Rozhovory

Robert Fico: Moje baterky mi vždy dobíjajú ľudia

Publikováno: 8. 5. 2023
Autor: Karel Černý
Foto: archiv Roberta Fica
logo Sdílet článek

Letošní rok bude na Slovensku horký, alespoň v politickém smyslu. V předčasných volbách lidé na konci září rozhodnou o sestavení nové vlády, a tím i o dalším směřování své země. A jedním ze žhavých kandidátů, který už se chystá na svůj další comeback, je dvojnásobný expremiér a předseda strany SMER-SD Robert Fico.

Na co budete v předvolební kampani klást největší důraz?
SMER – sociálna demokracia je na Slovensku vyše 20 rokov a získal dôveru od ľudí ako strana, pre ktorú boli vždy na prvom mieste záujmy občanov a záujmy Slovenska. Sme stabilnou súčasťou slovenskej politiky so skúsenosťami a zodpovedným vládnutím a vedením Slovenska. A naším najdôležitejším záujmom sú ľudia na Slovensku, ich potreby, záujmy a sociálna pomoc pre nich. Každá vláda má mať na zreteli v prvom rade svojich obyvateľov. A nie záujmy cudzích krajín či vlastné ego, ako sme toho boli, žiaľ, svedkami posledné tri roky. Práve tieto posledné tri roky nezodpovedného vládnutia nevyzretých a najmä nepripravených politikov Slovensku ukázali, ako je dôležité presvedčiť voličov nielen v kampani, ale hlavne v reálnom živote, že politika je zodpovednosť voči občanom, profesionálna a tvrdá práca pre nich.

Podle průzkumů mají nyní největší preference dvě strany, nesoucí v názvu pojem sociální demokracie. Jednu vedete vy, druhou váš někdejší stranický kolega Peter Pellegrini. V čem k sobě máte nejblíž, a v čem se naopak nejvíc lišíte?
Povedali ste to správne, pán redaktor. Dnes sú na Slovensku dve strany, ktoré sa hlásia k politike pre ľudí, čiže k sociálnej demokracii. Hlavný a najväčší rozdiel je v tom, že SMER – sociálna demokracia stojí na dvoch pilieroch. Na presadzovaní sociálneho štátu a zastávaní národných záujmov Slovenska. Ako sme už mnohokrát ukázali, či to bolo pri utečeneckej kríze a odmietnutí migračných kvót, vybojovaní navrátenia vodného diela Gabčíkovo do štátnych rúk, či pri dôslednej energetickej politike, kde dostavba jadrovej elektrárne Mochovce bola našou prioritou. Vždy sme sa vedeli postaviť aj silnejším záujmom v Európskej únii, ak sme videli, že je to nutné a potrebné pre Slovensko. A ako sme videli pri utečeneckej kríze či teraz pri energetickej kríze, mali sme pravdu. Naša strana SMER-SD vždy stála a bude stáť jasne na hodnotách sociálneho Slovenska a jeho záujmov a potrieb.

Které strany na slovenské politické scéně jsou vám nejvíc blízké, a se kterými naopak vůbec nehodláte jednat?
Každá strana, ktorej priority budú jasné ako SMER-u, to je Slovensko a občania, má u nás otvorené dvere. Naším najprirodzenejším partnerom je strana HLAS-SD. Jej predstavitelia by si mali uvedomiť, či dávajú prednosť budovaniu sociálneho štátu na Slovensku v prospech všetkých občanov, alebo prebudovaniu Slovenska po vzore liberálnej kaviarne, pre ktorú sú potreby človeka práce niečím druhoradým.

Ohledně aktuální války na Ukrajině zastáváte názor, že by se jí neměly posílat zbraně, mělo by být nastoleno příměří a zahájeno jednání na úrovni USA, Ruska a EU. Nemohlo by to ale vést ke konci Ukrajiny jako takové a následně i k zabírání dalších států Ruskem?
My v strane SMER-SD sme okamžite odsúdili útok na Ukrajinu ako porušenie medzinárodného práva. Položme si však otázku: pomohlo posielanie množstva zbraní akoukoľvek veľmocou vyriešiť konflikty niekde na svete? Príčiny vojenských konfliktov sú vždy hlbšie, národné či národnostné, náboženské, sociálne. Ak sa nesadne za rokovací stôl a neprekonajú sa tieto problémy, viac zbraní len pomáha rozšíriť zlovestnejšiu špirálu smrti a zabíjania. V decembri 2022 ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyhlásil, čo všetci vieme: „Každá vojna sa skončí za rokovacím stolom.“ To, že vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie, vidíme všetci už takmer rok. Otvorene to hlásia už aj generáli. To, že Rusko ani Ukrajina pravdepodobne nedosiahnu svoje ciele vojenskou cestou, nehovorím ja, ale to uviedol v polovici februára predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley. Dnes nie sú riešením rusko-ukrajinského konfliktu dodávky zbraní, ale mierové rokovania. Ak o tom hovoria už aj vojaci, tak na to tlačme, to je naše presvedčenie a Európska únia by mala byť aktívnym sprostredkovateľom, lebo každý deň konfliktu predlžuje utrpenie a zabíjanie tisícov vojakov aj civilistov.

Vůči současné vládě vystupujete velice ostře. Je vůbec něco, za co byste ji pochválil?
Každej vláde v demokracii vystavujú vysvedčenie voliči. Za necelé tri roky sa vláda I. Matoviča stala nepopulárnejšou než akákoľvek predchádzajúca vláda za posledných 30 rokov na Slovensku. Možno vaši čitatelia nevedia, aká je situácia na susednom Slovensku, ale dnes je druhá vláda I. Matoviča v demisii nepopulárnejšia než vlády Vladimíra Mečiara či Mikuláša Dzurindu kedykoľvek predtým. Je to spôsobené chaosom, zmätkom, konfliktmi a rozkladom, ktoré predviedli ľuďom politici pravicovej vládnej koalície za posledné roky. Musel by som dlho rozmýšľať, aby som našiel aspoň nejaké pozitívum pri tých všetkých negatívach, ktorých bolo Slovensko svedkom za tri roky.

Představme si, že zářijové volby vyhrajete a podaří se vám sestavit většinovou koalici. Které změny budou první, do nichž se pustíte?
Nerád by som predbiehal udalosti, vždy voliči rozhodnú o tom, ako a kto má viesť Slovensko. Naša ponuka bude pre každého obyvateľa Slovenska jasná. Zastaviť chaos a zmätok. Opäť priniesť profesionalitu, pokoj a spoluprácu do vedenia štátu s dôrazom na sociálne potreby občanov, aktívny konštruktívny dialóg v tripartite, jasné pravidlá pre zamestnancov a podnikateľov, ale aj jasnú zahraničnú politiku, kde na prvom mieste budú záujmy Slovenska. Opätovne schválené obedy zadarmo na školách tiež jasne hovoria o chaotickosti vládnutia pravice. Najprv ich zrušili len preto, že ich presadil SMER-SD, teraz to vracajú, lebo pochopili, aké je to kvalitné cielené sociálne opatrenie.

Období do zářijových voleb bude určitě velice hektické, bez ohledu na počasí Slovensko čeká horké léto. Moc času na odpočinek asi nebude. Jak budete „dobíjet baterky“?
Moje baterky mi vždy dobíjajú ľudia. Osobné stretnutia, podania rúk, rozhovory, niekedy stačia milé povzbudivé slová v každom meste či obci na Slovensku. Pretože politici tu majú byť vždy pre ľudí, počúvať ich potreby a byť v každodennom kontakte s nimi. Strana SMER-SD je známa tým, že každé voľby na Slovensku sme vždy zaplnili stretnutiami s ľuďmi po regiónoch a teraz ich bude ešte viac (6. marca sme napríklad odštartovali sériu podujatí a stretnutí pri príležitosti Medzinárodného dňa žien). Teším sa so skvelým tímom našej strany SMER na každé jedno stretnutie s každým človekom po celom Slovensku.


CV
Robert Fico (narodil se 15. září 1964 v Topoľčanech) je poslanec Národní rady, předseda strany SMER – sociálna demokracia a bývalý předseda vlády.
Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě. Absolvoval také studijní pobyty na téma „Lidská práva a trestní právo“ v USA, Velké Británii, Finsku, Belgii a Francii, je absolventem školení Akademie evropského práva v Trevíru.
Působil jako pracovník Právnického institutu Ministerstva spravedlnosti SR a jako agent pro zastupování SR v řízení před Evropským soudem pro lidská práva a Evropskou komisí pro lidská práva. Pracoval i jako vysokoškolský pedagog.
Poslancem byl poprvé zvolen v roce 1992 (za SDĽ). V prosinci 1999 založil novou politickou stranu SMER. V roce 2004 sjednotil SDĽ, Sociálnodemokratickou alternatívu a Sociálnodemokratickou stranu Slovenska a 1. ledna 2005 vznikla strana SMER – sociálna demokracia.
Poslancem byl od roku 1992 do roku 2006, opět je jím od roku 2018. Dvakrát byl premiérem, a to v letech 2006–2010 a poté 2012–1018.
Je ženatý, má syna Michala (29).

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků