Rozhovory

Petra Pecková: Relaxem je pro mě i moje práce

Publikováno: 13. 4. 2023
Autor: Karel Černý
Foto: Lenka Hatašová a archiv Petry Peckové
logo Sdílet článek

Na podzim uplynula první polovina volebního období krajských zastupitelů. Ve fotbale bývá zvykem, že o poločase se shrne ta první půle a podle vývoje zápasu se upraví strategie pro půli druhou. A mimo jiné o tom jsem mluvil s hejtmankou Středočeského kraje Petrou Peckovou (STAN).

Takže co z vašich záměrů při nástupu na pozici hejtmanky se zatím podařilo uskutečnit?
My jsme si v tom „poločase“ udělali jakousi inventuru. Prošli jsme programové prohlášení sestavené na počátku našeho působení a odškrtávali, co se povedlo, a co ještě zbývá. Ze zhruba 220 bodů jich je 170 splněno nebo se průběžně plní, desítky jich uskutečníme do konce volebního období. Část jsme přehodnotili, protože se týkaly například covidové situace a nebyly už aktuální, několik jich splnit nestihneme. Třeba šestnáct P+R parkovišť musíte nejen vyprojektovat, ale získat i stavební povolení, vysoutěžit stavební firmu, postavit, a to není na čtyři roky. Ale na jejich přípravě pracujeme, otevírat se začnou od roku 2025. Co se rozhodně daří, je transparentnost a otevřenost úřadu, také významné kroky v oblasti digitalizace a velkou pozornost věnujeme bezpečnosti v kraji. Radost mi dělá naše Středočeské inovační centrum. V posledních dvou letech podpořilo více než 23 miliony korun malé a střední podniky při zavádění inovací, ve 30 projektech propojilo vědecké instituce s privátní sférou, poskytlo 1440 hodin expertních konzultací a koučinku pro malé a střední firmy a loni uspělo v tvrdé konkurenci a získalo prestižní grant z programu Horizon Europe, výzvy MSCA COFUND ve výši téměř 90 milionů korun. Byli jsme na čtvrtém místě z celé Evropy. Díky tomu do Středočeského kraje míří 30 špičkových vědců, kteří budou zkoumat vesmír, pracovat na výzkumu léku proti rakovině, ale také učit na našich středních školách. No a do konce volebního období bych ráda ještě více rozběhla systematickou podporu pěstounské péče. Chtěla bych větší kampaň na nábor pěstounů, co nejvíce je podpořit a zjednodušovat jim život. To, co dělají pro cizí děti, je výjimečné.

A co zásadního čeká Středočeský kraj letos?
O tom bych uměla mluvit déle než princezna Šeherezáda. Náš kraj je největší v republice, takže se tu toho děje hodně, stovky a tisíce kulturních, sportovních a společenských akcí. Máme 1144 obcí a každá žije svým komunitním životem, za což jsem ráda. Pokud je to jen trochu možné, ráda akce podporuji svou záštitou či přítomností nebo i financemi. Pracujeme také na stovkách investičních akcí. Budujeme mosty, obchvaty, silnice, nová P+R parkoviště a síť cyklostezek. Co vidím jako opravdu klíčové, jsou všechny projekty v oblasti energetických úspor. Takže opravujeme a zateplujeme školy, domovy seniorů a nemocnice (v polovině roku to budou např. nemocnice v Mladé Boleslavi a Kutné Hoře). Připravuje se ale dalších 109 projektů, díky nimž ušetříme zhruba 50 milionů korun ročně.

Kam půjde nejvíc investic?
Letos investujeme z vlastních zdrojů 600 milionů korun, o 100 milionů více než loni, spolu s dotacemi to budou více než 3 miliardy. Velké investice budou i ve veřejné dopravě. Počítáme s obnovou vlaků, ke konci roku bude jezdit na trase Praha–Rudná–Beroun a Beroun–Rakovník 10 nových vlakových souprav s celkovou kapacitou přes 1000 míst. A připravujeme historicky první otevřenou veřejnou soutěž na autobusové a železniční dopravce v kraji. Zaměřujeme se i na vzdělávání středoškoláků, jak formou zahraničních stáží studentů, tak opětovnou podporou modernizace výuky. Na technologie a moderní vybavení škol jsme loni dali 100 milionů korun a letos to bude 150 milionů. To je jen část toho, co plánujeme. Mohla bych pokračovat změnami v sociálních službách až po nové expozice v muzeích a galeriích nebo výstavbu depozitáře pro několik našich muzeí najednou. Radost mám i ze zakoupení chaty spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku, kterou se chystáme zpřístupnit veřejnosti.

Ekonomická situace, válka na Ukrajině, covidové a chřipkové epidemie… Za dobu svého úřadování jste si „užila“ hodně krizových situací. Čím si dobíjíte baterie? Dokážete vypnout mobil?
Můj telefon má funkci „vypnout“? Ne, takový knoflík na něm není… (směje se) Telefon mi nezvoní na jediném místě – pod vodou při potápění. Tam se soustředím jen na to, abych přežila a pokud možno si to i užila. Mám ze světa „pod hladinou“ obrovský respekt. Pak – ráda, ale opravdu málo – chodím na golf. Jen na sunset, kolem páté večer a dohrávám za tmy. Ale ten klid a krása při západu slunce stojí za to. Ale tam telefon taky zvoní… Pak mám ráda čas se svými dětmi. I pod tou vodou. Akorát s nimi nesmím být v buddy týmu, protože se jich pořád ptám, jestli je vše OK a kolik mají kyslíku, a ony si klepou na čelo. Chodím s nimi také do muzeí a galerií, sportujeme, celý rok hodně cestujeme. Snažím se je vychovávat tak, aby měly rozhled, věděly, že svět je krásný, ale také tvrdý, a že pomáhat potřebnějším a slabším musí být samozřejmostí. Část loňských jarních prázdnin se mnou trávily při organizaci sbírky pro Ukrajinu a asi si skrze mě tu válku uvědomovaly mnohem více než jejich vrstevníci. Nevím, jestli moje děti měly štěstí na mámu, ale já na své děti štěstí měla. Jsou moc fajn, jsou zodpovědné a je s nimi legrace. Asi nejčastěji dobíjím baterky běháním. I když i při běhu vyřizuji se sluchátky v uších telefonáty. No a možná mi nebudete věřit, ale pro mě je relaxem moje práce. O víkendech nebo večer jsem často na akcích, mezi lidmi. Mám lidi ráda a ta energie, která je mezi nimi, mě dobíjí jak atomová elektrárna.

CV BOX
Petra Pecková (narodila se 12. října 1975 v Benešově) je bývalá reportérka a starostka středočeských Mnichovic, v současnosti hejtmanka Středočeského kraje.
Absolvovala Vyšší odbornou školu publicistiky a poté získala VŠ vzdělání na Masarykově univerzitě, kde vystudovala žurnalistiku a politologii, a na FSV UK, obor veřejná a sociální politika.
Od roku 1996 působila v televizi Nova v redakci zpravodajství a publicistiky. Jako reportérka a později i scenáristka a režisérka se podílela na tvorbě pořadů Občanské judo, Na vlastní oči, Zálety, Áčko či Víkend. Od roku 2011 do roku 2014 spolupracovala také na tvorbě pořadů Krotitelé dluhů a Tísňová linka pro ČT a TV Barrandov.
V roce 2010 byla zvolena 1. místostarostkou města Mnichovice. O čtyři roky později mandát nejen obhájila, ale zaujala i post starostky. V dalších volbách ho suverénně obhájila. V listopadu 2020 byla zvolena krajskou hejtmankou.
Má dvě děti − Agátu (18) a Jakuba (13). Pravidelně běhá, lyžuje, hraje golf, potápí se.

S exministrem zahraničí a čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

Při návštěvě dětského domova

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků