Názor

Erik Mikurčík: V bezpráví sa nedá ani podnikať, ani normálne žiť

Publikováno: 12. 9. 2023
Autor: Erik Mikurčík
Foto: archiv Erika Mikurčíka
logo Sdílet článek

Vstup do politiky môže mať rôzne dôvody. Niektorí chcú pomáhať ľuďom, iní chcú len moc a slávu. Erika Mikurčíka k tomu viedla strata viery v spravodlivosť a rozhodnutie zmeniť to. V súčasnosti sa súdi o hotel Carlton a nie je to jeho jediný spor. V rozhovore prináša svoj osobný pohľad na tento prípad a na stav politiky a justície. Ako súdny proces dopadne, sa ešte len uvidí.

Prečo chce biznismen v realitách vstúpiť do politiky?
Je nutné napraviť štát. Celú svoju profesijnú kariéru som sa snažil niečo budovať. Zameral som sa na pozitívnu prezentáciu Slovenskej republiky ako doma, tak aj v zahraničí. Mojím životným úspechom bolo prinavrátenie bratislavského hotelového komplexu Carlton späť do slovenských rúk. A vtedy som narazil na hrubú stenu bezprávia, záujmov oligarchie, korupcie. A v bezpráví sa nedá ani podnikať, ani normálne žiť. Musí prísť čas na naozajstnú zmenu!

V čom je podstata kauzy hotela Carlton? Predsa len, trvá už sedem rokov...
V skratke. Pracoval som na projekte získania a revitalizácie komplexu Carlton v Bratislave. Do spolupráce som prizval partnerov z Esetu. Dôvod? Eset bola v roku 2015 obdivovaná IT firma s vynikajúcou reputáciou. Dvaja spoločníci sa však zachovali v rozpore so svojou povesťou a tesne po nadobudnutí projektu sa snažili vytesniť ma z neho. Toto by sa im však nikdy nemohlo podariť, keby si nevedeli kúpiť štát.

Ako to myslíte?
Počas mojej dovolenky v lete 2017 poza môj chrbát za pomoci podpredsedu bratislavského Okresného súdu 1, pod ktorý spadá správa Obchodného registra, bez relevantných podkladov prepísali moje podiely vo firme na seba a zároveň ma vymazali z registra ako konateľa. Prepisy sa udiali ľudským pričinením, ale aj záhadným zlyhaním IT systému Obchodného registra.

Ale čo s tým má štát?
Štát v podobe súdnych úradníkov zabezpečil nezákonné prepisy. Štát v podobe ministerky a podpredsedu súdu prikryl tieto protiprávnosti. A nakoniec štát v podobe sudcov, polície a prokuratúry už siedmy rok nevyvodzuje žiadne konzekvencie a zároveň nevykonal žiadnu nápravu.

Súdy okolo tejto kauzy stále prebiehajú. S čím do nich idete?
Je nesporné, že páni z Esetu mi de facto ukradli podiel v spoločnosti. Je nesporné, že sa udiali „zázračné“ protiprávne prepisy na obchodnom registri, ktoré sú zjavne koordinované organizovanou skupinou. Pritom sa páni z Esetu neváhajú spojiť a kooperovať so všeobecne známym závadovým prostredím ako napríklad s Mariánom Kočnerom. Je vôbec prijateľné, že konateľ IT spoločnosti, ktorá dodáva svoje antispamové služby aj štátnym inštitúciám, proaktívne kooperuje s osobou, ktorá je ako jediná z Česko-Slovenska uvedená na Magnitského zozname? Taktiež dokázateľne spolupracujú so Zoroslavom Kollárom, ktorý je na Slovensku dlhodobo prezentovaný ako „princ konkurznej mafie“ s obrovským vplyvom na rozhodovanie súdov SR. Po vražde novinára bol zaistený mobilný telefón Mariána Kočnera, z ktorého boli vyextrahované správy z aplikácie Threema. Asi 600 správ z toho sa týkalo ovplyvňovania rozhodnutí súdov a polície v kauze Carlton v môj neprospech. Aby ma umlčali, spustili na mňa trestnoprávnu šikanu a dnes čelím dvom obžalobám.

V prípade zohral úlohu aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý bol vlani odsúdený na osem rokov väzenia za vyzradenie utajovanej skutočnosti a prijatie úplatku...
Áno, tento pán označovaný ako pán 61:0 v celej svojej 16-ročnej kariére podľa mainstreamu nepodal ani jednu obžalobu. V skutočnosti je to pán 61:1, lebo jednu obžalobu predsa len podal. A to práve v kauze Carlton na mňa. V máji 2020 tesne pred jeho zadržaním. Vrcholom je, že nebol ani dozorovým prokurátorom. Stiahol si bez zdôvodnenia prípad, aby za tri hodiny naštudoval 1 400 strán spisu a spísal 26-stranovú obžalobu, pod ktorú sa podpísal! Taktiež vyzdvihujem, že v čase vznesenia obvinenia si za záhadných okolností vložil na svoj účet v Slovenskej sporiteľni 204 000 eur v hotovosti. Pýtam sa: Ako môže obžaloba podaná prokurátorom, ktorý je následne odsúdený za korupciu, byť vôbec platná?

Toto už znie ako z filmu...
A to sme ešte len na začiatku a snažím sa byť stručný. Aktuálne bola špeciálnou prokuratúrou podaná obžaloba na okresného prokurátora Bystríka Paloviča. Ten si prišiel ku mne do kancelárie vypýtať výpalné 100 000 eur, aby ma zbavil druhého obvinenia, ktoré sám nariadil. Keďže som jeho návštevu považoval za nebezpečnú, nahral som si ho. Povedal mi napríklad, že on ma obviniť ani nechcel, ale boli na neho „obrovské tlaky zhora“. Nahrávku som odovzdal špeciálnej polícii NAKA (Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru). Našťastie, na rozdiel od ostatných mojich trestných oznámení, tento prípad dostal slušný, profesionálny vyšetrovateľ z Banskej Bystrice. Vyšetrovanie nakoniec uzavrel po enormných prieťahoch. Kým príprava obžaloby proti mne trvala tri hodiny, proti prokurátorovi, ktorý zneužíval svoje právomoci, trvala päť mesiacov, a to štyri roky po skutku!

A pre toto chcete ísť do politiky?
Áno. Nevymožiteľnosť a neužívanie práva u nás nadobudli enormné rozmery. Vstúpil som do hnutia Republika, do odborného tímu Právo a spravodlivosť ako jediný neprávnik. Na volebnej kandidátke som symbolicky s číslom 32, pretože podľa paragrafu 32 Ústavy SR má občan právo postaviť sa na odpor v prípade, ak zlyhajú štátne inštitúcie.

Stíhate pri tom všetkom ešte biznis?
Je to náročné, ale áno. Vždy som sa zaujímal o reality, ale aj o kultúru a šport. Podporoval som mnohé akcie – Dni slovenskej literatúry, Ekotopfilm, pravidelne podporujem rôzne športové aktivity ako Hanuman Cup, tenisový Pulitzer cup novinárov. Spolupracoval som spolu s Ľubom Belákom a Dodom Šuhajdom a organizátorom Dušanom Drobným na 50. výročí Bratislavskej lýry. Hostil som Karla Gotta v Cartlone. Pozval som ho na obed na našu špecialitu, kačacie prsia. Viete, čo na ne povedal? „To maso je jako dort!“ Na pódiu som odovzdával kyticu k jubileu Jane Kocianovej na jednom z jej posledných vystúpení. Pošepkala mi: „Erik, musíte v tejto tradícii pokračovať.“ Moja spoločnosť Arthur oslávila tento rok 20. výročie. Okrem realitných projektov, poradenstiev sa môžeme pochváliť aj zrodom najlepšej zmrzliny v Bratislave ARTHUR ice. Moje aktivity na Slovensku sú z pochopiteľných dôvodov v súčasnosti poznačené, ale začal som byť aktívnejší opäť v zahraničí. So svojimi partnermi z Holandska, Anglicka a Malty sme získali licenciu od World Trade Center – Monaco a Luxemburg. Aktuálne pripravujeme projekty.

Text nutně nemusí vyjadřovat stanoviska redakce

CV BOX
Erik Mikurčík (narodil sa 23.augusta 1975) je majiteľ a konateľ Carlton Property, s. r. o., a managing partner skupiny ARTHUR real estate Company.
Vyštudoval Fakultu manažmentu na UK v Bratislave. Na Univerzite ESCP-EAP v Berlíne získal titul MBA.
Pracoval ako key account manager pre VIP klientov v Orange Slovensko, managing director reklamnej agentúry Proximity Slovakia v skupine Mark BBDO, managing director siete Global Hotel Brokers vo Viedni, či ako výkonný riaditeľ pre oblasť strednej a východnej Európy v londýnskej Dorchester Group of Companies.
Je ženatý, má 2 dcéry (Nikoleta 12, Lucia 23). Okrem svojej manželky Zuzany miluje tenis, ktorý hrával súťažne.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků