Rozhovory

Milan Feranec: Voliči vždy rozhodnou spravedlivě

Publikováno: 16. 4. 2021
Autor: Šárka Jansová
Foto: Foto archiv Milana Ferance
logo Sdílet článek

„Jsem pro bezpečný, a ne zelený úděl pro Evropu. To je moje poučení z epidemie,“ říká Milan Feranec, poslanec za ANO 2011, místopředseda rozpočtového a člen hospodářského výboru sněmovny.

Před pár lety jsme v rozhovoru probírali, jak to mají obyčejní živnostníci složité – předpisy počínaje, povinnostmi a hlášením konče. Jak vidíte jejich situaci nyní?

Pandemie zasáhla celou společnost, a živnostníky, zejména z oblasti služeb, mimořádně silně. A chápu, že ne každý je spokojený s výší a rychlostí státní pomoci, byť by se vláda snažila sebevíce. V pandemii ale nebudeme celou věčnost, život se opět vrátí do normálních kolejí. Jsem rád, že se povedly alespoň některé legislativní změny, které živnostníkům reálně pomohou. Určitě sem patří možnost využít paušální daň, která sjednotila platby daní a sociálního i zdravotního pojištění pro menší živnostníky. A nakonec i to, že se jim při zrušení superhrubé mzdy zachovalo daňové pásmo 15 procent. Ve hře byly tehdy i jiné varianty, které by ale znamenaly faktické zvýšení daní pro živnostníky. To jsme odmítli.

Jak vidíte jako místopředseda rozpočtového výboru schodek, který vinou krize narůstá? Máme šanci se zvednout a nějak to dohnat?

Schodek státního rozpočtu je skutečně nebývalý. Reálný schodek roku 2020 a plán pro letošek dávají v součtu 867 miliard korun. Ale schodek je jenom výsledkem poklesu příjmů a růstu výdajů státního rozpočtu, mezi kterými jsou i výdaje na zdravotnictví, sociální služby nebo ochranné pomůcky. Tady vláda neměla moc na výběr. Z hlediska šance „zvednout se“ jsem ale optimista. Jednak jsme před pandemií měli velmi zdravé veřejné finance, které tento schodek „unesou“, což je také zásluha vlády ANO. A dále naši ekonomiku – tedy stěžejní firmy – pandemie určitě nezruinovala. Nemáme tady naštěstí velkou nezaměstnanost nebo masivní krachy velkých firem. Jsem přesvědčen, že se ekonomika rychle zotaví, daňové příjmy porostou. Bude to určitě trvat několik let, ale schodek časem srovnáme. Reálně nevidím důvod, proč bychom se v „postcovidovém“ období neměli vrátit k ekonomickému růstu. Opakuji, že stěžejní průmyslové firmy současnou krizi překonají, umí se prosadit na zahraničních trzích. Ožije i sektor služeb, lidé budou chtít utrácet peníze. Pokud je utratí v Česku, tím lépe. Pochopitelně za předpokladu, že u nás nezačnou různé socialistické experimenty. Což, bohužel, při pohledu na předvolební průzkumy může nastat. Z ekonomické krize se dostaneme jenom prací, a ne přerozdělováním.

Nemáte obavy, že až „porazíme vir“, přijde nový tlak z EU, která nám finančně pomohla, třeba na přerozdělování migrantů?

Ze strany EU nám hrozí horší věci než nějací migranti, a to nesmyslné prosazování Green Dealu, vytváření dalších překážek pro konkurenceschopnost evropského průmyslu. A co nám ukázala pandemie? Země Evropské unie se v minulosti staly silně závislé na dovozu z Číny a dalších asijských států. Počínaje ochrannými pomůckami a konče elektrotechnikou.

Nějakou dobu jste působil na ministerstvu dopravy a byl jste členem dozorčí rady Českých drah. Jak vidíte současnou situaci v dopravě?

Je určitě dobře, že i v krizi se stát snaží investovat i do dopravní infrastruktury. Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury pro rok 2021 ve výši 127 miliard korun je rekordní a je to vidět na rozestavěných dálnicích a silnicích. A věřím, že i rekonstrukce D1 bude letos ukončena. Lidé cestovat veřejnou dopravou určitě opět začnou. Občas jezdím mezi Olomoucí a Prahou vlakem, je to rychlé a pohodlné.

ANO se chystá na volby, a má proti sobě dvě velké koalice. Co říkáte takovým uskupením?

Mezi stranami koalice SPOLU a Piráti a STAN, ale i uvnitř koalic jsou obrovské názorové rozdíly. Míra zdanění, liberální versus konzervativní přístup, rychlost evropské integrace a další. Někdy mi přijde, že společné mají jenom dvě věci. Touhu vládnout a program „Antibabiš“.

Podle vás tedy nemají šanci lidem nabídnout lepší život? A je strana, která vás „děsí“?

To si musí vyhodnotit voliči sami. Já se obávám účasti Pirátů ve vládě. Ne kvůli tomu, co všechno neví. To se dá naučit. Ale kvůli tomu, jak jsou neochvějně přesvědčeni o své pravdě a vůbec nepřipouští pochybnosti. Víte, proč na Slovensku nepotřebují Piráty? Jim stačí Igor Matovič. Chováním a rétorikou mi naši Piráti hnutí OĽaNO velmi připomínají.

Co podle vás ANO za poslední období zvládlo, a co se mu nepodařilo?

Musíme to rozdělit na „předcovidou“ dobu a na období pandemie. Povedla se spousta věcí. Investice do infrastruktury, do vzdělávání, sociálního systému, růst HDP, růst životní úrovně obyvatel, zrušení superhrubé mzdy a s tím související růst reálných mezd a další. Každá vláda ale doplácí na pandemii. Vždy se totiž najde dost kritiků, kteří by to či ono udělali lépe. A po bitvě je každý generál. Opozice vsadila jednoznačně na kritiku vždy a všeho. Jestli to bude stačit pro vítězství ve volbách, teď nikdo netuší. Ale určitě vím jedno – voliči vždy rozhodnou spravedlivě.

Čím může ANO „nalákat“ zpět a přesvědčit případné ztracené voliče?

Pouze svojí prací.

Na prvomájové akci hnutí ANO Kiss Point v Olomouci.

CV BOX

Milan Feranec (narodil se 18. ledna 1964 ve slovenské Snině) je už čtyři roky poslancem za hnutí ANO 2011. V Poslanecké sněmovně je místopředsedou rozpočtového a členem hospodářského výboru.

Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity, už během studia pracoval jako obchodní zástupce, poté jako podnikový právník. V letech 2002 až 2009 působil jako manažer v Agrofert Holdingu.

Od roku 2011 byl rok finančním ředitelem AGRO Jevišovice, následně soukromě podnikal.

Na začátku února 2014 byl jmenován 1. náměstkem ministra dopravy, na starosti měl ekonomiku a evropské fondy. O rok později byl novým ministrem převeden na post řadového náměstka. Téhož roku se stal zastupitelem města Olomouc a už tři roky je neuvolněným radním.

V červnu 2015 se stal náměstkem člena vlády na ministerstvu dopravy, ale na funkci v souvislosti s poslaneckým mandátem v listopadu 2017 rezignoval. Od roku 2014 byl také až do letoška členem a předsedou dozorčí rady Českých drah.

Městské firmy a sport

Od voleb v roce 2018 působí Milan Feranec jako neuvolněný radní města Olomouc, vzal si na starost městské firmy a zasadil se o odpolitizování jejich vedení. „Prosadili jsme profesionalizaci představenstev firem, která jsou složena z managementu, a posílili roli a odpovědnost zástupců vlastníka v dozorčích radách. Zavedli jsme rovněž koncernové řízení těchto firem, což je v podmínkách městských společností v Česku unikátní stav. Vycházím z hesla, že i městské firmy se dají řídit jako firmy,“ říká Feranec, který se podílel i na  nastavení pravidel financování sportovních klubů města. Je přesvědčený, že podpora a popularizace sportu je nejlepší způsob, jak město může k pohybu přilákat děti a mládež. Jde podle něj o investici, která se stokrát vrátí. Práce pro občany Olomouce je pro něj srdeční záležitostí.



reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků