Kultura

Slovensko očima českého intelektuála

Publikováno: 27. 6. 2022
Autor: Dita Hradecká
Foto: Foto archiv Pavla
logo Sdílet článek

Publicista, scénárista a spisovatel Pavel Kosatík vydal svou možná nejlepší knihu: Slovenské století. „Myslím, že bychom my i Slováci měli znovu začít uvažovat o konfederaci zafixované ve společné hlavě státu,“ nebojí se svou myšlenku o vzájemnosti obou národů dovést do důsledků.

Pavla Kosatíka při bádání o českých dějinách nepřestávaly fascinovat ani osobnosti a události dějin Slovenska. Materiály, které během let nasbíral, vydaly na knihu, kterou na sklonku minulého roku pod názvem Slovenské století vydalo nakladatelství Torst. Chystaný čtvrtý dotisk publikace, umístění na špičce žebříčku prodejnosti a ohlasy čtenářů, pamětníků i historiků z obou stran hranic svědčí o tom, že téma zarezonovalo.

Slovenské turné

I proto se Pavel Kosatík vydal na turné po Slovensku, kde během května při okruhu od západu na východ a zpět navštívil celkem patnáct měst. Na začátku se setkal s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a poté se vydal besedovat se čtenáři v Pezinku, Žilině, Košicích, Kežmarku, Trnavě... Zážitků a setkání je podle něho tolik, že vydají na další titul. „Diskutovat je nutné nejen o minulosti, ale hlavně o budoucnosti našich dvou národů. Proto se setkávám se slovenskými čtenáři, s lidmi, kteří jako já věří v možnost vzájemnosti. Rád mluvím o tom, co společný stát znamená. A hlavně – protože knížky o minulosti se píšou kvůli budoucnosti – o tom, čím si můžeme být do budoucna a jestli jsme na maximu možného. Já si myslím, že nejsme, takže bych tam rád vnášel spolu s ostatními různé dobré impulzy. Chci propojovat lidi, kteří k sobě mají blízko, ale možná o tom zatím nevědí. Na obou stranách hranic,“ uvedl Kosatík.

Češi podle něho udělali ve 20. století ve vztahu ke Slovákům spoustu chyb, dokázali jim však alespoň „nezabránit“ v jejich prudkém, ve výsledku šťastném rozvoji. „Fascinuje mě – tím spíš, že jsem Čech –, jak Slováci dokázali svého dvacátého století využít, jak obrovský kus cesty v něm urazili. Řekl bych, že to vyniká právě ve srovnání s námi, Čechy, kteří jsme jim byli celou dobu nejblíž,“ píše autor v předmluvě.

Nejbližší národy

Knihu v Praze několikrát uvedl velvyslanec Slovenska Rastislav Káčer. Je jí nadšen podobně jako slovenský historik Rudolf Chmel. „Předností je, že Kosatík dokázal na ploše 20. století vše podat v syntetické a zároveň výsostně osobní kritické podobě. Je podnětný, i když pro některé možná provokativní. Nejednou hladí proti srsti slovenské vžité představy, stejně jako ty české,“ napsal Chmel. „I po rozdělení Československa v roce 1992 si myslím, že jsme těmi navzájem si nejbližšími národy na světě,“ tvrdí Kosatík. „Třeba v budoucnosti ještě vymyslíme něco společného, kde bychom jako dva rovnocenní partneři spojili síly a stali se výrazným hlasem v Evropské unii. Pojďme na tom pracovat už teď,“ vyzývá.

Pavel Kosatík se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

CV

Pavel Kosatík (narodil se 13. června 1962 v Boskovicích) je vzděláním právník, specializoval se na autorské právo.

Je autorem řady monografií význačných osobností české historie a kultury (například Olga Havlová, Věra Čáslavská, Pavel Kohout, Jan Masaryk, Ferdinand Peroutka, Přemysl Pitter, Pavel Tigrid, Manželky prezidentů, Emil Zátopek, Jarmila Novotná), televizních scénářů (České století) a originálních sond do české historie, jako jsou knihy České snění (2010) nebo České okamžiky (2011). Bestsellerem se stala i Sběrná kniha (2017), jeho knižní rozhovor s Helenou Třeštíkovou. Získal mnohá ocenění, mj. Cenu Toma Stopparda (2001) či Cenu Ferdinanda Peroutky (2009). V roce 2018 vyšla obsáhlá kniha o T. G. Masarykovi Jiný TGM, která pojmenovává imponující vlastnosti a polemicky se vyrovnává s omyly prvního československého prezidenta

#Knihy Pavla Kosatíka v elektronické podobě najdete na www.kosatik.eu.

Zleva básník, prozaik a hudebník Jáchym Topol, slovenský historik Vojtěch Čelko, Pavel Kosatík, velvyslanec v ČR Rastislav Káčer.

Obálka knihy Pavla Kosatíka.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků