Historie

Meghan a Wallis - Dve americké vojvodkyne, dva “exity“

Publikováno: 13. 7. 2020
Autor: Beata Greneche
Foto: Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Prijatie Meghan Markle do britskej kráľovskej rodiny má veľmi ďaleko od prijatia inej rozvedenej Američanky, o ktorej samotná zmienka ešte stále spôsobuje obyvateľom Buckinghamského paláca nepríjemné mrazenie na chrbte. Napriek tomu sa dnes Meghan  javí v kráľovskom castingu ako neuveriteľná chyba.

Osemdesiat rokov, 11 mesiacov a 16 dní pred svadbou princa Harryho z Walesu s americkou herečkou Meghan Markle sa na francúzskom zámku Château de Candé jeho prastrýko, bývalý anglický kráľ známy ako Edward VIII., oženil s dvakrát rozvedenou, neurodzenou Američankou, Wallis Simpson. V roku 1936, sotva pár mesiacov po nástupe na trón, tak Edward VIII. odstúpil v prospech svojho brata Georgea VI., otca súčasnej kráľovnej Alžbety II. Medzi korunou a láskou si vybral lásku a spôsobil tým spoločenské zemetrasenie, ktoré destabilizovalo Spojené kráľovstvo na začiatku druhej svetovej vojny.

 

Keď Edward stretol Wallis

Edward, ako najstarší syn anglického kráľa Georga V. a kráľovnej Márie, bol určený pre veľkolepú budúcnosť. Študoval na kráľovskej námornej akadémii v Osborne a neskôr v Dartmouthe. Dva roky slúžil v britskom námorníctve a keď v roku 1914 vypukla prvá svetová vojna, aj keď iba štrnásťročný, nastúpil na front a slúžil u granátnickej stráže. Pri predstave, akou vzácnou korisťou by mohol byť pre nepriateľa následník britského trónu, mu jeho veliaci dôstojník nedovolil bojovať v prvej línii, ale Edward videl dosť zo zákopových bojov, aby sa odtiaľ vrátil s hlbokou averziou k vojne.

Angličania boli veľmi hrdí na svojho pacifistického princa, ktorý bol so svojou charizmou a atraktívnym vzhľadom najfotografovanejším mužom tej doby. Veľmi tradičná kráľovská rodina však nemala zmysel pre jeho bezstarostný život a slabosť pre vydaté ženy. A práve jeho milenka mu na jednom večierku predstavila vydatú Američanku Wallis Simpson, na ktorej sa stal, podľa svojho oficiálneho životopiscu, už po niekoľkých stretnutiach „otrocky závislý“. Stretávajú sa čoraz častejšie a nakoniec sa už ani nesnažia svoj cudzoložný vzťah skrývať. Toto však nezodpovedalo predstavám o povinnostiach budúceho kráľa, ktorý mal za úlohu oženiť sa, založiť si rodinu a upevňovať a zušľachťovať monarchiu.

Vtedajší kráľ Juraj V. a jeho žena, kráľovná Mary, sa s Edwardovou známosťou odmietajú zmieriť a nikdy ju neprijmú. Keď sa verejnosť dozvie o Edwardovom pomere, Wallis sa rýchlo stane jednou z najnenávidenejších žien v krajine. Nazývajú ju "tá žena" a nikto - ani kráľovská rodina, ani obyčajní ľudia - ich zväzok neschvaľuje.

11. decembra 1936 sa kvôli nej Eduard VIII. vzdáva anglického trónu, jeho romantické gesto, ktoré sa zapísalo do histórie ako gesto najväčšej lásky, čelí kritike a nenávisti. Slovami: ,,Uvedomil som si, že je nemožné niesť ťažké bremeno zodpovednosti a vykonávať povinnosti kráľa, ako by som si to prial, bez pomoci a podpory ženy, ktorú milujem", sa Edward nevzdáva len kráľovského titulu, ale je vyškrtnutý aj z výplatnej listiny dvoranov, žijúcich z renty.

Svadba vojvodu a vojvodkyne z Windsoru sa konala 3. júna 1937 na zámku Candé vo Francúzsku. Obradu sa nezúčastnil žiaden z členov britskej kráľovskej rodiny.


Keď Harry stretol Meghan

Harry, ako druhý syn súčasného čakateľa na britský trón, princa Charlesa, je síce v následníckej línii na trón až šiesty v poradí, v obľúbenosti sa však u ich anglických „poddaných“ nachádza hneď za svojou babičkou, kráľovnou Alžbetou II. Podľa mnohých svedkov je tiež jej miláčikom. Možno práve z týchto dôvodov, keď sa zamiloval do rozvedenej americkej herečky, nikto v Buckinghamskom paláci nenamietal, a o tri roky staršiu Meghan Markle prijali s otvorenou náručou.

Rozprávková svadba sa konala 19. mája 2018 v Kaplnke sv. Juraja na kráľovskom zámku vo Windsore, nevestu k oltáru odviedol otec ženícha princ Charles a za prítomnosti 600 hostí z radov kráľovskej rodiny aj celebrít oddal snúbencov arcibiskup z Canterbury. Počas obradu vystúpil americký biskup Michael Curry, ktorý stojí na čele americkej episkopálnej cirkvi. Američan rytmickým prejavom v štýle černošských kazateľov a následne gospelový zbor priniesli do srdca britskej monarchie atmosféru harlemských kostolov.

Svadbu, vrátane kvetov, obsluhy, hudby a svadobnej hostiny, zaplatila kráľovská rodina a zúčastnili sa jej osobne jej výsosť kráľovná Alžbeta II. a jej manžel princ Filip vojvoda z Edinburghu.

 

Nádej pre modernizáciu

Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu mali byť symbolom modernizácie anglického kráľovského dvora. Podľa odborníkov na britskú monarchiu bola Meghan považovaná za vánok obnovy trocha skostnatelej kráľovskej inštitúcie, hlavne krajín združených v Spoločenstve národov (Commonwealth), kde je kráľovná veľmi rešpektovaná, princ Charles však už oveľa menej. Navyše, v období Brexitu bolo treba robiť nežné oči na druhú stranu Atlantiku, a tak sa rozvedená, pracujúca americká herečka, a k tomu mulatka, zdala byť ideálnou voľbou predstaviť britskú kráľovskú rodinu ako modernú a multikultúrnu.

Na rozdiel od Diany, ktorá sa za Charlesa vydávala ako nevinné 19-ročné dievča, sa od 36-ročnej zrelej herečky očakávalo, že bude pripravená na svoju najväčšiu životnú rolu. Svetlá reflektorov odrážajúce sa od zlatej klietky palácov sa však ukázali silnejšie, ako dokázala novopečená vojvodkyňa zvládnuť... 


Rozchod cez internet

Už pár mesiacov po svadbe sa začalo pošuškávať, že charakter Harryho manželky vyháňa z paláca dovtedy verných zamestnancov. Čoraz častejšie sa skloňujú slová ako panovačnosť a arogancia. Krik, záchvaty zlosti alebo prehnané požiadavky boli dôvodom odchodu osobných asistentov, mediálneho poradcu či šéfky komunikácie. Manželský pár rozvášnil aj verejnosť, ktorá ich označila za pokrytcov, čo sa na sociálnych sieťach pasujú za ochrancov prírody, ale na luxusné dovolenky lietajú súkromným tryskáčom. Absolútnym vrcholom a sklamaním pre milovníkov monarchie sa však stal tohtoročný 8. január. Na svojom Instagrame Harry a Meghan vyhlásili, že sa vzdajú role v kráľovskej rodine a budú pracovať, aby sa stali finančne nezávislými. Tento spôsob rozchodu s kráľovskou rodinou zaskočil a sklamal ostatných predstaviteľov monarchie, vrátane kráľovnej Alžbety II.

 

Finančná sloboda ako zámok z piesku?

Od 1. apríla 2020 vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu odstúpili z pozície vyššie postavených členov kráľovskej rodiny. Ostáva im vojvodský titul, prichádzajú ale o titul „kráľovská výsosť“ a výhody s tým spojené. Väčšina ich príjmov pochádzala doteraz z peňazí od kráľovnej, princa Charlesa a daňových poplatníkov. V posledných dňoch sa veľa diskutovalo hlavne o tom, kto bude platiť ich ochranku, ktorá vychádza na 600 tisíc až milión libier ročne. Prezident Trump na svojom Twitteri možnosť štátnej pomoci zavrhol, čo urobila niekoľko týždňov pred ním aj kanadská vláda. Manželia sa plánujú uživiť písaním kníh a rozvojom vlastnej značky “Sussex Royal“, z ktorej medzičasom museli na príkaz kráľovnej vypustiť slovíčko „Royal“.

Ešte v lete na predpremiére filmu „Leví kráľ“ neváhal vnuk Alžbety II. vychváliť dabingový talent svojej hereckej manželky pred generálnym riaditeľom štúdií Disney a zároveň zdôrazniť jej obrovskú chuť na spoluprácu. Slovo dalo slovo a Meghan pristála na stole zmluva na dabing v budúcej produkcii slávnych štúdií. To však bolo ešte pred ohlásením a následným odchodom z lona kráľovskej rodiny.

Podľa britskej bulvárnej tlače by dnes bola kariéra Meghan Markle v spoločnosti Walt Disney Company trochu komplikovaná. Denník Mail on Sunday píše, že vysoký predstaviteľ slávnej spoločnosti vyhlásil, že “Meghan viac potrebuje Disney ako Disney Meghan“, dodajúc, že jej obraz je pre nich príliš kontroverzný. Po premiére filmu „Elephant“ 3. apríla je šanca na ďalšiu zmluvu pre Meghan ešte menšia. The Telegraph považuje jej hlas za presladlý, TheTimes píše o často prehnanom a sentimentálnom tóne a najtvrdší bol The Guardian: „Meghan rozpráva príbeh pre Disney ako antropomorfná kačka vo vode.“ Nuž - Meghan zrejme Sussexov dabingom neuživí...

 

Eduard a Wallis. Bývalý monarch si vybral radšej lásku bez kráľovstva ako kráľovstvo bez lásky.


Vydržia alebo oľutujú?

Vyzerá to tak, že Američanky neprinášajú šťastie britskej monarchii. Hovorí sa, že Edward a Wallis oľutovali osud, ktorý si sami uložili. On to, že vymenil službu trónu za život v nečinnosti a ona to, že strávila zvyšok života s mužom, ktorý už nebol ničím iným ako obyčajným vojvodom z Windsoru, a ktorého nemohla decentne opustiť vzhľadom na obeť, ktorú jej priniesol. Neocitne sa Harry za pár rokov v rovnakom postavení? Nepovie si, že nemal podľahnúť túžbe svojej ženy dištancovať sa od svojej kráľovskej rodiny, milovanej babičky, za ktorú bude onedlho vládnuť jeho otec a neskôr jeho brat, s ktorým si boli ešte prednedávnom takí blízki? A nepovie si Meghan, že princ, do ktorého sa zaľúbila, je už len obyčajný vojvoda? Britský vojvoda stratený v Los Angeles, kam sa manželia koncom marca presťahovali. Ďalší z nelogických krokov, keď si uvedomíme, že sa sťažovali a chceli uniknúť pred priveľkým záujmom a tlakom novinárov vo Veľkej Británii, presťahovať sa do Hollywoodu...

Paralely a rozdiely

Meghan je druhou americkou vojvodkyňou, kvôli ktorej sa člen britskej monarchie vzdal svojich povinností. Pravda, pokiaľ celá kráľovská rodina nezje na večeru muchotrávky, je malá nádej, že by Harry usadol niekedy na trón. Prvá americká vojvodkyňa Wallis však vzala Angličanom kráľa a to jej nikdy neodpustili. Obe ženy majú aj mnoho spoločného. Narodili sa a vyrastali v Amerike a svojho urodzeného muža z rodu Windsorovcov stretli vo veku 34 rokov. Obe boli rozvedené, čo bol problém najmä v prvom prípade pred vyše 80 rokmi. Samozrejme, medzi oboma kráľovskými pármi sú aj veľké rozdiely. Bohatá rodina Bessie Wallis Warfield vlastnila otrokov, kým predkovia Meghan Markle otrokmi boli. Meghan sa pokúšala presadiť a tvrdo pre to pracovala, Wallis sa dvakrát výhodne vydala a nikdy nebola nikde zamestnaná. Podobných paralel a rozdielov by sme iste našli ešte veľa. Jedna vec je však istá. Príslovie „za všetkým hľadaj ženu“ platí aj v tomto kráľovskom príbehu.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků