Rozhovory

Michal Moško: Sme malá krajina a musíme ťahať za jeden povraz

Publikováno: 16. 3. 2024
Autor: Šárka Jansová
Foto: archiv Michala Moška
logo Sdílet článek

„Slovensko si zaslúži modernú sociálnu demokraciu, ktorej HLAS bude brániť chudobných, slabých, zamestnaných, ako aj našich seniorov, mladé rodiny i sociálne odkázaných. Tejto vízii dôverujem a budem ju dôsledne napĺňať,“ říká Michal Moško, poslanec Národní rady za HLAS – sociálna demokracia.

Na podzim se HLAS-SD stal součástí vlády a vy poslancem Národní rady. Jak byste vaši vládu charakterizoval?
Dá sa to zhrnúť veľmi jednoducho – ako vládu, ktorá má riešenie problémov či potrieb bežných Sloveniek a Slovákov na prvom mieste a to isté platí aj o zahraničnej politike, kde hľadí najmä na naše národnoštátne záujmy.

Co podle vás nejvíc rozhodlo o výsledku loňských voleb?
Do istej miery to súvisí aj s predošlou otázkou. Uplynulé viac než tri roky sa na Slovensku hovorilo viac o problémoch, ktoré sa týkali zahraničia, a bežné problémy našich občanov boli druhoradou témou, čo považujem za obrovskú chybu, ktorá zlomila minulým vládam Igora Matoviča či Eduarda Hegera väzy. No a takisto veľmi nekompetentné riadenie štátu a snaha pozatvárať predstaviteľov minulej opozície bez reálneho právneho podkladu boli dôležitými faktormi, ktoré prispeli k výmene vládnej garnitúry po uplynulých parlamentných voľbách.

Na výsledky je přece jen ještě brzy, ale začíná vláda plnit, co voličům slibovala?
Výhodou je, že na čele nášho štátu máme naozaj bez nadsádzky skúsených harcovníkov, či už predsedu vlády Roberta Fica, alebo predsedu parlamentu Petra Pellegriniho. Pod takýmto kvalitným vedením sa začalo naplno pracovať od prvého dňa, keď sa vláda zostavila a významné predvolebné sľuby ako trinásty dôchodok, pomoc s cenami energií alebo pomoc s rastúcou výškou úrokových sadzieb hypoték boli občanom doručené. No a nesmiem zabudnúť ani na významné dofinancovanie samospráv, ktoré prišlo v hodine dvanástej, pretože samosprávy po bačovaní uplynulých vlád na Slovensku naozaj krvácali.

Jaké zásadní body chce slovenské politické vedení ještě naplňovat?
Revolúcia v čerpaní eurofondov, zmena systému verejného obstarávania či zmena stavebného zákona – tieto témy sú pre nás na najbližšie obdobie prioritami a ak by sa naplnili, významne by Slovensku a jeho občanom prospeli.

S jakými prioritami jste šel do Národní rady vy osobně?
Určite k tým prioritám z mojej strany patrí podpora športu a som rád, že na Slovensku aj vďaka môjmu hlasovaniu v parlamente vzniklo od 1. februára ministerstvo cestovného ruchu a športu, ktoré významne pomôže slovenskej športovej obci a príprave našich talentov v rôznych športových odvetviach. A keďže som sociálny demokrat, veľmi dôležité je pre mňa aj udržanie výdobytkov sociálneho štátu, pretože ľudia si toho za posledné roky vytrpeli naozaj mnoho a štát im musí ukázať, že je tu a pripravený pomáhať.

V Česku se hodně diskutuje o přijetí eura. Vy už tu zkušenost máte. Zlepšil se díky euru život na Slovensku?
Viete, otázka výhody prijatia eura je veľmi zložitá a dôležitým faktorom hodnotenia je aj celková ekonomická situácia, v ktorej danú vec hodnotíme. Niekedy vidíte nepopierateľné výhody, inokedy banujete. Slovensku euro rozhodne prospelo, ale podľa môjho skromného názoru to isté nemusí platiť pre Českú republiku, keďže sú medzi našimi ekonomikami diametrálne rozdiely. Je to téma výsostne odborná a jej ďalšie rozvádzanie by som ponechal na odborníkov z fachu.

S ministrem vnitra SR Matúšem Šutajem Eštokem a poslancem NR a předsedou Trenčínského kraje Jaroslavem Baškou

Jak vnímáte válku na Ukrajině?
Je mi ľúto každej jednej obete, či už na ukrajinskej, alebo ruskej strane. Jasne som pomenoval, kto je agresor (Rusko) a kto napadnutý (Ukrajina), ale veľmi jasne hovorím aj to, že korene tohto konfliktu siahajú do roku 2014, keď protištátny Majdan zvrhol legitímne zvoleného prezidenta Ukrajiny. Som rád, že Slovensko na čele s novou vládou volá i na medzinárodnej scéne po mierových rokovaniach a Ukrajine naďalej pomáha humanitárne, vojenskú štátnu pomoc však už naša vláda posielať nebude. Ak budú boje pokračovať, nezmení sa nič, len smutná štatistika úmrtí. Preto by malo celé svetové spoločenstvo tlačiť na obe zúčastnené strany, aby si sadli za jeden rokovací stôl a hovorili o mieri.

A co Evropská unie? Co je podle vás jejím největším problémem?
Všetkého veľa škodí, dôkazom čoho je, bohužiaľ, aj Green Deal, ktorý zatiaľ len dáva dýku do chrbta konkurencieschopnosti Európskej únie voči celému svetu. Témy zelenej transformácie neberiem na ľahkú váhu a ani nebudem pred nimi zatvárať oči, ale naozaj by k tomu Európska únia mala pristúpiť s väčšou dávkou racionality.

Slovensko letos čekají prezidentské volby. Jakého prezidenta byste si přál?
Takého, ktorý na Slovensko konečne prinesie pokoj. Uplynulých desať rokov sme boli svedkami, že vláda a Prezidentský palác boli viac-menej v permanentnom konflikte, pričom aj z tohto dôvodu sa Slovensko oslabilo. Sme malá krajina a musíme ťahať za jeden povraz. Prezident, ktorý bude toto garantovať, je za mňa Peter Pellegrini, pretože platí, že prinesie pokoj, dokonale pozná problematiku života v každom jednom regióne Slovenska a bude ho dôstojne hájiť i v zahraničí.

Jste i členem městského zastupitelstva města Trenčín. Co je ve vašem městě nového?
Ako poslanec krajského mesta Trenčín pôsobím už druhé volebné obdobie a k tomu patrí naozaj široká škála problematík – od opravy chodníkov až po veľké projekty za niekoľko miliónov eur. Dôležitou témou je pre mňa aj titul európskeho hlavného mesta kultúry, ktorým bude v roku 2026 práve náš Trenčín, a s týmto cieľom sa rozbieha skutočne kvantum procesov, ktoré majú mať pozitívny vplyv na život v celom regióne na niekoľko rokov dopredu. Jednoducho povedané, je to výzva, ktorá naozaj neprichádza každý deň.


RODINA A HOKEJ
Když se Michala Moška zeptáte na jeho zájmy či na to, co mu dělá největší radost, postaví na piedestal svou rodinu. „Mojím najväčším pokladom sú dcéry Máša a Nataša, ktoré mi robia veľkú radosť. Máša je sedemnásťročná krasokorčuliarka, absolventka športovej školy. Desaťročná Nataša chodí na základnú školu, vo voľnom čase sa venuje moderným tancom a futbalu,“ říká s hrdostí. Další jeho láskou je hokej, už mnoho let patří ke skalním fanouškům Dukly Trenčín. „Zrejme nepoteším vašich starších hokejových čitateľov, ktorí sa pamätajú na časy federálnej hokejovej ligy. Rád spomínam práve na tie časy zašlej slávy Dukly, keď vo federálnom finále v sezóne 1991/1992 porazila v pomere 3 : 1 na zápasy Škodu Plzeň.“


CV BOX
Michal Moško (narodil se 5. září 1973) je poslancem Národní rady SR a členem MsZ Trenčín.
Vystudoval Vysokou školu mezinárodních vztahů a na Dubnickém technologickém institutu získal titul Master of Business.
Prošel několika společnostmi (Hotel Mövenpick, Keraming, Merkantil…), byl i krajským ředitelem VZP a majitelem různých firem.
Od roku 2018 je členem MsZ Trenčín a od loňských voleb poslancem Národní rady SR.
Má dvě dcery, je velkým sportovním fanouškem, zejména hokeje.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků