Rozhovory

Jaroslav Faltýnek:O vliv ani o moc jsem nestál

Publikováno: 27. 6. 2022
Autor: Šárka Jansová
Foto: Foto autorka a archiv Jaroslava Faltýnka
logo Sdílet článek

Čerstvý šedesátník Jaroslav Faltýnek mě ve své kanceláři v poslaneckém klubu ANO přivítal v dobré náladě. Stejně jako jeho obrazy na zdech působil svěže, „barevně“ a jen zářil. Poodstoupení z vysoké politiky mu evidentně prospělo a on sám si ho pochvaloval.

Cítíte příchod šedesátky jako nějaký životní zlom?

Ne. Jako zlom jsem cítil poslední parlamentní volby, kdy jsem se rozhodl odstoupit z vysoké politiky. Bylo to náročné osmileté období, vlastně desetileté, protože s Andrejem Babišem jsem byl od začátku a zakládal s ním ANO 2011. Za ta léta jsem si vyslechl tolik nařčení, že jsem kmotr, mafián, že ve skutečnosti šéfuji ANO a bůhvíco ještě, až jsem se rozhodl odejít. Nemá cenu se proti takovým nařčením nějak obhajovat, ale někdo tolik poslanců řídit musel, a já se vždy snažil se se všemi domluvit tak, aby námi navrhované zákony procházely. Jenže za podpory novinářů a opozice vznikaly různé pseudokauzy a otočilo se to proti mně. To je celé. Já se snažil pracovat co nejlíp a jsem rád, že to po mně vzala Alena Schillerová. Fandím jí, myslím, že to dělá dobře.

Nikdy jste nelitoval toho, že jste ztratil moc a vliv?

Na to se mě lidi často ptají. Prosím vás, jaký vliv a moc? Já o vliv ani o moc nestál, jen jsem dělal svoji práci a tou byla politika. Opravdu jsem toho rozhodnutí nikdy nelitoval, naopak. Dal jsem si do pořádku zdraví, věnuji se víc rodině a mému oblíbenému oboru – zemědělství – jako místopředseda zemědělského výboru. Navíc jsou tady noví politici jako třeba Karel Havlíček, Jana Mračková Vildumetzová, Patrik Nacher, Radek Vondráček a další, kteří mají perspektivu a v politice chtějí pokračovat.

Zdraví vás pěkně potrápilo. Už jste v pořádku?

Děkuji za optání. Cítím se dobře a zdravotní problémy, které jsme měl, jsou, doufám, vyřešeny. Byl jsem na operaci, jednalo se o ablaci srdečních síní. Srdce mi dříve hodně bušilo, ale lékaři to vyřešili. Musím to zaklepat – teď srdce šlape dobře. Chodím pravidelně do IKEM na kontroly. I ten žaludeční vřed, co mi praskl před pěti lety, je, věřím, v pořádku.

Oslavil jste šedesátku ve velkém stylu?

Původně jsem plánoval jen malé setkání s pár přáteli, ale vzhledem k tomu, že jsem v době covidu namaloval hodně obrazů, pojal jsem oslavu narozenin zároveň jako vernisáž. Uskutečnila se v Topičově salonu na Národní třídě. Nakonec to byla nádherná akce, kde jsem představil šedesátku nových obrazů. Přišlo tam asi 350 lidí, rodina, kolegové ze sněmovny, přátelé, kamarádi, lidé z byznysu. Hrála cimbálovka z Moravy a bylo to skvělé. Za celou dobu jsem vypil tři skleničky červeného vína a ani jsem nestihl ochutnat jídlo, protože jsem obcházel hosty a s každým jsem si chvilku povídal.

Takže jste sám sobě k šedesátinám namaloval šedesát obrazů. Ty předchozí byly hodně barevné, na nových vidím tmavší tóny. Je na vině covidové temno?

Maluju od dětství, baví mě to a uklidňuje, a stejně tak mě to uklidňovalo i v době covidu. Máte pravdu, ty obrazy jsou temnější, začal jsem používat více černou barvu. Prostě jsem to tak cítil. Nepovažuji se za profesionálního umělce, maluji pro radost sobě i druhým. Své obrazy většinou dávám jako dárky. Taková krajinka, i když je abstraktní a vidím ji jen ve své hlavě, je dárek, který se hodí pro každého.

Pojďme z oslav zase do práce. ANO 2011 bylo dvě volební období ve vládě, nyní je v opozici. Jak zpětně vidíte vaše působení?

Nejdřív bych předeslal, že jsem nikdy nechtěl být ministrem a nikdy jsem nebyl ve vládě. Moje role byla řídit poslanecký klub. V prvním volebním období jsme měli za koaliční partnery sociální demokracii a lidovce, ve druhém vznikla menšinová vláda se sociálními demokraty s podporou KSČM. Za svůj úspěch považuji, že jsem v obou obdobích udržel poslanecký klub pohromadě a zejména v tom druhém se nám podařilo prosadit a schválit zákony, důležité pro naše občany. Tehdy jsem jednal se všemi kluby a sehnal jsem podporu i v nich. To byla moje role, od toho jsem v politice byl.

O co jste se nejvíc snažil?

Osm let jsem byl předsedou zemědělského výboru a snažil jsem se, aby byli naši zemědělci konkurenceschopní v rámci EU. Naši sousedé jako třeba Maďarsko nebo Německo dotovali svoje zemědělce více než my. Snažili jsme se zemědělcům vylepšit podmínky, aby to měli snazší.

Hodně jste pomohli třeba našim vinařům…

Podařilo se nám prosadit zákon, který zamezil černému dovozu vína ze zahraničí. Zahraniční dovozci devastovali trh tím, že svoje vína vydávali za česká. My jsme umožnili ČOI kontrolovat nelegální dovoz vína, čímž jsme ochránili naše vinaře. Naši vinaři jsou úžasní a velmi dobře si vedou ve světových soutěžích. Nainvestovali spoustu financí do nových technologií a vyrábějí špičkové bílé víno, a vlastně i červené. Můžu zmínit kamaráda Jaroslava Springera z Bořetic, který má vinařství Stapleton-Springer a Pinot Noir od něho piju spoustu let. To víno je srovnatelné s vínem z vyhlášené oblasti z Burgundska.

V jakých dalších oborech jste občanům vyšli vstříc?

Zvedli jsme platy učitelům, zdravotníkům, významně zvýšili důchody. Než přišel covid, snažili jsme se, aby stát hospodařil vyrovnaně, což se nám dařilo. Za Andreje Babiše byl dvakrát přebytkový rozpočet. Prostě jsme se snažili pracovat pro lidi.

Současná vláda zrušila EET, která se za vlády ANO složitě prosazovala. Měla oprávněný význam?

Za mě určitě ano. Navíc jsme díky tomu nezvyšovali daně, naopak, spíš snižovali. Pro OSVČ jsme zavedli možnost paušální daně, ve které je obsažena nejen daň, ale také zdravotní a sociální pojištění, a tím jsme zbavili drobné živnostníky povinnosti podávat každý rok daňové přiznání. Daně se prostě platit musí, a my jsme chtěli nastavit stejné podmínky. K tomu jsme použili nástroje jako kontrolní hlášení nebo právě EET, a ono to opravdu fungovalo. Do státního rozpočtu přibylo mnoho miliard navíc oproti minulé době. Je škoda, že stávající vláda chce EET zrušit. My s tím jako opozice nesouhlasíme, ale nemůžeme nic dělat, protože pětikoalice má dostatek hlasů. Současná vláda chce některé dobře zavedené věci rušit jenom proto, že je zavedl Babiš.

Vaše vláda měla plné ruce práce s covidem, současná zase čelí problémům kvůli válce na Ukrajině. Jak vnímáte její postoj vůči občanům, třeba co se týká zdražování pohonných hmot?

Situaci s Ukrajinou vládě vůbec nezávidím. Je to neštěstí, co se děje! Na druhou stranu je ale pravda, že pro občany toho pětikoalice zatím moc neudělala. Problém je, že i v téhle složité době neustále řeší „antibabiše“. Ukázkou je přimíchávání biosložky do paliva. Na jedné straně vláda tuto povinnost zrušila, čímž by se měla cena pohonných hmot zlevnit o necelé dvě koruny, ale na straně druhé už neřekla, že kdyby se biosložka přestala do pohonných hmot přidávat, bude se muset nahradit naftou. Takže vlastně „od Putina“ nakoupíme o pět procent ropy více… Navíc ti „míchači“, co prodávají pohonné hmoty, biosložku „zrušit“ nemůžou, protože by tak činili pod sankcí a porušili by evropské směrnice. V nich se všechny státy EU až do roku 2030 zavázaly snižovat emise v dopravě o 10 procent. Takže biosložka se vesele do paliva přidává dál, protože jiná alternativa není. Vláda si na tom udělala pěkné PR, ale k žádné slevě nedošlo.

Válka na Ukrajině hýbe doslova celým světem. Napadlo vás, že se může něco takového stát pár set kilometrů od našich hranic?
Vůbec ne! A nejsem jediný. Prezident Miloš Zeman, který je můj kamarád a léta si tykáme, prohlásil, že je jednáním ruského prezidenta Putina nesmírně zklamaný, že se v něm spletl. A to se, myslím, stalo mnoha státníkům po celém světě. K tomu, co se děje, nejde vlastně říct vůbec nic. Nikdo nečekal, že se v 21. století budou ve vyspělé Evropě házet na lidi bomby a střílet tam tanky. Rozhodně ale nejsem pro to, abychom se do toho vojensky míchali. Na druhé straně je ale naší povinností pomáhat lidem, kteří před válkou prchají.

S přítelkyní Martinou.

CV

Jaroslav Faltýnek (narodil se 28. dubna 1962 v Prostějově) je manažer a politik, 1. místopředseda hnutí ANO 2011, poslanec.

Vystudoval Agronomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně. V roce 1984 nastoupil jako agronom do ZD Lešany, poté byl ředitelem Agrární komory Prostějov a od roku 1995 ředitelem divize Obchodních sladoven Prostějov. Byl také místopředsedou představenstva prostějovské společnosti Tchecomalt Group. Od roku 2001 působil ve společnosti Agrofert

V roce 1990 byl zakládajícím členem Zemědělské strany a byl zvolen do prostějovského zastupitelstva. V něm byl až do října 2018.

Po zániku Zemědělské strany vstoupil v roce 1995 do ČSSD. Za ni byl o pět let později zvolen do Zastupitelstva Olomouckého kraje. V roce 2012 přešel do ANO 2011. O rok později byl zvolen do sněmovny, v roce 2017 mandát obhájil. Stal se místopředsedou ANO a předsedou poslaneckého klubu. Přes pět let byl 1. místopředsedou ANO.

#Od prosince 2021 je 1. místopředsedou poslaneckého klubu, od listopadu 2021 místopředsedou zemědělského výboru.

#Rád maluje, hraje na kytaru, pěstuje bonsaje. Je rozvedený, má dva syny.

JISTOTA

„Od učení moudrosti a od vzdělání ducha nemá být nikdo vyjímán, neřkuli vzdalován." Tímto citátem od J. A. Komenského se řídí ředitelka střední, základní a mateřské školy JISTOTA o. p. s. v Prostějově Marie Turková. Jaroslav Faltýnek, který z Prostějova pochází, spolupracuje s touto školou už 25 let. „Dříve jsem pořádal aukce svých obrazů a veškerý výtěžek jsem věnoval právě téhle škole. Nikdy jsem si nenechal ani korunu, byť se média aktivně zajímala o to, co jsem si ,ulil stranou‘, a podobnými dotazy obtěžovala i paní ředitelku. Za peníze, které jsem škole věnoval, se opravila fasáda a koupil se velký výtah, aby mohli s dětmi, které jsou na lůžku, lépe manipulovat. Po zkušenostech s novináři už aukce nepořádám, ale když si někdo ode mne můj obraz koupí, finance putují do školy. Zároveň se každý prosinec účastním školní dražby a něco si koupím, abych také přispěl. A vždy do ní věnuji i svůj obraz,“ říká Jaroslav Faltýnek.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků