Politika

Renata Alt: Žena se třemi dušemi

Publikováno: 31. 3. 2022
Autor: Šárka Jansová
Foto: Foto archiv Renaty Alt
logo Sdílet článek

„Zajímalo mě, jak funguje oblastní i celostátní politika v Německu, a jediná možnost byla ,být při tom‘. Proto jsem vstoupila do politické strany,“ říká Renata Alt, slovenská rodačka, která loni obhájila poslanecký mandát ve volbách do Německého spolkového sněmu.

O politiku se zajímala už na gymnáziu. „Vedly mě k tomu ty divné časy, které jsme v Československu tehdy prožívali. I když jsme vyrůstali za železnou oponou, snažila jsem se v cenzurovaných zprávách číst mezi řádky. Najít tam něco, co tam oficiálně vlastně vůbec nebylo. Tím, že jsem žila ve Skalici, chytali jsme doma rakouskou televizi ORF. Už v pěti letech jsem se začala učit německy a brzy jsem němčině rozuměla. Také jsem si časem všimla, že zprávy z Československa a Rakouska se značně liší. Zajímala jsem se i o mezinárodní politiku, protože jsem, stejně jako všichni ostatní, doufala, že železná opona jednou padne,“ vzpomíná politička. V roce 1991 nastoupila na tehdejší československé ministerstvo zahraničního obchodu v Praze a blížil se zásadní zlom jejího života.

Láska z Mnichova

„Jednou mi zavolal bývalý kolega z bratislavského Technopolu, abych jim pomohla budovat obchodní oddělení při velvyslanectví. Tušila jsem, že se mi časem otevře cesta do zahraničí, ale kam, to jsem nevěděla. Nakonec jsem se stala atašé v Mnichově a osud chtěl tomu, že jsem se tam zamilovala do svého budoucího muže. Zůstala jsem v Německu a dva roky nato jsme se vzali,“ vzpomíná Renata, která se pak s manželem přestěhovala do Bádenska--Württemberska. I v devadesátých letech ji ovšem dostihly stále platné zákony z let šedesátých až osmdesátých. „Na základě jednoho z nich pořád platilo, že člověk, který se vdá či ožení za občana cizího státu, nemá přístup k obchodním jednáním vlastní země. Takže jsem si vlastně vzala ,nepřítele státu‘ a nemohla jsem doma pracovat, jak jsem byla zvyklá. A představte si, že to platilo ještě na konci roku 1993. O rok později mi došlo, že takhle žít nechci, a zůstala jsem v Německu,“ objasňuje poslankyně, která pak pracovala v zahraničním obchodě sama na sebe.

Vstup do politiky

V roce 2000 získala německé občanství a kolem roku 2005 se podle vlastních slov už v Německu plně integrovala. Politika ji nadále bavila, a tak se rozhodla do ní vstoupit. Předtím ale pozorně sledovala aktivity jednotlivých stran. A zjistila, že nejvíc jejím představám a zájmům odpovídá Svobodná demokratická strana (Freie Demokratische Partei). „Vstoupila jsem do ní v roce 2009, v těžké době, kdy uvnitř FDP probíhalo drama. Mnoho členů tvrdilo, že je potřeba celou stranu obnovit, aby byla atraktivní i pro mladé lidi. Popravdě mi to bylo líto, protože jsem měla FDP spojenou s jejím dlouholetým předsedou Hansem-Dietrichem Genscherem, který před sametovou revolucí často navštěvoval Československo. Právě pan Genscher se podílel v prosinci 1989 na otevření hranic a byl pro mě synonymem svobody. I proto jsem se nakonec v letech 2013 až 2017, kdy naše strana ještě nebyla ve spolkovém sněmu, snažila o její modernizaci,“ říká Renata Alt.

Budoucnost

Čím se podle ní FDP liší od ostatních stran? „Snažíme se o kompletní vylepšení poměrů v republice. V době pandemie koronaviru totiž vyšlo najevo, jak je Německo prorostlé byrokracií, která zabrzdila mnohá rychlá rozhodnutí a řešení. I sami vládní úředníci pochopili, že když nemají digitalizované školství, digitalizované předávání zpráv, působí Německo jako zaostalá země. Po těch zkušenostech víme, že právě vývoj, modernizace a digitalizace jsou velmi důležité. A že jsou potřeba velké investice do vzdělávání obyvatelstva. Zároveň ale nemůžeme zvyšovat daně! Všichni vidíme, jak za poslední dobu výrazně stouply ceny benzinu nebo elektřiny. K tomu nečekaně narostla inflace. Zvyšování finančního zatížení obyvatelstva si nemůže dovolit žádná nová vláda,“ říká poslankyně. Nová německá vláda, složená z SPD, Zelených a FDP, plánuje velké investice do zdravotnictví, digitalizace a bydlení, přeje si posílit pravomoci Evropského parlamentu a prohloubit integraci Evropské unie. S Ruskem a Čínou chce jednat konstruktivně, ale s důrazem na lidská práva.

Slovenský poklad

Důležitým tématem Renaty Alt jsou kromě jiného i vztahy Německa se zeměmi střední Evropy. „Nosím v sobě tři duše – německou, českou a slovenskou – a ráda se pochlubím tím, v čem jsou Češi a Slováci napřed.“ A co rodačce ze Slovenska v Německu chybí? „Halušky! Brynza je totiž slovenský poklad, který se v Německu koupit nedá. Proto jsem šťastná, když si ji pořídím na Slovensku a pak doma vyvářím pravé brynzové halušky.“

Zdroje citací: CNN Prima News, Hospodářské noviny, SME.sk

CV

Renata Alt (narodila se 27. srpna 1965 ve slovenské Skalici) je poslankyní německého Spolkového sněmu za FDP (Freie Demokratische Partei).

Vystudovala Slovenskou technickou univerzitu v Bratislavě (obor potravinářství, kvasná chemie a bioinženýrství), je inženýrkou chemie.

Po studiích pracovala v podniku zahraničního obchodu Technopol a poté na československém ministerstvu zahraničního obchodu.

V roce 1993 se stala obchodní atašé v Mnichově. Poté se provdala za občana SRN a v roce 2000 získala německé občanství.

V roce 2009 vstoupila do FDP, od roku 2014 je členkou okresního výboru FDP v zemském okrese Esslingen a od roku 2015 členkou výkonného výboru FDP ve spolkové zemi Bádensko--Württembersko. Roku 2017 byla zvolena do Německého spolkového sněmu, loni mandát obhájila.

Ráda lyžuje, hraje golf a chodí do galerií. Zajímá se o literaturu, poslouchá jazz a klasickou hudbu. Hovoří slovensky, anglicky, německy, rusky a částečně francouzsky. S manželem Thomasem, s nímž vlastní obchodní společnost Consultex, žije ve městě Kirchheim unter Teck zhruba 25 km od Stuttgartu.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků