Rozhovory

Muhammad Khalid Jamali: Pákistán je nádherná země

Publikováno: 25. 6. 2021
Autor:
Foto: Foto / Photo Jaroslav Jiřička a/and Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Pákistán je nejen rychle se rozvíjející ekonomika a jaderná velmoc, ale jedna z turisticky nejzajímavějších zemí světa, říká Muhammad Khalid Jamali, velvyslanec Islámské republiky Pákistán.

Pákistán je jaderná energie a druhá nejlidnatější muslimská země na světě. Pokud se bude zvyšovat počet členů Rady bezpečnosti OSN, neměla by taková země být jejím stálým členem?

Pákistán je stát s jadernými zbraněmi a má strategickou polohu mezi třemi regiony jižní, západní a jihovýchodní Asie. Je to také jediná muslimská země, která má jaderné zbraně. Je důležité zdůraznit, že náš jaderný potenciál máme v zájmu sebeobrany a pro mírové využití. Pákistán podporuje komplexní reformu Rady bezpečnosti tak, aby se stala reprezentativnějším, demokratičtějším orgánem, který bude více odpovídat složení OSN. Jsme aktivním členem skupiny Jednota pro dohodu (UFC) a uvědomujeme si, že reforma Rady bezpečnosti je složitá a citlivá, protože musí respektovat klíčové zájmy členských států. Podporujeme komplexní řešení, které by odpovídalo zájmům všech členských států. Jsme přesvědčeni, že není v širším zájmu členských zemí OSN mít v Radě bezpečnosti další stálé členy. V zájmu dalšího pokroku jsme připraveni jednat o „dlouhodobých členstvích“, která by umožnila spravedlivé střídání a dala větší příležitosti pro větší počet zemí, které chtějí přispět k práci Rady bezpečnosti. Jsme přesvědčeni, že pro důvěryhodnost reformy OSN je třeba dodržovat konsensuální přístup. Pákistán proto odmítá jak myšlenku hlasování o reformním procesu, tak metodu postupných kroků.

Evropská unie je největším obchodním partnerem Pákistánu. Kde všude může člověk v Evropě narazit na jeho výrobky? Například můj syn miloval fotbalové míče Made in Pakistan...

Ano, Pákistán je skutečně jedním z největších výrobců ručně vyráběných fotbalových míčů a měl tu čest vyrábět Brazucu – oficiální míč mistrovství světa 2014. Jako zemědělská země vyváží do celého světa velmi kvalitní rýži Basmati, kterou můžete koupit v mnoha obchodních řetězcích po celé Evropě, včetně České republiky, a Pákistán pro ni od Unie obdržel chráněné zeměpisné označení. Světle růžová sůl, která je v mnoha různých podobách prodávána po celé Unii, pochází z pákistánské Khewry, kde je druhý největší důl na kamennou sůl na světě. Můžete ji koupit jak pro dochucování potravin, tak jako solné lampy sloužící k regeneraci. Až příště uvidíte solnou lampu, nebo si koupíte růžovou solnou nádobu, podívejte se pozorně, určitě na ní najdete štítek Made in Pakistan. Pákistán se také pyšní mohutným textilním průmyslem, vyváží své vysoce kvalitní textilní zboží do celého světa. Dodáváme ho pro společnosti jako s’Oliver, Levi’s, Adidas, H&M, Puma a pro mnoho dalších světových značek.

Jaké naopak vidíte šance českých firem a exportérů v Pákistánu?

Se dvěma sty dvaceti miliony lidí je Pákistán pátou největší zemí na světě. Odvětví, která by české společnosti měla zajímat, jsou stavebnictví, zpracování potravin a automobilový průmysl. Roční poptávka po bydlení je sedm set tisíc bytů, přičemž v současné době je naplněna pouze z padesáti procent. Pákistánská vláda plánuje vybudovat do roku 2023 pět milionů bytů. Tato oblast je pro ni prioritou, především pokud jde o investice do nízkonákladového bydlení. Jsou tu příležitosti i v investicích do zpracování potravin jak pro domácí trh, tak na export. Jako velký producent manga a citrusů má Pákistán potenciál ve zpracování ovocných produktů, včetně sirupů a džusů. Kromě bydlení a zpracování potravin existuje potenciál rozvoje pro menší podniky automobilového průmyslu. Výroba a montáž malých automobilů, elektrických kol a zemědělských zařízení pro malé farmy je odvětvím s obrovskou budoucností a návratností.

Pákistán je známý po celém světě díky kvalitní práci milionů svých lidí. Ve kterých oborech nejvíc působí?

Pákistán má velmi početnou pracovní sílu jak v oblasti „bílých“, tak i „modrých“ límečků. Pákistánští lékaři jsou uznávanými a aktivními členy lékařských vědeckých společností po celém světě, zejména v USA, Velké Británii, Austrálii, Německu, Rakousku, Norsku a na Středním východě. Ve světoznámém švýcarském CERNu pracují v řadě programů naši výzkumní pracovníci. I na českých univerzitách najdete pákistánské doktorandy a postdoktorandy v textilních, zemědělských, strojírenských a lékařských oborech. Máme více než tři sta tisíc anglicky hovořících IT odborníků a přibližně dvacet tisíc IT odborníků každý rok přichází na trh práce. Podobně je tomu v hotelnictví, restauratérství a v celém odvětví cestovního ruchu. Naši skvělí ředitelé hotelů, šéfkuchaři i obsluhující personál jsou po celém světě. Například umožnění pracovních povolení pro pákistánské lékaře a sestry může pomoci zmírnit nedostatek lidí ve zdravotnictví v České republice. Podobně může IT sektor i odvětví služeb výrazně těžit z anglicky mluvících pracovních sil, které lze v Pákistánu získat.

Pokud jde o investice, je tu projekt Čínsko-pákistánského ekonomického koridoru (CPEC). Co tento projekt přináší Pákistánu? A neměla by i Evropská unie zvýšit své investiční aktivity ve vaší zemi?

CPEC je stěžejní projekt v hodnotě 62 miliard USD, který je součástí iniciativy BRI, v Česku známé pod názvem Nová Hedvábná stezka. Ta by měla propojit šedesát zemí s třemi miliardami lidí v Číně, Jižní Asii, na Středním východě a v Evropě. Cílem projektu je podpořit ekonomický růst a kontakty mezi lidmi na trase středověké Hedvábné stezky. V první fázi programu byly v naší domácí síti vybudovány energetické zdroje, které dodávají 5320 MW elektřiny. Dále bylo vybudováno 1100 km mezinárodní dálniční sítě spojující čínské hranice s Arabským mořem, kde se nachází náš největší hlubokomořský přístav Gwádar. V rámci druhé fáze byly vytvořeny zvláštní ekonomické zóny podél koridoru CPEC, které mají za cíl podpořit průmyslový, zemědělský a technologický rozvoj. Tyto ekonomické zóny jsou podpořeny pobídkami, včetně daňových úlev, osvobození od daně u kapitálového vybavení a zboží a jsou zde vyhlášeny desetileté „daňové prázdniny“. Je tu také možnost úplné repatriace zisků pro všechny zahraniční investory. Tyto podmínky dávají i státům EU dostatek důvodů investovat v Pákistánu, a podpořit tak rozvoj naší země. Pro české společnosti je tu šance investovat do výroby zemědělských zařízení, zpracování potravin, výroby malých automobilů, do vývoje softwaru a celého oboru IT, ale i stavebního průmyslu a podobných odvětví.

Co byste doporučil českým turistům v Pákistánu navštívit?

Magazín Forbes uvedl Pákistán jako jednu z deseti nejlepších turistických destinací posledního roku a britský Daily Telegraph ho uvedl jako ideální cíl pro dobrodružně laděné turisty. Pákistán je geograficky a kulturně rozmanitá země se třemi největšími pohořími na světě na severu země a údolím řeky Indus, který je domovem civilizací vzniklých v období 4000 př. n. l., i místem, kde se zrodilo buddhistické a sikhské náboženství. Cestovní ruch se může opřít jak o přírodní krásy, tak o kulturní památky. Češi mají rádi turistiku zaměřenou na přírodu. Pákistán je ideálním místem pro vysokohorskou turistiku. Země se může pochlubit pěti nejvyššími vrcholy na světě, včetně K-2. I nejvýše položenou vysokohorskou planinou Deosai, která je domovem asijského medvěda hnědého a rozmanité flóry a fauny. Nejvýše položené hřiště pro polo Shandur v údolí Chitral (pohoří Hindúkuš) hostilo na svém každoročním letním festivalu mnoho celebrit, včetně princezny Diany, vévody a vévodkyně z Cambridge nebo amerického herce Al Pacina. Údolí Chitral je také domovem národu Kalašů, kteří jsou považováni za potomky vojáků Alexandra Velikého. Přístup do severních oblastí Pákistánu je nejlepší přes Islámábád, letecky nebo po dálnici Karakorum, která vede po slavné Hedvábné stezce Marca Pola až k hranici Číny. Z Islámábádu existují přímá letecká spojení do měst Gilgitu, Skardu, Chitralu a Saidu Sharif. Nejlepším obdobím pro návštěvu severních oblastí je březen až červenec. Mimochodem častým návštěvníkem je zde bývalý pražský primátor Pavel Bém, který je držitelem ceny Tamgha-e-Imtiaz za propagaci horolezectví v Pákistánu.

Naše země je také domovem starověké civilizace v údolí Indu se třemi hlavními archeologickými nalezišti v Harappě v centrálním Paňdžábu, v Mohendžodaru v Larkaně a Méhrgarhu v Balúčistánu. Všechny tři pocházejí z období čtyři tisíce let před naším letopočtem. Jsou proslulé jak svými stavbami, tak urbanistickým plánováním. Sochy Tančící dívky a Kněze-krále patří mezi nejslavnější památky těchto civilizací. Čtyřicet minut jízdy od Islámábádu jsou také archeologická naleziště Gandhára, včetně sídla buddhistického učení z doby vlády Ašóky. Buddhistické památky najdete i v Paštunsku či v Severním Paňdžábu, vše je snadno přístupné z Islámábádu.

Pro ty, kteří touží po kombinaci kultury a skvělého jídla, je ideálním místem město Lahore, které je kulturní metropolí Pákistánu. Může se pochlubit nádhernými památkami Mughalské říše, včetně pevnosti Lahore a mešity Badshahi. Podél hradeb pevnosti si můžete dopřát přepychová jídla na proslulé ulici restaurací a užít si nádherný výhled na město. Muzeum v Lahore se pyšní velmi působivou sbírkou archeologických nálezů z Gandháry. No a ti, kteří se zajímají o módu, nesmějí minout lahorskou ulici M.M. Alam, kde najdou mnoho elegantních obchodů nabízejících modely haute couture. Nejlepším obdobím k návštěvě archeologických nalezišť a Lahore je podzim a jaro.

A kde se naopak vám líbilo nejvíce v Česku?

Praha je jedním z nejkrásnějších hlavních měst Evropy. Přežilo bez úhony druhou světovou válku. Zdejší katedrála sv. Víta je jednou z pozoruhodných ukázek gotické architektury. Je tu mnoho dalších historických památek, včetně Pražského hradu, Karlova mostu, Staroměstského náměstí, orloje, Václavského náměstí, nebo Vyšehradu. Bohužel kvůli covidovým omezením jsme zatím nemohli vidět mnoho dalších zajímavých míst v Česku, jako je Český Krumlov, Kutná Hora, Litomyšl, Olomouc a další.

Autor je redaktorem Deníku


BOX

Život v Praze

Muhammad Khalid Jamali, velvyslanec Islámské republiky Pákistán, působil před svým příchodem do Prahy na ambasádách v Novém Dillí, Ankaře a Bruselu. Jeho téměř nová rezidence v Nebušicích je moderně a vkusně zařízena a na mnoha místech tu najdete umělecké a řemeslné artefakty z Pákistánu. „Ideální je, že moje dcera tu jen přejde ulici, a je ve zdejší anglické škole,“ říká velvyslanec Jamali, který má velký přehled jak o české, tak evropské a světové politice. „Škoda, že tu v Praze nemáte místo, kde by se diplomaté mohli setkávat s novináři,“ uvádí. A dodává, že se těší, až budou zrušena všechna protikoronavirová omezení a bude moci i s rodinou cestovat po celé republice.


Pastviny Fairy Meadows,ležící v blízkosti jednoho z tábořišť u druhé nejvyšší hory Pákistánu Nanga Parbat.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků