Rozhovory

Weston Stacey: Dobrá investice vytváří nadčasové hodnoty

Publikováno: 20. 4. 2021
Autor: Lubor Winter
Foto: Foto AmCham
logo Sdílet článek

Přestavujeme AmCham, jednu z nejstarších zahraničních obchodních komor v Česku, a to prostřednictvím rozhovoru s jejím ředitelem Westonem Staceym.

Jak vaše komora funguje? Jste primárně orientováni spíš na americké podnikatele přijíždějící sem, nebo pomáháte i těm českým v USA?

Reprezentujeme zde US Chamber of Commerce, což je největší obchodní sdružení v USA, které má zastoupení téměř ve všech zemích světa. Českou pobočku jsme otevřeli v roce 1992 a zpočátku sloužila převážně americkým společnostem, které zde chtěly investovat. Nyní pracujeme jak s americkými investory zde, tak s českými investory v USA. A také s podniky, které chtějí spolupracovat na výzkumu a vývoji nových produktů.

Jaké konkrétní aktivity představují pilíře činnosti AmCham?

Hlavním úkolem naší organizace je přispívat k prosperitě zlepšováním ekonomických podmínek. Zastáváme politiku rovných podmínek pro všechny podniky a postoje, které Česko dostanou do roku 2025 do první desítky nejúspěšnějších ekonomik EU. Sdílíme osvědčené postupy a analyzujeme trendy s cílem zlepšit procesy rozhodování a řízení. A snažíme se rozvíjet obchodní příležitosti.

Co je nejnáročnější agendou komory? Co vám zabírá nejvíce času a energie?

Momentálně je nejnáročnější agendou asi každé instituce, jako je naše komora, pomoci vládě najít správnou odpověď na covid-19. Nejde přitom jen o peníze. Pandemii můžeme chápat také jako akcelerátor změn. Můžeme zvážit, zda budeme pokračovat v dlouhodobé politice nabízení Česka jako levnějšího řešení pro výrobu a cestovní ruch, nebo využijeme současné krize k vytvoření základů pro budoucnost, ve které se Česko stane synonymem pro originální zboží a služby nejvyšší kvality. My jsme pro druhou volbu. Ostatně také současná vláda si dala za cíl tuto politiku změnit, a to prostřednictvím strategie Země pro budoucnost (The Country for the Future). Ovšem proměna tohoto plánu ve skutečnost si vyžádá ještě hodně práce a jiný přístup vládních úřadů.

Jak se proměnila česká byznys kultura a české podnikatelské prostředí od chvíle, kdy jste začal šéfovat komoře, tedy od roku 2000?

S touhle otázkou mám trochu problém. Nerad slyším Američany mluvit o „těch Češích“, stejně jako nemám rád, když Češi mluví o „těch Američanech“. Je to velmi zjednodušující a vede to ke špatným rozhodnutím. V obou zemích se podniká mnoha různými způsoby a kultura podniku souvisí v rostoucí míře spíše s rozhodnutími managementu, respektive vlastníka a s konkrétním odvětvím, než s národností. Když mluvím s českými podnikateli, jako jsou Václav Muchna, Zbyněk Frolík nebo Milan Šlapák, nevnímám jejich národnost. Vím, že jsou to byznysmeni světové úrovně, kteří jsou více formováni odvětvím, ve kterém působí, než čímkoli jiným.

A mimochodem, také oni pak zpětně formují ty své obory.

Lidé by si vůbec měli dávat pozor na subjekty, které v podnikání kladou důraz na atributy, jako jsou národnost nebo státní příslušnost. Tito podnikatelé chtějí, aby jejich klienti platili víc za vlastenectví než za kvalitu. Pokud bych měl v téhle souvislosti uvést nějaké zobecnění o ekonomice, podnikání v Česku již není tolik o vládě. Začalo to privatizací a přímé zahraniční investice pak vytvořily nezávislý zdroj bohatství pro místní podniky i jednotlivce. Covid-19 tento vývoj narušil a již teď je cítit, že v budoucnu bude docházet k napětí mezi tlakem na větší státní kontrolu na jedné straně a na větší svobodu podnikání na straně druhé.

Americké investice se do Česka zrovna nehrnou. Pokud jde o přímé investice, nejsou Spojené státy ani v první desítce investorských zemí. Čím to je?

Pokud používáte údaje České národní banky, musíte mít na paměti, že statistika sleduje jen toky peněz. Když americká společnost investuje prostřednictvím své nizozemské dceřiné společnosti, je tato investice považována za nizozemskou. Statistiky CzechInvestu pro změnu říkají, že americké společnosti provedly počáteční investice brzy a že jejich reinvestice se pak do celkového objemu zahraničních investic už nezapočítávají... Tyto hodnotící žebříčky mě popravdě zase tolik nezajímají. Důležité jsou dopady investice. Je nutné se ptát: Vytvoří investice nějakou nadčasovou hodnotu, která přispěje také k technologickému rozvoji nebo k rozvoji lidského kapitálu a kapacity země? Proto jsou důležité investice amerických společností jako Honeywell, Microsoft, GE Aviation nebo Thermo Fisher Scientific. Tyto investice zlepšují systém českých vysokých škol a mají další pozitivní dopady. Totéž platí pro české podniky jako Linet a Y Soft v USA. Tyto firmy prostě proměňují své trhy k lepšímu.

Do kterých oborů v Česku směřují americké investice nejčastěji?

Na úplném začátku česká vláda postavila zemi do pozice levné výrobní alternativy k Německu a jiným trhům práce v EU. Tomu také odpovídaly investice, které se sem pak dostaly. Podniky si však uvědomily, že je zde vyšší potenciál než jen nižší mzdy. Proto jsme pak byli svědky takového zájmu o spolupráci s vysokými školami a přílivu investic s přidanou hodnotou. Nyní zde máme několik významných investic, které by mohly otevřít bránu dalšímu výzkumu a vývoji.

Na co si Američané, kteří chtějí dělat byznys v Česku, nejčastěji stěžují?

Razítka. Američané mají jiný vztah k byrokracii než Češi. Úředníky vnímáme jako služebníky veřejnosti, protože věříme, že jejich posláním je zjednodušit nám život. Nicméně zvlášť při intenzivnějším kontaktu s českými úřady se najednou může zdát, že je to spíš ta veřejnost, která je v podřízeném, služebném postavení… Američané zkrátka špatně reagují na byrokracii. A obecně je člověk vždy trochu nejistější, když se musí vypořádat s byrokracií jiného státu. Takže si pak na ni stěžujeme ještě o trochu víc.

„Zastáváme politiku rovných podmínek pro všechny podniky a postoje, které Česko dostanou do roku 2025 do první desítky nejúspěšnějších ekonomik EU,“ říká Weston Stacey.

CV BOX

Weston Stacey

Povolání / pozice: Výkonný ředitel AmCham.

Vzdělání: MBA, Thunderbird School of Global Management.

Kariéra: Původně novinář v USA. Od roku 1996 pracovník Americké obchodní komory v ČR.

Rodina: Ženatý, čtyři synové, jedna dcera, dva psi.

#Koníčky: „S rostoucím věkem se pomalu vzdávám basketbalu.“ Dále bonsaje, kytara, knihy.

Osobní životní filozofie / heslo / krédo: Když stojíš před volbou mezi dvěma zajímavými možnostmi, zkombinuj je a vytvoř třetí.

Kontakt

Americká obchodní komora v ČR (AmCham) 

Dušní 10

110 00 Praha 1

Česká republika

T: (420) 222-329-430

E: [email protected]

www.amcham.cz

www.czechmarketplace.cz

www.czechcompete.cz


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků