Kultura

Dostihy – svet luxusu a noblesy

Publikováno: 22. 9. 2022
Autor: Silvia Mária Petrovits
Foto: Photo Shutterstock.com a/and Dreamstime.com
logo Sdílet článek

Hovorí sa, že najkrajší výhľad na svet je z konského chrbta. Kôň, kedysi jediný dopravný prostriedok, sa dnes spája so športom, s vášňou k prírode, ale aj s luxusným životným štýlom. Podobne ako v minulosti, ani dnes ho nevlastní každý, je tak trochu symbolom sveta noblesy.

Či už len tak si zajazdiť, vybrať sa na poľovačku, zahrať si jazdecké pólo – obľúbenú kratochvíľu nielen britských či belgických princov –, alebo si zasúťažiť na dostihoch a rôznych prehliadkach. Aj to je šľachtický lifestyle. Vďaka autám sa síce vzťah ku koňom zmenil, no niektoré aristokratické rody si chov koní zachovali. Platí to najmä v prípade britskej aristokracie, no ani tá zvyšná západoeurópska nezaostáva. Kone sa stali vecou zárobku i kratochvíle. Na to, aby človek miloval kone a dostihy, však nemusí byť aristokrat.

Už od antiky

Konské dostihy píšu svoju históriu už od antiky. Tie prvé boli v starovekom Grécku súčasťou panhelénskych hier. Neskôr sa rozšírili v Rímskej ríši, v Byzancii a v stredovekej Európe. Tak ako ich poznáme dnes, vznikli až v novoveku. Vyvinuli sa z tradície konských trhov, kde si záujemcovia prezerali kone a porovnávali ich výkony. Dostihový jazdec s farbami majiteľa bojujúci o trofej aj dostihy ako miesto biznisu sa zrodili v Anglicku. Najstaršie písomne doložené dostihy sa konali v anglickom mestečku Roodee Fields v roku 1539. Najlepšie kone však začali súťažiť na kráľovských dostihoch až začiatkom 18. storočia.

Najprestížnejší je Ascot

Vznik dostihoviska v Ascote, len necelých 10 kilometrov od hradu Windsor, iniciovala kráľovná Anna, posledná z rodu Stuartovcov.  Otváracie preteky sa uskutočnili 11. augusta 1711. Hoci Ascot leží na pozemku Koruny, od roku 1813 na základe parlamentného zákona slúži verejnosti. Okolo roku 1750 vznikla organizácia Jockey Club, ktorá vypracovala podrobné pravidlá a systém súťaží, kategorizáciu dostihov i jazdcov a pod. Pravidlá jazdeckého športu sa postupne začali uplatňovať aj v ostatných európskych štátoch. Vďaka osmanským Turkom sa rozšírili šľachtené arabské kone cez Uhorsko do Európy. Zakladali sa žrebčíny, chovateľské stanice, v ktorých šľachtili nové plemená. Jedným z nich je anglický plnokrvník, ktorý sa považuje za dokonalého jazdeckého koňa. Dostihy sa stali nielen miestom športového vyžitia, ale aj oddychu, obchodu, spoločenského života i priestorom pre módu.

Prísny dress code

Podujatie s názvom Royal Ascot, na ktorom sa schádza nielen britská smotánka, kombinuje prehliadku koní s módou, tradíciu s originalitou, takže priťahuje milovníkov koní i módy. Dostihy patria k vrcholným podujatiam spoločenského kalendára. Prísny dress code, ktorý sa dodnes rešpektuje, stanovila už kráľovná Anna. Pre pánov je predpísaný žaket s decentným cylindrom. Zúčastnené dámy predvádzajú nápadité módne kreácie, pričom výkony koní a džokejov sú v úzadí. Nevyhnutnou súčasťou dámskeho outfitu je výrazný klobúk alebo fascinátor s priemerom najmenej 10 cm, ktorý musí farebne ladiť s oblečením. Členky kráľovskej rodiny uprednostňujú jednoduchšie modely ozdobené kvetinami či vtáčím perím. Niektoré návštevníčky experimentujú a siahajú po extravagantných až bizarných kúskoch. Dámy majú mať sukňu prinajmenšom po kolená, povolené sú aj nohavice. Šaty a topy bez ramienok alebo so špagetovými ramienkami sú zakázané. Originalita i výstrednosť sú na mieste, no prísny dress code neodporúčame porušiť. Najprísnejšie pravidlá platia pre sektor susediaci s kráľovskými lóžami.

Prestížna i ľudová párty

Dostihový míting v Ascote je skvelá príležitosť na stretnutie s priateľmi či nadväzovanie nových kontaktov. Mnohí sa tešia aj na stávkovanie a prípadnú výhru. A ak nevyhráte, tak si aspoň zatipujete farbu klobúka známej milovníčky koní a dostihov, princeznej Anny, či inej členky kráľovskej rodiny. Ako vždy, aj tohtoročných prominentných dostihov, ktoré sa konali 14. – 19. júna, sa zúčastnili členovia britskej kráľovskej rodiny, tentoraz s výnimkou kráľovnej. Nechýbal však princ Charles s manželkou Camillou, princ Wiliam s manželkou Kate ani princezná Anna či princezná Beatrice s manželom. Dostihy k Británii a Britom patria. Asi tak ako monarchia. Mnohí niekedy na ne šomrú, ale väčšina ich miluje. Najbližšie si atmosféru kráľovských dostihov môžete vychutnať aj osobne, a to 20. až 24. júna 2023.

Ascot je aj miestom, kde možno stretnúť, alebo aspoň letmo zazrieť kráľovnú či iného príslušníka britskej kráľovskej rodiny.

Film a nákrčník

Mimochodom, dostihový areál v Ascote sa blysol aj vo filmoch My Fair Lady z roku 1964 s Audrey Hepburn v hlavnej úlohe či v bondovke Vyhliadka na vraždu z roku 1985 s Rogerom Moorom. Po slávnych dostihoch pomenovali aj špeciálny nákrčník ascot, ide o sofistikovanú a elegantnú kombináciu kravaty, šatky a šálu pre mužov na úrovni. Spravidla je vyrobený z bledosivého vzorovaného hodvábu.

Klobúky a kone. Royal Ascot je epicentrom módnych kreácií, klobúkov a extravagancie.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků