Rozhovory

Michal Krapinec: České dráhy se zásadně mění

Publikováno: 13. 5. 2024
Autor: Petr Pošta
Foto: České dráhy
logo Sdílet článek

Historicky nejlepší výsledek hospodaření oznámila na konci dubna akciová společnost České dráhy, největší a tradiční železniční dopravce v České republice. Firma nyní prochází množstvím významných změn. Tou nejzřetelnější jsou desítky moderních vlaků a nové služby, se kterými se cestující setkávají od Chebu po Mosty u Jablunkova. O výsledcích hospodaření a novinkách na železnici jsme se bavili s Michalem Krapincem, předsedou představenstva a generálním ředitelem Českých drah.

Skupina České dráhy loni vydělala 3,8 miliardy korun. To je nejlepší hospodářský výsledek v historii akciové společnosti a zřejmě i Českých drah od roku 1993. Pokud bylo v minulosti dosahováno tak dobrých výsledků, šlo většinou o velké výprodeje majetku. Není za loňským tak dobrým výsledkem též masivní výprodej?
České dráhy se zásadně mění a soustřeďují se na svůj core business. Vytyčili jsme si tři hlavní pilíře podnikání: osobní dopravu, nákladní dopravu a servis. K tomu ještě patří další podpůrné činnosti, které s core businessem souvisejí a díky nimž lze dosahovat lepších výsledků. Sem bych zařadil například naše dceřiné společnosti ČD – Telematika, ČD Bus nebo Výzkumný Ústav Železniční. Ale rozhodně nejsme developeři a ani se nechceme developerskou činností zabývat, takže i v roce 2023 jsme některé zbytné pozemky prodali. Jsou to místa, která už neslouží železniční dopravě, ale na základě územních plánů na nich mají vyrůst třeba nové městské čtvrti. 

V čem je tedy úspěch společnosti, a tudíž i vašeho vedení?
Předně musím za tento úspěch poděkovat všem svým kolegům – od manažerů po posunovače nebo mechaniky v depech. Byla by chyba myslet si, že je to práce jednoho člověka nebo úzké skupiny lidí ve vedení společnosti. Úspěšné hospodaření ovlivňují všichni zaměstnanci a zapojit je do pozitivních změn ve firmě a otevřeně s nimi komunikovat jsou hlavní priority našeho vedení. Jen díky tomu můžeme říci, že jsme přepravili o 7,3 milionu cestujících více v době, kdy všechno kolem nás zdražovalo a kdy lidé přemýšleli o vydání každé koruny. Nárůst spokojených cestujících, kteří častěji využívají prémiovou první třídu, se přirozeně promítl do tržeb a výsledku osobní dopravy. Ten byl po letech kladný a dosáhl výše přes 600 milionů korun. Kladné hospodaření měla tradičně také nákladní doprava. ČD Cargo vykázalo loni zisk přes 700 milionů, což je proti roku 2022 nárůst o více než 400 milionů korun. Přitom se nejednalo o nijak snadný rok – s ohledem na stále probíhající válku na Ukrajině a dlouhodobé strukturální změny na trhu, například kvůli úbytku přepravy uhlí. Velmi dobře si ČD Cargo stojí na mezinárodním trhu. Přímo nebo prostřednictvím vlastních dceřiných společností dnes působí v sedmi evropských zemích a některé přepravy realizuje zcela mimo Česko.

Kam půjde zisk společnosti? Neprojíte ho takzvaně, jak to bývá v Česku někdy běžné?
V žádném případě, přestože musíme myslet i na naše zaměstnance a napjatou situaci na trhu práce, na kterém je nedostatek zkušených odborníků, třeba mezi elektromontéry, elektromechaniky, zámečníky a v mnoha dalších technických oborech. Nejvíce ze všeho však investujeme do nových vlaků. Loni jsme na investice vynaložili přes 14 miliard korun a letos to bude dokonce skoro 19 miliard. Pro cestující jsou ta čísla těžko představitelná, ale dá se na ně snadno sáhnout nebo možná lépe řečeno sednout. Letos uvedeme do provozu nové vlaky, které cestujícím nabídnou přibližně 22 tisíc moderních sedaček v téměř 140 klimatizovaných vlacích. V regionální dopravě jsou to hlavně elektrické jednotky RegioPanter a motorové RegioFoxy. V dálkové dopravě to bude prvních osm jednotek ComfortJet, které chceme nasadit ve druhé polovině roku na mezistátní spoje Berliner. S novými vlaky přicházejí rovněž investice do zázemí. Dříve se dal prakticky každý vlak rozpojit na jednotlivé vagony a ty pak přistavit na opravu v halách, které tomu byly uzpůsobené. Moderní jednotky jsou ale ucelené, měří třeba sto metrů a rozpojovat je není výhodné. Proto potřebujeme moderní haly, kam lze přistavit celý vlak a opravit ho najednou. Do servisního zázemí chceme do roku 2031 investovat více než 12 miliard korun. Nové haly budou například v Chebu, Českých Budějovicích nebo v Praze 

CV BOX
Vystudovaný právník Michal Krapinec zahájil svou profesní dráhu v advokacii. 
Pro skupinu ČD pracuje od roku 2012. Ve společnosti ČD Cargo vykonával funkci tajemníka vedení firmy a poté převzal útvar pro řízení a správu majetkových účastí, kde měl na starosti zahraniční expanze. 
Později působil jako člen představenstva společnosti ČD Logistics, člen dozorčí rady společnosti ČD – Informační Systémy, v mateřské společnosti řídil odbor strategie a správy majetkových účastí a odbor projektová kancelář. 
V polovině roku 2020 se stal členem představenstva ČD – Telematika, v září téhož roku pak jeho předsedou. V březnu 2022 byl zvolen do čela společnosti České dráhy jako předseda představenstva a generální ředitel. 
Ve volných chvílích se rád věnuje sportu a cestování. 

Mohlo by vás zajímat

Více článků