Rozhovory

Jaromír Kalčic: Na světě není agentura, která by neměla Maledivy

Publikováno: 19. 4. 2021
Autor: Karel Černý
Foto: archiv Jaromíra Kalčice a Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Nikdy nebyl poslancem, ministrem ani velvyslancem, nevěnoval se profesionálně diplomacii, jeho profesí jsou úplně jiné obory. Přesto se Jaromír Kalčic stal honorárním konzulem Maledivské republiky v Česku. Konzulát byl v Praze otevřen počátkem tohoto roku.

Úvodní otázka je nasnadě – jak jste stal honorárním konzulem Maledivské republiky?

Miluji cestování, poznávání jiných kultur, zcestoval jsem řadu zemí. Jedna z obchodních příležitostí mě přivedla až na Maledivy, kde jsem navázal velmi dobré, až přátelské vztahy. V dalších letech jsme řešili na Maledivách různé projekty. Faktem je, že mnohé z nich jsou schopné díky poloze těchto ostrovů řešit pouze zahraniční společnosti, které mají významné zkušenosti s instalacemi technologií v přímořských částech své země či disponují referenčními zakázkami technologických instalací v hlubinných proudech oceánu. Jednoho dne jsme s ministrem brzy ráno přelétali z hlavního města Malé na jeden ze severních atolů, kde jsme řešili problematiku zpracování odpadu. V průběhu pracovního oběda jsem byl dotázán, zda bych byl ochoten pro Maledivy vykonávat post honorárního konzula. Druhý den jsem nabídku přijal. Samotný proces schvalování a uvedení do funkce trval déle než dva roky.

Jaká je hlavní náplň vaší práce?

Moje poslání je Maledivy s Českem kulturně, hospodářsky i obchodně propojovat. Z konkrétních činností mohu například zmínit maledivské studenty, kterých je v současnosti v Česku kolem šedesáti. Na konzulátu řešíme intenzivně jejich požadavky ohledně víz, připravujeme pro ně zajímavé programy, také pracujeme na zajištění očkovacích vakcín. Samozřejmě ale nejde jen o studenty – mojí náplní je poskytovat pomoc a informace všem maledivským občanům zdržujícím se ať už dlouhodobě, nebo krátkodobě na území České republiky, pomáhat jim v jakýchkoli nesnázích, řešit jejich problémy. A je jasné, že fungujeme i opačným směrem – tedy vyřizujeme veškeré dotazy Čechů, kteří se na Maledivy chystají. Předpokládáme, že těch bude stále přibývat, protože konzulát jsme otevřeli teprve na začátku tohoto roku a myslím, že mnoho lidí ještě netuší, že Maledivy mají v Česku svůj zastupitelský úřad. A je tu ještě jeden aspekt. Zpočátku jsem ani nepomyslel, že tak malý stát může mít mimo turismus ještě nějaké obchodní vazby. Dnes vím, že Maledivy disponují krom současných obchodních aktivit také potenciálem zacílit ke strategickým obchodům v oblasti průmyslu i lékařství.

Co Čechy nejvíc zajímá?

Nejčastěji aktuální informace ohledně podmínek vstupu do země či jak fungují jednotlivá zdravotní pojištění. Nemálo dotazů je ale například i na to, zda je uzavření sňatku na Maledivách platné i v České republice.

A je?

Bohužel nikoliv. Jedná se pouze o symbolický obřad. Takže si sice můžete uspořádat vysněnou – a věřte, že velice krásnou a romantickou – svatbu na pláži kteréhokoliv atolu Malediv, ale pro její legalizaci je nutné pozdější stvrzení se svědky před českými úřady.

Zmínil jste i obchodní aktivity. Jaké to mohou být?

Maledivská vláda stále rozvíjí zemi a neustále pracuje na dalších investičních záměrech týkajících se nejen neobydlených ostrovů, kterých jsou stovky, ale například také propojení jednotlivých atolů silničními mosty. Další velké developerské projekty jsou ve výstavbě na Hulhumale, a to včetně plánované Yacht Mariny a Cruise Terminalu. To vše jen dokládá, že se Maledivy připravují na stále větší nápor turistů z celého světa a rozhodně jim budou mít co nabídnout. A to nejen v oblasti cestovního ruchu, ale také infrastruktury, průmyslu a podobně.

Vraťme se k turistice – koronavirus se sice nevyhnul ani Maledivám, přesto jsou ale turistům otevřené a loni jich sem zavítalo přes půl milionu, což je podle CNN jedno z nejúspěšnějších čísel v rámci cestovního ruchu během pandemie. Jaká je situace nyní? Jaká tam třeba platí bezpečnostní opatření?

Máte pravdu, že v současné nelehké době, kdy většina států uzavřela své hranice a není tudíž mnoho možností cestovat, zaujaly Maledivy opačnou strategii a zůstaly jako jedna z mála zemí turistům otevřené. Samozřejmě je to dáno i vzdáleností jednotlivých malých atolů, která eliminuje rizika nákazy. Situace na Maledivách je v tomto ohledu velice mírná, většina případů nákazy je v lokalitě hlavního města Malé, kam turisté nyní nejezdí. Jsou striktně dodržována tzv. pravidla 3R, masivně se testuje. Všichni cestovatelé musí při příletu předložit negativní PCR test v angličtině, který nesmí být starší než 96 hodin před odletem na Maledivy. Výsledek testu se předkládá v papírové nebo elektronické podobě při odbavování letu, v případě tranzitu převyšujícího 24 hodin musí cestující absolvovat opakovaný test do 72 hodin před nástupem na další cestu. V hlavním městě Malé je povinnost nosit roušky, na obydlených ostrovech platí zmiňované pravidlo 3R. V resortech nosí roušky pouze personál, host si naplno užívá dovolenou bez omezení. Přesuny mezi jednotlivými atoly jsou monitorovány. Vláda navíc nyní projednává tzv. „vaccine tourism“, což znamená, že ti, kteří budou proti covidu očkováni, by mohli na Maledivy cestovat bez předložení PCR testů.

Podle maledivského ministerstva cestovního ruchu se Česko v období od začátku roku do 4. února zařadilo mezi ostatními zeměmi na 9. místo v počtu turistů, kteří ostrovy navštívili. Předpokládáte, že se tento trend udrží a bude i vzrůstat?

Rozhodně. Ostatně Maledivy v roce 2020 zvítězily v celosvětové soutěži o nejprestižnější turistickou destinaci. A opravím vás: podle posledního reportu, vydaného Ministerstvem turismu Malediv, obsadilo Česko nikoli deváté, ale sedmé místo v žebříčku zemí, ze kterých turisté přijíždí. Svědčí to o tom, že Češi cestování a exotiku milují. Co se trendu týká, vše bude samozřejmě záviset na aktuálních protiepidemických opatřeních v obou zemích. Jsem si ale jist, že na světě není cestovní agentura, která by ve svém portfoliu Maledivy neměla.

Která místa byste turistům doporučil?

Maledivy mají 202 obydlených ostrovů, z nichž opravdu nádherných a turisty téměř nedotčených je podstatně méně. Jedny z nejhezčích obydlených ostrovů jsou například Dhigurah a Omadhoo na Alif Dhaa Atoll, které jsou domovem žraloka obrovského, dále Fulhadhoo, Fehendhoo a Goidhoo Atoll, kde mimochodem se svou cestovní kanceláří podniká Češka Lucie Mohelníková. Z dalších pak i Fodhdhoo na Noonu Atoll nebo Vashafaru a Kelaa na Haa Alif Atoll. Turistických resortů je na Maledivách okolo 160. Mezi cenově dostupné patří například Sun Island na Alif Dhaal Atoll, ve střední kategorii je to kupříkladu Reethi Faru a v té luxusní musím zmínit Velaa Private Island na Noonu Atoll, který patří českým podnikatelům Jiřímu Šmejcovi a Danielu Křetínskému.



CV BOX

Jaromír Kalčic (narodil se 21. března 1972 v Příbrami) je honorárním konzulem Maledivské republiky v Česku.

Vystudoval střední odbornou školu elektrotechnickou. Už přes 26 let pracuje jako ředitel ve vlastní společnosti, která se kromě kompletního dodavatelství silnoproudých a slaboproudých systémů také podílí na vývoji dekontaminačních technologií.

Značná část jeho pracovní náplně, jakož i většina projektů, je označena stupněm „tajné“.

Je ženatý, má dvě děti – syna Jaromíra (23) a dceru Karin (14).

#Jeho koníčky jsou cestování, hudba, turistika a zahrada.



Maledivy

Maledivská republika je ostrovní stát, rozkládající se na 20 atolech v Indickém oceánu. První zmínky o Maledivách jsou už z 2. století př. n. l. od arabských obchodníků. V 17. století přijaly ochranu od Holanďanů, ovšem roku 1796 se staly britským protektorátem. V roce 1965 Británie uznala souostroví za suverénní a nezávislý sultanát. V roce 1968 byla vyhlášena republika. Státní znak Maledivské republiky je tvořen kokosovou palmou, muslimským půlměsícem a dvěma maledivskými vlajkami, které obepíná stuha s arabským nápisem „Ad-Dawlat Al-Mahaldheebiyya“, což v překladu znamená „Stát tisíce ostrovů“. Je to označení, které použil jeden z nejvýznamnějších arabských cestovatelů a kartografů středověku Abú Abdallah ibn Battúta a po něm ho převzali i mnozí další.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků