Rozhovory

Richard Stonavský: V digitalizaci jsme deset let za Čínou

Publikováno: 21. 12. 2022
Autor: Tomáš Syrový
Foto: Vodafone
logo Sdílet článek

Digitalizace je klíčová pro nezávislost i schopnost odolávat krizím, starý kontinent je ale v některých oblastech hodně pozadu. Richard Stonavský, viceprezident Vodafonu pro vnější vztahy a regulaci, vysvětluje, co je nutné udělat pro konkurenceschopnější Evropu a jak Vodafone může pomoci jednotlivým firmám.

Čeští operátoři jsou často kritizováni za úroveň svých služeb. Proč myslíte, že se to děje?

Každý dnes potřebuje být v kontaktu a online, proto jsou na sektor telekomunikací kladeny velké nároky. Při pandemii covidu to celé ještě zesílilo. Ne každý ale ví, že v porovnání se zahraničím je úroveň českých sítí velmi vysoká. Zkuste cestovat třeba po Německu, mimo velká města si o rychlých datech často můžete nechat jen zdát. Když jsem byl pracovně ve Spojeném království, nepodařilo se mi zavolat si asi hodinu cesty od Londýna. S Vodafonem se v Česku dovoláte na většině území. Tam, kde signál není, musíme respektovat například památkovou péči, chráněné krajinné oblasti... Nebo je zde jednoduše členitý terén. Neustále stavíme nové vysílače, posilujeme signál v metru, ve vlacích i v budovách se silnými zdmi. Standardem už začíná být 5G pokrytí, v tom jsme jednoznačně lídry na trhu. Naším dlouhodobým cílem je dostupný internet. Ke gigabitové rychlosti už dokážeme připojit 1,6 milionu domácností a podnikatelů.

Zmiňujete 5G síť. O té se hodně mluví v reklamách, ale k čemu je vlastně dobrá?

Mobilními sítěmi proudí každým rokem výrazně více dat a připojuje se více zařízení. Díky 5G budou i dál kapacity dostatečné, s pomocí efektivnějšího využití kmitočtů dokážeme uspokojit potřeby zákazníků i v  budoucnu. Další výhodou je vyšší rychlost připojení s minimální latencí, tedy zpožděním. Extrémní důležitost má 5G pro průmysl a moderní firmy. Ty mohou i díky nám vytvořit 5G mobilní privátní síť a využít ji jako základní stavební kámen na cestě k digitalizaci. V praxi už to udělala například ŠKODA AUTO, kde naše 5G síť pomáhá třeba s parkováním. Vyrobená auta se přemístí na odstavné parkoviště bez zásahu řidiče, pouze pomocí automaticky řízených vozíků. Pomáháme i menším firmám a loni jsme ve spolupráci s VUT v Brně otevřeli Vodafone UniLab: 5G laboratoř, kde mohou lidé zdarma testovat nová průmyslová řešení, ale třeba i zařízení pro chytré domácnosti nebo města.

Máte i díky této spolupráci povědomí o tom, jak jsou na tom české firmy s digitalizací?

Podle evropského indexu DESI se Česko po této stránce dlouhodobě drží na spodních pozicích žebříčku. Podíl malých a středních podniků s alespoň základní úrovní digitalizace se také pohybuje pod evropským průměrem. Digitalizace má přitom zásadní vliv na naši konkurenceschopnost. V  tuzemsku jsme pořád zvyklí ji vnímat spíše jako skenování papírových šanonů do počítače, pokud ale tento konzervativní přístup neopustíme, brzy nám ujede vlak. Ostatní totiž vsadí na práci s daty, umělou inteligenci a automatizaci. To už sledujeme nyní, krásným příkladem je Čína. Při současném vývoji dosáhne EU 60% pokrytí transformačním 5G deset let po Číně.

Co by se tedy mělo změnit, abychom byli konkurenceschopnější?

Kromě potřebné změny myšlení jsou hlavním důvodem, proč celá Evropa zaostává, velké náklady na vybudování a údržbu sítí. Pro představu – podle Evropské asociace provozovatelů telekomunikačních sítí investovali jen provozovatelé do rozvoje za posledních deset let přes 500 miliard eur. Tyto náklady dál porostou a není to udržitelné. Všichni institucionální aktéři, kteří mají prospěch z digitální transformace, by měli spravedlivě a přiměřeně přispívat na služby a infrastrukturu. Těžit z toho bude celá Evropa, její obyvatelé, podnikatelé a firmy. Mimochodem, současná situace vypadá tak, že západní Evropa investuje pětkrát méně než zmiňovaná Čína.

V současné době pomáhají firmám s digitalizací i evropské dotace, konkrétně Národní plán obnovy. Není taková pomoc dostatečná?

Tyto prostředky samy o sobě nebudou stačit k tomu, aby si Evropa v závodě o nejmodernější sítě 5G udržela náskok. Měly by jít ruku v ruce s  politickými reformami a udržitelnými investicemi. Je ale pravdou, že Národní plán obnovy je skvělá příležitost potřebné změny nastartovat. Snažíme se pomáhat i my – Vodafone Business firmám nabízí řadu digitálních technologií včetně cloudových nebo řešení internetu věcí. Tedy služby a produkty, které splňují podmínky čerpání dotací. Kromě toho hledáme další možnosti, jak podnikatelům pomoci, aby se čerpání dotací nestalo spíše noční můrou než podporou. Proto jsme navázali spolupráci s agenturou enovation, která zájemcům o dotace pomůže s přípravou projektu i dotační žádostí. Pomáháme digitalizovat i obory, kde by to člověk nečekal, třeba vinařství. Čidla rozmístěná na vinici například sledují úhrn srážek, povětrnostní podmínky, vlhkost ovzduší i půdy nebo mráz. Díky těmto informacím se mohou vinaři snadněji přizpůsobit aktuální situaci a rozhodnout, kolik zásahů bude potřeba. Například ochranu rostlin nyní mohou lépe a přesněji zacílit pouze do míst, která to potřebují. Takové digitální fungování není hudba budoucnosti, ale nutnost pro přežití v dnešní době.

Richard Stonavský odpovídá za vnější vztahy a regulační strategii Vodafonu od roku 2011.

Ve své roli prosazuje zájmy společnosti při jednání s regulačními úřady a veřejnými institucemi ČR a  EU. Podporuje řadu inovativních firemních projektů a je předsedou správní rady Nadace Vodafone.

Před příchodem do firmy měl mimo jiné na starosti regulační aktivity ve společnostech T-Mobile a Aliatel, pracoval také jako asistent v Senátu PČR.

Vystudoval národohospodářskou fakultu na Vysoké škole ekonomické v Praze a Sheffield Hallam University.

Energii dobíjí na cestách a na horách.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků