Politika

Karel Havlíček: Nejsem ani optimista, ani pesimista. Jsem realista.

Publikováno: 22. 1. 2021
Autor: Karel Černý
Foto: Photo MPO ČR
logo Sdílet článek

Pracovní život Karla Havlíčka coby šéfa dvou ministerstev je rychlý. Ostatně i naše setkání začalo na ministerstvu dopravy, pak ovšem nastal shon a zbytek se odehrával v autě cestou do sněmovny, kde jsme povídání končili. Nutno ale říct, že nejen takovéto kvapíky zvládá a – jak sám říká – i mu vyhovují.

Že dění kolem koronaviru výrazně zasáhlo obchod i průmysl, je jasné. Dají se už teď odhadnout budoucí dopady?

Těžko se to dnes předpovídá. Když se díváte třeba na prognózy HDP, i slovutné instituce se stále dost liší. Pro nás teď bude velice důležité léto – co se týče výkonnosti průmyslu, automobilových společností nebo výrobců aut, kteří nám dělají skoro 10 % HDP a čtvrtinu exportu. Jsme s nimi takřka v denním kontaktu. Je jasné, že jejich efektivita do značné míry záleží na poptávce v zahraničí, protože 92 % produkce českého automobilového průmyslu jde na vývoz. Takže ani nějakými fiskálními opatřeními podporujícími poptávku českých lidí to nezvrátíme. Druhá věc, která je podle mě částečně ovlivnitelná – a musím zaklepat, že se nám docela daří –, je stavebnictví, které na sebe váže řádově 350 tisíc lidí a 250 tisíc různých podnikatelských subjektů, včetně živnostníků. Daří se nám ho dokonce držet na růstové křivce – zejména dopravní infrastrukturu, respektive inženýrské stavitelství. Není to tím, že bychom třeba v březnu a v dubnu nějak extrémně reagovali, ale tím, že stavby byly připravené a v koronavirové době jsme všechny hodně motivovali k tomu, aby se stavělo. Jednali jsme individuálně se stavebními firmami, aby vydržely na pracovištích, motivovali jsme je, dostaly speciální bonusy... Takže stavebnictví se drží, což je důležité, protože na sebe váže nemalou dávku zaměstnanosti, řádově 8 %. No a klasický průmysl, jak ho známe – to znamená zpracovatelský, strojařina, chemie –, tam budeme chytřejší až po létě. A také podle toho, jak se bude vyvíjet situace v Evropě, protože jsme otevřenou ekonomikou.


Jak dlouho bude podle vás ta jarní krize ještě doznívat? Jste optimista, co se týče vývoje?

Doznívání bude určitě trvat minimálně rok a těžko říct, jestli třeba nepřijde nějaká další vlna. Nejsem ani optimista, ani pesimista. Jsem realista. Dělal jsem třicet let byznys a ten mě naučil jednu věc: být připravený, umět se poučit. Dopadli jsme relativně dobře – ustáli jsme krizi po zdravotní a myslím, že i po ekonomické stránce. Česká republika byla nedávno vyhlášena jednou z deseti nejzajímavějších zemí s ohledem na investice. Ze všech zemí na světě! Z Evropy jsou tam kromě nás už jen Polsko a Velká Británie. První je Singapur. Takže je vidět, že podnikatelské prostředí u nás je dobré a nemá cenu si jenom stěžovat.


Ukázala koronavirová situace něco do budoucna? Uvědomil si například stát nutnost nějakých mechanismů pro případ podobných událostí?

Určitě. Důležité je být příště připravený – ať už ve smyslu hmotných rezerv, technologií, ale i státní správy, aby byla schopna pružněji a rychleji reagovat. Je to obrovské poučení, kterým si prošly všechny země na světě. Jestli někdo tvrdí, že na to byl připravený, tak lže. Rozhodně je nutné posílit hmotné rezervy nejen na národní a evropské úrovni, ale obecně třeba i na pandemie jiného typu. Což už jsme udělali – investovali jsme čtyři miliardy korun a postupně zásoby doplňujeme skutečně v extrémním množství. To znamená, že bychom je měli mít třeba na celé dva měsíce, pokud by znovu nastala podobná situace. Druhou věcí je vyšší míra soběstačnosti. Myslím, že covid-19 obecně ukázal, že soběstačnost není jenom fráze a že se vyplácí, ať už se bavíme o národní nebo evropské. A popravdě – tady bych víc sázel na tu národní. Sám jste viděl, že i v té evropské pospolitosti se v momentě, kdy teklo všem do bot, země uzavřely a každá myslela jen na svůj vlastní prospěch. Do třetice: je nutné být připravený s ohledem na nové technologie, třeba i ve smyslu administrace všech žádostí, dotací atd. Protože naše úřady najednou byly zahlcené miliony požadavků, které nelze vyřizovat ručně, vše musí jít elektronicky. A najednou například zjišťujete, že spousta firem stále nemá datovou schránku. Absence tohoto relativně elementárního komunikačního nástroje pak všechno zpomaluje. Další věcí v oblasti technologií je řešit vše à la chytrá karanténa: epidemie se bude od začátku podchytávat v regionech a v lokálních prostředích, nebude se tudíž izolovat celá ekonomika, ale pouze jednotlivé oblasti, prodejny, rodiny, firmy atd. V situaci, jaká byla, jsme to jinak udělat nemohli, ovšem v případě druhé vlny či jiné epidemie už bychom měli být připraveni. Ale musíme například přesvědčit lidi, aby si nainstalovali e-roušku. Taky ji mám v mobilu a každému, s kým mluvím, to říkám − máš to za pár minut instalované, zaktivuj si to. Budeš mít klid a uděláš něco pro sebe i pro své okolí. Mimochodem, ta aplikace získala pět hvězdiček v prestižním MIT (Massachusetts International Byznys Revue) jako jedna z vůbec nejlepších aplikací na světě. Když jsme u toho, máte ji?

Přiznám se, že nemám. Na svoji částečnou obranu mohu říct, že jsem ji vyzkoušel, ale strašně žrala baterii...

Už jsou nové verze, které jsou úspornější. Tak si ji instalujte, je to skutečně dobrá věc.


Bez ohledu na koronavir, jak jsme na tom ohledně pomoci státu tuzemským firmám v pronikání na zahraniční trhy?

Pořád pokračuje. Omezujeme sice takovou tu tradiční podporu exportu, jaká tu bývala – že se připravil veletrh a pomohl firmám se zprostředkováním obchodů. Dnes je pomoc výrazně akčnější, hodně individuální. To znamená, že se firmám snažíme doslova a do písmene zabezpečit cestu až k finálnímu zákazníkovi. Už to také není tak, že by v jednom městě byl CzechTrade, velvyslanectví, CzechInvest a podobně, ale dáváme vše do jednoho místa. Hodně se snažíme vytvořit pro zákazníka komfort tak, aby měl všechno pod jednou střechou. A řídíme se hodně podle výsledků. Měníme i systém misí, už to není o tom, že se prostě někam vyrazí, udělá se tam společná konference, navštíví veletrh, na něm se uspořádá setkání s nějakým protějškem a jede se zpátky. Teď je to hodně tak – nebo alespoň já to tak chci – že jsem u jednání firem, když se dojednává nějaký kontrakt. A i moji lidé to potom musí kontrolovat. Máme hodně výsledkově orientovaný režim. Po náměstcích i ostatních lidech na ministerstvu chci, aby každou cestu následně podrobně vyhodnocovali, aby to dohrávali až do konce. Abychom byli s firmou v kontaktu i poté, co se odněkud vrátíme, a ještě jí pomáhali v zahraničí s protějšky. Mimochodem, v době covidu začal CzechTrade nabízet všechny služby v zahraničí zdarma, o což je obrovský zájem a firmy toho využívají. Tato nabídka potrvá do konce roku.

Děláte rozdíl v pomoci pro ryze české firmy a pro firmy se zahraničním vlastníkem?

Je to pro producenty z České republiky. Může nastat situace, že vlastníkem, třeba částečným, je někdo ze zahraničí, ale to nerozlišujeme. Pro nás je podstatné, kde firma vyrábí, kde zaměstnává lidi a samozřejmě kde platí daně. Jestli je tam nějaký zahraniční spoluvlastník, to není překážka.


Jaké jsou teď nejdůležitější projekty v oblasti stavebnictví, průmyslu, dopravy – tedy v oborech, které máte v gesci?

V dopravě zvyšujeme investice, což se dělo i v době covidu. Chceme být hodně proinvestičně orientovaní, aby se zabezpečila pracovní síla, udržela stabilita sektoru a možná abychom do značné míry využili i situace, kdy se ekonomika dá přes investice držet. Takže míříme k absolutnímu rekordu v rámci SFDI i železničních a silničních staveb. Jenom v této oblasti to bude letos přes 120 miliard korun. Priorita je jasná: D1, která se musí do konce roku 2021 dokončit. Hodně jsme si ji hlídali i v době krize, kdy se stavělo a jelo na plný kotel. S šéfy všech stavebních firem, které na D1 dělají, jsem v podstatě v on-line kontaktu, a jakmile se objeví nějaký problém, okamžitě mi to reportují. Dokonce je v té whatsappové skupině i pan premiér, takže i on o případných problémech nebo kolizích ví. Ale musím zaklepat – zatím se D1 vyvíjí dobře a vypadá to, že ji zvládneme. Mimoto řešíme samozřejmě spousty obchvatů. Třeba na D1 jde přerovský problém do finále, vypadá to, že celou věc v tomto roce zvládneme a že v tom příštím se konečně začne stavět poslední úsek. Postupně řešíme karlovarskou D6, tu máme rozparcelovanou na přesné etapy a vypadá to, že ji trochu urychlíme. D11 se nám podařilo trochu urychlit, takže první dva úseky do Jaroměře nebudou do konce roku 2022, ale o rok dříve. A pak samozřejmě železnice, to znamená koridor 1 až 4. Tam se jede na několika desítkách nádraží současně, teď se budou zahajovat Budějovice, dělá se Cheb. Takže i tam jdou extrémní zdroje. Ale zvládá se to.


A vy v pohodě stíháte dvě ministerstva?

Ano. Víte, oba ty resorty jsou hlavně o infrastruktuře, ať už dopravní nebo energetické. V energetice máme obrovské projekty – Dukovany, velkou prioritou je přebudování českého teplárenství, musí se přejít na nové zdroje. Takže je čím dál víc vidět, že oba resorty jsou nesmírně provázané, daleko těsněji, než by se zdálo – ať si případní kritici říkají opak. Vidím to při budování, při investicích. Zákon 416, to je v podstatě zákon o dopravní infrastruktuře, energetice, elektronické infrastruktuře. Což je v zásadě ministerstvo průmyslu a ministerstvo dopravy. Takže mně tenhle režim vyhovuje, a i když je to náročné, nestěžuju si.


Ani vaše rodina si nestěžuje?

Už si zvykla (směje se). Ale samozřejmě to není jednoduché, protože do toho mám stále vědu a ještě pozici místopředsedy vlády. To znamená, že se v mnoha věcech stínujeme s panem Babišem. Ano, je toho hodně – ale mám dobré týmy, udělali jsme na dopravě i na průmyslu novou strukturu. Ale jede se samozřejmě každý den nonstop od těch pěti, půl šesté tak do jedenácti večer. Ovšem podstatné jsou výsledky a já myslím, že ty máme dobré.


Jak u vás vypadá relaxace?

Ježíšmarjá, relaxace?

Tedy jestli ten pojem vůbec v praxi znáte...

(směje se) Tak přes týden to samozřejmě není možné, a je pravda, že hodně pracuji i o víkendech. Ne že bych byl v kanceláři, ale dodělávám resty a připravuji si věci na další týden. Nicméně jsme hodně turisticky orientovaná rodina, takže jak je to jen trochu možné, beru manželku, děti, psa a někam vyrážíme. Hodně chodíme třeba od vesnice k vesnici, někde si dáme pivko a jdeme zase zpátky. Jezdíme samozřejmě vláčky, a protože musíme podporovat lokální dopravu, tak lokálkami, to máme rádi.


Tak aspoň v přímém přenosu vidíte stav silnic, železnic, vagonů... Sledujete to třeba jen podvědomě?

Nejenom podvědomě, já to musím sledovat i normálně. Samozřejmě ty klíčové, na nich jsem v podstatě on-line, každý den mi chodí spousta informací. Ale zajímá mě i servis a služby. Takže jakýmkoliv vlakem jedu, zajímá mě to i jako zákazníka. Snažím se na těchto resortech o zákaznický přístup. Vždycky říkám, že není podstatné, co si myslíme my na úřadě, ale jak onu službu vidí zákazník. Na druhou stranu mi občas přijde líto, že zákazníci si moc neuvědomují, kolik prostředků do železnic dáváme. Je to 48 miliard ročně, budujeme opravdu špičkovou železniční síť. Ovšem běžný klient, jako třeba vy, to nebere přes síť, ale přes vlak. Naštvou ho třeba špinavé záchodky a kvůli nim už nevidí to ostatní. A to je škoda.


Dočetl jsem se, že jste fanouškem rockové a folkové muziky. Jdou ty dva žánry k sobě?

No jasně. Znáte například ETC a Mišíka?

Samozřejmě...

Tak si poslechněte jeho Flamengo, pak Mišíka jedničku, Stříhali dohola... Pak si poslechněte dvojku a tak dále. Přijdete na to, že je to mix folku a rocku. A když si zjistíte, kdo jsou všichni ti, kteří mu pomáhali při jeho tvorbě, ze začátku to byl hodně třeba Vláďa Merta. A to je klasický folkař. A ETC si dokonce říkalo folk-rocková kapela.

Prý jste o muzice i psal. Šlo o nějaké recenze?

To ne. Jen takové články, protože v některých redakcích věděli, že jsem fanda a obrovský sběratel muziky. Taková ta klasická éra 60. a 70. let, to mám skoro vše nasbírané. Takže ti známí z novin to věděli a říkali – ať je tam taky jiný pohled než ten od klasických kritiků. A pak mi spíš volají, když někdo zemře. Třeba Cohen, o něm jsem něco napsal. Pak o Bowiem. Nebo když Pink Floyd vydali takřka posmrtné album, to bylo nedávno, jak nasbírali ty staré věci z 94. roku, které jim zbyly z Division Bell, tak jsem o tom psal. Ale spíš amatérsky, nejsem žádný profík.


A sledujete i současnou produkci, nebo jste spíš na tu starší?

Pravdou je, že teď už je toho hrozně moc a nestíhám. Jde spíš o ta 70. a 80. léta, protože v nich i člověk vyrostl, takže je to navíc trochu nostalgické. Muziku má ráda celá rodina, proto třeba o prázdninách – i když nevím, jak to bude letos, to bude asi náročnější – hodně jezdíme po koncertech. Vezmu i děti, aby ještě viděly ty staré bardy, tak jezdíme po Framusu, Collegium Musicum nebo po klasickém bigbítu. Občas festivaly, ale ne takové ty veliké, jako třeba Colours – to není úplně naše. Spíš trochu intimnější. Rádi jezdíme do Lokte, tam jsou výborné fesťáky. Nebo třeba dvou- či třídenní koncerty, to je super. Ale i do zahraničí. Naše rodina je velkým fanouškem Pink Floyd, všech jejích členů, takže Gilmoura a Waterse jsme viděli každého snad desetkrát na všech možných koncertech po světě. Třeba jsme zjistili, že má dobrý vystoupení někde v Americe, tak jsme se sebrali a letěli jsme jenom na otočku. A tím docela žijeme.



CV

Karel Havlíček (narodil se 16. srpna 1969 v Českých Budějovicích) je ministrem průmyslu a obchodu a ministrem dopravy.

Vystudoval obor pozemní stavby na Stavební fakultě Českého vysokého učení technického v Praze. V roce 1998 získal titul MBA na PIBS při Manchester Metropolitan University. Doktorské studium oboru ekonomika a management dokončil v roce 2004 na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze, kde se rovněž na Fakultě financí a účetnictví v roce 2014 habilitoval na docenta.

V letech 1991 až 2001 byl ředitelem firmy Elcom. Poté pracoval ve firmě Sindat, v roce 2007 se stal jejím generálním ředitelem a od roku 2015 byl jejím majoritním vlastníkem.

Od roku 2010 zastával pozici předsedy představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Je místopředsedou vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Předsedá Radě pro energetickou a surovinovou koncepci, Podnikatelské radě, je členem Rady pro veřejné investování a zasedá v tripartitě. Byl děkanem Vysoké školy finanční a správní.

Je ženatý, má dvě děti. Hovoří anglicky, německy, rusky a částečně španělsky, francouzsky a čínsky.



Zákon roku

V červnu schválili poslanci novelu zákona, která má zkrátit přípravu výstavby velkých dopravních staveb o třetinu až polovinu (v současné době trvá příprava až 13 let). Podstatným nástrojem je možnost umístit a povolit dopravní stavbu v jediném řízení, a to na základě méně podrobné dokumentace, s nímž je spojen také pouze jediný přezkum. Novela dále zavádí Jednotné závazné stanovisko u záměrů staveb, u kterých bylo provedeno posouzení vlivů na životní prostředí. A počítá také se zavedením pevné lhůty pro vydávání závazných stanovisek. Změnu zákona nyní projedná Senát. „Zavádíme polský model, ke kterému jsme se nemohli dlouho odhodlat. Z pohledu dopravy se jedná o zákon roku. Můžeme urychlit přípravu staveb dopravní infrastruktury, ale i infrastruktury energetické,“ okomentoval novelu ministr Havlíček. Novelu předložilo ministerstvo dopravy spolu s ministerstvem pro místní rozvoj a ministerstvem průmyslu a obchodu.



Karel Havlíček: I am Neither an Optimist Nor Pessimist. I'm a Realist.


The working life of Karel Havlíček, as the head of two ministries, is fast. After all, our meeting also started at the Ministry of Transport, but then there was the hustle and bustle and the rest took place in his car on the way to the Chamber of Deputies, where we finished the conversation. However, it must be said that not only does he manage such rushing around, it also ‘suits him’, as he says.


It is clear that the events surrounding coronavirus have significantly affected business and industry. Can future impacts be estimated already now?

It is difficult to predict today. When you look at GDP forecasts, for example, even large institutions still vary a lot in their estimates. Summer will be very important for us now - in terms of the performance of industry, car companies and car manufacturers, which make almost 10% of the GDP and a quarter of exports. We are in almost daily contact with them. It is clear that their efficiency largely depends on the demand abroad, because 92% of the production of the Czech automotive industry is exported. This means we cannot reverse this by any fiscal measures supporting Czechs’ demand on the market. The second thing that I think is partly manageable - and I must knock on wood, as we are doing quite well - is the construction industry, which involves around 350 000 people and 250 000 different businesses, including the self-employed. We’ve even managed to keep it on the growth curve - especially transport infrastructure and civil engineering. It is not that in March and April we somehow extremely reacted, but that the constructions had been ready to go, so during the coronavirus period we encouraged everyone to go and build. We negotiated individually with construction companies to stay in the workplace, we motivated them, they got special incentives ... As a result, the construction industry has been doing well, which is important because it supports a considerable amount of employment, somewhere around 8%. And as for the regular industries - that is, manufacturing, engineering, chemistry - we will be know more only after the summer. And this also depends on how the situation in Europe develops, because we are an open economy.

How long do you think people will feel the aftermath of the spring crisis? Are you optimistic about the development?

It will definitely be felt at least a year; and, it's hard to tell if another wave will come. I am neither an optimist nor pessimist. I'm a realist. I have been in business for thirty years and it’s taught me to be prepared and to be able to learn. We did relatively well - we withstood the crisis in terms of health and, I think, in terms of economics. The Czech Republic has recently been listed as one of the ten most interesting countries to invest in. From all countries in the world! Apart from us, only Poland and Great Britain are on this list from Europe. The first came Singapore. This means that the business environment in our country is good and we shouldn’t be complaining.

Has the coronavirus situation shown anything about our future? For example, did the state realize the need for some mechanisms in case of similar events?

Certainly. It is important to be prepared next time - both in terms of material reserves, technologies, but also the state administration, so that we are able to react more flexibly and quickly. All the countries of the world have got a great lesson having gone through it. If anyone claims they were ready for it, they are lying. It is definitely necessary to strengthen material reserves not only at national and European level, but also in general for other types of pandemics. Which we have already done - we have invested four billion crowns and we are gradually replenishing supplies in really extreme quantities. This means that we should have them available for full two months, should a similar situation arise again. The second thing is a higher degree of self-sufficiency. I think covid-19 has generally shown us that self-sufficiency is not just a phrase and that it pays off, whether we are talking national or European self-sufficiency. While in case of pandemic,  I would bet more on the national one. You have seen for yourself that even in that European community, at the moment when everyone's was feeling the noose tightening around their necks, the countries closed down and everyone planned only for their own benefit. Thirdly, it is necessary to be prepared with regard to new technologies, perhaps in terms of the administration of all applications, for subsidies, etc. Because our authorities have suddenly been overwhelmed by millions of requests that cannot be handled manually, everything must go electronically. And suddenly, for example, you find that a lot of companies still don't have a data box. The absence of this relatively elementary communication tool then slows everything down. Another thing in technology is addressed in the logic of ‘smart lock down’: the epidemic will then be monitored starting in the regions and in local environments, and thus not isolating entire economy, but only individual areas, shops, families, businesses, etc. In the situation of the sort we had, we couldn't have done it otherwise, but in the event of a second wave or other epidemic, we should be ready. But we need to persuade people, for example, to install the ‘e-mask’ app on their phones. I also have it on my phone and I tell everyone I talk to – it takes just a few minutes to install it, get it. You will have peace of mind and you will do something for yourself and the people around you. By the way, the application received five stars in the prestigious MIT Revue (Massachusetts International Business Revue) as one of the best applications in the world. Speaking of which, do you have it?

I must say, I don't. In my partial defence, I can say that I tried it, but was consuming a lot of my battery...

There are already new versions that are more battery economical. So install it, it's a really good thing.

Regardless of coronavirus, how is the state doing now with assistance to state domestic companies who want to penetrate foreign markets?

It's still on. Although, these days there is limited support for traditional export – there are no fairs taking place, in order to help companies mediate trades. Our help is much more action-oriented these days, more individual so to say. This means that we try to ensure that the companies can reach the end customer. It is no longer the case of having to go throgh CzechTrade, an embassy, ​​CzechInvest; we put everything in one place. We strive to create comfort for the customer so that they have everything under one roof. We are being led by the results now.  It is no longer about going somewhere, holding a joint conference, visiting a trade fair, meeting a counterpart and going back. Now it’s a lot (or at least I want it that way) about me going to the company meetings when a contract is being negotiated, and then my people have to go over it. We are running in a results-oriented mode. I am making the deputies and other people in the ministry evaluate each trip in detail and help them towards the finish line. I am making them keep in touch with the company even after we return from somewhere, and help the counterparts abroad. By the way, at the time of Covid, CzechTrade started to offer all services abroad for free, which has drawn great interest and companies have been making use of it. This offer will last until the end of the year.

Do you have a different approach when assisting purely Czech companies and companies with a foreign owner?

This is for producers from the Czech Republic. There may be situations when the owner/partial owner, is someone from abroad, but we do not differentiate that. For us, it is important where the production takes place, where it employs people and, of course, where it pays taxes. So a foreign co-owner is no obstacle.

What are the most important projects in construction, industry and transport now - that is, in the sectors that you are responsible for?

We are increasing our investments in transport, which was also the case during Covid. We want to be very investment-oriented in order to secure the workforce, maintain the stability of the sector and perhaps to take advantage of the situation when the economy can be sustained through investment. We are aiming for an absolute record within SFDI and railway and road construction. In this area alone, it will be over 120 billion Crowns this year. The priority is clear: D1, which must be completed by the end of 2021. We were focusing on it a lot even during the crisis, when a lot of power was going into the building of it. I'm basically in online contact with the heads of all the construction companies that are working on D1, and the moment a problem arises, they report it to me immediately. Even the prime minister is in the Whatsapp group, so he knows about any problems or conflicts. But I have to knock on wood -  D1 has been coming along well so far and it looks like we can handle it. In addition, we deal with a lot of diversions. For example, the Přerov issue is about to be resolved on D1; it looks like we will manage the whole thing this year and the last section will finally be built next year. We are gradually resolving the Karlovy Vary D6, we have divided it into precise stages and it seems that we will manage to speed it up a bit. We managed to expedite D11 a bit, so the first two sections to Jaroměř will not be done at the end of 2022, but a year earlier. And then, of course, the railway, that is, corridor 1 to 4. There are several dozen stations being worked on at the same time. Now Budejovice will be starting, Cheb is being built. So there are extreme resources going into it too. But it can be done.

And you're fine running two ministries?

Yes. You know, both of those resorts are mainly about infrastructure, whether transport or energy. We have huge projects in the energy sector - Dukovany, a big priority is the reconstruction of the Czech heating industry, we have to move to new sources. It is becoming more and more clear that the two ministries are extremely interconnected, much tighter than it would appear at first sight – critics can say what they want. I see it as building, in investment. Act 416 is basically a law on transport infrastructure, energy, electronic infrastructure. Which is basically the Ministry of Industry and the Ministry of Transport. This set up suits me, and even though it's challenging, I'm not complaining.

Doesn’t your family complain?

They have gotten used to it (he laughs). But, of course, it's not easy, because I still have the science to do and the position of Deputy Prime Minister to fulfil. This means that we are shadowing Mr. Babiš on many things. Yes, it’s a lot - but I have good teams. We have created a new structure in transport and industry. But, of course, my days are non-stop from five, half past five in the morning to eleven in the evening. The results are important and I think we do well, which matters.

What does relaxation look like in your case?

Relaxation-what?

Are you acquainted with anything of that sort?...

(He laughs) So, of course, this is not possible during the business week, and it is true that I work a lot at weekends as well. Not that I'm in the office, but I catch up, finish off things, and prepare things for the following week. However, we are a very hiking-oriented family, so whenever possible, I take my wife, children and dog and go somewhere. We walk a lot from village to village, have a beer somewhere and go back again. Of course, we go by train, as we have to support local transport; we like local trains.

That makes you see the condition of roads, railways, train cars first-hand... Do you check it out, even if just a bit?

Not just a bit, I have to look properly. Of course, I follow the key ones basically live. I get a lot of information every day. But I'm also interested in service. So whatever train I take, I'm also interested as a customer. I strive for a customer-oriented approach in these departments. I always say that it is not important what we, in the office, think but how the customer sees the service. On the other hand, I sometimes feel sorry that customers are not very aware of how much money we put into the railways. It's 48 billion a year, we are building a really top railway network. However, a regular client, like yourself, doesn’t see the whole picture, but just what is visible on the train. For example, she may see dirty toilets, and can’t see the rest of what has been created because of them. And that's a shame.

I read that you are a fan of rock, and folk music. Do the two genres go together?

Of course. For example, do you know ETC and Mišík?

Of course...

So listen to his Flamengo, then Mišík's number one, They cut him all the way ... Then listen to Two and so on. You will find that it is a mix of folk and rock. And if you realise who all the people are who helped him make it. At the beginning it was a lot of Vlada Merta, for example, which is a classical folk singer. And ETC even called themvselves a folk-rock band.

A little bird told me you have done some writing about music. Were these reviews?

Not really. Just articles like this, because in some newsrooms they knew I was a fan and a huge music collector.  I have collected almost everything from the classic era of the 60's and 70's. And some of my acquaintances from the newspapers knew it and said that they wanted a different view than that which you get from the classic critics. They also call me when someone dies. Like Cohen, I wrote something about him. Then about Bowie. Or when Pink Floyd had an almost posthumous release, when they recently collected the old 94 stuff they had left off Division Bell, so I wrote about it. But is more amateur writing. I'm no pro.

And do you also follow the current trends, or are you more a fan of older music?

The truth is, there’s too much of it now and I can't keep up. For me it’s more about the 70's and 80's, because I also grew up with it, so it's a little nostalgic. The whole family likes music, so for example, during the summer holidays - even though I don't know what it will be like this year, it will probably be more demanding - we go to concerts a lot. I'll also take the children to see the old bands, so we go to see Framus, Collegium Musicum or the classical big beat. Sometimes festivals, but not the big ones like Colours – that’s not our kind of thing. We prefer the more friendly ones. We like to go to Loket, there are excellent festivals. Or maybe two or three-day concerts, that's great. But we also go abroad. Our family is a big fan of Pink Floyd, all of its members, so we've seen Gilmour and Waters, maybe ten times each all around the world. One day we found out that he would have a performance somewhere in America, so we packed our bags and flew to see it. We are quite keen on that.



CV

Karel Havlíček (born on 16th August 1969 in České Budějovice) is the Minister of Industry and Trade and concurrently the Minister of Transport.

He graduated from Civil Engineering at the School of Civil Engineering of the Czech Technical University in Prague in 1992. In 1998, he got an MBA from PIBS at Manchester Metropolitan University. He completed his doctoral studies of Economics and Management in 2004 at the School of Business Administration at the University of Economics in Prague, where he also was appointed as an associate professor at the School of Finance and Accounting in 2014.

From 1991 to 2001, he was a director of Elcom. He then worked for Sindat, in 2007 he became its CEO and since 2015 he has been its majority owner.

Since 2010, he has held the position of Chairman of the Board of Directors of the Association of Small and Medium-Sized Enterprises and Self-Employed Persons of the Czech Republic. He is Vice-Chairman of the Government Council for Research, Development and Innovation. He chairs the Council for the Energy and Raw Materials Concept, the Business Council, is a member of the Public Investment Council.

He is married with two children. He speaks English, German, Russian and some Spanish, French and Chinese.



Law of the year

In June, MPs approved an amendment to the law, which allows for reducing the preparation time for construction of large transport structures by 30 to 50% (currently the preparation takes up to 13 years). An essential tool is the possibility to locate and permit a transport construction in a single procedure, on the basis of less detailed documentation, which is also associated with doing only one review. The amendment also introduces a ‘Uniform Binding Opinion’ for construction projects that have had environmental impact assessments made. It also anticipates the introduction of a fixed deadline for issuing such ‘binding opinions’. The amendment to the law will now be discussed by the Senate. "We are introducing a Polish model that we hadn’t been able push through for a long time. From the point of view of transport, this is the law of the year. We can speed up the transport infrastructure preparation of the construction, but also energy infrastructure, "  Minister Havlíček said. The amendment was submitted by the Ministry of Transport together with the Ministry of Regional Development and the Ministry of Industry and Trade.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků