Architektura

Zájem o rezidenční nemovitosti stále roste

Publikováno: 19. 4. 2021
Autor: Tomáš Votruba
Foto: Jaroslav Jiřička a autor
logo Sdílet článek

Nejen ve zprávách médií či v prognózách realitních kanceláří, ale i v rozhovoru s představiteli Iconna Home Petrem Vorbou a Tomášem Volfem zaznělo, že výrazně vzrostl zájem o pozemky, ale i chaty a další nemovitosti, a to i v lokalitách a ve stavu, které by dříve zájem nevzbuzovaly. My jsme o rozbor požádali experta na odhady nemovitostí Tomáše Votrubu.

Charakter rezidenčních nemovitostí lze z pohledu tržního ocenění definovat na tyto reprezentanty: pozemek, bytová jednotka a rodinný dům či rekreační objekt. Každý zástupce má na aktuálním českém trhu odlišnou pozici a individuální dostupnost.

Pozemky

V posledních letech cítím na realitním trhu velký „hlad“ po této nemovitosti. Je však potřeba rozlišovat, zda se jedná o pozemek stavební a plně zasíťovaný, či je s ním teprve uvažováno v rámci návrhu změny územního plánu pro změnu účelu využití. Tyto budoucí stavební pozemky ve většině případů nedisponují žádnými inženýrskými sítěmi, nebo jsou velmi vzdálené. Bývají nejčastěji skupovány developery a finančními skupinami, které ukládají finanční zásoby do spekulací či aktivního developmentu.

Tento typ nemovitosti je čím dál více specifický tím, že jeho pořízení – ať už z vlastních zdrojů, nebo formou financování – je pro omezenou skupinu zájemců, pro jiné je již nedostupný. V rozvoji jednotlivých území totiž nastala situace, že některé obce jsou již před vyčerpáním svých kapacit stavebních pozemků či pozemků určených územním plánem k budoucímu zastavění. Z logiky věci nemohou být všechny parcely stavební, a už vůbec ne ty zemědělské, na kterých se pěstují plodiny či sečou trávy. Tato omezená kapacita tak dala vzniknout stavu, kdy poptávka doslova „válcuje“ nabídku, která není dostačující. Je zde tedy prostor pro nekončící šponování jednotkové ceny za metr čtvereční (dále jen JC/m2) pozemku, která v těsném okolí Prahy již atakovala hranici 6000 Kč/m2. Při pořízení takového pozemku se dostáváme na náklad okolo pěti milionů korun, a ještě jsme ani tzv. „nekopli“.

Bytové jednotky

Pojem „cena bytů“ vnímám v povědomí obyvatel jako „cenové sci-fi“ nebo minimálně jako důvod pro obrácení očí v sloup či příležitost pro vtipnou historku. Již v minulých letech se JC/m2 pražské bytové plochy přehoupla přes magických 100 tisíc korun. Tento trend se nijak zvlášť nemění, ba naopak – pokračuje ve svém růstu. Zde je příčin hned několik. V případě hlavního města přibývá nově postavených bytů ročně méně, než jaká je poptávka. Počet zájemců logicky narůstá, ať již z demografických či migračních důvodů. Aktuální zdravotní situace přinesla na trh novinku v podobě mírně klesajícího tržního nájemného, a to z důvodu neobsazenosti krátkodobě pronajímaných bytů. Majitelé těchto jednotek se rozhodli pro jistější dlouhodobý pronájem, který tak musel začít konkurovat současným nabídkám, nebo pro úplný prodej nemovitosti.

V oblibě jsou kromě novostaveb také byty v panelových či cihlových domech, mnohdy určených ke kompletní rekonstrukci. Zde zájemce cítí příležitost pro seberealizaci a možnosti nastavení individuálního prostoru a začlenění. Trh tuto odezvu vnímá, a tak bytové jednotky určené ke kompletní rekonstrukci mají mnohdy velmi vysokou kupní cenu. Nejméně oblíbené jsou byty po kompletní rekonstrukci, kde je zájemce postaven před konkrétní stav.

Rodinné domy

Bydlení v rodinných domech patří k nejoblíbenějšímu odvětví českého rezidenčního stavebnictví. Dnes již neexistuje prakticky nikdo, kdo by nechtěl tzv. „postavit“. Pro zájemce se jedná o velmi zdlouhavý proces, který trvá v průměru 2–3 roky. Tento časový horizont odpovídá případu, kdy je v první fázi koupen stavební pozemek se zkolaudovanými přípojkami inženýrských sítí. Pokud se kupuje pozemek, který teprve prochází změnou územního plánu dané obce a nedisponuje žádnými přípojkami, může se tak celý proces výstavby prodloužit až o několik let.

Nejfrekventovanějším vzorkem novostavby rodinného domu plošně je v Česku bezesporu jednopodlažní bungalov ve zděném provedení či jako dřevostavba. V průměru se výstavba takového domu na klíč pohybuje nákladově okolo 4–5 milionů korun bez vybavení.

Zájemci

Kdo jsou moji objednatelé? Klienti bankovních a nebankovních domů, kteří nemovitosti kupují, rekonstruují, refinancují nebo zastavují za účelem poskytnutí finančních prostředků či k tzv. „dozajištění“ pro jiný účel. Prakticky denně se potkávám s lidmi napříč všemi věkovými kategoriemi a životními fázemi. Poslouchám jejich příběhy a snažím se v rámci svých mantinelů udělat pro ně vždy maximum a pomoci tak ke splnění jejich snů. Z pohledu odhadce mám i pochopení pro časovou tíseň svých klientů, a proto v rámci své činnosti nabízím i možnost expresního zpracování.

Tomáš Votruba (narodil se v roce 1988 v Praze) je externím odhadcem nemovitostí pro bankovní a nebankovní subjekty a také zajišťuje poradenskou činnost v oblasti oceňování nemovitostí pro společnost Iconna Home.

Po střední průmyslové škole vystudoval Fakultu životního prostředí na České zemědělské univerzitě v Praze, SLU Uppsala ve Švédsku, Vysokou škola regionálního rozvoje a Bankovní institut – AMBIS.

Dříve pracoval v Metrostavu, nyní je členem České komory odhadců majetku.

Mezi jeho záliby patří letectví, jízda na koni a jízda na motorce. Jeho mottem je „Proklientský přístup“.

Více na jeho Instagramu: tommi_votruba



reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků