Historie

Legendárny Versace miloval antiku i umenie

Publikováno: 6. 10. 2021
Autor: Silvia Mária Petrovits
Foto: Foto ČTK/AP/Lionel Cironneau a wikimedia.org, Paul H Andrews II
logo Sdílet článek

Tento rok si svet pripomína nedožité 75. narodeniny módneho mága, tragicky zosnulého Gianniho Versaceho (†50). Do módy vniesol šokujúcu invenciu. Jeho inovatívne modely s bohatou farebnosťou a motívmi si získali nielen celebrity. Okrem luxusného oblečenia, šperkov a kozmetiky navrhoval aj divadelné kostýmy a bytové doplnky.

Hoci rodák z Reggio Calabria vyštudoval klasické jazyky a neskôr architektúru, mimoriadny návrhársky talent prejavoval už od detstva, v čom ho podporovala aj jeho rodina. Láska k histórii a umeniu sa snúbili nielen v jeho modeloch, ale aj v jeho živote. Fascináciu antikou preniesol aj do loga svojej značky, bájnej Medúzy.

Životný štýl nie je len značka

Skôr ako Gianni Versace dobyl svet módy, svoje prvé šaty vytvoril už ako dieťa. Serióznu možnosť realizovať sa dostal v roku 1972, kedy pre spoločnosť Fiori Fiorentiti navrhol kolekciu. V mekke módy, Miláne, pracoval pre známe značky Genny, Callaghan a Complice už ako 25-ročný. Na vlastnú dráhu sa vydal po založení rodinnej spoločnosti Gianni Versace Company v roku 1978, kedy zorganizoval aj svoju prvú módnu prehliadku. V roku 1982 expandoval do výroby doplnkov, kozmetiky, šperkov či porcelánu. V tom čase sa pustil aj do sveta divadelnej a televíznej tvorby ako kostýmový dizajnér seriálu Miami Vice a Showgirls. Legendu z neho spravili šokujúca kolekcia Bondage i línie „Young Versace“ a „Versus“. Po jeho tragickej smrti prevzala úlohu kreatívnej riaditeľky jeho sestra Donatella a brat Santo sa ujal pozície výkonného riaditeľa. Dnes spoločnosť rodina nevlastní. V roku 2018 ju predali skupine Michael Kors Limited za dve miliardy eur. Spolu so značkami Michael Kors a Jimmy Choo sa stala súčasťou novej skupiny Capri Holdings vyrábajúcej luxusnú módu i doplnky.

Celebrity a firemný marketing

VERSACE, najobľúbenejší high fashion brand sveta, dodnes symbolizuje taliansky luxus. Charakterizuje ho inovatívny až šokujúci dizajn a žiarivé farby – žltá, purpurová a červená. Typické sú výrazné vzory, potlače a slávne neobarokové logo Medúzy. Versace rozumel marketingu. Stal sa prvým, kto povýšil módne prehliadky na šou a stavil na hviezdy šoubiznisu. Jeho modely napriek vysokej cene zaznamenali všeobecný úspech. S úspechom však prišli aj rivali. Najväčším bol Giorgio Armani, o ktorom Versace prehlásil: „Armani oblieka manželku, Versace milenku." Klientelu získal nielen v najvyšších kruhoch. Obliekal princeznú Dianu i monackú Karolínu. K stálym klientom patrili Barbara Streisand, Cher, Elton John, Michael Jackson, Sting i Phil Collins. Tvárou jeho modelov bola speváčka Madonna.

Tušil, ako zomrie?

Istý zlom v jeho tvorbe nastal po diagnostikovaní rakoviny. Myšlienky na smrť prenikli aj do jeho tvorby. Na prehliadke mali modelky šaty so symbolmi kríža a Naomi Campbell strieľala z pištole. Tušil už vtedy, že mu bude osudnou práve rana z pištole? Pred domom v Miami ho 15. júla 1997 našiel jeho partner Antonio D’Amico postreleného ležať v kaluži krvi. Versace zomrel počas prevozu do nemocnice. Bol obeťou psychopata Andrewa Cunanana. Na pohrebe módneho mága sa zúčastnili jeho priatelia s modrou krvou i hviezdy šoubiznisu. Svet módy si Versaceho bude pamätať ako človeka, ktorý sa nebál experimentovať, prelomiť konvencie, spôsobiť revolúciu a udať nový smer.

Versace a umenie

Gianni Versace sa zaujímal o históriu i o umelecké diela, ktorými sa inšpiroval. Zbieral obrazy Pabla Picassa, Henriho Matissa, Fernanda Legera i Giorgia de Chirica. Obľuboval nábytok a sochy talianskej renesancie. V blízkosti jazera Como v Moltrasiu vlastnil neoklasicistickú vilu Fontanelle. Vilu, ktorú postavil Lord Charles Currie, Versace „zasvätil“ umeleckým zbierkam. Od roku 2008 ju vlastní ruský milionár Arkadiy Novikov, ktorý ju kúpil za 33 mil. eur.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků