Osobnosti

Gloria Vanderbilt: Miláčik americkej spoločnosti

Publikováno: 16. 3. 2024
Autor: Silvia Mária Petrovits
Foto: (c) Library of Congress Prints and Photographs Division Washington, D.C., Wikimedia Commons
logo Sdílet článek

Novodobé moderné princezné svojím životom zapľňali a dodnes zapľňajú stránky bulvárnych médií po celom svete. Rovnako to bolo s Gloriou Vanderbilt, miliónovou dedičkou slávnej americkej železničiarskej dynastie a miláčikom americkej spoločnosti.

Bola členkou slávnej rodiny, ktorej meno bolo synonymom jednej z najbohatších dynastií v USA. Veď jej praprastarým otcom bol Cornelius Vanderbilt, zakladateľ impéria parníkov a železníc. A tak nie div, že v Spojených štátoch je po rodine pomenovaná univerzita i niekoľko ulíc na Manhattane. A Gloria Vanderbilt sa stala inšpiráciou predlohy Oscarmi ovenčených Raňajok u Tiffanyho.

Jablkom sváru
Gloria sa narodila v roku 1924 ako jediné dieťa dediča slávnej lodníckej a železničiarskej dynastie Reginalda Vanderbilta a jeho druhej manželky Glorie Morgan. Časť svojho detstva prežila po otcovej smrti v Paríži, kde jej matka hýrivo utrácala rodinný majetok. Malá Gloria sa stala jablkom sváru škandalózneho sporu svojej matky a starostlivej tety Gertrúdy Vanderbilt Whitney, zápasiacej o jej zverenie do starostlivosti. Kým pri matke trpela a jedinou blízkou osobou jej bola opatrovateľka, roky u tety Gertrúdy v Old Westbury na Long Islande prežila v luxuse a dostatku.

Gloria Vanderbilt s manželom Wyattom Cooperom pózujú pred fotoobjektívom Toniho Frissella pre magazín Vogue

Žena mnohých talentov
Gloria Vanderbilt však nebola len hriešne bohatou dedičkou miliónov, ale aj všestrannou umelkyňou s búrlivým milostným životom. Vyštudovala herectvo v Neighborhood Playhouse a pracovala nielen ako modelka či herečka na Broadwayi. V 50. rokoch si strihla zopár snímok na striebornom plátne. Bola tiež zručnou maliarkou, dizajnérkou a spisovateľkou. Písala básne, romány, knihy o umení a bytovom dizajne. Časom napísala aj svoje memoáre. Najúspešnejšia však bola vo svete módy. Známe sú najmä jej parfumy, likéry, bytové doplnky, topánky, šaty, blúzky či džínsy s logom labute. Meno Gloria Vanderbilt sa stalo úspešnou značkou, licenciovala ho ešte v 70. rokoch minulého storočia. Tak vzišla aj kolekcia ôsmich parfumov, ktoré na trh uviedla spoločnosť L’Oréal. Mimochodom, práva na slávne džínsy v roku 2002 odpredala spoločnosti Jones Apparel Group. Úspech však netrval dlho. O veľkú časť svojho majetku prišla po ťahaniciach s obchodnými partnermi, keď sa dostala do daňových problémov. V súčasnom miléniu sa radšej zamerala na umelecké aktivity v oblasti výtvarného umenia a literatúry. Na sklonku života písala knihy a svoje olejomaľby či akvarely vystavovala v rôznych galériách sveta, dokým 17. júna 2019 vo veku 95 rokov nezomrela.

Búrlivý milostný život
Na titulky novín sa Gloria Vanderbilt dostala nielen pre svoje úspechy, ale aj pre svoj búrlivý milostný život. Popri štvorici manželov a viacerých potomkoch mala tiež mnohých celebritných milencov. K nim patril Frank Sinatra, Gene Kelly či Marlon Brando. So svojím štvrtým a posledným manželom, spisovateľom Wyattom Cooperom, s ktorým žila do jeho smrti, mala dvoch synov. Desať rokov po smrti manžela zažila tvrdú ranu osudu. Jej len 23-ročný syn Carter Cooper pred jej očami tragicky zahynul. Upäla sa tak na svojho ďalšieho syna, hviezdneho moderátora CNN Andersona Coopera, s ktorým spolupracovala aj na niekoľkých svojich knižkách. Cooper svoju matku opísal ako „výnimočnú ženu, ktorá milovala život a žila ho podľa svojich predstáv“. Hovorí sa, že sa stala inšpiráciou spisovateľovi Trumanovi Capotovi pre postavu Holly Golightly v románe Raňajky u Tiffanyho, ktorú v oscarovej filmovej adaptácii stvárnila výnimočná herečka Audrey Hepburn.

Gladys Vanderbilt s Lászlóom Széchenyim, ktorí žili aj na Slovensku

STOPY AJ NA SLOVENSKU
V roku 1908 sa dcéra Cornelia II. Vanderbilta, Gladys, vydala za uhorského grófa Lászlóa Széchenyiho, neskoršieho veľvyslanca Maďarska v USA. Manželia žili aj na Slovensku, kde z multimiliónového vena Gladys investovali do železníc a baní. Investícia bola stratová a špekulovalo sa, že sa rozvedú. Manželstvo však vydržalo až do grófovej smrti. Zásluhou Gladys sa východoslovenská dedina Remetské Hámre, kde mali svoje letné sídlo, ako jedna z prvých na Slovensku elektrifikovala. Rovnako dala vybudovať aj dodnes slúžiaci vodovod. Ich kaštieľ v obci ešte v roku 1956 vyhorel a pripomienkou na Vanderbiltovcov na Slovensku je Kaštielik Morské oko na brehu rovnomenného jazera. Po smrti manžela sa Gladys presťahovala naspäť do USA.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků