Rozhovory

Ondřej Kúdela: Tělo zbytečně nerozmazluju

Publikováno: 18. 3. 2020
Autor: Karel Černý
Foto: SK Slavia Praha
logo Sdílet článek

Ve fotbalové Slavii patří Ondřej Kúdela mezi „stařešiny rodu“, na hřišti to ale nepoznáte. Patří k oporám obrany, na podzim nastoupil v 18 zápasech. A před jarní částí byl společně se Stanislavem Teclem zvolen zástupcem nového kapitána týmu Jana Bořila.

Slavii letos čeká výrazně „štíhlejší“ program než loni. Měli jste proto třeba přípravu jednodušší, méně náročnou?

Máte pravdu. Program nebude tak náročný, čeká nás bohužel jen liga. O to větší čas ale bude na přípravu. Bude prostor vyzkoušet si různé herní varianty. Týdenní proces bude dostatečně dlouhý, abychom se nachystali na každý zápas. Náskok, který máme v lize, je komfortní, ale jak rychle jsme ho získali, tak ho také můžeme ztratit. Samozřejmě si toho ale vážíme a jsme rádi, že se nám to podařilo. Budeme chtít udržet co největší rozdíl, aby se na nás nikdo nedotáhnul. Chceme skončit s co možná největším bodovým ziskem. Co se týče přípravy, neřekl bych, že byla méně náročná, spíše naopak. Podle mě byla náročnější než v předchozích sezonách, opravdu jsme ji dost pocítili.

 

Před Slavií jste působil ve čtyřech prvoligových týmech. V čem je ten rozdíl, že je Slavie v současné době tak dominantní?

Musím říct, že podzim se nám mimořádně povedl, všechno si sedlo tak, jak mělo. Rozjezd sice nebyl ideální, chvíli trvalo, než jsme si na sebe zvykli, protože tam byly nějaké odchody, určité zásahy. Mohlo to vypadat, že jsme byli dominantní, ale pochopitelně některá utkání nebyla z našeho pohledu ideální. Největší rozdíl je asi v tom, že Slavia má možnost kupovat a vybírat si hráče, které na trhu jen těžko mohou získat jiné kluby. Když pak přijdou, v týmu je obrovská kvalita. Nastoupit může každý, je to postově kus za kus. Je jedno, jestli hraje ten nebo ten, všichni mají kvalitu. Přispívají k tomu samozřejmě i trenéři, kteří vybírají hráče podle určitých faktorů a věří tomu. Trenéři se do vás také musí snažit dostat svou filozofii, a když ji pochopíte, o to je to pak snadnější. Jak ve hře, tak v kabině. Pak je všechno perfektní.

 

Který ze zápasů Evropské ligy a Ligy mistrů, které jste loni odehrál, vám nejvíc utkvěl v paměti?

Všechny, které jsem měl možnost hrát, byly výjimečné a každý v sobě měl něco jiného. Za sebe si nejvíc vážím toho, že jsem mohl osobně poznat tak velké týmy. Liga mistrů je samozřejmě nejlepší soutěž, jakou můžete hrát, zápasy měly skvělou atmosféru a měli jsme možnost se v naší skupině potkat s opravdu skvělými týmy. Bylo to o poznání rychlejší než Evropská liga. Kdybych měl vybrat konkrétní zápas, bylo by to těžké. Ale v hlavě mám utkání, které se jen tak nevymaže − zápas se Sevillou doma. Už od začátku při něm byla neskutečná atmosféra, v kabině byla cítit touha postoupit a všichni jsme pro to udělali maximum. Sice se to zkomplikovalo, ale o to krásnější byl závěr, postup i euforie. Nadšení bylo obrovské a myslím, že na ten zápas budou vzpomínat nejen všichni slávisté, ale všichni, kteří ho sledovali. Museli z něho být nadšeni.

 

Po odchodu některých zkušených matadorů jste druhým nejstarším členem týmu. Znamená to už jinou přípravu, rehabilitaci apod. oproti třeba o deset let mladším klukům?

Máte pravdu, po Přemkovi Kovářovi jsem druhý nejstarší v kabině. Ale že bych nějak měnil přípravu či rehabilitaci, to asi ne. Jsem pořád stejný, dělám stejné věci. Je to možná i tím, že mám pohodu doma, od toho se to celé odráží. Pochopitelně, když je náročnější trénink, udělám si pár věcí, které potřebuji a na které jsem zvyklý, ale zbytečně tělo nerozmazluju, na to jsem nebyl nikdy zvyklý.

 

V prosinci jste odehrál své třísté ligové utkání a dostal jste se tak do Klubu legend. Vzpomenete si ještě na nějaké klíčové body ve své kariéře?

Ano, v prosinci jsem vstoupil mezi hráče, kteří odehráli 300 a více utkání, ale pro mě je to jen číslo. Chci odehrát ještě spoustu dalších. Samozřejmě to bude ovlivněné zdravím a také tím, že jsem ve Slavii, kde je obrovská konkurence, a tak musím podávat výkony na co nejvyšší úrovni a neustále potvrzovat, že jsem platným hráčem. Nějaké zásadní momenty je těžké vybrat. Důležitý je samozřejmě vždy začátek, třeba když přicházíte z dorostu do kabiny A-mužstva. Vaše kariéra se má začít nějakým způsobem rozvíjet, tam je to důležité, je to moment, který vše nastartuje. Ale jinak v tuhle chvíli nedokážu odpovědět, jestli bylo něco vysloveně klíčového.

 

Ondřej Kúdela (narodil se 26. března 1987) je hráč SK Slavia Praha, kde hraje na postu stopera nebo defenzivního záložníka.

Je odchovancem klubu 1. FC Slovácko, v jeho A-týmu se představil v roce 2005. V létě 2007 přestoupil do pražské Sparty, ale pro podzimní část sezony 2007/08 odešel hostovat do SK Kladno. V roce 2009 přestoupil do FK Mladá Boleslav. V ní hrál, s výjimkou půlročního hostování v kazašském Ordabasy Šymkent, až do roku 2017, kdy přestoupil do FC Slovan Liberec.

Už v lednu 2018 ale odešel do Slavie. Vyhlédl si ho trenér Jindřich Trpišovský, který jej vedl v Liberci.

Hrál v mládežnických reprezentacích U17 až U21. V seniorské reprezentaci debutoval v březnu 2019 v přípravném zápase proti Brazílii.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků