Historie

Grace Kelly - Monacká kňažná, ikona filmu

Publikováno: 22. 9. 2022
Autor: Silvia Mária Petrovits
Foto: Foto Wikimedia Commons
logo Sdílet článek

V 50. rokoch ju považovali za najkrajšiu ženu sveta. Legendárny Alfred Hitchcock z nej spravil hviezdu. Na plátne si podmanila Jamesa Stewarta i Caryho Granta a neskôr sa stala monackou kňažnou. Pri mene Grace Patricia Kelly (12. 11. 1929 – 14. 9. 1982) sa celý svet rozpamätá nielen na ikonu hollywoodskeho plátna, Oscarom i Zlatými glóbusmi ovenčenú herečku, ale aj na kňažnú z Monaka. Práve tento rok v septembri uplynie 40 rokov od jej úmrtia.

Život, osobný štýl a odkaz Grace neprestáva fascinovať. Jej príbeh oslovil dokumentaristov aj filmárov, ktorí ho predstavili ako rozprávku. Celý život patrila medzi známe módne ikony s vycibreným vkusom. Už počas štúdií vynikla v niekoľkých úspešných postavách. Hoci s úspechom debutovala aj na Broadwayi, súdeným jej bol film. Zahrala si vo viacerých snímkach, získala prestížne ceny a na festivale v Cannes spoznala osudovú lásku – knieža Rainiera.

Oscarová hviezda

Pred filmovú kameru sa prvýkrát postavila v roku 1950, no svetovú slávu jej priniesla až spolupráca s legendárnym Alfredom Hitchcockom. Upísala sa filmovému štúdiu MGM a hrala po boku legiend ako Clark Gable a Ava Gardner. Vo filme Okno do dvora (1954) stvárnila milenku Jamesa Stewarta spôsobom, ktorý nadchol aj filmových kritikov. V roku 1955 získala Oscara ako najlepšia herečka vo filme Dievča z vidieka. Hereckú kariéru ukončila filmovým muzikálom High Society v roku 1956, keď sa s monackým kniežaťom Rainierom III. zasnúbila. Grace Kelly sa stiahla z filmového biznisu a vydala sa do sveta aristokracie.

Kňažná z Monaka

Sobáš herečky a kniežaťa v apríli 1956 sa stal mediálnou atrakciou. Viac ako 30 miliónov ľudí sledovalo pred televíznymi prijímačmi, ako Grace Kelly kráča uličkou k oltáru vo svadobných šatách od návrhárky Helen Rose. S novým titulom kňažnej z Monaka a v novej domovine iste neboli prvé roky najľahšie. Po francúzsky hovorila slabo a musela si tiež zvykať na novú reprezentatívnu úlohu. Zmysel pre štýl, pôvab a vrodená noblesa jej však pomohli získať si rešpekt Monačanov. S manželom mali tri deti – dnešné monacké knieža Alberta II. a dcéry Caroline a Stéphanie.

Filantropka aj po smrti

Popri reprezentačných povinnostiach sa venovala charite vo svojej nadácii. Tá dodnes pomáha hospitalizovaným deťom a ich rodinám. Keď kňažná Grace zomrela, knieža Rainier III. zveril vedenie nadácie dcére Caroline, princeznej z Hannoveru. Ďalšími, na ktorých kňažnej Grace záležalo, boli začínajúci umelci. V tomto duchu rozhodla aj princezná Caroline, a tak nadácia poskytuje finančnú podporu aktivitám mladých umelcov nielen z Akadémie Rainiera III. či tanečníkov z Akadémie tanca kňažnej Grace v Monaku. Nadácia spravuje aj Írsku knižnicu, ktorú zo súkromnej zbierky kňažnej založili v roku 1984. V USA si americká filmová akadémia uctila kňažnú Grace zaradením na popredné miesto rebríčka najlepších filmových herečiek. Pripomína ju aj každoročné udeľovanie cien Princess Grace Awards výnimočným začínajúcim umelcom. Dnes nadáciu vedie manželka súčasného monackého kniežaťa Alberta II., kňažná Charlene.

Náhla smrť šokovala svet

V monackom kniežatstve sa 14. septembra 1982 zastavil čas. Spolu so svojou vtedy 17-ročnou dcérou Stéphanie sa Grace vracala z letného sídla Roc Agel. Na pobrežnej ceste Route de La Turbie jej auto zišlo z cesty. Ako v rozhovoroch uviedla dcéra Stéphanie, ktorá nehodu prežila, matka pre zablokované brzdy stratila nad autom kontrolu a spadlo zo svahu. Kňažnú previezli do nemocnice, kde vo veku 52 rokov na následky zranení a mŕtvice zomrela. Monačania sa mohli s Grace lúčiť v palácovej kaplnke tri dni. Kňažnú pochovali v Katedrále Notre-Dame-Immaculée. „Viete, miloval som Grace Kelly. Nie preto, že bola kňažnou, ani že bola herečkou či mojou priateľkou, ale najmä preto, že bola tou najmilšou dámou, akú som kedy poznal. Grace priniesla do môjho, podobne ako do vášho života mäkké, teplé svetlo a každé stretnutie s ňou bolo pre mňa sviatkom. Niet pochýb, že mi bude chýbať, všetkým nám bude chýbať. Boh ti žehnaj, kňažná Grace,“ povedal na jej pohrebe americký herec James Stewart.

Opojná vôňa ruží


Nespočetné množstvo obdivovateľov krásnej hollywoodskej herečky prichádza do Monaka, ktoré na svoju slávnu kňažnú nezabúda. Špeciálna okružná trasa nazvaná Princesse Grace značená fotografiami rozpráva okoloidúcim jej príbeh. Na jej hrobe v katedrále sú vždy čerstvé kvety, jej obľúbené ruže. Prenikavá vôňa sa väčšinou nesie aj z ružovej záhrady, ktorú na pamiatku kňažnej otvorili v roku 1984. V tomto parku rastie vyše tristo druhov ruží, pričom celkový počet kríkov dosahuje 6000. Návštevníci tu môžu obdivovať aj bronzovú sochu kňažnej od holandského sochára Keesa Verkadeho, ktorý podstatnú časť života prežil v Monaku. Kňažná Grace má nepochybne veľký podiel na celosvetovej sláve Monaka, ktorá ďaleko presahuje jeho obraz raja hazardných hier.

Rozprávka, ktorá dráždila

Film Grace, kňažná monacká francúzskeho režiséra Oliviera Dahana rozpráva príbeh Grace Kelly ako rozprávku. Od reality má ďaleko. Dahanov prerod hollywoodskej hviezdy na štátnickú hrdinku sa nevydaril a nezachránilo ho ani hviezdne obsadenie (Roger Ashton-Griffiths, Nicole Kidman, Tim Roth). Film nemal dobrú odozvu u kritikov ani u kniežacej rodiny, ktorá sa od neho dištancuje.


Kniežací pár Rainier III. s manželkou Grace Kelly a deťmi Caroline, Albertom a Stéphanie v roku 1966.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků