ale pokud se chceme vyhnout třeba opětovnému uzavření škol, jinou cestu nevidím.

Byl jste lídrem té části ANO, která volala po návratu k liberálním hodnotám, s nimiž bylo hnutí založeno. Jak silný je dnes tento hlas v celém ANO?

To nyní nedokážu posoudit. Řítíme se do nové vlny pandemie, a tím, že jsme ještě nepředali vládu, není na nic jiného čas. Věřím ale, že se k této diskusi uvnitř hnutí vrátíme. Dle mého názoru je potřeba chránit zranitelné skupiny obyvatel, například seniory, ale zároveň musí být jasné, že pracovat se vyplatí. Neměli bychom dopustit, aby bylo pro část obyvatel finančně výhodnější pobírat sociální dávky, než chodit do zaměstnání. Ohrazuji se ale proti některým tvrzením, že je ANO populistickou stranou bez programu. Před volbami jsme představili promyšlený dokument, který jasně ukazuje priority do dalších let. Definujeme se jako catch-all party, ale osobně jsem názoru, že liberálně pravicoví voliči nám chybí a je třeba se více profilovat směrem k nim.

Hlavním důvodem malého koaličního potenciálu ANO na celostátní úrovni je váš předseda Andrej Babiš. Je ale možné si představit ANO bez Babiše v čele? A troufnul byste si hnutí převzít?

Pan Babiš je silná osobnost, silný lídr s výraznou podnikatelskou minulostí. Je zakladatelem hnutí ANO 2011. Pro naše občany toho udělal hodně, ale je logické, že výrazné tváře dokážou i polarizovat. Nicméně ANO je demokratickým hnutím a jsem přesvědčen o tom, že bude fungovat i pod vedením dalších osobností, kterých máme dost. Jakékoliv další spekulace jsou předčasné a bezpředmětné.

Jen bych ještě podotkl, že je občas až úsměvné, jak podle médií pan Babiš řídí pohyb málem každé osoby v hnutí. Jako každý manažer se přitom ve většině agend musí spoléhat na svůj tým, protože jinak se role premiéra České republiky a předsedy hnutí prostě nedá stíhat.

Nedávno Ostravu jako ukázkové město postuhelné transformace navštívil místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Jak daleko ve své přeměmě Ostrava je, a co všechno je naopak ještě třeba udělat?

Dokázali jsme identifikovat silné strategické projekty, které nyní připravujeme. Jedná se o využití pouhelné krajiny pro vědu a volný čas, dále o novou energetiku, digitalizaci, kulturní využití technických památek, inovativní technické vzdělávání a další. Díky soustavné politické práci se nám podařilo dojednat financování, expertní týmy teď pracují na přípravě konkrétních projektů. Jen některé z nich jsou krajské, věříme ale, že potenciál mají i ty, představené jinými subjekty. Snažíme se podpořit například univerzity v jejich nových výzkumných záměrech.

Doly, hutě a těžký průmysl, to ale není jen Ostrava. Kde vidíte v rámci kraje další místo, kde vás čeká ohledně transformace nejvíc práce?

Důležitý je celý kraj. Snažíme se o podporu všech regionů, ale všude k tomu využíváme jiné nástroje. Fond spravedlivé transformace, na který se asi ptáte, předpokládá výrazné využití třeba na Karvinsku. Věříme, že tam vyjde projekt vědecko-turistických skleníků EDEN, který se inspiruje funkčním modelem z Anglie. V Třinci se připravuje ambiciózní projekt CirkArény – výzkumného centra pro cirkulární ekonomiku, na Ostravské univerzitě zase výzkumné centrum zaměřené mimo jiné na životní prostředí.

A takovýchto významných strategických projektů evidujeme 13. Teď už je ale míč na straně nositelů projektů, ti je musí kvalitně připravit a přesvědčit ministerstvo o tom, že právě jejich projekt stojí za podporu.

Váš kraj je někdy nazýván průmyslovým srdcem Česka a celé Česko pak průmyslovým srdcem Evropy. Má se jím snažit zůstat, nebo má v rámci Green Deal naše úsilí směřovat ke změně v něco jiného?

Na naši tradici jsme hrdí a myslím, že by to tak mělo zůstat. Ostatně každý, kdo zavítá třeba do Dolních Vítkovic, je doslova v úžasu, jak se dá pracovat s technicko-průmyslovými památkami. Ta místa dnes žijí, jsou plná lidí, konají se v nich festivaly, akce pro rodiny s dětmi, pro náctileté i pro seniory. Samozřejmě se ale transformujeme a je klíčové přicházet s novou ekonomikou a inovacemi.

Už dávno nejsme „černou Ostravou“ a věřím, že se to už i ví. Vždy, když k nám někdo docestuje poprvé, je překvapen, jak je Ostrava ve skutečnosti zelená. Navíc nás obklopují krásné hory, přírodu máme doslova na dosah. Ale zpět k vaší otázce. Musíme se soustředit na inovace a na průmysl či podnikání s přidanou hodnotou. Proto kladu velký důraz na expanzi Moravskoslezského inovačního centra, které zaštituje ekosystém pro inovace a podnikání. Dále jsme se zaměřili na podporu krajské rozvojové agentury MSID, která náš kraj prezentuje při jednáních s potenciálními investory.

CV BOX

Ivo Vondrák (narodil se 15. dubna 1959 v Ostravě) je profesor a inženýr, od roku 2016 zastupitel a hejtman Moravskoslezského kraje a od října 2017 poslanec PSP ČR.

V letech 1980 až 1983 studoval strojírenství na Vysoké škole báňské v Ostravě, věnoval se softwarovému inženýrství. Vzdělání si pak rozšířil v letech 1985 až 1988 studiem postgraduálního oboru modelování a simulace ve strojírenství na Vysoké škole dopravy a spojů v Žilině. Profesorem pro obor inženýrská informatika byl jmenován v roce 1998.

#Na VŠB-TUO byl v roce 1990 zakladatelem a do roku 2002 vedoucím katedry informatiky a poté v letech 2003 až 2010 děkanem Fakulty elektrotechniky a informatiky. Pracoval také jako pedagog a specialista v Rakousku a USA.

V roce 2016 byl zvolen zastupitelem Moravskoslezského kraje a 10. listopadu 2016 hejtmanem (v roce 2020 post obhájil). V roce 2017 vstoupil do hnutí ANO 2011 a ještě ten rok se stal poslancem. V letošních volbách mandát obhájil.

Polsko

Ostravsko přímo sousedí s Katovickem. Není to dnes tak, že problémy se znečištěním ovzduší pocházejí především z Polska? A není polské tempo zelené transformace příliš pomalé? „Je pomalé a doplácíme na to,“ potvrzuje Ivo Vondrák. „V minulém volebním období bylo zamítnuto rozvolnění limitů emisí do ovzduší pro polské podniky. Při projednávání v Poslanecké sněmovně jsem se razantně postavil proti a upozornil na dopady, které by pro náš kraj tato vstřícnost vůči Polsku znamenala. Přísnost limitů se nesnížila, k čemuž právě mé vyjádření a můj postoj významně přispěly. V tuto chvíli jsou naše možnosti v tomto směru velice omezené, prakticky žádné, byť se snažíme se Slezským vojvodstvím spolupracovat. Je to ale běh na dlouhou trať.“

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků