Sport

David Zima: Doufám, že už mě covid nikdy nepotká

Publikováno: 19. 2. 2021
Autor: Karel Černý
Foto: SK Slavia Praha
logo Sdílet článek

Loni na jaře odmaturoval, pak úspěšně složil přijímačky na vysokou školu, v listopadu oslavil dvacetiny. Než loni v únoru přestoupil do pražské Slavie, stihl v první lize jen necelých 160 minut, jinak hrál za rezervu Olomouce. Během jedné sezony se stal ve Slavii oporou obranných řad. David Zima. Zdá se to jako idylka. Skvěle rozjetou sezonu ale rázně zbrzdil současný nepřítel č. 1 – koronavirus. Davidovi nejen výrazně znepříjemnil Vánoce, ale pořádně ho zbrzdil i v nástupu do letošní části ligy.

Jak u vás nákaza covidem probíhala?

Měl jsem střední průběh, což nebylo moc příjemné, ale zároveň mohlo být ještě hůře. Už to mám naštěstí za sebou, za to jsem moc rád, pomalu se dostávám do formy. Doufám, že už mě covid nikdy nepotká, je to fakt hrozná nemoc.


V jaké fázi přípravy nyní jste?

Už jsem začal trénovat naplno, bez omezení. Samozřejmě to ještě nějakou dobu potrvá, než se dostanu kondičně zpátky na nejvyšší úroveň. Zdravotně a fyzicky jsem už úplně v pořádku, nic mě neomezuje, covid mám za sebou.


První tréninky asi byly hodně náročné...

Na prvním tréninku po karanténě jsem nebyl schopný pomalu ani pořádně dýchat. Naštěstí se to rychle zlepšovalo a během týdne jsem byl, dá se říct, v pořádku.


Před příchodem do Slavie jste působil v Olomouci. Liší se nějak tréninkový proces?

Největší změnou po přestupu byl způsob tréninků. Tady se trénuje v daleko větší intenzitě a trochu jinak, než na co jsem byl zvyklý v Olomouci. V ostatních aspektech, jako je třeba organizace hry nebo příprava na zápas, je to dost podobné.


Od fanoušků i trenéra na vás zaznívá mnoho chvály. Nesvazuje vás to někdy?

Ne, žádnou nervozitu nepociťuju. Vždycky se soustředím na zápas a okolí moc nevnímám. Pro mě je nejdůležitější, aby byl tým úspěšný, abychom vyhrávali. V okamžiku, kdy začíná zápas, se soustředím jenom na to, abychom uspěli. Nic jiného mě v tom okamžiku nezajímá.


Zvládl jste přijímačky na Vysokou školu ekonomickou. Jaký obor studujete?

Dostal jsem se na management, akorát nevím, jak dlouho ho ještě budu studovat. Podmínky na VŠE mi úplně nevyhovují, v létě bych spíš chtěl jít na jinou školu.


Co vás k tomu vede?

Výběr tohoto oboru byl asi trochu předčasný, chtěl jsem se hlavně něco naučit do života. V budoucnu bych určitě rád zůstal u fotbalu, ale ještě nevím v jaké sféře. Uvidíme i podle toho, na jakou školu se dostanu, co budu schopný studovat. Mohl bych být trenér nebo třeba funkcionář. Kolem fotbalu je strašně moc profesí, které se třeba přímo fotbalu netýkají, ale jsou jen jeho součástí.



CV BOX

David Zima (narodil se 8. listopadu 2000) je obráncem fotbalové Slavie Praha.

Je odchovancem olomoucké Sigmy, v níž hrál převážně za rezervu. Prvoligovou premiéru si odbyl v listopadu 2019.

Ve Slavii se rychle prosadil, s Ondřejem Kúdelou vytvořil v probíhající sezoně stabilní obrannou dvojici. Pravidelně nastupoval i do zápasů Evropské ligy.

#Je také dlouholetým mládežnickým reprezentantem, v roce 2019 nastoupil ke čtyřem zápasům reprezentace do 20 let a zahrál si také na Mistrovství Evropy U19 v Arménii. Reprezentaci U21 pomohl ke kvalifikaci na Euro a na podzim 2020 si vysloužil i pozvánku do reprezentačního áčka.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků