Zdraví

Všudypřítomný nepřítel hluk

Publikováno: 10. 2. 2021
Autor:
Foto: Shutterstock.com a/and Canadian Medical
logo Sdílet článek

V ORL ambulanci se poměrně často setkáváme s dotazy rodičů, jak nebezpečné je používání sluchátek u dětí, ale také slýcháme stesky pacientů kolem 40 a více let na obtěžující pískání v uších, případně na potíže v komunikaci s kolegy v hlučnějším prostředí. Hluk nás prostě z mnoha zdrojů provází každý den. A může s sebou přinést nemalé problémy.

Moderní doba nám do života přináší mnoho příjemných společníků i dobrých pomocníků, jako jsou například kvalitní sluchátka pro poslech hudby, auta a motorky, domácí roboty, osobní hands free, ale i motorové pily, vrtačky, sekačky či zahradní fukary. Jsou to dobří pomocníci, zároveň avšak produkují neustálý hluk, jenž útočí na naše uši. Další zátěží je pak současný styl života. Mnoho z nás vykonává práci vsedě u počítače, za volantem automobilu, případně u kasy či v pásové výrobě. Tím trpí krční páteř, svaly krku a dochází k reflexnímu stahování cév zásobujících mozek, a tedy i vnitřní ucho. Jen málokdo má to štěstí pracovat zdravě jako messenger na kole nebo zahradník. Ovšem i v těchto profesích je neustálá expozice hluku z okolí.


Posluchač a dirigent

Není nic neobvyklého, když přijde do ambulance pacient a stěžuje si na zhoršený sluch s tím, že snese být u bouracího kladiva jen několik minut. Na otázku, zda používá nějakou ochranu sluchu, odpoví, že to je jen na několik minut, a tak to není třeba. Občas se však i lékař dozví něco nového, například při rozhovoru s dirigentem, kterého trápí pískání v uchu. My posluchači vnímáme klasickou hudbu jako příjemnou záležitost, jenže v místě dirigenta je intenzita hudby kolem 100 dB.


Pila na dvě minuty

Ze všech těchto důvodů je vhodné si uvědomit, jaké jsou přípustné denní dávky hluku (podle Národního ústavu pro bezpečnost práce a zdraví USA). Limit pro expozici nechráněného sluchu při intenzitě hluku 85 dB je 8 hodin, přičemž jde o intenzitu někde mezi vysavačem a sekačkou na trávu. Větrák vydává hluk kolem 50 dB, klimatizace či běžný hovor 65 dB, městská doprava asi 78 dB, ale třeba vrtačka už 95 dB a motorka dokonce 100 dB. Na rockovém koncertu jste pak vystaveni průměrně intenzitě hluku kolem 105 dB, při práci s motorovou pilou 110 dB a bourací kladivo vás „obšťastní“ dokonce 115 dB. Podíváme-li se na přípustné limity vystavení hluku při intenzitě 88 dB, pak už se jedná jen o 4 hodiny pobytu bez ochrany sluchu a při intenzitě 94 dB je to již pouze 1 hodina. Intenzita 100 dB je bezpečná maximálně 15 minut a kam za tu dobu na motorce dojedete? Vystavení hluku o intenzitě 110 dB je přípustné jen na necelé 2 minuty, takže na moc polínek na cirkulárce to není.


Při problému rychle k lékaři

Co se týče dětí a hluku ze sluchátek, tak moderní přehrávače dokážou produkovat hluk až 130 dB a obyčejná „špuntová“ sluchátka jsou 6−9krát hlasitější než sluchátka klasická. Naštěstí většina moderních telefonů sama upozorní na nebezpečí překročení maximální doporučené intenzity zvuku při zesilování hlasitosti. Nicméně doporučení je jasné − nešetřit na sluchátkách a nejlépe volit klasická sluchátka na hlavu, která jsou ostatně v současnosti i módnější.

Pro nás dospělé je pak jednoznačným doporučením nepodceňovat ochranu sluchu ani při hobby činnosti a používat jak tzv. špunty do uší, tak v případě většího rámusu navíc i zevní ochranu, podobně jako Otík ve známém českém filmu. Při rockovém koncertu pak jednoznačně doporučuji po 30minutovém poslechu 15 minut přestávku v podobě příjemného občerstvení s pivem a podělení se o zážitky s kamarády nebo ostatními „odpočívajícími“ ve frontě. Případně si lze pořídit chrániče sluchu, a to pasivní i aktivní, v podobě HiFi in-ear sluchátek. V případě, že by po koncertě přetrvávalo pískání v uších či pocit zalehnutí ještě druhý den, pak není vhodné otálet s návštěvou ORL specialisty, protože při takzvaném akutraumatu (tedy poranění sluchu hlukem) je uzdravení velmi závislé na rychlosti zahájení léčby. Pokud se poranění neřeší během několika dnů, pak se pravděpodobnost návratu sluchu k normálu výrazně snižuje.


Měřič v telefonu

Obecně nejnebezpečnější je pro sluch vystavení se náhlému krátkému hluku v délce menším než 1 vteřina (výstřel, nýtovačka apod.), protože na něj nejsou kompenzační mechanismy ucha schopné dostatečně rychle reagovat. Intenzitu hluku v prostředí lze změřit hlukoměrem, ale i pomocí chytrého telefonu po stažení patřičné aplikace. Takto si pak lze ověřit výši hluku na pracovišti, ale i při rekreační fyzické činnosti třeba na chalupě. Určitě to doporučuji zejména truhlářům či automechanikům.


Autor je lékařem ORL na klinice Canadian Medical

MUDr. Marek Plánička

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků