Rozhovory

Zuzana Holá: Jednotná metodika ESG firmám pomůže

Publikováno: 6. 7. 2023
Autor: Charlota Dědková
Foto: Vodafone
logo Sdílet článek

Příští rok začne platit nová evropská směrnice CSRD, podle níž bude muset daleko více firem dokládat dopad svého podnikání na životní prostředí a společnost. Co nové nařízení přinese a jakou roli v zelené transformaci sehrávají technologie rozebere Zuzana Holá, ředitelka komunikace a udržitelnosti Vodafonu.

Jak velkou změnu nová směrnice představuje?
Zatímco nyní se reporting nefinančních dat týká přibližně 50 českých společností, s novou směrnicí jich bude odhadem až 1500. Některé nefinanční zprávu vydávají již dnes, pro řadu z nich to ale bude nové. Pro Vodafone to zas tak výrazná změna není – nefinanční data dobrovolně reportujeme už mnoho let. O jaká data konkrétně jde? Jde o kondici nebo výkonnost firmy, která se nedá vyjádřit penězi. Investoři, zákazníci, dodavatelé i zaměstnanci potřebují mít přehled o tom, jak funguje obchodní model a vůbec řízení společnosti, jaké si vytyčila dlouhodobé cíle a jak je plní, jakým rizikům čelí a jaký je její dopad na životní a společenské prostředí. Podle nové metodiky ESG se sledují tři hlavní oblasti: E jako Enviromental, S jako Social a G jako Governance. V oblasti ekologie je to třeba o počítání emisí uhlíku nebo spotřebě vody, v té sociální o přístupu k zaměstnancům, zastoupení žen nebo inkluzi lidí s různými znevýhodněními. Governance je o řízení rizik a zahrnuje třeba i data o tom, jak je firma transparentní.

Jak se na nová pravidla díváte optikou velké nadnárodní technologické firmy?
Osobně vítám, že všechny firmy budou reportovat podle jednotné metodiky. To se dnes neděje a je to znát – některé nereportují vůbec, jiné mají velmi sofistikované výroční zprávy, další za nefinanční zprávu vydávají spíše informativní brožurky o společenské odpovědnosti. Zdaleka tedy nejsou porovnatelné tak, jako v oblasti finanční.

Pokud hovoříme o firmách, které se teprve učí pracovat s metodikou ESG, co by měly mít na paměti?
Aby nebyla udržitelnost jen prázdnou floskulí, je potřeba sbírat množství mnohdy obtížně dostupných informací. To nemusí být pro nováčky v této oblasti odvětví vůbec žádná legrace. Je třeba začít postupně, s tím, co firmy mají k dispozici už dnes. A také s ohledem na to, co je pro daný druh byznysu relevantní. My máme výhodu, že řadu dat sbíráme dlouhodobě a máme nastavené i strategie a cíle. I proto, že jsme nadnárodní společnost, máme už dnes k dispozici řadu nástrojů. Jako velká firma s mnoha dodavateli ale musíme monitorovat obrovské množství dat, což není jednoduché.

Kde má tedy podnikatel, který potřebuje začít sbírat nefinanční data, najít potřebné informace?
Určitě nedoporučuji čekat až na zavedení směrnice CSRD do české legislativy, je třeba začít co nejdříve. Existuje již celá řada platforem nebo webů, kde lze najít základní informace a rady. Ve Vodafonu máme vzdělávací platformu pro firmy a podnikatele. Jmenuje se V-Hub a našim zákazníkům pomáhá s digitální transformací, rozšiřuje obzor v novinkách a technologických trendech. Nedávno jsme ji obohatili o další sekci, která pomůže usnadnit právě i přechod na ESG. Provede společnosti základní strukturou reportingu podle CSRD, poradí, jak přistupovat ke sběru dat a zároveň bude poskytovat praktické tipy, na co se zaměřit, co jednotlivé oblasti znamenají a kde k nim získat další informace včetně rad, kde je možné se dále vzdělávat nebo jak využívat technologie, které ušetří planetu i výdaje.

Nefinanční data ale zahrnují i různá sociální kritéria, u kterých, předpokládám, technologie zas tak výrazně nepomohou.
Máte pravdu. V části ESG se nebudeme věnovat jen možnostem digitalizace v souvislosti s ESG, ale všem tématům. Specificky v oblasti péče o zaměstnance, ale nejen zde, můžeme mnohé inspirovat vlastním příkladem. Protože pokud jsme v daném tématu už něco udělali, může být pro ostatní užitečné dozvědět se, jak jsme k němu přistoupili a jaké máme zkušenosti.

Můžete uvést nějaký konkrétní příklad?
Česko třeba dlouhodobě zaostává v podílu částečných úvazků, které umožňují pracovat rodičům malých dětí, lidem s různými zdravotními hendikepy, těm, kteří pečují o nemocného člena rodiny anebo lidem, kteří se chtějí věnovat několika projektům současně. Vodafone už dva roky umožňuje svým lidem pracovat na zkrácený úvazek na všech pozicích, což nám přineslo zvýšený zájem uchazečů o práci, k čemuž samozřejmě máme i data. Zaměstnancům, kteří se stanou rodiči – a platí to i pro adopce – poskytujeme 16 týdnů plně placené rodičovské dovolené. Mohou využít i fázovaný návrat po rodičovské pauze, kdy nějakou dobu pracují jen čtyři dny v týdnu za plnou mzdu. Ale to je jen malý zlomek z celé palety programů, které pomáhají kolegům a kolegyním v různých životních situacích.

Jak vlastně může být mobilní operátor udržitelný?
Poskytujeme primárně konektivitu a mobilní služby, což si řada lidí s udržitelností jen těžko spojí. Je to zkrátka příliš abstraktní. Sítě Vodafonu a veškeré technologie, které lidé využívají doma i v práci, ale stojí na elektrické energii. Její výroba tradičními způsoby je obrovskou ekologickou zátěží. Od roku 2011 proto pohání naši síť v Česku (a od roku 2021 v celé Evropě) pouze energie z obnovitelných zdrojů. Kromě toho ale řešíme i elektroodpad, protože když si představíte naši infrastrukturu, vyprodukujeme ho velké množství.

Nároky na využívání vašich služeb za poslední roky stouply, jak se s tím z hlediska udržitelnosti vypořádáváte?
V posledních letech výrazně roste objem přenesených dat, loni to bylo meziročně o 40 %. Ale díky modernizaci sítí a neustálému hledání dalších možností se daří držet nárůsty celkové spotřeby elektřiny na nižší úrovni než růst dat. Zejména díky zelené energii, ale také energetické efektivitě jsme loni měli o 86 % emisí méně v porovnání s předchozím finančním rokem.

Ve své loňské nefinanční výroční zprávě uvádíte, že šetříte uhlíkové emise svým zákazníkům...
Co se týká snižování ekologické zátěže, Vodafone opravdu pomáhá i svým klientům, a to zejména díky technologiím využívajícím internet věcí. Loni jsme pomohli našim zákazníkům v Česku ušetřit (nebo nevyprodukovat) 22 tisíc tun emisí CO2. Pro srovnání – ve vlastním provozu jsme za stejné období vyprodukovali 1850 tun.

Existuje nějaký nástroj, který mohou klienti využít, aby šetřili energie?
Vodafone nabízí službu s názvem Energie pod dohledem, která ve firmě kontinuálně měří spotřebu elektřiny, vody, plynu, stlačeného vzduchu nebo tepla. Díky tomu je možné vidět, jak na tom s energiemi průběžně je a kde by se dalo ušetřit. Společnosti často nevědí, že jim vůbec nějaké peníze můžou utíkat, a hlavně to z jedné roční, maximálně ze čtvrtletních souhrnných faktur ani nemohou zjistit. Příkladů je spousta – od přetápění prostor přes zbytečně dlouho zapnuté spotřebiče, poškozené rozvody až po následné úniky vody či stlačeného vzduchu.

CV
Zuzana Holá vede tým korporátní komunikace ve Vodafonu a je zároveň odpovědná za udržitelné podnikání firmy a ESG. Její tým má na starosti koordinaci ESG aktivit, nefinanční reporting, audity i vzdělávání.
Je také ředitelkou Nadace Vodafone, jejímž posláním je podpora technologií s pozitivním společenským dopadem.
Je absolventkou GRI Certified Training Course a Business Sustainability Management Course na University of Cambridge Institute for Sustainability Leadership.
Vodafone i díky ní získal už poněkolikáté titul TOP Odpovědná firma, který uděluje aliance Byznys pro společnost.

I ZDÁNLIVĚ MALÉ JE DŮLEŽITÉ
Je ve Vodafonu něco, na co jsou v oblasti ekologie sami na sebe hrdí? „Provozujeme velké datové centrum, které je třeba neustále chladit a odvádět přebytečné teplo ven. Ve stejné budově se přitom nachází i kanceláře, které donedávna vytápěla plynová kotelna,“ říká Zuzana Holá. „Nyní zajišťuje vytápění kanceláří čerpadlo napojené na stávající rozvod topení. Vodafone tímto krokem sníží celkovou spotřebu plynu o 12 % a ještě šetří náklady. Začátkem letošního roku jsme také ve spolupráci s firmou Vantage Towers, která vlastní vysílače, spustili nový projekt, v jehož rámci budou u stovek základnových vysílacích stanic umístěny solární panely. Na vysílače celé dny praží slunce, což by byla obrovská škoda nevyužít. Solární panely umožňují vyrábět čistou energii přímo na místě, což je skvělý příklad toho, že i zdánlivě malá změna je důležitá.“

Při přebírání Národní ceny za společenskou odpovědnost v kategorii Byznys.

Už od roku 2011 využívá Vodafone pouze zelenou energii.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků