Business

Jonathan Rutherford: Lidé v Česku jsou ohromně podnikaví

Publikováno: 1. 8. 2020
Autor: Adriana Dergam
Foto: Kateřina Šantorová
logo Sdílet článek

V Česku je relativně krátce, ale když si s ním povídáte, je znát, že si tuto zemi opravdu hodně oblíbil. Mluví nadšeně nejen o místech, která navštívil, ale i o lidech, se kterými se setkal. Se stejným zápalem vypráví i o své práci. Řeč je o Jonathanu Rutherfordovi, viceprezidentovi pro firemní zákazníky Vodafonu. A protože pracuje ve firmě, která je známá svou neformálností a přátelskostí a kde jedním z přirozených pravidel je, že každý zaměstnanec si tyká i s generálním ředitelem, probíhalo toto povídání v důsledném tykání.

Jak dlouho už žiješ v České republice a kde jsi předtím pracoval?

Jsem tady už téměř dva roky. Velmi stručně k mé kariéře – u Vodafonu jsem dlouho pracoval na různých pozicích v prodeji a marketingu, působil jsem v produktovém managementu a v business developmentu ve Spojeném království a v Irsku. Na začátku kariéry jsem pracoval jako technologický konzultant především v západní Evropě – například ve Francii nebo Belgii. Studoval jsem telekomunikace, IT a technologii. Musím říct, že mě fascinuje obrovská transformativní síla technologie. Když se podíváte na cestu, kterou jsme ušli za posledních 20 let, je to neuvěřitelné! Je pro mě velmi povzbudivé, když se setkávám s novými zajímavými firmami. Třeba nedávno jsme podporovali soutěž ženských startupů. Vždycky na mě udělá ohromný dojem, když vidím kvalitu nových projektů, které mohou vznikat například díky mobilní síti 5G, 4G a optice.

 

Vidíš nějaké výrazné rysy, které jsou specifické pro podnikání na českém trhu?

Jsem přesvědčený, že český trh má dvě velmi silné stránky, které se mi osobně moc líbí. Lidé jsou tu ve srovnání s jinými trhy mnohem vzdělanější v matematice a exaktních vědách a mnohem lépe to umějí s technologiemi. To je něco, co byste si měli pěstovat. A s tím souvisí i skutečnost, že lidé tu jsou mnohem podnikavější, nebojí se s technologiemi experimentovat, kombinovat, vytvářet nové věci. To je skvělé.

 

Když to vezmeme z pohledu Vodafonu, jaká část českého trhu tě nejvíc zajímá? Říkáš, že tu víc experimentujeme s technologiemi, ale na koho cílíte především? Na malé a střední podniky, nebo na velké firmy?

Myslím, že role Vodafonu hodně souvisí s průlomovými technologiemi, které mění průmysl a společnost. Byli jsme jedna z prvních značek, která umožnila datový přenos přes mobilní připojení a která se hodně zasadila o rozšíření a oblibu mobilních služeb. Nedávno jsme se spojili s UPC a v rámci tohoto procesu jsme si ověřili, že zákazníci chtějí mít na výběr z mobilních i pevných služeb a využívat tu nejvyšší možnou rychlost. Pokud jde o podnikatelský trh, vidíme ohromné možnosti v IoT (internetu věcí) a v SDN (Software Defined Network) neboli softwarově definované síti. Věřím, že lidé znají náš reklamní slogan „Nejsilnější síť jste vy“ – ten totiž vyjadřuje naše hluboké přesvědčení, že svět je natolik propojený a konektivita natolik zásadní pro podniky všech velikostí, že čím víc propojení zajistíme, tím víc příležitostí poskytneme pro všechny ve společnosti.

 

Zmínil jsi spojení s UPC. Co přinese firemním zákazníkům?

UPC je velice známá značka, zejména díky televizi a optické síti, která měla své portfolio firemních zákazníků. S UPC jsme tak získali optickou páteřní síť a samozřejmě i lokální přípojky s využitím kabelových rozvodů a dalších technologií v business centrech. Díky nim dnes můžeme poskytovat pevné služby na mnohem více místech. S UPC jsme zároveň převzali skvělé lidi s velkými zkušenostmi. Získali jsme odborníky na hlasové inženýrství, datové inženýrství a náš profesionální servisní tým tak velice posílil. Další velký přínos představují zákazníci, kteří měli dlouhodobý a úspěšný vztah s UPC a nyní získali výhody plynoucí z toho, když jim mobilní a pevné služby nabízí jeden poskytovatel.

 

Hodně se mluví o průmyslu 4.0. Může UPC pomoci Vodafonu s jeho budováním v Česku?

V souvislosti s průmyslem 4.0 jde hlavně o využití nových technologií ve výrobě. Nejslibnější jsou takzvané mobilní soukromé sítě. Předpokladem pro takovou síť je mnohem vyšší přenosový výkon a mnohem rychlejší připojení, které by umožňovalo provoz strojů a robotů. To vyžaduje mnohem rychlejší odezvu − v podstatě v reálném čase. Všechno bude záležet na tom, jak rychle dokážete informaci vyslat a dostat zpátky. To je důvod, proč potřebujeme 5G síť, která bude připojená optickými vlákny k mobilním vysílačům. UPC má skvělou optickou síť, která nám velice pomůže.

 

5G je zatím hudba budoucnosti, ale už dnes je pro mnoho společností nezbytné podstoupit digitální transformaci. Jak jim v tom Vodafone může pomoct?

Vodafone může sehrát různé role podle typu podniku. Když budeme mluvit o malých firmách, tak digitální transformace pro ně bude znamenat především možnost připojit se k internetu, kdekoli to potřebují, ať už přes pevnou nebo mobilní síť. Dále budou potřebovat zajistit bezpečnost dat a bezpečné ukládání firemních informací. To pro ně můžeme zajistit na nejrůznějších zařízeních včetně mobilních telefonů a pevných sítí. Navíc mohou menší podniky potřebovat aplikace, které jim umožní více se digitalizovat a pracovat produktivněji. Využívat Microsoft 365, sdílet práci v cloudu nebo využívat další aplikace kolem CRM. Pomoct jim můžeme ve všech těchto aspektech. Pro větší firmy máme mnohem větší portfolio IoT služeb a řešení. Díky nim mohou měřit nebo sledovat provoz, zvýšit efektivitu práce nebo snížit náklady na fungování nemovitostí. Nabízíme například službu Chytrá budova, s jejíž pomocí je možné kontrolovat energii, osvětlení, topení atd.

 

Když přejdeme od IoT k inovacím v širším slova smyslu, ráda bych se zeptala na soutěž pro podnikatelky Women Startup Competition. Je to na českém trhu unikátní akce a Vodafone je v ní už 3 roky partnerem. V čem vidíte její hlavní přínos?

Myslím, že chceme prospět dvěma věcem. Za prvé, když se podíváme do našich vlastních řad, je zřejmé, že v technologiích chybí ženy. My chceme zastoupení žen podpořit a ukázat, jak fantasticky inspirativní jsou technické vůdčí osobnosti z řad žen, které dnes zakládají startupy. Druhý důvod je pro nás jako technologickou firmu také významný. Klademe si za úkol vytvářet co nejsilnější sítě a přispívat k tomu, aby konektivita vzkvétala. A když se podíváte na startupy zakládané ženami, zjistíte, že naprostá většina z nich jsou buďto technologické firmy, nebo firmy zavádějící do provozu převratné technologické změny. Takže vidíme jasné spojení mezi tím, jak pomáháme této revoluci a zároveň ženám, které na tomto poli odvádějí průkopnickou práci.

 

Ve Vodafonu máš čestnou funkci „Women in Business Ambassador“. Co to znamená?

Ta věc má svou historii. Asi před čtyřmi lety, když jsem pracoval v Irsku, byla Generální ředitelkou fantastická dáma − Anne O’Leary. Byla to jedna z nejinspirativnějších vůdčích osobností Vodafonu a světová jednička ve svém oboru. Vedla program zaměřený na ženy v podnikání a snažila se vysvětlit lidem na vysokých postech, jak je důležité, aby se všichni dostali ke slovu. V té době bylo toto téma i součástí globální agendy Vodafonu. Tím chci říct, že inkluze, diverzita a aktivní zapojení všech jednotlivců jsou pro naši společnost opravdu důležité. Ale ještě k zážitkům z Irska − měl jsem na starost program pro manažery, ve kterých se pracovalo se zážitkovými metodami. Chtěli jsme, aby si každý natvrdo vyzkoušel, co to znamená být součástí minority. Člověk si tak lépe uvědomil, kdo doopravdy je a co ho pohání dopředu. Já si z tohoto programu odnesl velké nadšení a odhodlání spoustu věcí kolem sebe změnit. Když jsem přijel do České republiky, moc rád jsem se ujal role ambasadora této kampaně, která podporuje ženy v prodejním oddělení. Těší mě, že mohu svou zkušenost z Irska předávat dál.

 

Vodafone se ženám obecně dost věnuje. Získal i několik ocenění jako nejlepší zaměstnavatel pro ženy.

Je to tak. Ale nejsou to jen ženy, komu Vodafone věnuje svoji pozornost. Snažíme se vytvářet prostředí, ve kterém ze sebe může každý vydat to nejlepší. Chceme, aby firemní kultura byla otevřená vůči všem. Podporujeme LGBT komunitu, zaměstnance, kteří se starají o staré rodiče, myslíme i na ty, kteří potřebují pomoct, protože mají nějaké zdravotní omezení. Zkrátka chceme být maximálně inkluzivní. Je důležité, co jako zaměstnavatel reprezentujeme, o co usilujeme a jakou roli chceme ve společnosti hrát. To všechno naše lidi zajímá. Myslím, že Vodafone se v tomto směru má čím pochlubit. Nově zavádíme benefit, který je na českém trhu jedinečný. Jde o 16 týdnů placené dovolené pro novopečené rodiče. A nezáleží na tom, jestli se dítě do rodiny narodí nebo jej adoptují, zda jsou rodiče manželé či partneři. Není to tedy benefit jen pro tatínky, ale platí i pro LGBT komunitu. Volno si může zaměstnanec čerpat po týdnech nebo v kuse, a to nejdéle do 1,5 roku věku dítěte. Lidé tak získají prostor, aby v tomto zásadním období života mohli být společně s rodinou. Ukazuje to také na to, že naše společnost se o své lidi zajímá a že jí záleží na rovnováze mezi pracovním a rodinným životem. Považuji to za velice důležitý počin a velmi vstřícný krok vůči našim zaměstnancům.

 

A co tvoje rodina? Máš tři děti − jak přivykly životu v Česku, jak tráví svůj volný čas? Mají české přátele?

Mám dva kluky a holčičku. Mimochodem, mít dceru člověku otevře oči. Pokud jde o pracovní uplatnění žen, mnohem lépe si pak uvědomíte, kolik tu přetrvává rozdílů. Moje rodina přijela půl roku po mně, takže jsou tu přibližně rok a půl. Česká republika na nás udělala dojem. Je to nádherná země. Moje rodina si nesmírně užívá to, jaký mají Češi vztah k přírodě. To je velice důležité. Obecně si tu lidé přírody velice váží. A je tu mnohem víc outdoorových aktivit. Mnoho možností na procházky, výlety, běhání. Toho si važte, je to skvělé. Jsme šťastní, že jsme tu poznali řadu českých přátel, českou kulturu a společnost. Nejlepší kamarád mého syna je Čech, mluví neuvěřitelně dobře anglicky a pomáhá mu s češtinou. Český jazyk je pro nás velká výzva. Moje čeština je otřesná, ale pořád to nevzdávám, chodím na lekce a moc mě to baví.

 

Mají vaše děti nějaké koníčky, které nějak souvisí s českým prostředím nebo zvyklostmi?

Začaly se tu učit lyžovat a jezdit na snowboardu. Což je ohromné a myslím, že jsme na to šli typicky po česku. Člověk začne na Monínci, přihlásí se do lyžařské školičky, párkrát spadne, zase se otřepe a zkusí to znovu. Potom se vydá na Klínovec a vyzkouší si opravdové hory. A nakonec vyrazí na víkend do Špindlu.

 


Jonathan Rutherford je viceprezidentem pro firemní zákazníky Vodafonu.

Do českého Vodafonu přišel z pozice ředitele pro firemní zákazníky ve Vodafonu Irsko, kde měl primárně na starosti rozšíření konvergentního portfolia, vytvoření oddělení pro řízení služeb a rozvoj prodeje fixního připojení.

Předtím pracoval jako obchodní a marketingový ředitel a byl zodpovědný za spuštění 4G služeb pro obchod. Zastával také řadu dalších vedoucích rolí v oblasti prodeje, rozvoje podnikání, správy produktů a marketingu pro pevné, mobilní a IT linky napříč Vodafone UK.

Před nástupem do Vodafonu pracoval jako konzultant pro management, primárně pro firmy zabývající se technologiemi a začínající evropské operátory.

Jonathan je zastáncem diverzity na pracovišti, věří, že technologie mohou změnit společnost k lepšímu a zajímá se o inovace.

#Svůj volný čas tráví s manželkou a třemi dětmi, odpočívá hraním fotbalu, squashe a na výletech do přírody.

#Pochází z Newcastlu v Anglii.

 

Internet věcí

Jednou z inovací, které Vodafone do Česka přinesl, je úzkopásmový internet věcí (Internet of Things – IoT). Jak Jonathan vidí jeho budoucnost na českém trhu? „Trh IoT je v současné době velmi slibný. Je tomu tak proto, že většina lidí IoT využívá, jen o tom třeba nevědí. Existuje nepřeberné množství zařízení připojených k internetu, třeba hodinky, ať už to jsou Apple Watch, Garmin nebo Fitbit,“ říká. „Další zařízení využívá velmi mnoho lidí v domácnostech, od smart speakerů až po zvonky u domovních dveří a podobně. A totéž platí pro firmy, ty zas využívají IoT v mnoha různých zařízeních nebo čidlech. Uvedu jeden hezký příklad. O Vánocích jsme spustili platformu nazvanou Vodafone Invent. Chtěli jsme ukázat, jak snadné je vyvinout aplikaci pro IoT. Rozhodli jsme se, že budeme sledovat převoz vánočního stromku z Liberce do Prahy. Lidé se mohli do akce zapojit a sledovali, kde se stromek nachází, jaká je v tom místě právě teplota nebo vlhkost. Akce vzbudila velice pozitivní ohlas, lidé si ji užili. Ale my chtěli hlavně ukázat, že s novými vývojářskými nástroji můžeme během pár týdnů vytvořit a publikovat zbrusu novou aplikaci ‚live‘. Myslím, že IoT je velmi úrodné pole pro inovace. Lze tu přicházet se spoustou řešení, která lidem pomohou zvýšit efektivitu. Na trhu budou přibývat nejrůznější zařízení třeba na vyhledávání zatoulaných zvířat, ke kontrole dětí atd.“


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků