Osobnosti

AutTalk Kateřiny Sokolové

Publikováno: 20. 4. 2021
Autor: Iveta Staňková
Foto: Foto archiv Kateřiny Sokolové
logo Sdílet článek

Coby osmnáctiletá se v roce 2007 stala Českou Miss. Tak si Kateřinu Sokolovou mnozí pamatují dodnes. Jenže už dávno má jiné priority. Se svým otcem Janem založila před šesti lety Nadační fond AutTalk, podporující rodiny s autistickými dětmi.

Fond vznikl na základě rodinné zkušenosti. Katčin bratr a Janův syn Radovan je totiž autista. Sokolovi si tak dovedou představit, jak může být péče o dítě na spektru autismu náročná. „Naše vize je vlastně jednoduchá – spokojení pečující rodiče v dobře informované a vstřícné společnosti,“ říká Kateřina. I proto nadace od samého začátku soustředí své síly zejména do dvou oblastí: osvěty a nejrůznějších forem podpory rodin.

Knihy, fotky i IT

Nejvýraznější osvětovou aktivitou je RUN AUT – každoroční běh na podporu rodičů pečujících o autistické děti. „Ale také se povedlo podpořit vydání knížek vhodných i pro autistické děti s názvem Pohádky pro všechny i knížek pro širokou veřejnost Císař ve světě a Jeskyně Aspergerů, které umožňují nahlédnout do světa autistů. Také jsme zorganizovali výstavu uměleckých fotografií pod názvem Co nám zrcadlí autismus,“ vypočítává Kateřina. „Loni se nám rovněž podařilo být součástí přípravy a pilotního odzkoušení unikátního projektu Autism&IT, určeného především IT firmám. V něm mentoři, což jsou IT profesionálové, vedou mentees – tedy IT nadšence – z řad dospělých na spektru autismu. Výsledkem je originální CSR koncept (Corporate Social Responsibility, neboli společenská odpovědnost firem – pozn. red.) s HR přesahem, který v sobě zahrnuje autentickou osvětu o autismu v rámci vnitřní i vnější komunikace firmy. Menteemu přináší často poprvé zkušenost kolegiálního vztahu a příležitost ke zvýšení IT odbornosti i získání zpětné vazby, což může pomoci k budoucímu úspěšnému pracovnímu uplatnění. V neposlední řadě pak mentoři s podporou supervizora obohatí svoje manažerské a mentorské dovednosti,“ dodává.

Podpora rodin

Co se týká podpory pečujících rodičů, poskytuje fond od svého založení finanční příspěvky na všechno, co jim může ulevit při péči o jejich autistické dítě či děti. Takže například na asistenci, odlehčovací služby, nejrůznější terapie a pomůcky, doplňky stravy, ale třeba i na nutné vybavení nebo dopravu do školy. „Aktuálně se objevují i žádosti rodičů, kteří se dostali do nouzové situace vlivem covidové pandemie a k péči o autistické dítě jim přibyla i starost o zajištění základních potřeb rodiny,“ potvrzuje Kateřina dopad covidu i na tuto oblast. Kromě konkrétních rodin podporuje fond také rodičovské spolky a organizace, které se autismu věnují, či pořádání akcí určených autistickým dětem i jejich rodičům.

Byl to příběh mladšího brášky Radovana, který přivedl Kateřinu a jejího otce k založení fondu AutTalk

Otevřená setkávání

Fond organizuje také setkávání zástupců organizací, aby mohly hledat synergie, poradit se, sdílet zkušenosti. Na posledním setkání bylo přes 40 zástupců z více než 20 organizaci z celé republiky. Po úspěšném pilotním projektu setkávání rodičovských skupin na pěti místech v Česku v roce 2019 rozšířil fond podporu do dalších pěti oblastí. „Právě setkání a sdílení s lidmi v podobné situaci, kdy nemusí moc vysvětlovat a dočkají se rady i pochopení, je pro pečující rodiče často velkou úlevou,“ říká Kateřina. Od založení organizuje nadace také otevřená setkání pro všechny pečující rodiče i další zájemce o problematiku autismu s přednáškami a debatami k různým tématům, jako jsou například výživa a životospráva či dobrovolnictví. „Setkat se s rodinou, která pečuje o autistu, je totiž pro mnoho lidí zcela výjimečná zkušenost, která má vliv na další život, způsob vnímání problémů, běžných situací i sebe sama. Věříme, že se nám postupně podaří propojovat rodiny s dobrovolníky a obohatit tak rodiče o nové kontakty, dobrovolníky o nové zkušenosti a děti i dospívající na spektru autismu o nové impulsy,“ plánuje Kateřina.

Autisté v Česku

Počet autistů v Česku se odhaduje na 200 tisíc a stále roste. Informace tak bude potřebovat stále více rodin. V roce 2018 proto AutTalk spustil na svých stránkách diskusní a informační fórum, které rodičům umožňuje sdílet kontakty na odborníky a organizace. Fórum je pro registrované uživatele dostupné zdarma na www.auttalk.cz. „Na našich stránkách najdete všechny informace. Za každý příspěvek budeme vděční a zaručujeme, že každý najde konkrétní adresáty,“ zdůrazňuje Kateřina.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků