Rozhovory

Barbora Kořanová: Udělali jsme maximum možného

Publikováno: 7. 7. 2021
Autor: Karel Černý
Foto: Foto archiv Barbora Kořanová
logo Sdílet článek

Digitalizace, letectví, kosmonautika... Nejen tyto pojmy jsou pocitově spojeny spíše s muži. Poslankyně Barbora Kořanová ovšem podobné představy pořádně nabourává, přestože byste to na první pohled do této mladé a usměvavé ženy neřekli.

Jste vystudovaná právnička. Jak je na tom právo v Česku?

Nejvíc mě asi trápí jeho vymahatelnost. Bezesporu jsme právní stát a já si práce našich orgánů vážím, avšak soudní nebo trestní řízení u nás trvají vážně dlouho a domoci se práva je někdy náročné. Vlastně nevím, jestli to může nějaká vláda úplně změnit, protože to je spíše na konkrétních orgánech, které jsou však mnohdy nezávislé na politicích. To je z právního hlediska v pořádku, ale měly by podle mne pracovat efektivněji.

Podařilo se v této oblasti za poslední volební období něco zlepšit?

Mnohé. Osobně jsem samozřejmě hrdá na zákony, které se mi povedlo prosadit v oblasti digitalizace, a jsem přesvědčena, že naše hnutí v tomto udělalo historicky nejvíce. Jsem hrdá i na vládu, které se podařilo výrazně zvýšit životní úroveň seniorů. Pro mne je to citlivé téma. Seniorů si velmi vážím, mnoho za život zkusili a mnoho odpracovali a jsem ráda, že dnes mohou mít důstojné stáří. Těší mne, že vláda připravila stavební zákon – také věc, která pro předchozí kabinety zřejmě nebyla nosným tématem. Kolega Patrik Nacher zase přichystal návrhy v oblasti exekuční legislativy, které řeší například problematiku dětských dlužníků. Když to shrnu, myslím, že ze sněmovny může náš poslanecký klub i vláda odejít s hrdostí a čistým štítem, udělali jsme maximum možného.

Vaší druhou profesí je podnikání. Je stát vůči podnikatelům vstřícný, nebo jim, jak mnozí říkají, háže klacky pod nohy?

To je asi téma, které každý podnikatel vnímá velmi subjektivně. Já jsem podnikala ve velmi specifické oblasti a od státu jsem především chtěla, aby mi nepřekážel, což bylo v podstatě naplněno. Dalším problémem je jistě papírování, ale tady je řešením již zmíněná digitalizace. Stát musí usilovat o to, aby se podnikatelům dařilo, protože jsou základním stavebním kamenem zdravé ekonomiky. Myslím, že to vláda prokázala během covidové pandemie, kdy připravila efektivní podpůrné programy, ať již ve smyslu kompenzací pro OSVČ a jednatele s. r. o., výhodných úvěrů pro střední a větší podnikatele, příspěvku na úhradu nájmů nebo mezd apod. Myslím, že se skutečně snažila a i díky tomu mnoho podnikatelů tu krizi přečkalo, že pomoc, kterou obdrželi, odpovídala situaci a možnostem. Na druhou stranu nelze kompenzovat 100% ztráty – nejsme pouze státem podnikatelů, ale i dalších profesí.

Ve sněmovně jste mimo jiné místopředsedkyní podvýboru pro letectví a vesmírný program. Čím se nejvíc zabýval?

Například transkripcí evropských norem, které se týkají bezpilotního létání. Pro mne velmi zajímavé téma, neboť Plzeň je městem dronů. Loni jsme řešili i pomoc leteckým společnostem postiženým pandemií. Podnikli jsme také několik návštěv do strategických podniků, které se věnují letecké dopravě. Velmi příjemná byla setkávání s osobnostmi, které se v Česku o letectví zasloužily. Kosmický program byl bohužel na okraji, pandemie jednání podvýborů celkově ochromila. V tomto odvětví je spousta zajímavých témat, která snad ještě bude možné probrat. Například rozšíření Evropské agentury pro globální navigační systém. Téma unijního vesmírného programu je velmi zajímavé a na vesmírné aktivity bude v příštích letech vyčleněno téměř 15 miliard eur – z toho skoro dvě třetiny na programy řízené z Prahy.

Neměla jste jako malá klučičí sen stát se kosmonautkou?

Nechtěla jsem být ani kosmonautkou, ani poslankyní... (směje se) V těch opravdu dětských letech jsem chtěla být uklízečkou v kostele, protože je tam klid a krásně to tam voní.

Jste také členkou podvýboru pro eGovernment. Tato oblast je v Česku stále vnímána jako nedostatečná...

Situace v terénu není podle mých představ. Ale to není problém vlády nebo poslanců, nýbrž úředníků, z nichž někteří stále mají „rakousko-uherský“ přístup ve smyslu tužka, papír a razítko. Doba je jinde, vidíme to hlavně v soukromém sektoru, kde se řadu věcí podařilo elektronizovat. Dnes už prakticky nemusíte chodit pro žádný bankovní produkt na pobočku, vše podepíšete SMS klíčem nebo skrze aplikaci z domova, pracoviště nebo třeba z vlaku. Domnívám se, že vláda i sněmovna udělaly maximum – společně připravily důležitou legislativu, vláda přichystala koncepci a snaží se ji implementovat, má v tomto smyslu kolem sebe odborníky. Na druhou stranu to není problém, který vyřešíte za jedno volební období. Úředníci jsou chráněni služebním zákonem, který z nich trochu udělal stát ve státě. Nelze je tudíž k ničemu nutit, což je v podstatě dobře, ale je potřeba je vzdělávat a motivovat – nakonec je to i jejich ušetřený čas a peníze.

Co se tedy v této oblasti povedlo?

Například zákon o právu občana na digitální službu, který úřadům státní správy přímo ukládá umožnit občanům vykonávat část agend elektronicky. Je to právo, nikoli povinnost, jak je někdy prezentováno. Ještě chci zmínit bankovní identitu, která umožní vyřídit si řadu úředních agend z pohodlí domova skrze internetové bankovnictví, které používá asi pět milionů Čechů. Na obě tyto změny jsem velmi hrdá i proto, že získaly ocenění Zákon roku. A nesmím zapomenout na digitální technickou mapu, která přispívá k elektronizaci stavebního řízení.

Když jste zmínila ocenění společnosti Deloitte Zákon roku, jste už jeho dvojnásobnou držitelkou. Je obtížné v této soutěži zvítězit? A zkompletovala byste ráda ve sportu tolik ceněný hattrick? Co je v současné době vaším největším tématem, se kterým byste opět mohla uspět?

Jak těžké je v soutěži uspět, to je asi otázka spíše na pořadatele nebo porotce, ale jde určitě o prestižní ocenění. Je to bezesporu povzbuzení, ale důležitější je, když vám někdo třeba napíše, že používá bankovní identitu a že za tu možnost děkuje. Taková ocenění jsou pro mne nejmilejší a nejcennější. Ráda bych v příštím volebním období udělala legislativní cestu elektronickým dokladům. Domnívám se, že to by mohl být kandidát na třetí ocenění, ale takto o tom nepřemýšlím. Ten návrh chci připravit tak či onak, pokud v soutěži uspěje, bude to příjemné, ale rozhodně to není nějaká zásadní motivace.

Když jste před čtyřmi roky vstupovala do „velké“ politiky, určitě jste o tom měla nějaké představy. Musela jste je hodně změnit?

Stran mé agendy byly ty představy poměrně naplněny, protože například v již zmiňované digitalizaci se toho podařilo opravdu hodně. Negativně mě překvapil obrovský vliv ministerských úředníků. Někdy dokážou legislativní práci poslanců výrazně bránit, i proto jsem asi nenaplnila vše, co jsem si předsevzala – je pro mne někdy těžké hledat konsensus. Řídím se heslem „Kompromis je dobrý deštník, ale velmi špatná střecha“. Teď možná trochu zním jako Margaret Thatcher, ale zase tak neústupná nejsem. Ovšem přiznávám, že je pro mne náročné přizpůsobit své návrhy úředníkům bez jakékoli legitimity. Ve sněmovně je to něco jiného, tam jednáte s kolegy, kteří také získali mandát od občanů.

Očekávání ohledně atmosféry ve sněmovně byla o něco optimističtější než samotná realita. Přijde mi, že politické prostředí se proměnilo, zhrublo a je v něm mnohem více agresivity, destrukce, nepřátelství. Na začátku volebního období byla ve sněmovně poměrně konstruktivní nálada, teď mi připadá, že opozice si z ní udělala prostor pro svou volební kampaň.

Kandidujete v nadcházejících volbách. Pokud uspějete, co nejzásadnějšího byste ráda dotáhla do zdárného konce?

V případě, že mi občané v Plzeňském kraji dají opět svou důvěru, ráda bych navázala na svou aktuální práci v oblasti digitalizace. Mám zároveň připraveny legislativní návrhy, které se týkají agenturního zaměstnávání a zaměstnávání zahraničních pracovníků. Ta věc Plzeňský kraj trápí a mrzí mě, že se toho nikdo z mých předchůdců nechopil. Chci trh s pracovními agenturami trochu kultivovat. Zahraniční pracovníci by měli mít jasně nastavené podmínky pro pobyt, být přesně evidováni, aby obce věděly, kdo a za jakým účelem se na jejich území pohybuje. Má úprava se dotkne také ubytoven, kde tito pracovníci žijí – podmínky tam jsou skutečně tristní.

Máte dvanáctiletou dceru. Je obtížné skloubit práci vrcholného politika s výchovou dítěte?

Naštěstí mi hodně pomáhá rodina, ale lehké to není. Je to daň za působení ve vysoké politice, že se s dcerou nevidíme tak, jak bychom si obě přály, ale věřím, že to chápe. V době moderních technologií si poměrně vystačí i bez nás. Samozřejmě se snažím trávit s ní maximum volného času. V létě pravidelně jezdíme na Lipno, kde spolu trávíme čtrnáct dnů, a myslím, že na konci už stříhá metr a přemýšlí, kdy zase pojedu do sněmovny... (směje se)

CV BOX

Barbora Kořanová (narodila se 27. září 1984 v Plzni) je poslankyně za ANO 2011 a bývalá zastupitelka města Plzeň.

Vystudovala právo a právní vědu na Fakultě právnické Západočeské univerzity v Plzni, promovala v roce 2011. V letech 2009 až 2016 pracovala v rodinné firmě, od konce roku 2014 podnikala i samostatně.

Od ledna 2016 do října 2018 byla zastupitelkou města Plzeň. Je také místopředsedkyní oblastní organizace hnutí ANO Plzeň-město. Do sněmovních voleb v roce 2017 šla ze čtvrtého místa kandidátky a stala se poslankyní.

e sněmovně je mj. členkou volebního výboru a výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, místopředsedkyní podvýboru pro letectví a vesmírný program a členkou podvýboru pro eGovernment.

Je svobodná, má jednu dceru.

Při zahájení výstavby nového sídla NKÚ.

Boj o manželství

Barbora je mj. známá i svým bojem za uzákonění manželství osob stejného pohlaví. „Řídím se zásadou, že za stejné povinnosti máte mít i stejná práva,“ zdůrazňuje. A nemá někdy pocit, že mnohým odpůrcům vadí zejména to, že by se tento svazek měl také nazývat manželstvím? „Jistě, a je to mnohdy jejich jediný argument. To mi přijde absurdní, pokud někdo lpí na jednom slově. Chápu, když to někomu vadí, protože je například věřící katolík nebo ctí nějaké konzervativní hodnoty, to je v pořádku, ale argumentovat slovem, které se navíc v posledních letech ukazuje jako poměrně pošlapané, je podle mne falešné.“



reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků