Politika

Nancy Pelosi surfuje po „modré vlně“

Publikováno: 20. 1. 2019
Autor: Andrew Snelling
Foto: Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Mnoho lidí zažívá při pohledu na výsledky amerických voleb v roce 2018 ve Spojených státech smíšené pocity. Nebyla to přesně ta „modrá vlna“ slibovaná mnoha demokraty v týdnech předcházejících velkému dni, nicméně došlo k několika překvapivým výkyvům, které poněkud vyrovnaly mocenské poměry mezi oběma stranami.


Největší změna spočívá ve skutečnosti, že demokraté budou mít většinu ve Sněmovně reprezentantů, čímž dojde ke změně v jejím vedení. Vůdce menšiny v posledních osmi letech, Nancy Pelosi, se pravděpodobně pokusí obsadit pozici, kterou již jednou zastávala, a to pozici předsedy Sněmovny.

Předsedu volí ostatní členové Sněmovny při prvním zasedání Kongresu. Demokratická strana vždy tradičně nominovala jako kandidáta svého vůdce menšiny. Od reprezentantů se očekává, že budou hlasovat pro kandidáta za svou stranu, i když mají právo hlasovat za kohokoliv; musí však nést odpovědnost za důsledky hlasování proti vlastní straně. Pelosi byla nejen první ženou, která tuto pozici zastávala, ale i první Kaliforňankou a druhou obyvatelkou západního pobřeží. Předseda Sněmovny se zároveň stává i vůdcem většinové strany ve Sněmovně, a tak by pro Pelosi, která vedla menšinovou stranu po větší část posledního desetiletí, nemělo být obtížné se do této role vpravit.  

Při svém prvním působení jakožto předsedkyně Sněmovny příliš sympatií nevzbudila. Vzhledem k tomu, že vystupovala proti svým voličům i proti kolegům z řad demokratů, kteří se zasazovali o obvinění George W. Bushe, nebyla příliš oblíbená. Její popularita však vzrostla po volbách v roce 2008, ve kterých demokraté zaznamenali obrovský úspěch, včetně zvolení Baracka Obamy. V Obamově kabinetu se pak Pelosiová ujala vedení reformy zdravotnictví známé jako Obamacare. Tím poněkud odčinila své rozhodnutí zablokovat reformy sociálního zabezpečení v průběhu Bushova druhého funkčního období, které učinila z pozice vůdce menšiny, přestože toto rozhodnutí se obecně neshodovalo s ideály Demokratické strany.

Od chvíle, kdy se opět stala vůdcem menšiny, její popularita ve straně klesla. Demokraté se po volbách v roce 2016 potýkají s problémy a mnoho z nich vidí příčinu ve vedení strany. V tomto období musela Pelosi dokonce obhajovat svou pozici proti svému kolegovi, demokratovi Timovi Ryanovi, tento boj však s přehledem vyhrála.

S nedávným prudkým nárůstem vlivu demokraté cítí, i když tuto skutečnost naplno nevyužívají, že by se Pelosi mohla od příštího ledna stát předsedkyní Sněmovny a vůdcem většiny. Jelikož už tuto pozici dříve zastávala a snad se ze svého působení i poučila, demokraté doufají, že Pelosi povede stranu k vítězství ve volbách do Bílého domu, které se budou konat v roce 2020 a že získají více míst jak v Senátu, tak ve Sněmovně, a to od nejvyšší až po místní úroveň. Nebudou to jednoduché dva roky. Republikáni stále ovládají ve vládě USA dvě oblasti, a to výkonnou a soudní moc, a horní komoru legislativy, tedy Senát.

S vlivem, který mají, se však demokratům může podařit zmírnit škody napáchané za současného vedení a zabránit jakýmkoliv dalším škodám v budoucnu.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků