Rozhovory

Erik Kaliňák: Odmietam akékoľvek naratívy o „radikalizácii“ Smeru

Publikováno: 16. 11. 2023
Autor: Lucie Burdová
Foto: archiv Erika Kaliňáka
logo Sdílet článek

Ještě mu nebylo ani třicet, když se v polovině roku 2020 stal místopředsedou strany SMER-SD. Dnes je Eriku Kaliňákovi o tři roky víc a byl zvolen poslancem slovenské Národní rady. Volební výsledek své strany označuje za zázrak. Politiku má v rodině, jeho strýcem je Robert Kaliňák – bývalý ministr vnitra a čerstvě jmenovaný ministr obrany nové vlády.

Jak byste zhodnotil kampaň k letošním volbám do Slovenské národní rady? Byla oproti předchozím v něčem jiná?
Máme za sebou veľmi tvrdú kampaň. Tá odrážala hlavne marazmus, ktorý do spoločnosti priniesol Igor Matovič, ktorý v snahe zachrániť sa stiahol úroveň kampane na úplné dno. Keďže už nedokázal spoločnosti ponúknuť akúkoľvek víziu budúcnosti, sústredil sa na neustále útoky a narúšanie kampane iných. Nakoniec prežil len vďaka predvolebnej „korupcii“, keď v osadách sľuboval „500 eur za voľby“ a získal v nich často cez 90 percent hlasov. Už v deň volieb sme boli svedkami viacerých incidentov, keď sa oklamaní Rómovia dožadovali sľubovaných 500 eur pri vychádzaní z volebných miestností. Pevne verím, že tento nedemokratický exces neostane bez povšimnutia orgánov činných v trestnom konaní. Pre nás bolo kľúčové ponúknuť Slovensku po troch rokoch chaosu, agresivity a urážania občanov suverénnu a stabilnú vládu, ktorá upokojí spoločnosť a prinavráti občanom patričné istoty. Či už politické, alebo sociálne.

Podle některých politických komentátorů sebral SMER-SD hlasy části voličů extremistické strany Republika, když se ve svých výrocích radikalizoval. Souhlasíte?
Odmietam akékoľvek naratívy o „radikalizácii“ Smeru. Tieto reči hlásajú výhradne politici, novinári a mimovládni aktivisti, ktorí sú zástancovia jediného neomylného názoru a nedokážu tolerovať iný suverénny názor, ktorý okamžite potrebujú onálepkovať ako radikálny a hodný cenzúry. Odmietame cenzúru, sme za slobodu prejavu a právo na iný názor a áno, je možné, že tento rozmer našej politiky oslovil ku koncu volebnej kampane aj časť voličov Republiky, ktorí sa právom obávali kriminalizácie iných názorov na vojnu na Ukrajine, na povinné očkovanie či rodovú ideológiu. Pevne verím, že v strane Smer nesklameme ani týchto voličov.

Podobně jako Andrej Babiš v Česku, i Robert Fico se zdál být mobilizačním prvkem pro voliče. Čím si tuto jeho roli vysvětlujete? Proč dělí voliče a společnost obecně?
Nie je to Robert Fico, kto rozdeľuje spoločnosť. Sú to, naopak, liberálne a progresívne médiá, politici či mimovládne organizácie, kto začal deliť voličov na demokratických a nedemokratických, slušných a neslušných, proukrajinských a proruských, rozumných a „dezolátov“, či očkovaných a neočkovaných. Už z prvej tlačovej konferencie našej strany po voľbách bolo zrejmé, že sme prišli spoločnosť upokojiť a do možnej miery aj zjednotiť. Naopak, niektoré médiá a Progresívne Slovensko naďalej šíria nenávisť a rozdeľujú spoločnosť.

Na předvolebním mítinku v Povážské Bystrici

Dá se charakterizovat, jací jsou Slováci voliči?
Neexistuje jeden typ slovenského voliča, tak ako neexistuje jeden typ Slováka. My sme sa sústredili na tých, ktorí politiku sledujú, zaujímajú ich veci verejné a sú takpovediac poctiví poslucháči. Im sme venovali najviac našej pozornosti a tri roky sme s nimi aktívne komunikovali, každý jeden deň, každú jednu tému. Tento typ voliča, ktorý je prierezový, čo sa týka pohlavia, veku či vzdelania, tvoril naše pevné jadro a oporu vo „finálnom šprinte“, v ktorom sa nám podarilo aj vďaka ich podpore osloviť povrchnejších voličov, ktorí sa politike začali venovať takpovediac dva týždne pred voľbami, na čo však majú absolútne právo.

SMER-SD zvítězil s náskokem pěti procent hlasů nad hnutím Progresivné Slovensko. Naplnily volební výsledky vaše očekávání?
Berúc do úvahy presilovku, proti ktorej sme hrali, či už je reč o médiách, mimovládkach, zahraničnom vplyve, Lipšicovej špeciálnej prokuratúre, Hamranovej NAKA ako aj o zvyšných politických stranách, ktoré o nás šírili len tie najhoršie a najstrašidelnejšie klamstvá, si myslím, že náš volebný výsledok je zázrak. Ale hlavne dôkaz, že Slováci majú svoj vlastný rozum a dokážu rozlíšiť propagandu od legitímnej kritiky. Smer nepochybne je za čo férovo skritizovať, ale naši oponenti dali prednosť bezbrehým klamstvám a strašeniu.

Jaké budou první kroky nově sestavené vlády?
Pre nás sú akútne štyri problémy, ktoré budeme riešiť od prvého zasadnutia. Po prvé boj proti nelegálnej migrácii – obnovenie kontrol na hraniciach s Maďarskom, zaisťovanie migrantov, ktorým sa podarilo nelegálne prekročiť naše hranice, a ich následná readmisia. Po druhé bonifikácia úrokov na hypotekárnych úveroch – dochádza ku skokovému nárastu splátok na hypotékach, čo je pre mnohých Slovákov neudržateľné. Zobrať si hypotéku je pre mladých ľudí dnes doslova nedostupný luxus, ktorý si nemôžu dovoliť, a tak sa Slovensko začalo prepadať v rebríčku preľudnenosti domácnosti. Po tretie naštartovanie efektívneho boja proti inflácii a chudobe – úradníckej vláde sme legislatívne prikázali pristúpiť k regulácii cien základných potravín zastropovaním ceny alebo marže. Príkaz nenaplnili, a tak k tomu musíme pristúpiť my. No a po štvrté zabezpečiť stabilné ceny energií na budúci rok pre domácnosti aj pre priemysel.

Erik Kaliňák (vlevo) se svým strýcem, exministrem vnitra a novým ministrem obrany Robertem Kaliňákem. Uprostřed Eva Zbihlejová z Kanceláře NR SR

Ve volbách jste uspěl poprvé. Jak se těšíte na svou novou roli?
Bude to pre mňa nová životná skúsenosť, pred ktorou mám patričný rešpekt. Som však pripravený zviesť ideologický boj s politickými silami, ktoré chcú Slovensko systematicky pripravovať o štátnosť či národnú, historickú a kultúrnu identitu. Progresívne Slovensko prichádza do politiky s ideológiou, s ktorou väčšina Slovenska nesúhlasí. V parlamente urobím všetko preto, aby Slovensko ostalo slobodnou krajinou bez cenzúry, kde si človek môže povedať svoj názor bez hrozby kriminalizácie, krajinou, kde žijú muži a ženy a otcovia a mamy, nie rodič 1. a 2., prípadne rovno 3., 4. či 5.

Na svém facebooku máte heslo „Rodina, tradice, Slovensko“ – definuje vaše osobní priority, nebo priority strany?
Skôr by som použil pojem hodnoty, hodnoty, ktoré jasne vymedzujú, čo je pre mňa, ale myslím si, že aj pre mojich kolegov v strane SMER-SSD, dôležité.

SMER-SSD, nebo SMER-SD, co je vlastně správně?
Prísne vzaté, SMER-SD, ale ide o technický detail, ktorý jedného dňa, keď nebude nič dôležitejšieho na práci, doriešime. (směje se)

CV BOX
Erik Kaliňák (narodil se 9. září 1991 v Bratislavě) je nově zvolený poslanec Národní rady Slovenské republiky.
Vystudoval filozofii na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě.
Ve straně SMER-SD začal v roce 2018 jako kreativní manažer. Od správcovství sociálních sítí strany se postupně dostal přes tvorbu komunikačního obsahu až k politickým funkcím. Od července 2021 zastává post místopředsedy strany.
V roce 2020 poprvé kandidoval do NR SR, tehdy ze 150. místa kandidátky. Zvolen byl ale až v letošních volbách, v nichž kandidoval ze 6. místa a získal na 145 tisíc preferenčních hlasů.
Je ženatý, žije v Bratislavě.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků