Rozhovory

Vojtěch Kos: Lidé by neměli na úřad chodit s nechutí

Publikováno: 12. 1. 2024
Autor: Lucie Burdová
Foto: archiv Vojtěcha Kose
logo Sdílet článek

Vojtěch Kos je rodilý Pražák, své město, a především svou Prahu 12 zná jako vlastní boty. V říjnu načal druhý rok svého starostování v této městské části a má s ní nemalé plány. Když vám je popisuje, zatoužíte se právě do jeho lokality přestěhovat.

Úřad MČ Praha 12 je vítězem ankety Přívětivý úřad. Co pomohlo posunout se z loňské třetí příčky do čela?
Neustále se snažíme pracovat na zlepšení komunikace, ať už prostřednictvím aplikací, které občanům například umožňují objednat se na jednání, nebo zveřejňováním informací o činnosti rady. Věřím, že právě otevřenost je základem úspěšné komunikace. Úřad je tady pro lidi a lidé by neměli, když už potřebují něco vyřídit, na úřad chodit s nechutí. Pořád ale ještě nejsme první v republice, ostatně kolegové už zjišťují, co jiného než my nabízí Pelhřimov, který anketu ministerstva vnitra vyhrál celorepublikově. Celkové vítězství by znamenalo, že nabízíme ty nejlepší možné služby ve vztahu k občanům. A o to jde. Pokud je nějaká služba, která může lidem komunikaci s úřadem ještě více usnadnit a zpříjemnit, není to jen služba pro službu, respektive pro anketu, rádi se necháme inspirovat.

Co je prioritou vedení městské části?
Mimořádný důraz klademe na rozvoj prostředí, ve kterém obyvatelé Prahy 12 žijí. Pravidelně, alespoň dvakrát do týdne, se spolu s kolegy setkáváme s obyvateli určité části Prahy 12. S místními diskutujeme, co konkrétně by bylo dobré v dané lokalitě opravit, upravit, vybudovat. Právě připravujeme rozpočet na příští rok a mám velkou radost, když v něm vidím to, co jsme lidem na veřejných setkáních slíbili, ať už jde o opravy chodníků, nová parkovací místa, revitalizaci zeleně, podzemní kontejnery na tříděný odpad a jiné. Kdo jiný než samospráva by měl odpovídat za veřejný prostor? To je gró naší práce, naše úloha. Chceme, aby to tu vypadalo jako ve Švýcarsku nebo Rakousku, aby Praha 12 byla krásná, přívětivá i kulturní. Zkrátka a dobře, aby si lidé, kteří tu žijí, mohli říct – vybrali jsme si bezva místo.

Jak velký zájem ze strany obyvatel je o ta veřejná setkání?
Rozhodně za námi nechodí davy lidí jako třeba na koncert Olympicu, v tom máme ještě jisté rezervy (směje se), ale zájem je patrný. Záleží také na tématech, ta důležitější samozřejmě přitáhnou pozornost více lidí.

Jedním z témat, která budila mnoho emocí, je obchvat Komořan. Jak to s ním vypadá?
Obchvat Komořan má po třinácti letech pravomocné územní rozhodnutí a nyní je v přípravě projektová dokumentace ke stavebnímu povolení. Je to investice hlavního města Prahy a pohybuje se v jednotkách miliard korun. Právě s ohledem na finanční náročnost projektu očekávám, že by v první fázi mohlo dojít k připojení Komořanské na D0, mj. i díky otevření mimoúrovňového křížení v Písnici. Provoz by se tak rozložil mezi Písnici a Komořany. V plánu je také prodloužení tramvajové tratě do Komořan, v současné době pomáháme hlavnímu městu s výkupem pozemků, v prosinci by k tomu mohlo být Radou hlavního města Prahy přijato usnesení.

V září 2023 v Modřanech při slavnostním otevření nové mateřské školy Mydlinky

Pak už zbývá jen cyklostezka...
Nutno říci, že naše cyklostezka podél Vltavy je nejvytíženější stezkou v Praze a zaslouží si úpravy, aby se provoz na ní stal bezpečnějším. Naštěstí, jak jsem byl nedávno informován, se podařilo najít společnou řeč mezi Technickou správou komunikací a Povodím Vltavy. V příštích letech, mluvíme o horizontu dvou tří let, by tak mělo dojít k rozšíření stezky a rozdělení pruhů pro cyklisty a pro pěší. S herními prvky nebo mobiliáři bohužel počítat nemůžeme, Povodí Vltavy v zátopovém území nechce nic, co by potenciálně mohlo blokovat rozvodněný tok.

Na Praze 12 se hodně staví, stále si stojíte za tím, že je důležité jednat s developery?
Trvám na tom, že jednání s developery je základ. Do Prahy přicházejí další a další lidé, kteří zde chtějí žít, a výstavba je nutná. Organizování petic proti výstavbě je v mých očích laciné získávání politických bodů, ale reálně nemá na výstavbu žádný dopad – pokud developer splní všechny zákonné podmínky, kterých, nutno říci, není málo, stavět začne i přes veškeré petice. Petice pouze výstavbu odsune v čase, rozhodně jí ale nezabrání. Mnohem efektivnější tak je se s developerem hned na začátku sejít, říct si, jak bude stavba vypadat, jaký příspěvek může do dané lokality přinést, co v okolí výstavby zlepšit. Snažíme se veřejnost přesvědčit, že taková jednání a spolupráce mají význam a „boj“ bychom měli omezit pouze na racionální věci.

Když jsme u spolupráce, funguje s jinými městskými částmi?
Pravidelně se setkáváme na úrovni starostů, což považuji za důležité. Vyměňujeme si informace a mimo jiné společně působíme na hlavní město Prahu v otázkách financí. Je to právě hlavní město Praha, kdo rozděluje peníze mezi městské části a kdo může dotací podpořit nějakou konkrétní investici městské části. Podmínkou je mít připravený projekt, v ideálním případě i stavební povolení. Dotace na sny, které radní nosí jen v hlavě, se neudělují.

Co říkáte na kritiku bývalého starosty, že všichni stávající radní na Praze 12 jsou uvolnění?
Jsem přesvědčený, že máme-li dosáhnout nějakých výsledků, má-li za námi být vidět kus práce, musíme se jí věnovat naplno. Pracovat pro úřad zadarmo a ve svém volném čase je líbivé, ale ten, kdo funkci vykonává vedle svého běžného zaměstnání, rozhodně nemůže podávat maximální výkony. Nefunguje to v soukromé sféře a nemůže to fungovat ani v té veřejné. My jsme se rozhodli být úřadem s profesionálním vedením a věřím, že se to odrazí ve výsledcích naší práce.

Měl jste někdy ambice jít do vyšší politiky?
V porevoluční době jsem velmi rád sledoval politické debaty a obdivoval prostředí sněmovny, tehdy mě lákalo být poslancem. Dnes jsem rád za to, že nemusím dvanáct hodin denně sedět ve sněmovně a poslouchat projevy, dohadovat se, jestli v tom kterém zákoně se podaří změnit to které slovíčko, větu. Tím ovšem vůbec nezpochybňuji práci kolegů poslanců. Těší mě, že mohu působit na komunální úrovni, kde vidím konkrétní výsledky své práce. To mě naplňuje.

Jste spoluzakladatelem Spolku pro lepší život v Praze, je stále činný?
Spolek je aktivní, v listopadu jsme např. pořádali tradiční Lampionový průvod ke Dni válečných veteránů a Rokli plnou pohádek. Ta je spojena s pohádkovými postavičkami, plněním úkolů a krásnou procházkou Modřanskou roklí. Je úžasné sledovat, když na takovou akci přijdou čtyři stovky rodin a prožijí příjemné odpoledne v přírodě.

S primátorem Prahy Bohuslavem Svobodou

CV BOX
Vojtěch Kos (narodil se 18. května 1972 v Praze) je ekonom a politik, v současné době starosta Městské části Praha 12.
Je absolventem Vysoké školy ekonomie a managementu, oboru Konkurence a management, a Marketingu a managementu na MCE VŠEM. Působil na různých manažerských pozicích v českých i mezinárodních společnostech (EuroTel, TELE2 aj.). Je spoluzakladatelem a předsedou představenstva Spolku pro lepší život v Praze, který pořádá řadu akcí pro rodiny s dětmi a seniory.
Od roku 1996 je členem ODS, je 1. místopředsedou Regionálního sdružení ODS Praha a předsedou Oblastního sdružení ODS Praha 12. V letech 2018–2022 byl 1. místostarostou MČ Praha 12, od roku 2022 je starostou. V letech 1998–2010 a od roku 2018 je členem zastupitelstva MČ Praha 12.
Je podruhé ženatý, z prvního i druhého manželství má dvě děti, žije v Praze.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků