Rozhovory

Silvia Patrová: Nejsme značka, která by chtěla být v pozadí

Publikováno: 16. 3. 2024
Autor: Lucie Burdová
Foto: archiv Silvie Patrové
logo Sdílet článek

Značka Bulgari je oprávněně synonymem krásy, jedinečnosti a luxusu. Jak ale ujišťuje manažerka butiku Bulgari Silvia Patrová, šperky této značky nejsou určené jen pro výjimečné události. „Přáli bychom si, aby je klienti nosili každý den, nikoliv aby je uložili do trezoru,“ říká.

Tradiční otázka na začátek – co nového Bulgari chystá pro letošní rok?
Chystáme opět několik nových linií v rámci stávajících kolekcí Serpenti, B.zero1 a Divas’ Dream, nové modely hodinek i kolekci kabelek na jaro, léto, podzim a zimu. Jako už tradičně představíme i novou kolekci High Jewellery, tentokrát v Římě, rodišti značky Bulgari. Ostatně v letošním roce Bulgari slaví významné jubileum – sto čtyřicet let od svého založení. V září pak představíme úplně novou kolekci. Mohu prozradit, že se opět bude opírat o historii a tradici značky a její typický design. Detaily si ale s dovolením ještě nechám pro sebe.

Kolekce Serpenti nebo B.zero1 jsou stálice Bulgari, mohla byste blíže představit méně známou Save the Children?
Nenazvala bych ji méně známou, protože byla uvedena už v roce 2009 a za těch patnáct let se prostřednictvím prodeje šperků z této kolekce, kterou podporuje řada světoznámých osobností, podpořilo více než dva miliony dětí v téměř čtyřiceti zemích. Bulgari spolu se Save the Children se zaměřuje na oblast vzdělávání, protože věříme, že pouze vzdělaní lidé dokážou změnit budoucnost. Díky této podpoře se podařilo proškolit 68 tisíc učitelů ve více než pěti tisících škol, které se nacházejí v oblastech postižených válečnými konflikty, extrémní chudobou nebo jiným stavem nouze. Zakoupením šperku z této kolekce každý pomáhá vytvářet lepší budoucnost. Vybrat si lze ze tří typů náhrdelníků (letos jsme představili nový model) a dále prstýnek a náramek. Kolekce je univerzální, vhodná jak pro ženy, tak pro muže.

Mluvila jste o typickém designu, co je tedy pro Bulgari typické?
V první řadě jsme hrdí na značku jako takovou a logo, které je charakteristickým znakem našich produktů a odkazuje na dlouhou tradici a historii. Historií jsme se nechali inspirovat i v případě použití/umístění loga na našich produktech. Podobně jako římští císaři nechávali svou podobiznu vyrazit na mince, což bylo projevem jejich moci a vlivu, tak i Bulgari vyobrazuje své logo na špercích nebo hodinkách. Máme například kolekci hodinek, kdy na lunetě je vyobrazeno dvojí logo Bulgari. Typické pro Bulgari jsou některé kolekce, ať už je to Serpenti, šperky ve tvaru hada, které proslavila Elizabeth Taylor, nebo kolekce B.zero1 se signifikantním prvkem pružiny na prstýncích. Obecně je pro Bulgari typický výrazný design, nejsme značka, která by chtěla být v pozadí.

Z privátního promítání filmu The Aspern Papers s režisérem Julienem Landaisem (vlevo) a hercem Nicholasem Hauem

Souhlasíte, že luxus rovná se jedinečnost?
Určitě. Bulgari má linie a kolekce, které jsou signifikantní, nadčasové, ostatně nadčasová je celá naše tvorba. Jedinečnost, domnívám se, spočívá zejména v tom, že jako jediná šperkařská firma dokážeme neopakovatelně kombinovat různé drahokamy, ať už jejich barvy či výbrus, umíme vytvořit nádherné skvosty. Mimo to Bulgari nabízí limitované edice šperků, kabelek i hodinek a v rámci linie High Jewellery jsou vyráběny šperky v jednom jediném vyhotovení, čímž se stávají skutečně unikátními.

Najdu v každé pobočce Bulgari stejnou nabídku produktů?
Kolekce typické pro Bulgari mají všechny butiky, ale v žádném nejsou – a s ohledem na průběžný prodej ani nemohou být – zastoupeny stoprocentně všechny produkty. Dostupnost se kromě jiného řídí regionem, velikostí butiku a obratem, ale to už je spíše obchodní záležitost. Může se ale i stát, že v Pařížské budeme mít šperk, který nenajdete v žádném jiném butiku Bulgari na světě.

Berou lidé nákup šperků i jako dobrou investici?
Lidé čím dál méně věří penězům, své investice diverzifikují a prostředky ukládají do zlata, jehož cena stále roste, do drahokamů nebo šperků obecně, do hodinek. Poptávka po špercích z limitovaných edic, tedy po výjimečných kusech, stále roste. Tyto unikátní produkty mohou obsahovat drahokam, který nikde jinde neseženete, cena takového skvostu v čase roste. Mně osobně se na investici do šperku zamlouvá i aspekt rodového dědictví a diverzifikování portfolia pro další generace. Představa, že bych po své babičce zdědila krásný šperk, který bych díky jeho nadčasovosti mohla nosit i já, mě velmi těší.

Šperk z kolekce Save the Children

Bulgari ale vyrábí i šperky na běžné nošení, nejen na výjimečné příležitosti, je to tak?
V tomto pochmurném zimním počasí, kdy ne vždy je nálada radostná, bychom si měli dopřát vynést barevnější šperk, díky kterému se můžeme cítit mnohem lépe. Já osobně miluji výraznější šperky i ve všední den. Baví mě vzít si džíny, tričko a třeba barevné náušnice nebo výraznější prsten. Naše šperky nejsou určené jen pro výjimečné události. Přáli bychom si, aby je klienti nosili každý den, nikoliv aby je uložili do trezoru a šperky čekaly na svou příležitost nebo byly pouze zachovávány pro budoucí generace. Nošení šperku má být v prvé řadě radost a potěšení. A naše šperky se nosí, i díky svému zpracování, skutečně dobře.

Kde se vlastně vyrábějí produkty Bulgari a kdo za nimi stojí?
Šperky jsou vyráběny výhradně v Itálii, stejně tak i linie kožených doplňků, výroba hodinek je umístěna ve Švýcarsku. Na běžné kolekce máme tým designérů, kolekci High Jewellery pro nás připravuje Lucia Silvestri. Důležitá je pro nás kvalita drahokamů. I proto Lucia Silvestri a její tým cestují po celém světě a na burzách vybírají ty nejlepší kusy. Drahokam nesmí být tmavý, musí v sobě mít život, aby pak výsledný šperk rozzářil i dámu, která ho vynese, a aby zářil i v prostorách, kde nejsou ideální světelné podmínky. Když se podaří zakoupit skutečně jedinečný a raritní drahokam, šperk designéři navrhují tak, aby podtrhl jeho vlastnosti.

Mluvíme o špercích, ale Bulgari slaví úspěchy i se svými hodinkami...
Pro někoho jsme příliš mladá hodinářská firma, ale i přesto naše hodinky získaly významná ocenění, a dokonce drží několik světových rekordů. V rámci linie Octo Finissimo je to například cena za nejtenčí automatické hodinky na světě nebo nejtenčí Minute Repeater. Když se ještě konával veletrh hodinek v Basileji, pravidelně jsme představovali novinky právě v linii nejtenčích hodinek a v této práci pokračujeme i nadále.

CV BOX
Silvia Patrová (narodila se v roce 1981 v Bratislavě) je manažerkou butiku BULGARI.
Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě, obor bankovnictví.
Postupně pracovala jako asistentka v Olympusu, asistentka CEO v HSBC Bank Bratislava, poté v LBBW (private banking department) a posledních třináct let v BULGARI.
Je svobodná, žije v Praze, mezi její největší záliby patří cestování a sport.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků