Rozhovory

Romana Tabák: Chvála a kritika majú pre mňa rovnakú váhu

Published: 13. 4. 2023
Author: Lucie Burdová
Photo: archiv Romany Tabák a Wikimedia Commons
logo Share

V juniorském věku měla Romana Tabák našlápnuto na slušnou tenisovou kariéru. Zdraví jí to ale neumožnilo. A dostala se do úplně jiného oboru – politiky. Nicméně přiznává, že zkušenosti z vrcholového sportu jí v Národní radě SR hodně pomáhají.

Je vaše politická kariéra dílem náhody, nebo jste tam mířila cíleně?
Nikdy som neplánovala vstúpiť do politiky, ale vždy som bola veľmi aktívna, a to aj v čase štúdií, a vždy ma zaujímala práca s ľuďmi a pre ľudí. A politika je práca pre ľudí. V lete 2019 som sa na Slovensku zúčastnila na proteste proti vtedajšej štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti obvinenej z korupcie a práve vtedy som sa zoznámila s niektorými politikmi. Ponúkla som, že sa na mňa môžu obrátiť, ak by som im mohla akokoľvek pomôcť. A oni sa neskôr skutočne ozvali – s ponukou, aby som kandidovala vo voľbách do Národnej rady. To bola moja cesta do politiky.

Jak vnímáte postavení žen v politice? Přeci jen je to stále spíše mužský svět…
Je to tak, v politike je stále výrazne viac mužov ako žien, avšak z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že ženy sú v politike zo strany mužov vnímané ako rovnocenný partner. Vidím však iný problém – ženám sa do politiky často nechce kvôli mediálnemu tlaku a neustálej kritike, ktorým následne bývajú vystavené. Som presvedčená, že ženy do politiky patria, že s nimi je politika krajšia, zmeny empatickejšie. Ak sa však už raz rozhodnú do politiky vstúpiť, mali by byť priebojné, mali by byť vidieť a počuť a nahlas bojovať za to, čo chcú dosiahnuť. Nie sa snažiť byť nenápadnou šedou myškou, ako občas u niektorých vídam. Mne sa darí tienisté stránky politiky zvládať hlavne vďaka skúsenostiam z vrcholového športu, bez nich by to bolo veľmi ťažké.

Kdybyste měla zhodnotit politickou kulturu na Slovensku, je co zlepšovat?
Myslím si, že v politickej kultúre rezervy sú a stále budú. Ak máte výsledky a ste slušná, ľudia si vás príliš nevšímajú. Na rozdiel od politikov, ktorí pre ľudí síce veľa vecí neurobia, zato sú spojení s početnými mediálnymi výstupmi a kontroverziami. Ja som typ človeka „komerčného“ a trochu kontroverzného, ale vždy mám za sebou aj odvedenú prácu, za ktorou si stojím. Keď ma niekto konfrontuje s nejakým mojím pochybením alebo excesom, ukážem mu, čo všetko som urobila, koľko návrhov zákonov som predložila, koľko z nich bolo schválených.

Možná jdete médiím některými „nestandardními“ reakcemi naproti. Mám na mysli například vystřelení konfet po schválení rozpočtu…
V parlamente je toľko negatívnej energie! A keď už sa stane niečo pozitívne, napríklad schválenie štátneho rozpočtu, vníma sa to ako samozrejmosť. Chcela som zdôrazniť, že sa nám podarila dôležitá vec, a trochu odľahčiť situáciu pred Vianocami. Bola to správa pre občanov, že v parlamente sa odohrávajú aj dobré, prospešné veci, že parlament nie je len miesto, kde sa politici hádajú, nadávajú si a vzájomne sa urážajú. Mám k dispozícii veľa závažných informácií, mohla by som byť negatívna a zákerná, ale prečo tým občanov zaťažovať – súčasťou politiky majú byť aj pozitívne emócie.

Jste aktivní na sociálních sítích, kde bývají často tvrdé komentáře. Jak se s nimi vyrovnáváte?
Chybovať je ľudské a ja som len obyčajný človek, ktorý jednoducho tiež robí chyby. Snažím sa vziať si z nich ponaučenie a nabudúce ich už neurobiť. No a čo na všetky tie negatívne komentáre hovorím? Nerúcam sa z nich, naopak, zvládam ich, pretože chvála a kritika majú pre mňa rovnakú váhu. Navyše sa snažím hovoriť s ľuďmi, aby nevnímali len kontroverzie z mediálnych výstupov, ale aj to, čo som pre nich urobila, čo sa mi podarilo. V minulom roku mi napríklad prešiel zákon o zákaze parkovania na chodníkoch alebo zákon o predbiehaní cyklistov.

Když jsme u schvalování zákonů, v minulosti jste několikrát hlasovala jinak než kolegové z vašeho poslaneckého klubu. Co vás k tomu vedlo?
Hoci som členkou poslaneckého klubu, vždy hlasujem slobodne a sama za seba. Viem, že všetky hlasovania sú zapísané a raz, až sa obzriem späť, chcem byť hrdá na to, že som hlasovala podľa svojho presvedčenia a svedomia. Že mi nikto nenadiktoval, ako mám hlasovať, a ja som ho poslúchla bez toho, aby som o tom bola vnútorne presvedčená. Všeobecne nie je problém hlasovať inak, ale váš klub o tom musí vedieť. A ja som nikdy nehlasovala tak, že by som prekvapila predsedu strany alebo šéfa klubu, môj postoj a pohľad poznajú vždy dopredu a rešpektujú ho.

Očima zvenku vnímám politickou scénu posledních měsíců na Slovensku jako značně turbulentní. Vidíte ji tak i vy? Co je nyní z vašeho pohledu prioritou?
Áno, situácia je u nás taká už od covidovej epidémie. Tri roky prežívame krízu za krízou a to má vplyv na politiku aj spoločnosť. Prioritou je pomôcť ľuďom s platením účtov.

Máte nějakou vizi, čeho byste v politice chtěla dosáhnout, kam dále postoupit?
V tomto ohľade nemám veľké ciele. V politike by som chcela určite pokračovať, ale tu nerozhoduje, čo by som chcela ja, ale čo chcú ľudia a či ma niekam zvolia. Jediné, čo naozaj nechcem, je kandidovať do europarlamentu, rada by som zostala na domácej politickej scéne.

Několikrát jste zmínila zkušenosti s vrcholovým sportem. Co pro vás tenis či sport obecně znamená dnes?
Tenis beriem v súčasnosti najmä ako relax, hoci voľného času príliš veľa nemám. Stále hrám v talianskom Neapole, ale len asi tri až štyri zápasy za rok, a občas nejaké exhibície. Napríklad minulý rok som hrala festivalový turnaj v Karlových Varoch, to bolo veľmi fajn. Šport je pre mňa život, neviem si ho bez športu predstaviť.


CV BOX
Romana Tabák (narodila se 7. května 1991 v Bratislavě) je poslankyně Národní rady Slovenské republiky a někdejší profesionální tenistka.
Vystudovala obor NEW Media & Art v New Yorku a obor Business and Management na University of Durham.
V juniorské kategorii patřila mezi nejlepší slovenské tenistky, v roce 2008 se probojovala do semifinále Wimbledonu. V kategorii dospělých vyhrála v rámci ITF šest turnajů ve dvouhře a pět ve čtyřhře. Jejím nejlepším umístěním bylo 240. místo v žebříčku WTA. Profesionální tenisovou kariéru ukončila ve 21 letech ze zdravotních důvodů.
V roce 2020 byla zvolena do Národní rady SR, a to za hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, Kresťanská únia a Zmena zdola.
Od podzimu 2022 je členkou poslaneckého klubu hnutí Sme rodina.
Žije v Bratislavě se synem Isaacem (3).

ad

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Keep reading

More articles