Rozhovory

Robert Fico: Máme skúsenosti, sme pripravení a poučení

Publikováno: 4. 11. 2023
Autor: Luboš Palata
Foto: Shutterstock.com a archiv Roberta Fica
logo Sdílet článek

Říká se, že dvakrát do stejné řeky člověk nevstoupí. Robertu Ficovi se to ale podařilo překonat dokonce dvojnásobně. Po nedávných slovenských volbách už počtvrté usedá do křesla premiéra. Řeka je to sice stejná, ale vody v ní se leckdy turbulentně mění.

Volby pro vás dopadly úspěšně. Jak je hodnotíte?
Vo voľbách slovenskí občania jasne ukázali, akou cestou sa má uberať krajina najbližšie štyri roky. Cestou zdravého rozumu, ekonomického rastu, návratu k hodnotám sociálneho štátu a obhajobe národno-štátnych záujmov. SMER-slovenská sociálna demokracia dala túto ponuku voličom a je pre nás veľkým povzbudením, ale aj nesmiernym záväzkom, že slovenskí občania túto ponuku prijali a chcú koniec ekonomického úpadku, zdražovania, chaosu, hádok a amaterizmu pri riadení krajiny. Sme pripravení tento zápas o Slovensko viesť a budeme pracovať s maximálnym úsilím od prvého dňa novej vlády, aby sme ho úspešne vybojovali pre všetkých ľudí na Slovensku. Po tri a pol roku vlády pravicových vlád sme druhou najchudobnejšou krajinou EÚ, verejné financie máme v najhoršom stave spomedzi všetkých členských krajín, rekordne stúpla zadlženosť Slovenska, inflácia a zdražovanie sú vyššie ako v západnej Európe. V takom stave dnes preberáme našu krajinu. Ale máme skúsenosti, sme pripravení a poučení, aby sme to zvládli, a veľmi si vážime dôveru, ktorú sme dostali od ľudí.

Za vstup Hlasu do vlády jste této straně musel dát více ministerských míst, než kolik má samotný Smer. Nebyla to příliš vysoká cena?
Pre SMER-SSD sú najdôležitejšie záujmy Slovenska a jeho občanov. Podoba novej vlády vzišla z rokovaní, ktoré nám umožnia realizovať vôľu a očakávania ľudí, ktoré jednoznačne vyjadrili vo voľbách. Dnes nie je vhodná doba, ani čas pozerať sa na stranícke záujmy a tiež špekulovať, kto má a prečo viac alebo menej ministerských postov. Pre Slovensko a jeho občanov je najdôležitejšie upokojenie spoločnosti a obnovenie dôvery verejnosti v profesionálnu správu vecí verejných zo strany novej vlády. Ľudia sa posledné roky pozerali s obavami na svoju budúcnosť, my máme ambíciu to zmeniť tak, aby na budúcnosť hľadeli bez existenčného strachu, s nádejou a pozitívnymi očakávaniami.

Spekuluje se o možné kandidatuře Petra Pellegriniho na post slovenské hlavy státu. Byl by dobrým prezidentem, lepším než Zuzana Čaputová?
Predčasné parlamentné voľby na Slovensku boli nedávno a politici, ale aj slovenská verejnosť ešte riešia najmä ich výsledky a čo pre ďalší vývoj krajiny znamenajú. Preto som presvedčený, že otázka nového prezidenta dnes nie je na stole. Ak sa ma pýtate na Petra Pellegriniho, má skúsenosti premiéra, predsedu parlamentu i ministra. Ukázal, že vie riadiť aj reprezentovať našu krajinu doma i v zahraničí. Slovensko posledné dve obdobia nemalo šťastie na prezidentov. Andrej Kiska, tak i súčasná prezidentka Zuzana Čaputová nemali žiadne predchádzajúce skúsenosti, ktoré by im umožnili dostatočne reprezentovať Slovensko, jeho národno-štátne záujmy a potreby ľudí. Verím, že si Slovensko vyberie nového prezidenta, ktorý bude spájať našu krajinu, nie rozdeľovať, ako sme boli toho svedkami za posledné roky.

Vaše země v minulých třech letech zažila doslova justiční tsunami. Měly by být přezkoumány desítky rozsudků, které byly v tomto období vyneseny v kauzách týkajících se vysokých představitelů justice, prokuratury, policie i podnikatelské sféry?
Zneužívanie polície pri kriminalizácii politickej opozície či vymenovanie politika na čelo špeciálnej prokuratúry predstavuje temnú etapu slovenských dejín a je absolútne neprípustné v každej demokratickej krajine sveta. Slovensko zažilo za posledné roky opakovanie doslova 50-tych rokov minulého storočia, najtemnejšej časti spoločnej histórie Česko-Slovenska, keď sa najviac porušovali ľudské práva a slobody ľudí. Úmrtie bývalého policajného prezidenta v policajnej cele, ktoré nie je dodnes uspokojivo vyšetrené, zneužívanie svedkov kajúcnikov v politických procesoch proti opozícii, zatknutie a trestné stíhanie dvoch riaditeľov tajnej služby, ktorí poukázali na podozrenia zneužívania orgánov štátu v politickom boji, je len vrchol ľadovca, čoho sme boli svedkami na Slovensku za tri a pol roka pravicových vlád. Naša strana SMER-SSD si ctí demokraciu a jej hodnoty, a preto budeme pracovať na tom, aby sa opäť naša krajina dostala do mantinelov právneho štátu a spravodlivosti, kde orgány činné v trestnom konaní nie sú zneužívané v politickom boji.

Slovensko je ve velmi složité finanční situaci a jeho ekonomika klesla na jedno z posledních míst v Evropě. Proč tomu tak je a jaká je z toho cesta ven?
Slovensko potrebuje funkčnú, stabilnú a kompetentnú vládu ako soľ a nová koalícia takúto vládu vytvorila. Vynaložíme maximálne úsilie, aby sme novou povolebnou koalíciou zloženou zo strán SMER-SD, HLAS-SD a SNS občanov presvedčili, že Slovensko vstúpilo opäť na cestu stability a prosperity. Dnes sme druhá najchudobnejšia krajina Európskej únie, máme rozvrátené verejné financie, klesajúce reálne mzdy, rekordnú zadlženosť a od úradníckej vlády vymenovanej prezidentkou Zuzanou Čaputovou sme dostali návrhy devastačných opatrení pre ľudí, ktoré by Slovensko ešte viac stiahli do špirály stagnácie a hospodárskeho úpadku. Prioritou novej vlády je jednoznačne zvyšovanie hospodárskeho rastu Slovenska a životnej úrovne občanov, nie jej znižovanie, ako to navrhovala úradnícka vláda vymenovaná prezidentkou. Konsolidácia verejných financií nesmie ísť na úkor životnej úrovne ľudí na Slovensku, budeme presadzovať solidaritu bohatých s chudobnými.

Jedním z motivů vaší kampaně bylo heslo „Ani náboj Ukrajině“. Slovensko v armádních skladech (poté, co poslalo na Ukrajinu například celé své letectvo) sotva najde něco dalšího, co na Ukrajinu poslat. Znamená váš postoj i to, že budete chtít z pozice vlády blokovat dodávky slovenských zbrojovek na Ukrajinu?
SMER-SSD vždy bol a bude stranou sociálno-demokratickou, ľavicovou stranou, ktorá je za mier. V dnešnej Európe prevláda názor podporujúci dodávky zbraní a vojnu na Ukrajine aj v niektorých ľavicových stranách. My sme jednoznačne odsúdili použitie vojenskej sily Ruskom na Ukrajine. Jedným dychom k tomu dodávame, že príčiny vojny na Ukrajine treba hľadať hlbšie a vždy by sme sa mali usilovať o mierové riešenie konfliktov, nie podkurovať pod kotlom vojnového besnenia. Treba hovoriť o mieri, nie len o vojne. A to, že má SMER-SSD v tom iný názor, ktorý jednoznačne podporili ľudia vo voľbách, prekáža niektorým západným politikom a Bruselu. Ako vidíme, konflikt na Ukrajine uviazol na mŕtvom bode. Sme presvedčení, že mierové riešenie konfliktu namiesto dodávok zbraní bude jedinou cestou k ukončeniu vojny na Ukrajine a naši európski partneri si to časom uvedomia.

Velmi tvrdě jste se profiloval v otázce migrační krize. Nelegální migranti míří na Slovensko především z Maďarska. Chcete a dokážete uzavřít hranici s Maďarskem a přinutit Budapešť, aby migranty, kteří přišli na Slovensko z Maďarska, přijímala zpět?
Otázka bezpečnosti štátu a jeho občanov je absolútne základná úloha a povinnosť každej vlády a inštitúcií danej krajiny. Ak sa ľudia necítia bezpečne, štát a jeho predstavitelia zlyhávajú. Ako môžete pracovať, tráviť svoj voľný čas s rodinou či starobu, ak sa necítite bezpečne? Všetci vidíme, do akej miery nestabilným sa svet okolo nás stal za posledné roky. V roku 2015 Európa čelila migračnej kríze. Slovensko sa jej vyhlo vďaka aktívnym opatrenia, ktoré sme urobili vo vtedajšej vláde v spolupráci s našimi partnermi a okolitými krajinami. Na túto krízu sme boli pripravení a vyriešili sme ju tak, aby sme sa nestali migračným koridorom pre milióny ľudí, ktorí sa hrnuli do Európy a nič sme o nich nevedeli. Náš aktívny prístup a spoluprácu ocenila aj vtedajšia česká vláda. Dnes je situácia iná, Slovensko je zaplavené tisíckami nelegálnych migrantov. Mestá a obce vyhlasujú mimoriadnu situáciu, nemajú ich kde ubytovať ani ako sa o nich postarať. Štát a úradnícka vláda prezidentky Čaputovej zlyháva, keď neriešila túto situáciu. Slovensko sa stalo koridorom nelegálnej migrácie do Európy a na tieto zlyhania doplácate aj vy v Českej republike. Spolupráca našich susedných krajín, Maďarska, Slovenska, Rakúska, Česka v regióne pri riešení migračnej krízy je kľúčová. Ukázali sme to spoločne v roku 2015 a bude to opäť jedným z hlavných cieľov novej vlády SMERu-slovenskej sociálnej demokracie s našimi partnermi.

Vždy jste razil heslo, že Slovensko musí být v integračním jádru Evropské unie, prosadil jste v zemi euro. Platí to i nyní? Koho ze států eurozóny vidíte jako hlavního spojence?
Európa a svet sa mení. Európska integrácia je jednoznačne pozitívnym prínosom pre Slovensko v oblasti ekonomiky, hospodárstva, či environmentálnych štandardov. Sme malá krajina uprostred Európy s otvorenou ekonomikou, preto sú pre nás veľmi dôležité dobré vzťahy nielen s okolitými krajinami. Naša strana už ukázala vo viacerých vládach, že vieme vytvárať nadštandardné vzťahy nielen tradične s Českou republikou, ale aj s partnermi v Európe. Slovensko-maďarské vzťahy sú dnes na historicky najlepšej úrovni aj vďaka našim vládam, v ktorých sme dokázali spojiť zástupcov maďarskej menšiny so Slovenskou národnou stranou. Na summite Európskej únie v októbri sa riešila otázka zrušenia veta krajín Európskej únie v dôležitých otázkach týkajúcich sa záujmov členských krajín. Náš postoj je jasný, právo veta je kľúčové pre záujmy menších krajín v EÚ. Som presvedčený, že Slovensko nájde spoločnú reč s mnohými partnermi v tejto otázke a verím, že spoločne aj s Českou republikou.

Autor je evropským editorem Deníku

CV BOX
Robert Fico (narodil se 15. září 1964 v Topoľčanech) je poslanec NR SR, předseda strany SMER – slovenská sociálna demokracia a někdejší i nastupující předseda vlády.
Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě. Absolvoval studijní pobyty na téma „Lidská práva a trestní právo“ v USA, Velké Británii, Finsku, Belgii a Francii, je absolventem školení Akademie evropského práva v Trevíru.
Působil jako pracovník Právnického institutu Ministerstva spravedlnosti SR a agent pro zastupování SR v řízení před Evropským soudem (a Evropskou komisí) pro lidská práva. Pracoval i jako vysokoškolský pedagog.
Poslancem byl poprvé zvolen v roce 1992 (za SDĽ). V prosinci 1999 založil novou politickou stranu SMER. V roce 2004 sjednotil SDĽ, Sociálnědemokratickou alternatívu a Sociálnědemokratickou stranu Slovenska, z nichž 1. ledna 2005 vznikla strana SMER – sociálna demokracia.
Poslancem byl od roku 1992 do roku 2006, opět je jím od roku 2018. Třikrát byl předsedou vlády (v letech 2006–2010, 2012–1016 a 2016–2018). Po posledních volbách usedl do premiérského křesla počtvrté.
Je ženatý, má syna Michala (29).

VZÁJEMNÉ VZTAHY
I po rozdělení společné republiky vždy platilo, že Česko a Slovensko k sobě mají nadstandardně blízko. Co vidí Robert Fico jako hlavní náplň česko-slovenských vztahů a v čem by je chtěl posunout na ještě vyšší úroveň, než na které jsou dnes? „Česká republika je tradične náš najbližší partner v mnohých oblastiach života našich krajín a občanov,“ říká. „Budeme nadväzovať na túto historickú a dovolím si povedať srdečnú spoluprácu a veríme, že vláda pána premiéra Petra Fialu bude mať rovnaký záujem na posilňovaní a zlepšovaní spolupráce našich krajín. Európa a svet dnes čelí mnohým výzvam a bližšia spolupráca Česka a Slovenska môže byť na prospech nás všetkých na oboch brehoch rieky Moravy.“

Robert Fico při předvolebním mítinku

Při projevu na bratislavském Slavíně

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků