Cestování

Bahrajn: 7 věcí, které musíte vědět

Publikováno: 30. 10. 2019
Autor: Lubor Winter
Foto: Shutterstock.com
logo Sdílet článek

V našem časopise věnujeme pravidelně pozornost zemím Perského zálivu, ale zatím jsme nikdy nepsali o Bahrajnu. Tímto je náš „dluh“ splacen.

1. Královstvíčko

Bahrajn je vůbec nejmenším státem Blízkého východu, rozkládá se na jednom velkém a 32 menších ostrovech v Perském zálivu a jeho celková rozloha je 665 km2. Jde o konstituční monarchii, jíž vládne dynastie Al Chalífa. Slovo „bahrajn“ znamená v arabštině „dvě moře“. Hlavním městem je Manáma, která leží na severu hlavního ostrova a která je zároveň největším městem země.


2. Síla peněz

Bahrajn je finančním centrem Blízkého východu. Tuto exkluzivní pozici získal v 70. a 80. letech minulého století, kdy se sem přestěhovaly velké banky z Libanonu, kterým otřásala občanská válka. Významné finanční instituce se sem přesunuly kvůli blízkosti rozvíjejícího se trhu zemí Zálivu, transparentnímu obchodnímu prostředí a regulaci bankovního sektoru podle mezinárodních standardů. Dnes představuje bankovnictví a další finanční služby jeden ze základních pilířů bahrajnské ekonomiky, finanční sektor se podílí na tvorbě HDP ze 17 %.

3. Směsice národů

V Bahrajnu žije přibližně 1 411 000 lidí, samotní Bahrajnci tvoří ale pouze 46 % obyvatel země. Druhou nejsilnější skupinou obyvatel Bahrajnu jsou Asiaté, především Indové (45,5 %), dále v zemi žijí příslušníci ostatních arabských národností (4,6 %), Afričané (1,6 %) a Evropané (1 %).

4. Černé zlato

Bahrajn byl první zemí Perského zálivu, kde se začala těžit ropa. Bylo to v roce 1932 a od té doby se ropný průmysl stal rozhodujícím odvětvím bahrajnského hospodářství. V posledních letech se ale země snaží závislost na petrochemickém průmyslu co nejvíce potlačit, a tak se rozvíjejí i další ekonomická odvětví.


5. Achillova pata

Jako je Bahrajn barvitou zemí, pokud jde o národnostní složení, je také dost různorodý s ohledem na náboženství. 70 % obyvatel jsou muslimové, žijí zde ale také početné skupiny křesťanů (14,5 %), hinduistů (9,8 %) a buddhistů (2,5 %), a tak by člověk čekal, že pokud se tu objeví nějaké náboženské třenice, bude to mezi jmenovanými náboženskými skupinami. Tak to ale není. Velké spory panují jen mezi muslimy. Většina muslimských obyvatel země jsou šíité (70 %), ve společnosti má ale mnohem větší vliv sunnitská menšina (30 %). Je to dáno tím, že k sunnitské větvi islámu se hlásí i královská rodina. Sunnité zastávají všechny vrcholné funkce v oblasti správy země, v armádě i v hospodářské sféře, což se šíitům ani trochu nelíbí, takže jejich spory občas přerostou v ozbrojené střety. Přesto lze o Bahrajnu říct, že na arabské poměry jde o svobodnou a bezpečnou zemi.

6. Pláže a korály

Bahrajn je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací Blízkého východu. Ročně ho navštíví asi dva miliony turistů, a to převážně z okolních arabských zemí. Jezdí se sem hlavně za krásnými plážemi a korálovými útesy, je tu ale i řada zajímavých památek. Navíc je příjemné, že se tu až tak přísně nehledí na dodržování náboženských nařízení. Při cestě do země je třeba mít vízum, které obdržíte po příletu přímo na letišti za 5 bahrajnských dinárů (asi 300 Kč). Do Bahrajnu se jezdí v době, kdy je u nás podzim, zima a předjaří, v létě je tu pro Středoevropana nesnesitelné vedro.

 

7. Perly znovu v módě


Bahrajn je zemí, která už před stovkami let proslula svými přírodními perlami, ostatně perly byly až do roku 1932, kdy se kvůli nástupu umělých japonských perel zhroutil trh s touto šperkařskou komoditou, jedním z nejdůležitějších hospodářských odvětví ostrova. Dnes jsou bahrajnské perly, které mají jemný nádech dorůžova, znovu v kurzu.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků