Rozhovory

Jaroslav Baška: Štát by mal byť partnerom pre samosprávy

Publikováno: 8. 5. 2023
Autor: Šárka Jansová
Foto: archiv Jaroslava Bašky
logo Sdílet článek

„Táto krajina potrebuje konečne pokoj na prácu,“ tvrdí o Slovensku Jaroslav Baška, poslanec Národní rady SR za SMER-SD, který je také už deset let předsedou Trenčínského kraje.

Co obnáší funkce krajského šéfa?
Je to najmä osobný kontakt s obyvateľmi kraja, komunikácia priamo v regiónoch, pretože kraj tvoria ľudia, ktorí v ňom žijú, a bez efektívnej komunikácie by som túto funkciu nemohol vykonávať. A veľkú mieru zodpovednosti za smerovanie a napredovanie kraja. Župa má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti stredné školy, teda vytvára podmienky na vzdelávanie mladých ľudí, našej budúcnosti. Ale rovnako cez zariadenia sociálnych služieb sa stará o všetkých, ktorí takúto službu potrebujú. Zriaďuje tri vlastné nemocnice, ktoré zabezpečujú zdravotnú starostlivosť pre obyvateľov kraja, a tiež kultúrne inštitúcie, ktoré majú rovnako vplyv na formovanie spoločnosti ako takej. Dôležitá je mobilita obyvateľov, tú zabezpečujeme cez prímestskú autobusovú dopravu či starostlivosť o cesty II. a III. triedy alebo budovanie cyklotrás, čo výraznou mierou ovplyvňuje život obyvateľov kraja. Okrem klasických kompetencií sú to dlhodobé a strategické veci, či už je to transformácia uhoľného regiónu horná Nitra alebo napredovanie v oblasti ochrany životného prostredia. No a pri tom všetkom sa snažíme byť aj inovatívni, počúvať ľudí, ktorí v kraji žijú, reflektovať na ich potreby a vychádzať im pri zabezpečovaní všetkých týchto služieb v ústrety.

Co se vám za těch deset let podařilo zlepšit, na co jste hrdý?
Keď sa obzriem späť, je naozaj veľa oblastí, v ktorých sa kraju darí, a to je to, čo aj mňa osobne napĺňa hrdosťou. Z tých neinvestičných úspechov je to určite trojnásobný titul najtransparentnejšej župy a líderstvo v systéme duálneho vzdelávania, rovnako ako fakt, že sa ako jediná župa pýšime aj certifikátom Zodpovednej organizácie za naše environmentálne myslenie a aktivity. Z investícií musím jednoznačne vyzdvihnúť, že za posledných päť rokov sme vybudovali najviac cyklotrás v celkovej dĺžke 50 km a aktuálne pracujeme na výstavbe ďalších viac ako 23 km. Rovnako ma tešia obrovské eurofondové investície do 18 stredných odborných škôl, teda do našej budúcnosti, ale aj do modernizácie našich troch nemocníc, ktoré veľkou mierou prispievajú ku skvalitňovaniu poskytovania zdravotnej starostlivosti, skráteniu čakacích lehôt na vyšetrenie aj k zlepšovaniu pracovného prostredia pre zdravotnícky personál. Veľmi dôležité je tiež, že sa nám podarilo pre obyvateľov kraja získať viac ako 100 miliónov eur z európskych fondov na projekty, ktoré práve implementujeme a budú znamenať obrovskú pridanú hodnotu pre kraj. Ide najmä o rekonštrukcie ciest II. triedy, výstavbu cyklotrás či modernizáciu stredných škôl.

A co naopak váš kraj stále bolí?
Aktuálne je pre nás najväčším problémom nová kategorizácia nemocníc z dielne ministerstva zdravotníctva, podľa ktorej je župná Nemocnica s poliklinikou Myjava a rovnako aj Nemocnica na okraji mesta v Partizánskom zaradená do I. najnižšej úrovne nemocníc na základe poskytovania tzv. programových profilov. S týmto rozhodne nemôžeme súhlasiť, pretože by to znamenalo obmedzenie poskytovania zdravotnej starostlivosti na území kraja. Za preradenie týchto nemocníc do II. úrovne sme spustili petičnú akciu, ktorú doteraz podporili desaťtisíce občanov nielen Trenčianskeho kraja. Rovnako sa snažíme pomáhať uhoľnému regiónu hornej Nitry, ktorý postupne prechádza transformáciou. Zamestnancom baní poskytujeme pomoc a podporu v rámci národného projektu, ktorý je zameraný na ich rekvalifikáciu a hľadanie nového uplatnenia na trhu práce.

Jak se jako poslanec Národní rady SR za SMER-SD chystáte na podzimní mimořádné volby?
Predčasné parlamentné voľby zažívam ako poslanec, vždy iba ako opozičný, už tretíkrát. A tentokrát je to v krajine najhoršie. Táto krajina potrebuje konečne pokoj na prácu. Ľudí musíme spájať, pretože krajina je spoločensky, názorovo a ekonomicky rozbitá. V prvom rade potrebujeme stabilitu a to je to, čo dlhodobo robím a presadzujem aj z pozície župana – spájať, a nie rozdeľovať. Ľudia potrebujú vedieť, že sa môžu na štát spoľahnúť, že im pomôže, keď bude treba. Samosprávy zas potrebujú otvorenú a jasnú komunikáciu aj väčšiu predvídateľnosť, nie chaotické riešenia. Štát by mal byť partnerom pre samosprávy, pretože v konečnom dôsledku spoločne zabezpečujú služby pre občanov tejto krajiny. Na regionálne a obecné samosprávy by som preniesol viac zodpovednosti, viac možností čerpať eurofondy, viac kompetencií, pretože sa, či už pri covide alebo počas vojny na Ukrajine, zachovali ako profesionáli, ktorí v mnohom podržali aj v tých najťažších časoch vládu a samotnú krajinu. To sú základné veci potrebné na to, aby ktokoľvek, kto voľby vyhrá, mohol efektívne pracovať pre ľudí.

V minulosti jste byl dva roky ministrem obrany. Přijal byste tento post znovu?
Hovorí sa, že do tej istej rieky by človek nemal vstúpiť. Priznám sa, že momentálne o tom vôbec nerozmýšľam a naplno sa venujem kraju a implementácii európskych projektov za viac ako 100 miliónov eur, ktoré musíme ukončiť do konca tohto roka.

Jak vnímáte bezpečnostní situaci Slovenska v souvislosti s válkou na Ukrajině?
Slovensko priamo susedí s Ukrajinou, ktorá je vo vojne, a právom sa môže cítiť ohrozené. Slovensko je však členom a spoľahlivým partnerom Severoatlantickej aliancie, o ktorú sa môžeme v takýchto vojnových konfliktoch s dôverou oprieť.

A co si o té válce myslíte?
Vojnu na Ukrajine vnímam ako zamrznutý konflikt, ktorý sa v mnohom podobá na zákopovú vojnu počas 1. svetovej vojny, keď sa obe strany konfliktu nepohli z miesta niekoľko rokov a pritom prišli o milióny životov. Nie som si istý, že vojnu na Ukrajine vyriešime iba darovaním alebo výpredajom prevažne starej vojenskej techniky. Myslím si, že v konečnom dôsledku bude musieť medzinárodné spoločenstvo vyvinúť vysoké diplomatické úsilie a túto vojnu ukončiť. Kedy k tomu dôjde, záleží na oboch priamo zúčastnených stranách vojny a medzinárodnom spoločenstve. Samozrejme, čím skôr, tým lepšie.

Máte čas i na nějaké koníčky?
Každý, kto ma pozná, vie, že svoj voľný čas veľmi rád trávim na bicykli, je to môj relax a spôsob, akým sa dokážem odreagovať. Mám naozaj rád spojenie zdravého pohybu a spoznávania nových miest a zákutí, pretože náš kraj ponúka čarovné miesta a výhľady. Aj keď je to niekedy makačka, stojí to za to. Rovnako mám rád turistiku a už niekoľko rokov aj otužovanie. Je to spôsob, ako si udržiavam pevné zdravie a imunitu po celý rok.


CV
Jaroslav Baška (narodil se 5. dubna 1975 Považské Bystrici) je poslancem NR SR za SMER-SD a předsedou Trenčínského samosprávného kraje.
Vystudoval Fakultu elektrotechniky a informačních technologií Žilinské univerzity, od roku 1998 pracoval čtyři roky v Matadoru Púchov jako projektový manažer pro informatiku a asistent ředitele pro ekonomiku.
Roku 2002 byl zvolen poslancem Národní rady SR. O čtyři roky později mandát obhájil, ale neuplatnil, protože byl jmenován na post státního tajemníka na ministerstvu obrany. V období 2003–2006 byl také starostou obce Dohňany.
V lednu 2008 nastoupil do funkce ministra obrany a zůstal v ní až do voleb v roce 2010. Po nich opět působil jako poslanec SNR, kterým je nepřetržitě dodnes. 
Od roku 2011 je předsedou strany SMER-SD v Trenčínském kraji.
Je ženatý, má tři děti. Jeho koníčky jsou informační technologie, cyklistika, lyžování, squash, fitness a hudba.

S cenou za 1. místo pro Trenčínský kraj v hodnocení Otevřená samospráva 2022

Jako vášnivý cyklista na Vážské cyklomagistrále, jedné z nejdelších cyklostezek na Slovensku

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků