Politika

Hýbe Davos světem?

Publikováno: 3. 4. 2019
Autor: Ivan Pilný
Foto: Shutterstock.com a archiv autora
logo Sdílet článek

Blíží se termín dalšího setkání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu. Jen připomenu, že jej v roce 1971 založil profesor Charles Schwab, a postupně se vyvinulo v setkávání státníků, politiků, průmyslníků, významných osobností i z oblasti kultury.

Letos se má fóra účastnit 3000 celebrit ze 110 zemí. Pokud nejste celebritou nebo prominentním řečníkem, sáhnete pro účast hluboko do kapsy. Individuální roční příspěvek činí 52 000, průmyslové podniky platí 263 000, strategičtí partneři 527 000. To vše v dolarech a pro letošek zvýšeno o 20 procent. Předpokládám, že Bill Clinton, Bill Gates, Václav Klaus a další neplatí nic...

Kromě již zmíněného lednového setkání v Davosu pořádá WEF konference po celém světě. Je také zakladatelem řady iniciativ pro globální vzdělávání, životní prostředí nebo zacházení s vodou. Letošní konference má téma Globalizace 4.0. Musím přiznat, že mne to zarazilo. Asi jsem zaspal na startu, protože o Globalizaci 1.0, 2.0 a 3.0 jsem nikdy neslyšel. Módní využívání těchto číslic vychází původně z číslování verzí softwarových programů. Tak třeba já mám na svém Applu verzi 10.14.2. Abychom my i tvůrci neztratili orientaci, dostávají verze jména. U Applu jdeme z hor do pouště, tedy ze Sierry do Mojave, dál netuším. Používání tohoto číslování je zrádné, třeba po Webu 3.0 už ani pes neštěkne, natož aby přišla verze 4.0. Průmysl 4.0, alespoň u nás, čeká zřejmě netrpělivě na verzi 5.0.

Od Globalizace 4.0 zřejmě ani organizátoři nevědí, co očekávat, tak pokládají účastníkům řadu otázek:

  • Jak zachránit planetu bez ohrožení ekonomické prosperity?
  • Jak zůstat vlastencem, a přitom globálním patriotem
  • Jak bude vypadat budoucí práce?
  • Jak zajistit, aby technologie dělala život lepším a ne horším?
  • Jak podpořit férovou ekonomiku?
  • Jak zlepšit spolupráci mezi zeměmi?

Otázky jsou to nesporně důležité, ale přiznám se, že i kdybych dlouho hleděl do křišťálové koule, kterou jsem občas jako ministr financí používal, odpovědi nenajdu. Navíc současná aktivita mnohých účastníků se evidentně odchyluje od případných bohulibých cílů a návodů z podobných konferencí. Připomínám migrační krizi, růst a podporu populismu, hrozící obchodní válku mezi Čínou a USA, brexit, vypovídání a nedodržování klimatických dohod, vyvážení odpadu do rozvojových zemí, špatně kontrolovaný obchod se zbraněmi, nepřipravenost většiny zemí na výzvy digitální ekonomiky a další. Možná, že by bylo lepší, kdyby „chlapci“ z Davosu spíše jednali, než věštili. Mimochodem, chlapci? Co ta genderová nevyváženost řečníků a účastníků? Neměla by příští konference mít téma Woman 5.0?

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků