Rozhovory

Petra Lelovská: Těší mě, že určujeme trend

Publikováno: 12. 4. 2023
Autor: Karel Černý
Foto: archiv Petry Lelovské
logo Sdílet článek

Povídání s viceprezidentkou společnosti Ensana Petrou Lelovskou rozhodně není fádní. Je chytrá, zkoumá vás jak rentgen, velice rychle uvažuje, dává věci do souvislostí, nemáte moc šancí ji něčím překvapit. Když s ní sedíte u stolu, máte pocit, že vás nabíjí jak powerbanka. Energie má, že by ji mohla prodávat na burze. Setkání je to nejen zajímavé, ale i příjemné a přínosné.

Co nového chystáte v Ensaně?

Každé čtvrtletí budeme představovat nové balíčky pro hotelové klienty. Vylepšíme některé z dosavadních programů, ale představíme i nové. Máme prostředky, skvělé doktory, budeme mít úplně nové diagnostické zařízení, spolupracujeme s různými laboratořemi, děláme i výzkumy, hodně se soustředíme na medicínu. Ale nejen tradiční, chceme postupovat i holisticky, celostně, přírodně. Protože medicína není jen o farmaceutických produktech. Klient k nám přijede, uděláme checkup, tedy vstupní pohovor a kompletní vyšetření, a podle výsledků nabídneme nejvhodnější kúru. Na výběr jich bude hodně, budou to skutečně zajímavé balíčky. Některé budou jenom na Slovensku, jiné v Česku, v Maďarsku – podle toho, kde máme jaké zdroje. Každá oblast je specifická. Například v Rumunsku v Sovatě, kde máme také hotely, se nachází největší evropské heliotermální jezero, které se nazývá Medvědí. Slaná voda a bahno z něj léčí mimo jiné i neplodnost žen. Máme velkou úspěšnost, fakta a výsledky. Není to reklamní heslo.


A co duševní zdraví?

Současné hektické období klade na člověka vysoké nároky a každý z nás by se měl věnovat svému duševnímu zdraví, duševní pohodě. S duševním zdravím souvisí zdravý životní styl. Tzv. „mindfullness“ neboli všímavost, resp. uvědomění, je něco, čím se zabýváme i my v Ensaně. Léčíme klienty přírodními zdroji, příroda a klid je v naší společnosti jeden ze základů. Nabízíme také různé aktivity jako jógu v přírodě, relaxace, meditace a podobně.


Máte 27 hotelů v pěti zemích. Přibudou nějaké nové?

Ano, letos se ten počet určitě změní. Viděli jsme už několik zajímavých projektů, například v Bulharsku, Řecku, Rakousku a dalších státech. Tento rok se rozšíříme o minimálně jednu novou destinaci. Všichni se na to moc těšíme.

Doba covidová se na hotelnictví a lázeňství výrazně podepsala, ale nebylo to zároveň období se slušnou šancí k nejrůznějším změnám?

Určitě. Velice rychle jsme zareagovali a stejně rychle různé věci měnili. Něco zrenovovali, řešili týmy lidí, se kterými pracujeme, aktivit bylo víc než dost. Pracovala jsem v krizovém managementu hodně dlouho na to, aby mě tohle nějak výrazně zaskočilo. Mimochodem, v roce 2021 jsme v rámci European Spas Association's získali cenu za inovaci v postcovidové léčbě. Těší mě, že určujeme trend. Máme fakt skvělý tým odborníků.


Mluvíte o Ensaně s nadšením...

Protože mě ohromně baví. Působila jsem předtím v IT společnosti, ve farmaceutické firmě a na dalších místech. Střídala jsem ty sektory záměrně, chtěla jsem vidět, co se mi bude líbit, kde bych se našla. Upřímně,  nemám moc ráda strukturované firmy. Není tam za vámi vidět výsledek. Mně se líbí něco vytvářet a vidět efekt, který navíc přetrvává. A to v Ensaně mám. Vidím, jak silný máme tým, jak firma roste, kvete.

Je o vás známo, že jste inspirativní lídr, získala jste několik významných mezinárodních ocenění, jste členkou European Spas Association (ESPA), mluvíte sedmi jazyky... Řekněte mi alespoň jednu věc, která vám fakt nejde, ať mají lidé radost.

(směje se) Jsem totálně manuálně nezručná. A absolutně neumím kreslit. Moje maminka je ohromně talentovaná, dělá nádherné obrazy, umí skvěle kreslit, malovat. Každý má schopnosti a talent na něco jiného, a tak je to v pořádku.


Možná na to nemáte trpělivost. Nebo se mýlím?

Už je to lepší… (směje se) To bude tou dlouholetou prací s lidmi.


Když zmiňujete kontakt s lidmi, asi není moc obvyklé, když jich pod sebou máte dohromady kolem tří tisícovek, aby se někdo z vaší pozice sešel osobně úplně se všemi.

Já se ráda vymykám běžným tabulkám. (směje se) Stalo se to jen jednou, se vším, co dělám, bych to kapacitně nemohla zvládnout. Samozřejmě byli zaměstnanci při těch setkáních rozděleni po skupinách, trvalo to několik týdnů. Zajímala jsem se o to, jak naši společnost vnímají, co je těší a naopak trápí, co by rádi změnili. Chtěla jsem otevřít ty pomyslné dveře mezi námi, dát jim najevo, že jsou pro nás důležití a že jejich názory bereme vážně. Byli nadšeni. I proto, že to není tak obvyklé. Z toho, co říkali, pak management sestavil action plan. Zpětná vazba je obrovsky důležitá.


Setkala jste se někdy ze strany mužů s nelibostí nad tím, že jim má velet žena?

Nebyla to konkrétně nelibost, spíše narážky na můj věk, kdy většina kolegů a nadřízených měla vyšší věkový průměr. Občas si na pracovních schůzkách někteří chlapi hladí ego. Ale to jsem poznala hlavně u některých českých kolegů v předchozích zaměstnáních. Je to nevyzrálé, neprofesionální a přízemní. U zahraničních společností je tohle neakceptovatelné. Normální přece je sednout si za stůl, bavit se o problému nebo o úkolech. Není potřeba si na něco hrát, něco si dokazovat nebo si myslet že jsme nejchytřejší.


Byla jste v různých firmách, v různých koutech světa. Jak je na tom Česko s profesním přístupem k ženám ve srovnání s jinými zeměmi?

Ještě pořád jsme zaostalí. A to říkám přesto, že opravdu nemám ráda, jak se z toho dělají velká témata. Nicméně pravdou je, že ženská někdy musí zamakat třikrát tolik co chlap a někde se i hlasitěji projevit, aby ukázala, co v ní je, a přesvědčila pracovní okolí.


Co říkáte na povinné kvóty?

Až takhle bych to nepřeháněla. Ženy chtějí být narovno s muži, to je naprosto v pořádku. Ostatně třeba na platech je pořád vidět značný nesoulad. Ale beru-li to podle sebe, když někoho přijímám, skutečně nerozhoduje, jestli je to žena, nebo muž. Rozhoduje, jaké má kdo zkušenosti, dovednosti, co umí nabídnout, co do firmy přinese. A určitě nestačí jen životopis na papíře. Potřebuju osobní kontakt, vytáhnout z nich všechno, mám svoje metody. (směje se)


Dostáváte vy sama nabídky jít jinam?

Přiznám se, že dostávám. A mám mimo jiné i svou vlastní společnost, která se zaměřuje hlavně na real estate a konzultace v různých oblastech.


Jedete pořád na plný plyn. Je to tak, že jedna činnost vás nabíjí pro ty další, nebo umíte vypnout, a to nejen hlavu, ale i mobil, počítač… Prostě nedělat nic?

I když jsem skutečně vytížená, tak vypnout umím. Alpy a moře, to je moje. Jen tak na chvíli zapomenout na práci a relaxovat. Třeba v srpnu jsem byla v Itálii. Vypnu mobil, koukám na vlny, poslouchám šumění moře… klidně i několik hodin. Alpy mám na turistiku. Někam dojít, sednout si, kochat se výhledy. Nádhera! Tohle jsem si ale užila nedávno třeba i v Kazachstánu. Za ty roky jsem se naučila naslouchat svému tělu, zdravě jím, sportuji. Občas si umím udělat večer s knížkou v klidu bez počítače a telefonu.


Nestraší vás někdy, že přijde chvíle, kdy se budete muset zastavit, zvolnit?

To, co dělám, mě baví a naplňuje, ale jak jsem už zmínila, umím i odpočívat. V tuto chvíli zvolnit nechci. Po rozhovoru s vámi jedu na Slovensko, pár dnů nato budu ve Vídni, odtamtud letím do Bulharska. V březnu budu v Německu, později opět na Slovensku a následně v Číně. Tam to bude náročné, program je nabitý a máme navštívit šest různých provincií. Pak mám v kalendáři na tento rok ještě Uzbekistán, Finsko, Řecko a další země. Nudit se určitě nebudu. (směje se)


CV box

Petra Lelovská (narodila se 17. listopadu 1984 v Humenném) je viceprezidentka společnosti Ensana, která spravuje 27 lázeňských hotelů v pěti evropských zemích.

Vystudovala mezinárodní vztahy na Metropolitní univerzitě v Praze a Leadership Course na Harvard University. V roce 2020 ukončila studium MBA na Cambridge Business School. Nyní studuje právo na právnické fakultě Panevropské vysoké školy v Bratislavě, čerstvě má za sebou zkoušky a pokračuje v doktorandském studiu.

V letech 2005–2017 působila v Irsku na vedoucích pozicích společností v nejrůznějších odvětvích od e-commerce a hi-tech až po farmaceutický průmysl. V roce 2018 se stala členkou vedoucího týmu společnosti Ensana. Od roku 2021 tu zastává pozici viceprezidentky. Věnuje se zejména globální strategii firmy, medicínskému sektoru, firemní kultuře a dalšímu rozvoji značky.

Získala několik ocenění, například Žena roku 2020, Female Executive of the Year 2021 Globee Awards, Visionary Leader of the Year 2022 a další.

Kromě češtiny a slovenštiny ovládá angličtinu, němčinu a polštinu, domluví se i francouzsky a rusky.


Petra a Viktor Vereb, Director of Government Relations – Europe.

Petra Lelovská při cestě po Kazachstánu.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků