Rozhovory

Jan Skopeček: Každý máme omezený rozpočet

Publikováno: 15. 12. 2021
Autor: Šárka Jansová
Foto: Foto Dominik Kučera a archiv Jana Skopečka
logo Sdílet článek

„Za nejúspěšnější, nejefektivnější a blahobyt přinášející systém považuji kapitalismus,“ říká Jan Skopeček z ODS, který se stal v listopadu místopředsedou Poslanecké sněmovny.

Každé dítě sní o nějakém povolání. Čím jste chtěl být jako kluk? Tíhnul jste k ekonomii?

Vím, že to není nijak originální, ale když jsem byl opravdu malý, chtěl jsem být popelářem. Fascinovalo mě, jak popeláři jezdí na stupínku v zadní části popelářského vozu. Rodiče mně to v žertu rozmlouvali a upozorňovali na nevýhody tohoto povolání v zimním období. Co se týče ekonomie, tedy ekonomických oborů, k tomu mě nasměrovalo dospívání. Psala se tehdy devadesátá léta, období ekonomické transformace, začátku svobodného podnikání, velkých ekonomických a společenských změn. To mě určitě nejvíce ovlivnilo, abych se tímto směrem vydal i ve studiích.

Soustředíte se nejen na ekonomii, teorii ekonomické integrace a ekonomii veřejného sektoru, ale také na dějiny ekonomického myšlení. Jak naučit lidi a celé státy myslet ekonomicky? V čem tkví „kouzlo“ umět dobře hospodařit?

Každý máme omezený rozpočet, někdo větší, někdo menší, ale musíme s ním vyjít. Musíme ho rozdělit na různé statky a služby – některé zbytné, a některé nezbytné. A v tomto případě už myslíme ekonomicky. Projevujeme svoje preference, porovnáváme užitek jednotlivých statků a služeb a volíme mezi jejich různou skladbou. Tudíž, i kdybychom neznali byť jednu kapitolu z ekonomické teorie, ekonomicky se chováme. Ekonomové to ale umějí popsat, našli v našem chování jisté zákonitosti, umějí říci, jak pravděpodobně změníme své chování, když se změní okolnosti. A to jsme v oblasti mikroekonomie. V oblasti makroekonomie také známe různé zákonitosti. Víme, jaké chyby v hospodářské politice způsobují inflaci, k čemu vedou schodky rozpočtu. Bohužel v politické rovině se často schvalují rozhodnutí, která se těmto zákonitostem příčí, a pak se divíme, že se hospodářství nevyvíjí pozitivně. S tím nelze dělat nic jiného, než lidi ekonomicky vzdělávat. Problém je, že dnešní školství spíš okupují zelení ideologové, než aby se nám dařilo žáky a studenty seznamovat se základními ekonomickými principy a zákonitostmi.

Zřejmě se zruší EET. Existuje nějaká náhrada, jak vybírat efektivně daně a získat peníze do státní pokladny?

Od zavedení EET se meziročně podle odhadů vybíralo o 5 miliard korun více. Jak velkou měrou to bylo způsobeno spíše hospodářským růstem, málokdo uváděl. Myslím, že problémem české ekonomiky není, že by se nedařilo vybírat daně. Naopak, za poslední léta jsme i díky hospodářskému růstu vybírali desítky miliard korun navíc. Problém deficitních veřejných rozpočtů tkví na straně výdajů, které jsou enormní a za poslední roky rekordně narostly.

Je na pořadu dne důchodová reforma, o které se už roky mluví? Připraví ji vaše vláda?

Vláda ODS již důchodovou reformu přinesla, byla to ta Nečasova, kterou současná vláda bez náhrady, bez schopnosti přijít s konkurenčním receptem, zrušila. Připravíme ji ale znovu. Dnes i s ohledem na klesající demografickou křivku penzijní systém udržitelný není a pokud budeme pokračovat touto trajektorií, dnešní třicátníci si nemohou být jistí, jestli na důchody bude.

V letošních volbách do sněmovny jste byl za ODS lídrem kandidátky koalice SPOLU ve Středočeském kraji. Jak je na tom tento region?

Po Davidu Rathovi nebo koalici hnutí ANO s ČSSD a komunisty má dnes podle mého soudu normální, perspektivní vedení. Největším problémem našeho kraje byl a je stav dopravní infrastruktury. Máme velmi hustou síť, navíc enormně zatíženou, protože veškerý tranzit ze všech koutů republiky směřuje do Prahy právě přes Středočeský kraj. Musíme tedy investovat do silnic a tlačit na dobudování pražského okruhu. Jako bývalý radní pro školství také apeluji na optimalizaci sítě středních škol a větší investice do této oblasti. Střední školy mají v našem kraji investiční dluh a to je potřeba napravit.

V srpnu 2018 jste se stal otcem syna Jana. Pocítil jste novou, dosud neznámou odpovědnost?

Od minulého roku jsem dokonce dvojnásobným tátou, k Honzíkovi se narodila Terezka. Ohromně si tohle období užívám – to je odpovídající slovo. Vzhledem k tomu, že děti vidím menšinu dne, kdy nejsem v práci, hlavní starosti doléhají na manželku. Já pak trochu nespravedlivě čas s dětmi trávím tak, že s nimi dělám blbiny a hrajeme si. A užívám si to. (směje se)

Jak si nejlépe vyčistíte hlavu?

Dlouhá léta jezdím na kole a běhám. Během letošní kampaně jsem upozorňoval na to, jak je stát ztučnělý, a že by potřeboval nasadit drastickou dietu. Aby to nebylo jen o slovech, ale hlavně o činech, začal jsem s výzvou v Železné kouli a každý den jsem poměrně tvrdě cvičil. Nakonec se mi podařilo zhubnout 14 kilo a lidé se mě občas ptají, jestli nejsem nemocný. Musím to zaklepat: nejsem, cítím se lépe a mám motivaci si váhu udržet.

Jan Skopeček (narodil se 21. října 1980 v Hořovicích) je ekonom, vysokoškolský pedagog, poslanec a od listopadu 2021 místopředseda Poslanecké sněmovny.

Vystudoval ekonomiku a management na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, hospodářskou politiku a správu na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Přednáší na Národohospodářské fakultě VŠE, kde získal doktorát. Od roku 2001 je členem ODS, od prosince 2013 předsedou RS ODS Středočeského kraje.

V roce 2006 se stal zastupitelem města Hořovice a o šest let později radním. V roce 2016 byl zvolen radním Středočeského kraje pro oblast vzdělávání a sportu. Působil jako poradce prezidenta Václava Klause, v roce 2009 se stal výkonným ředitelem think tanku Centrum pro ekonomiku a politiku.

Je ženatý, žije v Hořovicích. Má syna Jana a dceru Terezu.

Na „zkušenou“ u Klause

Na VŠE Jan Skopeček navštěvoval přednášky tehdejšího prezidenta Václava Klause a nějaký čas u něj působil jako poradce. „Strávil jsem u něj jeden a půl jeho prezidentského funkčního období a spolupracovali jsme i roky poté v jeho institutu. Byla to pro mě obrovská škola. Naučil jsem se mnohé jak v ekonomii samotné, tak z hlediska širšího společenskovědního pohledu. Inspirující je pro mě vedle jeho pracovitosti i systematičnost. A myslím, že naše dlouholetá spolupráce fungovala i proto, že rád dotahuji věci do konce a dávám si záležet i na detailech, což je pro jeho práci a fungování charakteristické.“

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků